Şubat ayının tam ortasında, kışa inat sevginin sıcaklığını anımsamak benim çok sevdiğim bir gelenek. 14 Şubat’ı romantik bir ilişkinin gerekliliğinin ötesinde önce kendimizi, sonra sevdiklerimizi hatırladığımız bir gün olarak görmeyi tercih ediyorum. Bugün de seven kalplere, yurtdışında bu özel günü unutulmaz anılarla süsleyebilecekleri otel önerileri hazırladım. Farklı coğrafyalardan adresleri sizlerle paylaşmak isterim.
#SeyahatDünyanın en çok çay tüketen ülkesiyiz. İyi demlenmiş, şöyle dumanı üstünde bir çayla içimizi ve sohbetimizi ısıtmanın yeri çok başka. İsteyene şömineli alanı, isteyene manzaralı seyir terasıyla çayın hakkını veren, yanında tadabileceklerimizle de mutlu eden kışlık mekânların en iyilerini jürimiz seçti.
#ÇaySizlere geçen hafta yaptıkları başarılı işlerle ekonomiye katkıda bulunan 6 kadın girişimciden bahsetmiştim. Bir çok kişiden özellikle de erkek okuyucularımdan teşekkür mesajı attım. Bu mesajlar ve kadınlara verilen destek beni oldukça mutlu etti. Bu hafta ise sizlere “ev yapımı” çikolata ve pasta yaparak evlerine katkıda bulan 4 pasta ustasından bahsedeceğim. İjlal, Selda, Merve ve Melek Hanım pandemiyi fırsata çevirenlerden. Pastanelerin kapalı olmasını fırsat bilen ve Instagram’dan satış yapan 4 kadın, bu dönem siparişlere yetişemediklerini söylüyor. Dışarıda pasta ve çikolata yapan bir çok işletmenin katkı maddesi kullandığını bunun da özellikle çocuklar için zararlı olduğunu söyleyen 4 girişimci, artık evde yapılan ürünlerin tercih edildiğini ifade ediyor.
#PastaAvrupa’da Noel pazarlarının ışıltısı kasım ortalarında başlıyor ama en parlak halini aralıkta alıyor. Geleneksel el sanatlarından yerel lezzetlere, tasarım ürünlerden kült yılbaşı süslerine kadar ne ararsanız bulabilirsiniz. Bu pazarlar sadece bir alışveriş buluşması değil, Avrupa’nın görkemli mimarisiyle birleşen masalsı bir yolculuk, bir festival... Peki ama hangisine gitmeli? İşte yazarlarımızın önerileri...
#Noel PazarlarıFransız mutfağından geldiği düşünülen ve İngilizce adıyla ‘cream puff' olarak da bilinen profiterol, her ne kadar zahmetli bir lezzet gibi görünse de püf noktalarına dikkat edildiğinde kolayca yapılabiliyor. Mevsimine göre dondurmayla sunuma hazırlayabileceğiniz profiterol tarifini ince çekilmiş fındık, fıstık ve ceviz içi gibi kuruyemişlerle süsleyip daha da lezzetli hale getirebilirsiniz. İşte, püf noktalarıyla profiterol tarifi...
#ProfiterolCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, referandum için oyunu İstanbul Üsküdar'daki Saffet Çebi Ortaokulu'nda kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hava öyle gösteriyor, ciddi bir katılım olacak diye düşünüyorum" dedi. Erdoğan oylarını kullandıktan sonra Kısıklı’daki evlerine hareket etti. Erdoğan çifti evlerinin yakınında açılan bir pastaneye uğrayıp alışveriş yaptı. Emine Erdoğan ev yapılı çikolata ve kurabiye satın aldı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanKarlı Alp dağları, turkuvaz gölleri, yemyeşil tepeleri ve masmavi gökyüzü ile masalsı bir güzelliğe sahip Heidi’nin ülkesi İsviçre. Yeşil ve mavinin boyadığı pastoral bir tabloyu andıran; doğanın başrolde olduğu ve insana kendisini rüyada gibi hissettiren bu ülkede, çocuklarla farklı aktiviteler yapılabilecek birbirinden güzel kasaba keşfedilmeyi bekliyor.
