GeriMutfak Tüyoları Profiterol nasıl yapılır? Pratik profiterol tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Profiterol nasıl yapılır? Pratik profiterol tarifi

Profiterol nasıl yapılır? Pratik profiterol tarifi

Fransız mutfağından geldiği düşünülen ve İngilizce adıyla ‘cream puff' olarak da bilinen profiterol, her ne kadar zahmetli bir lezzet gibi görünse de püf noktalarına dikkat edildiğinde kolayca yapılabiliyor. Mevsimine göre dondurmayla sunuma hazırlayabileceğiniz profiterol tarifini ince çekilmiş fındık, fıstık ve ceviz içi gibi kuruyemişlerle süsleyip daha da lezzetli hale getirebilirsiniz. İşte, püf noktalarıyla profiterol tarifi...

Pataşu ya da şu hamuru olarak da bilinen içi boş, puf gibi kabarmış hamur topları, yumuşacık kremasıyla buluşuyor, üzerine gezdirilen çikolata sosuyla önce gözünüze ardından damağınıza hitap ediyor. Profiterol hamurlarının büyüklüklerini kendinize göre ayarlayabilir, kremayı soğuttuktan sonra kullanabilirsiniz.

Profiterol topları için malzemeler

250 mililitre su
175 gram un
Bir tutam tuz
110 gram tereyağı
4-5 adet yumurta

Kreması için malzemeler

500 mililitre süt
150 gram toz şeker
40 gram tereyağı
5 adet yumurta sarısı
60 gram un
50 gram mısır nişastası
1 adet çubuk vanilya

Üzeri için malzemeler

200 gram krema
300 gram bitter çikolata
Pudra şekeri

PROFİTEROL NASIL YAPILIR?

Su, tereyağı ve tuzu ocağa koyun ve tereyağı eriyince unu ilave ederek spatula ile karıştırın ve biraz soğutun. Soğumaya yakın içerisine teker teker yumurtaları kırın ve mikserle hızlı devirde karıştırın.

4 yumurtayı koyduktan sonra eğer harcınız doğru kıvamdaysa 5 inci yumurtayı kırmayın. Hamur koyu mayonez kıvamında olmalıdır, hamurunuz bu kıvama geldiğinde sıkma torbasına alın ve yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye küçük toplar halinde, birbirlerine çok bitişik olmadan sıkın.

190 derece önceden ısıtılmış fırında 12-15 dakika pişirin.

Sütü bir tencereye alın içerisine vanilya tohumlarını koyup ısıtın. Şeker ve yumurta sarılarını iyice çırpıp, un, tereyağı ve nişastayı ekleyin. Sütü bu karışıma ılıtarak karıştırın ve tüm karışımı tekrar tencereye alarak ateşin üzerinde sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına getirin. Pastacı kremanızı sıkma torbasına alın.

Üzeri için; kremayı ısıtın kenara alın. Çikolataları kırıp içinde eritin ve ılıtın. Hazırladığınız hamurları ortadan ikiye kesin. İçlerini pastacı kreması ile doldurun ve diğer yarısını üzerine kapatın. Profiterol toplarının üzerine çikolata sosundan dökün ve servis edin. Dilerseniz hazır sos da kullanabilirsiniz.

PÜF NOKTASI

Profiterol için gerekli olan tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Yumurtaları tek tek ekleyin ve hızlıca karıştırın. Hazırladığınız profiterol hamurlarının yapışmaması için tepsiyle aralıklı olarak yerleştirin.

BU TATLIMIZ DA İTALYA'DAN GELİYOR: ANTEP FISTIKLI CANNOLİ

False