Bin yıllık safran Avrupa yolunda

Güncelleme Tarihi:

Bin yıllık safran Avrupa yolunda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2024 07:00

Anadolu’da Hititler’den bu yana bilinen, 1858’de Osmanlı’nın İngiltere’ye ihraç ettiği ve Safranbolu’ya ismini veren safran, AB’den coğrafi işaret tescili aldı. Sırada 45 ürün daha var. AB tesciliyle kazancın iki katına çıktığı belirtilirken  Boğaziçi lüferi de TürkPatent’ten coğrafi işaret belgesi aldı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünleri Avrupa Birliği’nden (AB) ardı ardına tescil almaya devam ediyor. Ezine peyniri ve Ayaş domatesinden sonra Safranbolu safranı da AB’den coğrafi işaret tescili alan ürünler arasına eklendi. Karabük’ün ilçesi Safranbolu’ya ismini veren bu bitki, yemeklerde kullanılan bir baharat çeşidi olmasının yanı sıra önemli bir ilaç ve boya hammaddesi olarak da biliniyor.

Safranla ilgili tescil haberi dün, Metro Türkiye’nin düzenlediği 4. Uluslararası İşaretler Zirvesi’nde açıklandı. Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü Coğrafi İşaretlerden Sorumlu Direktör Diego Canga Fano, safranın Türkiye’nin AB’den coğrafi işaret tescili alan 19’uncu ürünü olduğunu duyurdu. Fano, “Türkiye’de coğrafi işaretlemeyle ilgili neler yapıldığını biliyorum, harika bir potansiyeliniz var” dedi. Zirvede Boğaziçi lüferine de TürkPatent’ten coğrafi işaret tescili verildiği duyuruldu. Lüfer için de AB’ye başvuru yapılacak.

Haberin Devamı

Bin yıllık safran Avrupa yolunda

‘FİYAT 2 KAT ARTAR AMA İYİ TANITIM ŞART’

Bir ürünün AB’den coğrafi işaret tescili alması, o ürünün üretiminin artmasını sağlıyor. Ürünün artık AB logolu olmasından dolayı da üreticinin kazancı artıyor. Örneğin sarımsağa sarımsak değil de Taşköprü sarımsağı denildiği zaman ürüne kimlik kazandırılıyor ve tarladaki çiftçiden rafta satan perakendeciye daha fazla gelir fırsatı doğuyor. Ancak uzmanlara göre bunun olabilmesi için, tescil alındıktan sonra ürünün iyi tanıtılması; tüketicilere bu ürünleri neden almaları gerektiğinin iyi anlatılması lazım. Bu yapılmadığı takdirde tescilin rekolteye ve üreticiye sağlayacağı kazanç istenen seviyede olamıyor.

Fano, bunu “Coğrafi işaret aldıktan sonra daha iyi para kazanırsınız. Fiyatınız iki kat artar” sözleriyle ifade etti.

Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng ise, bu noktada üreticilerle birlikte hareket ettiklerini, çiftçiye alım garantisi vererek Avrupa’ya ihracat konusunda aracılık yaptıklarını şu sözlerle aktardı:

Haberin Devamı

32 MİLYON EURO’LUK İHRACAT

“800 üretici birliği ve yüz binlerce çiftçiyle çalışıyoruz. İhracat konusunda yol gösteriyoruz. Metro’nun aracılık ettiği, satışına ön ayak olduğu 32 milyon Euro’luk ihracat söz konusu.”

‘ŞAMPİYONLAR LİGİNE GİRİŞ BİLETİ’

AVRUPA Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü Coğrafi İşaretlerden Sorumlu Direktör Diego Canga Fano, coğrafi tescili ‘şampiyonlar ligine giriş bileti’ olarak niteledi.

“Kendi ulusal liginizde oynamayın, şampiyonlar liginde oynayın” diyen Fano, “Coğrafi işaret alınca daha iyi kazanırsınız. Avrupa’da ihracatın yüzde 16’sı coğrafi işaretli ürünlerden oluşuyor” şeklinde konuştu.

648 ÜRÜN DAHA ADAY

Haberin Devamı

METRO Türkiye Meyve Sebze Kategori Müdürü Birol Ulusan, Avrupa’da coğrafi işaret tescilli ürünlerinin toplam sayısının 3 bin 500 civarında iken Türkiye’nin potansiyelinin 3 bin ürüne kadar çıktığını anlattı. Ülke içinde Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan şimdiye kadar coğrafi işaret tescili alan 1512 ürün olduğunu belirten Ulusan, 45 ürünün ise sırada beklediğini kaydetti. Ülke içinde ayrıca, coğrafi işaret tescili almaya aday 648 ürün daha bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!