Pandemi nedeniyle geçen yıldan bu yana kırım kongo kanamalı ateşi vakalarında ekstra bir artış yaşanıyor. Bu artışın en önemli nedenlerinden biri kırsal alanlara göç. Şehirlerden kırsal kesime giden ve bölgeyi tanımayan kişiler kan ile beslenen aç kenelerin hedefinde... Peki Covid-19 ile benzer belirtiler gösteren KKKA vakalarını nasıl ayırt edeceğiz
#Kırım KongoTrabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökçe Gayretli Aydın, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtilerinin Covid-19'a benzediğini belirtti. Doç. Dr. Aydın, ateşli hastalarda insanların aklına Covid-19 geldiğini ancak kene temasının da sorgulanması gerektiğini söyledi.
#Kırım Kongo Kanamalı AteşiGÜMÜŞHANE’nin Kelkit ilçesinde, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve koronavirüs vakaları nedeniyle tedbirler arttırılırdı. Pandemi nedeniyle ilaçlanan kurban pazarlarına getirilen kurbanlıklar, birçok kontrolden geçirilirken, hayvanların aşıları ve kesime uygun olup olmadığı da denetleniyor. Kurban sahipleri ise ateşleri ölçülerek pazar alınana alınıyor.
#GümüşhaneSİVAS Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin kene ısırığıyla buluşan Kırım Kongo Kanamalı ateşi (KKKA) hakkında bilgeler verdi. Prof.Dr. Çetin "KKKA tedavisinde de tıpkı koronavirüste olduğu gibi erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Bu konuda da özellikle insanlarımızı bir an önce hastanelerimize başvurmaları konusunda uyarıyoruz" dedi.
#KeneHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının koronavirüs gibi solunum yolu ile başkasına bulaşmadığını belirtti. Ceyhan, "İlk dönemlerde özelikle sokağa çıkma yasağı varken insanların Kırım Kongo'ya yakalanma şansı daha düşüktü. Sokağa çıkma yasağı kaldırıldıktan sonra insanlar, daha çok piknik aktiviteleri ya da farklı nedenlerle bu tip bölgelere gidip dikkatsiz davranınca kene ısırmaları arttı" dedi.
#Dr. Mehmet CeyhanHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının koronavirüs gibi solunum yolu ile başkasına bulaşmadığını belirtti. Ceyhan, "İlk dönemlerde özelikle sokağa çıkma yasağı varken insanların Kırım Kongo'ya yakalanma şansı daha düşüktü. Sokağa çıkma yasağı kaldırıldıktan sonra insanlar, daha çok piknik aktiviteleri ya da farklı nedenlerle bu tip bölgelere gidip dikkatsiz davranınca kene ısırmaları arttı" dedi.
#KeneKoronavirüs bitmeden Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin (KKKA) başladığını söyleyen Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Özer Akgül, tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giymeyi tavsiye etti. Dr. Akgül, “Pantolon paçalarını çorapların içerisine sokmak ve kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih etmek gerekir” uyarısında bulundu.
#Kırım Kongo Kanamalı AteşiYaz aylarının gelmesiyle birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış görülürken, ülkemizde de hayatını kaybeden vatandaşların görülmesi üzerine Kene ısırması ile ilgili konular merak edilmeye başlandı.. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedir, Kene ısırması belirtileri nelerdir? İşte kene ısırması olduğunda yapılması gerekenler..
#Kırım Kongo Kanamalı AteşiSivas'ta, kaldırıldığı hastanede Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) tedavisi gören çiftçi Azamet Yıldız (72), hayatını kaybetti. Cenazeyi teslim almaya gelen Yıldız'ın yakınları, hastane morgu önünde gözyaşı döktü.
#Kırım Kongo Kanamalı AteşiKırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları bu yıl erken başladı. Yaz aylarında kene faaliyetlerinde artış olmasına paralel olarak ortaya çıkan ve önemli bir halk sağlığı problemi olan 'Kırım Kongo Kanamalı Ateşi' hastalığı bazı belirtilerle kendisini gösteriyor. Peki, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedir, belirtileri neler?
#Kırım Kongo Kanamalı AteşiSivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, kenelerin sıcak havanın etkisiyle bu yıl yaklaşık 1,5 ay önce görülmesinin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastası sayısını artırdığını belirtti. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin açıklamasında ‘Mart ayında havalar 15 gün süreyle hızlı şekilde ısınmıştı. Hemen o dönemde kene popülasyonunda artış gördük ve o artış halen devam ediyor. Bu yıl başlangıçta olmamıza rağmen hasta sayısında 35'i gördük. Eğer mücadele yapmazsak çok ciddi rakamları görebiliriz. Yani geçen yılki 122 rakamının 3-4 katını görebiliriz" dedi.
#Dr. İlhan ÇetinBahar ve yaz aylarında sıkça görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının tedavisinde zamanlamanın önemine dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, "Tedavi ne kadar erken başlarsa yaşam kaybı o kadar düşer. Tedavide önemli olan sıvı ve elektrolit takibi ve kanama kontrolüdür" dedi.
#KKKAHavaların ısınmasıyla birlikte keneler ortalıkta daha fazla görünmeye başladı. Sağlık Bakanlığı, kene ile bulaşan ve tehlikeli bir enfeksiyon hastalığı olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ile ilgili uyarıda bulundu. Peki, KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) nedir?
#Kırım Kongo Kanamalı AteşiSağlık Bakanlığı, kene ile bulaşan ve tehlikeli bir enfeksiyon hastalığı olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ile ilgili uyarı yayınladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Alınan tedbirlerle vaka sayısında büyük azalma görülmesine rağmen 2019 Mayıs itibarıyla ne yazık ki 3 vatandaşımız KKKA hastalığı sebebiyle hayatını kaybetmiştir" denildi...
#Sağlık BakanlığıTaklit yeteneği müthiş, bin bir yüzü var, birçok kaynakta gizli pandemi olarak geçiyor hatta sessiz katil diye adlandırılıyor. Tüm dünya, bu hastalığa karşı ayakta. ABD'deki Lyme kasabasına giderek araştırma yapan ve birkaç yıl sonra Lyme hastalığı teşhisi konan Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu da söz konusu hastalığı yaşayanlardan. İşte onun deneyimleri ve 18 soruda Lyme hastalığı...
#SağlıkKoronavirüs geçirenlerin yaklaşık yüzde 20’sinde görülen ‘Long COVID’ (uzamış COVID) uzmanların yakın takibinde. Yorgunluk, nefes darlığı, öksürük, akciğer tutulumu, eklem ağrısı, göğüs ağrısı, depresyon, kas ağrısı, mide bağırsak problemleri, baş ağrısı ve beyin sisi gibi şikâyetler altı aya kadar uzayabiliyor.
#KoronavirüsBATMAN'ın Kozluk ilçesi Ünsaldı köyünde vücuduna yapışan keneyi kendisi çıkartan ve bir süre sonra rahatsızlanarak Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle Batman'a ardından da Dicle Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edilen Ahmet Bülbül (60), hayatını kaybetti.
#BatmanDünya bir süredir Rusya ve Ukrayna arasında süren savaş sebebiyle koronavirüs salgınıyla ilgili haberlerden uzaklaşmış durumda. İngiltere’den gelen yeni haber ise gözlerin bir kez daha ölümcül virüslere çevrilmesine neden oldu. Ülkede Ebola’ya benzetilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü kaynaklı bir vaka görüldüğü açıklandı.
#İngiltere