Türk mutfağının en bilindik lezzetlerinden olan mantı hemen hemen her kişinin severek yediği bir yiyecektir. Doyurucu olmasının yanında lezzeti de mantıya olan talebi arttırmaktadır. Evde mantı açarak kurutmak veya saklamak belirli zamanlarda çıkarıp pişirmek için birçok yöntem bulunmaktadır. Mantı nasıl kurutulur? Evde içli veya etli mantı kurutma yolları hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#MantıİZMİR'de, Prof. Dr. Alper Şener, havaların ısınmasıyla 'yaz ishali' ya da 'turist ishali' olarak adlandırılan rahatsızlıklarda artış olabileceğini belirterek, "Rus ya da İtalyan salatası gibi mayonezli gıdalar, kumpir ve midyeler, hızlı tüketilmesi gereken besinlerdir. Isı dereceleri arttıkça bakterinin üreme potansiyeli fazladır. Bu gıdalara dikkat etmek gerekir" dedi.
#İzmirArtan yemekleri ısıtarak yeniden tüketmek, gıda israfını önlemenin harika bir yolu. Ancak her türlü yeniden ısıtma, yiyeceğin dokusunu, lezzetini ve besin içeriğini etkileyebiliyor. Buna bir de bazı yiyecekler ısıtıldığında ortaya çıkan sağlık risklerini de eklemek gerek. O nedenle mutfakta herkesin işine yarayacak bu listeyi hazırladık. İşte asla ısıtılmaması gereken yiyecekler…
#SağlıkBir sağlık sorunu ya da ilerleyen yaşı nedeniyle yumurta rezervi etkilenen ama anne olma ihtimalinden vazgeçmek istemeyen kadınlar, yumurta dondurma işleminden faydalanabiliyor. Ünlü oyuncu Jennifer Aniston’ın geçen haftaki söyleşisinde sarf ettiği “Biri bana ‘Yumurtalarını dondur’ deseydi her şeyimi verirdim” cümlesinden hareketle uzmanlarla ve bu yöntemi kullanan kadınlarla konuştuk.
#Yumurta RezerviGünlük hayatımıza kolaylıkla entegre edeceğimiz birkaç yöntemle israfın önüne geçmek çok zor değil. Alışverişi ihtiyacımız kadar yapmak ve satın aldıklarımızın yenebilir tüm kısımlarını kullanmaya dikkat etmek atabileceğimiz ilk adımlar. Yeşilliklerin saplarından salatalar yapabilir, fazla olgunlaşmış çileklerden farklı soslar hazırlayabiliriz. Kavun, balkabağı gibi ürünlerin çekirdeklerini kavurup yemeklere katmak, pancar yapraklarını çorbaya eklemek de mümkün.
#TüketimKuru baklagiller, insan sağlığı açısından büyük önem taşımakta olan besin kaynaklarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bundan dolayı pek çok insan bu son derece kıymetli besin kaynakları hakkında daha fazla bilgi edinmeye ihtiyaç duyabiliyor. Sizin için kuru baklagiller nelerdir, hangileridir ve nasıl saklanır? Kurubaklagillerin faydaları, besin ve kalori değerlerini detaylarıyla derledik.
#Kuru BaglagilYeni doğum yapan anne Jo Johnson Overby, bebeğini 6 haftadır anne sütü ile besliyordu ancak 7'nci haftada sütünün renginin pembeye döndüğünü fark etti. Bu ilginç deneyimini TikTok'ta paylaştı, 12.8 milyon kişi tarafından izlenen video bir anda viral oldu. Peki pembe süt normal mi, uzmanlar bu durumu nasıl yorumluyor?
#Pembe Anne SütüÖzellikle 2 yaşına kadar bebeklerin anne sütü ile beslenmesi ayrı bir önem taşır. Anne sütünü bebeklere en sağlıklı biçimde sunmak için saklama şartları kadar saklamaya hazırlık işlemleri de ayrıca önemlidir. Peki anne sütü nasıl saklanır, ne kadar sürede tüketilmeli? İşte besin değerini kaybetmemesi için anne sütü saklama koşulları hakkında bilgiler...
