Kafein ihtiyacından üçüncü dalgaya

1900’lerin başında markalar aracılığıyla evlere girip, kafein ihtiyacını karşılayan kahve, 100 yıl sonra farklı bir formatla ‘üçüncü dalga’ adı altında yeni bir sürece girdi.

Haberin Devamı

Yıllar boyu belli marka ve zincirlerin oluşturduğu standartlar ile varlığını sürdüren kültür, son dönemde açılan çok sayıda butik mekan ile ‘kişiye özel kahve’ üretimine dönüştü. Kahve ritüelini değiştiren yeni dalgada, her bir çekirdek ayrı öyküye sahip. İçeceğiniz kahveye aromasını veren çekirdeğin hangi ülkenin, hangi bölgesinde, o bölgedeki hangi çiftlikte, hangi üretici tarafından üretildiğini ve hangi istasyonda yıkandığını öğrenebiliyorsunuz. Tiryakilerin hassas olduğu noktalardan biri de çekirdeğin yetiştiği arazinin yüksekliği oluyor. Rakım bilgilerine de erişim sağlayabilmeniz mümkün. Üçüncü dalga bu özellikleri ile kahveyi sadece bir içecek olmanın ötesine taşıyor.

ÜÇ DAKİKAYI GEÇMEMELİ

Yeni nesil kahvecilerde standart menüler yerine barista ile konuşarak hatta koklayarak seçim yapabileceğiniz kahve çekirdekleri ve farklı demleme yöntemleri bulunuyor. Öyküsünü dinleyip aromatik özelliklerini öğrendiğiniz ve kokladığınız çekirdeği belirledikten sonra, sıra demleme tarzı seçimine geliyor. Her biri kimyasal deneyler sonucu oluşturulan bu yöntemleri uygulayabilmek için farklı şekil ve filtre tiplerine sahip demleme aparatları bulunuyor. Tiryakilerin aromatik keyfini bozmamak için çekirdekler demleme işleminden hemen önce çekiliyor ve hassas terazi ile tartılarak kullanılıyor. Keza uzmanlar, çekildikten sonra yaklaşık 3 dakika içinde demlenmeyen kahvenin aromalarını kaybettiği bilgisini veriyor. Ayrıca kahve demleme sürecinde suyu 94-95 derece sıcaklığa getiren, ince uçlu özel ısıtıcılar kullanılıyor.

Haberin Devamı

SUNUM CAM BARDAKTA

Çatkapı, bu hafta Başkent’teki üçüncü dalga kahvecilerden biri olan Rispetto Coffee’yi ziyaret etti. Bahçelievler 7. Cadde’nin paralelindeki 59. Sokak’ta birkaç hafta önce hizmet vermeye başlayan mekanda, daha önce sadece ismen tanıdığım üçüncü dalga kahve hakkında birçok şey öğrendim. İlk olarak Ninety Plus Ethiopia Hachira adlı çekirdekten, v60 yöntemi ile demlenen kahveyi denedim. Tadım notu 95 olan kahve, berraklığının da izlenebilmesi adına cam bardakta servis ediliyor. Tadım notlarına göre, “Vanilya çiçeği, dut ve böğürtlen yoğunlukta. Biraz da fesleğenimsi.” Denediğim bir diğer kahve ise El Salvador’da yetişen San Fransisco oldu. Jose Antonio Salaverria adlı çiftçi tarafından üretilen kahvenin tadım notları ise, “Çikolata, kırmızı üzüm, parlak ve portakalımsı bir bitiş” şeklinde. Kahvenin ardından mekana özel tatlının tadına bakabilirsiniz. Tereyağlı hamurun üzerinde, kayısı, kavrulmuş fındık ve ev yapımı çikolata bulunuyor. Tiryakilerin önerisi kahve ile birlikte değil, ardından tüketilmesi yönünde oluyor.

MENÜDE NE VAR

Haberin Devamı

- Standart kahveler 5-7,50 TL
- Filtre kahveler 9,50
- Ninety Plus 12 TL

Yazarın Tüm Yazıları