Enfeksiyon Hastalıkları
Enfeksiyon Hastalıkları Haberleri
TÜSİAV’dan Şenol’a başarı beratı
Bilim Kurulu üyesi Sinovac aşısının etkinlik oranındaki farkları açıkladı
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Türkiye'de acil kullanım onayı ile uygulamaya giren Çinli Sinovac'ın geliştirdiği aşının çeşitli ülkelerde çıkan farklı oranlardaki etkinlik sonuçlarıyla ilgili açıklama yaptı. Prof. Dr. Yavuz, Brezilya'daki Faz 3 denemelerinin sadece sağlık çalışanları üzerinde yapıldığına işaret ederek gönüllülerin yaş grubu ve hastalık belirti sınıflandırmasının da Türkiye'dekinden farklı olduğuna söyledi.
Bilim Kurulu üyesi açıkladı: Sinovac aşısının etkinlik oranında neden fark var?
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Türkiye'de acil kullanım onayı ile uygulamaya giren Çinli Sinovac'ın geliştirdiği aşının çeşitli ülkelerde çıkan farklı oranlardaki etkinlik sonuçlarıyla ilgili açıklama yaptı. Prof. Dr. Yavuz, Brezilya'daki Faz 3 denemelerinin sadece sağlık çalışanları üzerinde yapıldığına işaret ederek gönüllülerin yaş grubu ve hastalık belirti sınıflandırmasının da Türkiye'dekinden farklı olduğuna söyledi.
Covid-19 aşısı hakkında her şey: Neden aşı yaptırmalı, kaç gün ara ile aşı olmak gerekiyor?
Aşı hakkında çeşitli komplo teorileri ve absürt bilgilerle, insanların geleceğini tehlikeye atanları dinlemememiz gerektiğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Prof. Dr. Levent Doğancı şunlara dikkat çekti: “Unutmayın ki son 2 yüzyılda insan ömrünün uzaması, dünya nüfusunun inanılmaz bir ölçüde artması immünizasyon (aşılama) ve antibiyotik gibi iki büyük buluşla gerçekleşti.”
Uzmanından uyarı: Aşıdan sonra ateş, baş ağrısı, halsizlik görülebilir
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun Corona Vac aşısı için acil kullanım onayı vermesinin ardından, sağlık çalışanları ilk sırada olmak üzere aşılama başladı. Vatandaşların Covid-19 aşısıyla ilgili kafasında soru işareti olmaması gerektiğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhan Sakarya, “Kişiler aşılandıktan sonra; ateş, baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık gibi semptomlar görülebilir. Kimse telaş etmesin, bu tepkiler çok normaldir. Vücutta antikor oluşmasını sağlayacak aşıyla, Covid-19 virüsünün hastalık yapmayan inaktif şekli enjekte edilecek; yani virüsün kolu, bacağı var; ancak beyni yok. Bu nedenle hastalık yapma özelliği de yok" dedi.
Koronavirüs geçiren çocuklarda bu hastalığa dikkat! Tedavisi geciktirilmemeli
Sars CoV-2 virüsüne maruz kalan çocuklarda virüsün bağışıklık sistemini tetiklemesine bağlı olarak MIS-C, yani “multisistem inflamatuar sendrom” görülebiliyor.
Prof. Dr. Murat Akova: Koronavirüs aşısında tereddüt olmamalı
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Akova, Sinovac aşısınin etkinliğine ilişkin farklı sonuçların açıklanmasının kafa karışıklığına neden olabileceğini belirterek, "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bir aşının etkili olabilmesi için en az yüzde 50 etkili olmasını zaten şart koştu. Dolayısıyla şimdiye kadar saptanmış ciddi bir güvenlik problemi yok, bu aşıda. Aşılanma sırası gelen ve aşılanacak olan kişilerin tereddüt göstermemeleri gerekir diye düşünüyorum" dedi.
Vatandaş soruyor, uzmanlar yanıtlıyor: Antikor varsa virüs kapılır mı?
Hürriyet, vatandaşlardan COVID-19 aşısı ile ilgili gelen soruları uzmanlara danışarak yanıtlıyor. Bugün sorulara Türk İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Barbaros Oral cevap verdi. İşte merak edilen sorular ve yanıtları:
Son dakika: Prof. Dr. Mehmet Ceyhan kimdir, kaç yaşında? İşte Mehmet Ceyhan'ın hayatı ve biyografisiyle ilgili bilgiler
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'ın hayatı son dakika haberin ardından gündeme geldi. CNN Türk kanalında canlı yayında açıklamalarda bulunan Mehmet Ceyhan rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği ve Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Derneği’nin başkanlığını da sürdüren Prof. Dr.Mehmet Ceyhan, koronavirüs pandemi sürecinde salgınla ilgili yaptığı açıklamalar ile dikkat çekiyor. Peki, Mehmet Ceyhan kimdir ve sağlık durumu nasıl? İşte, Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'ın sağlık durumuyla ilgili yapılan son açıklamalar.