#SeyahatYeme-içme deyince, Nişantaşı havalı mekanlarıyla İstanbul'un vazgeçilmezlerinden! Sokaklara yayılan masalar, ara sokaklardaki kafeler, şıkır şıkır mekanlar sizi anında çembere alıyor, gün boyu menzilinden çıkarmıyor. Teşvikiye, Topağacı derken geniş bir alana yayılan semti turladık, ne var ne yok göz attık. Kahvaltıdan akşam yemeğine seçin, beğenin!
#Nişantaşı MekanlarÇocukluğundan beri dergilere meraklı olan Kámil Şükûn, Türkiye’nin ilk moda dergisi Vizon’u 1977 yılında çıkardı. 1983’te dergiciliği bırakan ve dergisini başka ekiplere teslim eden Şükûn, dergisinin 2003 yılında yayından kaldırılması üzerine, 21 yıl ara verdiği dergiciliğe geri döndü. Vizon, gala sayısıyla hem okurla, hem de ustasıyla tekrar buluşmasını kutluyor.
Bu hafta sonu Zorlu PSM’de elektronik müziğin dünyaca ünlü isimleriyle Sónar Istanbul coşkusu devam ediyor. Ayrıca Uluslararası Dünya Caz Festivali kapsamında İngiliz elektronik caz topluluğu Portico Quartet Blind’da, Selen Beytekin Galataport’ta, gitarist Mert Pekduraner Babylon’da sahneye çıkacak. Haftalık programınızı yapmadan önce konser, sergi, tiyatro, atölye önerilerimize göz atmayı unutmayın.
#Uygar Taylan23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, mutfak sevgisini aşılamak ve belki de gizli yeteneklerini ortaya çıkarmak için güzel bir fırsat. Çocuğuyla mutfağa girmeyi seven şeflerimiz Didem Şenol, Danilo Zanna, Cem Ekşi, Çiğdem Alagök ve Müge Ergül’den favori tariflerini istedik.
#MutfakMevsimlerin en renklisi olan sonbahar geldi. Yapraklar yavaş yavaş ağaçlardan süzülürken, yeşilden sarıya, turuncudan kırmızıya dönen renkler gözlere adeta bayram ettiriyor. Bu renk cümbüşünü fotoğraflayacak en güzel yerlerin başında ise tarihi dokusu ve doğa manzaralarıyla büyük tatil yörelerinden ayrılan köy ve kasabalar geliyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Sonbaharın en çok yakıştığı köy ve kasabalar hangileri?’ diye sorduk. 10 şehirden 10 öneride bulundular.
#RotaYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 12 aylık bebek ne kadar uyur, 12 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 12 aylık bebek kilosu, 12 aylık bebek bakımı, 12 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 12. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekPideli, istiridyeli pazar brunch’ı... Madagaskar çikolatasıyla özel bir tatlı... Ayrıca GastroAntep Kültür Yolu Festivali’nden İstanbul Kahve Festivali ve Kahve Zirvesi’ne hafta sonu katılabileceğiniz gastronomi etkinlikleri... Yeme-içme dünyasından en son haberler burada...
#Gastronomi4 bin civarında patates çeşidine, ömrümüzde görmediğimiz kök bitkilere, Amazonlar’dan gelen envai çeşit lezzete sahip Peru mutfağı... Şef Gaston Acurio’nun Paris’te aldığı eğitim sonrası ülkesine dönüp bir Fransız lokantası açması ve kendi yemeklerini menüye eklemesine dek neredeyse bir sır olarak kalmış... Oysa bu yıl Dünyanın En İyi 50 Restoranı listesinde başkent Lima’dan 4 restoran var. O restoranlardan ikisini, Kjolle ve Mayta’yı ziyaret ettim...
#PeruOkullar pazartesi günü açılıyor. Çocuklarımız için gün boyu tok tutan, sağlıklı, enerji veren gıdalarla dolu bir beslenme çantası hazırlamak önceliğimiz. Yazarımız, diyetisyen Berrin Yiğit beyni doğru gıdalarla beslediğimizde gücünü katbekat arttırabileceğimizi söylüyor. Bunun için işe yumurta, peynir, bol yeşillik, avokado, zeytin, ceviz ve tam tahıllı ekmekten başlamak gerekiyor. Çiğ kuruyemişler, kırmızı-mor meyveler ve bitter çikolata da konsantrasyonu arttıran besinler arasında…
#Beslenme Çantası