Cerrahpaşa Dekanı Sait Gönen'den uyarı: Nüfusun tamamı aşılansa bile 8-10 aya ihtiyaç var
Türkiye'nin aşılama konusunda dünyanın en iyi sistemine sahip ülkelerden biri olduğunu söyleyen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen, "Yeter ki aşılar gelsin. Bizim bu konudaki alt yapımız ve deneyimimiz çok iyi. Tüm nüfusun aşılanmasını Avrupa ülkelerinden bile önce bitirebiliriz" dedi. Koronavirüs tedbirlerine bir süre daha devam edilmesi gerektiğini söyleyen Gönen, ''Nüfusun tamamı aşılansa bile sürü bağışıklığının oluşabilmesi için 8-10 aya ihtiyacımız olacak. Bu sürede maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyumaya devam etmek zorundayız'' diye uyardı.
Yanlış Antibiyotik Kullanımına Dikkat! Bakteriler Direnç Kazanıyor
Son zamanlarda antibiyotik kullanımının yaygınlaştığına dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Emine Sönmez, yanlış antibiyotik kullanımının bakterilerin direnç geliştirmesine neden olacağını söyledi, olası tehlikelere dikkat çekti.
Koronavirüs tedavisi gören emekli doktora hastanede doğum günü sürprizi
NİĞDE'de 15 Aralık'tan bu yana koronavirüs tedavisi gören emekli doktor Mustafa Aytaç Esirgen'e 77'inci yaş gününde hastanede doğum günü sürprizi yapıldı.
Koronavirüs, grip ve soğuk algınlığı karıştırılmamalı
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Elif Doyuk Kartal, grip mevsimi uyarısında bulunarak COVID-19, grip ve soğuk algınlığı hastalıklarının birbirine karışma ihtimalini dile getirdi.
Tekrarlayan ateşe dikkat! Çocuklarda koronavirüs vaka sayıları artıyor
Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Derya Alabaz, ilk dönemlerde hastalığı hafif geçirdiği ya da bulgu göstermeden atlattığı düşünülen çocuk vakalarda artış gözlendiğini bildirdi. Alabaz, koronavirüsün herhangi bir alt hastalığı olmayan sağlıklı çocuklarda dahi ani ölümlere yol açtığını söyledi.
“100 gebeden 90’ı koronavirüsü hafif atlatıyor, virüs bebeğe bulaşmıyor”
Birçok gebe, koronavirüs salgını nedeniyle hem kendileri hem de bebekleri için endişe duyuyor. Bu dönemde gebelerin ateşlenme konusunda dikkatli olmalarını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emrah Kızıldağ, “Koronavirüsün anne karnındaki bir bebeğe geçişi henüz görülmedi. Bu nedenle kabaca, gebe koronavirüs olsa da bebeğe geçmeyeceğini söyleyebiliriz. Hastalık 100 gebenin 90’ında hafif seyrettiği için sadece semptomatik tedavi uygulanır” dedi.
Prof. Dr. Alabaz'dan korkutan sözler: Çocuklarda da ani ölümlere neden olabiliyor
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Derya Alabaz, ilk dönemlerde hastalığı hafif geçirdiği ya da bulgu göstermeden atlattığı düşünülen çocuk vakalarda artış gözlendiğini bildirdi. Alabaz, koronavirüsün herhangi bir alt hastalığı olmayan sağlıklı çocuklarda dahi ani ölümlere yol açtığını söyledi.
Koronavirüs aşısı ne zaman vurulacak? Aşılama ne zaman başlıyor? İşte ilk Covid-19 aşısının uygulanacağı tarih
Bir süredir gündeme gelen koronavirüs aşısının vatandaşlar ve sağlık çalışanları için ne zaman uygulanacağı hakkındaki araştırmalar yoğunlaşmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklama ile bu soruya açıklık getirdi. Peki, koronavirüs aşısı ne zaman vurulacak?
Koronavirüs tedbirleri grip vakalarını azalttı
Korona virüsten korunmak için uygulanan maske, mesafe ve hijyen sayesinde bu sene grip vakalarında azalma meydana geldiği bildirildi. Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süheyla Kömür, yıllara göre oranla kasım, aralık ve ocak aylarında grip için hastaneye başvuran hasta sayısında azalma olduğunu söyledi.
Vatandaş soruyor, uzmanlar yanıtlıyor: COVID aşısı helal mi?
Hürriyet, vatandaşlardan COVID-19 aşısı ile ilgili gelen soruları uzmanlara danışarak yanıtlıyor. Bugün sorulara Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık cevap verdi. İşte merak edilen sorular ve yanıtları:
Sosyal mesafeli aşı odaları
Sağlık Bakanlığı 81 ile genelge gönderip 'aşı odaları' kurulmasını istemişti! İşte aşı odaları...
Sağlık Bakanlığı 81 ile koronavirüs aşıları ile ilgili resmi yazı gönderdi. Yazıda, Covid-19 aşılamalarının yapılacağı hastanelerde alınması gereken tedbirler ve aşılamanın nasıl yapılacağına dair esaslar yer aldı. Kamu, özel ve üniversitelere ait tüm hastaneler bünyesinde 'Aşı Uygulama Odası' oluşturulması istendi. Yatak sayısı 50 ve altında olan hastanelerde 5, 1000 ve üzeri olan hastanelerde 25 aşı uygulama odası olacak, her 10 aşı uygulama odası için 1 sorumlu hekim görevlendirilecek. CNN Türk ekibi de Ankara Şehir Hastanesi'nde yapılan aşı odasını görüntüledi. Aşı odalarında sadece bir kişi olabilecek, randevu sistemiyle aşılama yapılacak. Peki bir kişi randevu almadan gelirse ne olacak? İşte tüm detaylar...
Prof. Dr. Kemalettin Aydın: 'Riskli grubu bağışık hale getirirsek bahar ayını rahat geçiririz'
SAĞLIK Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, aşılamanın yüksek riskli gruplardan başlayacağını hatırlatarak, "Şubat ayının ortalarından itibaren riskli grubu bağışık hale getirip, virüsün yayılmasını da kontrol edersek bahar ayını rahat geçiririz" dedi.
Diş hekimi korkusuna sedasyon önerisi
Koronavirüs pandemisiyle beraber diş tedavilerine karşı korku da artış gösterdi. Diş Hekimi Uzm. Dr. Nurgül Demir, özellikle diş hekimi korkusu olan, bulantı refleksi gösteren ve özel gereksinimli bireylerin sedasyon yöntemiyle tedavi edilebileceğini söyledi. Demir, “Sedasyon, diş tedavileri esnasında ortaya çıkabilecek olan ağrı, endişe, korku ve mide bulantısını ortadan kaldırmak amacıyla derin uyku olarak da adlandırılan işlemin adıdır. Özellikle çocuklarda uyutularak yapılan tedaviler ile dişçi koltuğu korkusu son bulabilir” dedi.
Aşılar bu odalarda yapılacak
Sağlık Bakanlığı 81 ile koronavirüs aşıları ile ilgili resmi yazı gönderdi. Yazıda, Covid-19 aşılamalarının yapılacağı hastanelerde alınması gereken tedbirler ve aşılamanın nasıl yapılacağına dair esaslar yer aldı. Kamu, özel ve üniversitelere ait tüm hastaneler bünyesinde 'Aşı Uygulama Odası' oluşturulması istendi. Yatak sayısı 50 ve altında olan hastanelerde 5, 1000 ve üzeri olan hastanelerde 25 aşı uygulama odası olacak, her 10 aşı uygulama odası için 1 sorumlu hekim görevlendirilecek. CNN Türk ekibi de Ankara Şehir Hastanesi'nde yapılan aşı odasını görüntüledi. Aşı odalarında sadece bir kişi olabilecek, randevu sistemiyle aşılama yapılacak. Peki bir kişi randevu almadan gelirse ne olacak? İşte tüm detaylar...
Prof. Dr. Sakarya: Covid 19, aşılamayla birlikte yok olacak
Koronavirüs vakalarında alınan önlemler ve vatandaşların tedbirlere uymasıyla son günlerde ciddi bir düşüş yaşandığını söyleyen Medicana International İzmir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhan Sakarya, “1970'li yıllarda çocuklar çiçek hastalığından hayatını kaybediyordu. Aşının bulunmasıyla birlikte çiçek hastalığı dünya üzerinden yok oldu. Aşı çalışmalarının başarılı olmasıyla birlikte kovid, tarihe gömülmüş bir pandemi olarak tarihteki yerini alacak. O nedenle mümkünse aşı karşıtları bu dönemde hiç konuşmasın” dedi.
Koronavirüsün yeni mutasyonu daha hızlı yayılıyor
Koronavirüs salgınıyla mücadele tüm dünyada son hızla devam ederken; son zamanlarda virüsün mutasyona, yani değişime uğradığı bilgisi de tüm dünyada endişeye neden oldu. Salgının devam etmesi ve virüsün genomundaki değişikliğin beklenen bir sonuç olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, “Bu zamana kadar virüste çok sayıda mutasyon meydana geldi ancak son zamanlarda gerçekleşen mutasyonun diğer mutasyonlara göre daha hızlı yayıldığını söyleyebiliriz. Salgın, dünya nüfusunun büyük çoğunluğunun doğal bağışıklığı veya aşılanması tamamlanana kadar sürecek. Bu süre de henüz tam olarak kestirilemiyor. Ancak 2021 yılı da çok kolay bir yıl olmayacak diyebiliriz” açıklamasında bulundu.
Son dakika... İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali duyurdu: Bir dönem sona eriyor
Son dakika haberi... İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali "Genel Müdürlük görevimi Mart Sonunda yapılacak Genel Kurul itibarıyla bırakacağım" dedi. Bali'nin yerine geçecek kişi ise banka genel müdür yardımlarından Hakan Aran oldu.
Farklı iki aşı yaptırmaya gerek var mı? Dikkat çeken açıklama...
Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, koronavirüs aşısına çok talep olduğunu belirterek, 'Böyle bir ortamda bir aşıyı bulmuşken ikinci farklı aşıyı yapmak gerçekten kaynak israfı oluyor. Diyelim ki siz aşı yaptınız antikor oluşmadı, riskli gruptasınız o zaman belki ikinci aşı yapılabilir ama ikisini aynı anda yapmanın bir faydası olmayacaktır. Belki antikor yanıtınızı artıracaktır ama siz tek aşı da bunu elde ediyorsanız ikinci bir aşıyı yapmaya gerek yoktur' dedi.
Covid-19’u atlatan kişiler en çok bu soruları merak ediyor
Coviz-19 pandemisinin ilk yılını geride bırakmak üzereyiz. Peki, şuanda tüm dünyada merak konusu olan Covid -19 aşıları hakkında neler biliyoruz? COVID-19 geçiren kişiler aşı olmalı mı? Hastalığı geçiren kişiler tekrar COVID-19 olabilir mi? Antikor testleri ve koruyuculuk hakkında bir yıllık deneyimler ve yorumlar… Tüm merak edilenleri Uzm. Dr. Serkan Atıcı yanıtladı.
Korkutan gelişme! Aşı olan doktor koronavirüse yakalandı
İtalya'da 6 gün önce Pfizer-BioNTech’in geliştirdiği Kovid-19 aşısını olan Umberto I Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Departmanı Direktörü Dr. Antonella Franco, koronavirüs testinin pozitif çıktığı açıkladı. Franco, "Pozitif çıktım ama tekrar aşı olurum. Belki aşı olmasaydım virüs bende geri dönülemez hasarlar meydana getirebilirdi" dedi.
Tek doz Çin aşısı yaptıran doktorda yeterli antikor oluştu
Diyarbakır'da Sinovac firmasının CoronaVac aşısının tek dozu uygulanan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İlyas Yolbaş'ın yapılan testinde yeterli düzeyde antikor oluştuğu tespit edildi
Bilim Kurulu üyesi Hasan Tezer: Çin'de koronavirüs aşısı 700 bin doz uygulandı
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, Çin merkezli Sinovac şirketinin geliştirdiği koronavirüs aşısının Çin'de acil kullanım izinlerine bağlı olarak yaklaşık 700 bin dozda uygulandığını söyledi.
Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın: Koronavirüs nedeniyle daha az grip vakası görüldü
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, pandemi sürecindeki önlemler nedeniyle geçen yıla göre daha az grip vakasının görüldüğünü söyledi. Yalçın, "Grip henüz bir zirve oluşturmadı ama Covid'in halen sıkıntılı olduğunu biliyoruz. Diğer solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan viral etkenler ya da soğuk algınlığı etkenleri de burada devreye girebilir ama bunların ayrıştırılmasını iyi yapmak lazım." dedi.
Mutasyon geçiren corona virüs belirtileri neler? Koronavirüs belirtileri 6 haftadan uzun sürebiliyor
Koronavirüs belirtileri, bilim insanlarının yaptığı bir araştırmada çarpıcı bilgiler verdi. Yapılan araştırmaya göre, corona virüs belirtilerinin risk faktörleri altında olmayan hastalarda bile 6 haftadan fazla görülebileceği bildirildi. Diğer yandan semptomları arasında ateş, öksürük ve nefes darlığı en belirleyici olan korona virüsün mutasyonu Türkiye'de de tespit edildi. Bilim insanlarının yaptığı araştırmalara göre, korona virüs mutasyonu normal virüse göre yüzde 70 oranında daha fazla bulaşıcı olabiliyor. İşte, gün gün korona virüs belirtileriyle ilgili bilgiler.
Mutasyon nedir ve ne demek? Koronavirüs mutasyonu ile ilgili Sağlık Bakanlığı ve uzmanların görüşleri
Koronavirüs mutasyonu dünyada olduğu gibi Türkiye'nin de gündeminde yer alıyor. İngiltere'de ortaya çıkan ve bulaşıcılığı daha yüksek olduğu belirtilen koronavirüs mutasyonu ile ilgili Sağlık Bakanı Koca açıklama yaptı. Bazı ülkelerde varyant görülmesinin ardından Türkiye'de de koronavirüs mutasyonu taşıyan 15 kişinin yurda giriş yaparken tespit edildiği bildirildi. Diğer yandan İngiltere'ye uçuşlar durduruldu. Daha önce yapılan araştırmalara göre mutasyona uğrayan virüsün, yaklaşık yüzde 70 daha fazla bulaşıcılık oluşturduğu açıklanmıştı. İşte, mutasyon virüs ile ilgili bilgiler.
İtalya'da sağlık çalışanları ülke gündemine oturdu
Avrupa'da koronavirüse karşı eş zamanlı aşılama çalışmaları başlarken, İtalya’da koronavirüs aşısı olmayı reddeden sağlık çalışanları ülkede tartışma konusu oldu
Merak edilen soruya yanıt verdi! Bilim Kurulu üyesinden '28 gün' açıklaması...
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, "Aşı, 0-28 gün aralıkla uygulandığında antikor, yani bağışık yanıtının 0-14 günde yapılana göre daha yüksek olduğunu görüyoruz" dedi.
Uzmanından uyarı: “Aşıdan korkmayalım ve koronavirüs aşısını da mutlaka olalım”
Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Meltem Taşbakan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısından korkulmaması uyarısında bulundu.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara kimdir? Prof. Dr. Ateş Kara'nın biyografisi ve hayatı
Prof. Dr. Ateş Kara'nın biyografisi yaptığı açıklamaların ardından gündeme geldi. Korona virüsle ilgili çarpıcı bilgiler veren Kara, son olarak aşıların güvenilirliği konusuna dikkat çekti. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği genel sekreteri görevini yürüten Prof. Dr. Ateş Kara, 1998-1999’da Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başasistanlığı görevini yürüttü. Bilim Kurulu Üyesi olan Kara, 2010 yılında profesör unvanını aldı. Peki, Prof. Dr. Ateş Kara kimdir? İşte, Prof. Dr. Ateş Kara'nın hayatıyla ilgili merak edilenler.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kara, CNN Türk'te açıklamalarda bulundu
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nde görev yapan Prof. Dr. Ateş Kara, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'ın CNN Türk ekranlarında yayınlanan Tarafsız Bölge Programı'na konuk oldu. Türkiye'nin ana gündem maddeleri arasında Çin'den bu sabah Türkiye'ye getirilen koronavirüs aşıları başı çekerken, Prof. Dr. Ateş Kara önemli açıklamalarda bulundu.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kara'dan koronavirüs aşılarıyla ilgili dikkat çeken tespit
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Ahmet Hakan'ın CNN Türk'te yayınlanan Tarafsız Bölge programında kritik açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Kara, corona virüsü aşılarının güvenilirliğini anlatırken dikkat çeken bir benzetme kullandı. Ateş. Kara, aşıların otomobile binip bir yere giderken aldığımız riskten 100 kat daha güvenli olduğunu anlattı
Koronavirüste mutasyon, bağışıklık oranını değiştirdi
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova, bağışıklık kazanılması için bugüne kadar toplumun yüzde 60-70'inin aşılanması gerektiğinin söylendiğini ancak virüsün mutasyona uğramasıyla bunun biraz daha yukarı çıkmasının söz konusu olduğunu belirtti.
Hürriyet İzmir Temsilcisi Deniz Sipahi anlattı: Gönüllü olup aşımı yaptırdım
Aşı çalışmalarına gönüllü olarak katılan Hürriyet İzmir Temsilcisi Deniz Sipahi, süreci anlattı: “Önce PCR testi yapıldı. Ardından antikor testi için kan örneği alındı. İki gün sonra aradılar, hastaneye gittim. Cep telefonuma aşı çalışmasıyla ilgili bana verilen onay kodu düştü. Aşı yapılırken acı hissetmedim. Dört gün oldu, yan etki yok.”