#Anne SütüAnne sütünü bebeklere en sağlıklı biçimde sunmak için saklama şartları kadar saklamaya hazırlık işlemleri de önemlidir. Bebekler için olan anne sütü saklama koşulları tablosu sağlıklı bebekler için geçerlidir. Çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle ya da prematüre doğmuş zayıf bağışıklık sistemine sahip bebekler için anne sütü saklama şartları değişkenlik gösterebilmektedir. Besin değerini çabuk kaybedebilen ve hızlı bozulabilen anne sütü nasıl saklanır, anne sütü biberonda saklanır mı ve anne sütü buzdolabında ne kadar süre saklanır tüm detaylarıyla derledik.
#Anne SütüÇocuğunuza alacağınız bir atıştırmalık paketinde taptaze bir meyve fotoğrafı sizi ne kadar cezbeder? Meyveyi bir türlü yediremediğiniz çoğunuza sağlıklı bir atıştırmalık vermenin huzurunu yaşıyor olabilirsiniz ama bir de paketin arkasını çevirmenizi tavsiye edeceğim. Çocuğunuza meyve yerine şeker yediriyor olabilirsiniz. Zira ilave şekerin 60’dan fazla başka adı var…
#AtıştırmalıkDONDURMA, çeşidine göre içinde süt ve süt ürünleri, emülsifiyer, su, yumurta, stabilizatör, renklendirici, tatlandırıcı, farklı aroma ve meyveleri içeren bir karışım. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde ise içinde -tat ve çeşidine göre- süt ve/veya süt ürünlerini, içme suyu, şeker ve izin verilen katkı maddelerini bulunduran, istenildiğinde salep, yumurta ve/veya yumurta ürünleri, aroma maddeleri ve çeşni maddeleri gibi bileşenleri içeren karışımının pastörizasyon sonrası tekniğine uygun olarak işlenmesi ve dondurulmasıyla elde edilen, yumuşak halde ya da sertleştirildikten sonra tüketime sunulan ürün olarak tanımlanıyor.
#İzmirPandemi döneminde bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen, takviye gıda ve vitaminlere bel bağladı. Bu ürünler benzincilerde bile satılmaya başladı. Ancak uzmanlar uyarıyor: “Takviye edici gıdalar, vitaminler, mineraller açısından ülkemiz adeta bir çöplüğe döndü. Bu ürünlerin fazlası ölümcül hasarlara neden olabilir. Her vücudun ihtiyacı farklıdır. Doktora danışmadan sakın almayın!”
#GazetehaberleriTürkiye’de 2019 yılı verilerine göre israf edilen gıda miktarı 26 milyon ton, bunun karşılığıysa 214 milyar lira. Gıda israfının önüne geçmek için toplumdaki gıda okuryazarlığı bilincinin oturması gerekiyor. İşte 9 maddede gıda okuryazarlığı hakkında ipuçları…
#GazetehaberleriKetojenik beslenme, son dönemde hem dünyada hem de Türkiye'de en popüler beslenme biçimlerinden biri haline geldi. Karbonhidrat tüketimini azaltıp proteinler ve yağlara ağırlık veren ketojenik beslenmeyi benimseyenlerin sayısı arttıkça, bu modele uygun tarifler ve malzemeler de sık sık gündeme geliyor. Söz konusu Türk mutfağı olunca ketojenik beslenmeye uygun hamur işleri de birçok kişinin merak konusu haline geliyor. Bugün sizin için ketojenik beslenenlerin gönül rahatlığıyla kullanabileceği un çeşitlerini araştırdık. Bundan sonra hamur işi yaparken bu ipuçları size yol gösterecek.
#Ketojenik BeslenmeKış mevsimi geldi, vitamin ve mineral deposu boza raflarda yerini aldı. Boza, metabolizmayı güçlendiren özellikleri sayesinde daha çok kış mevsiminde tercih ediliyor. Peki, bir bardağı bile şifa deposu olan bozanın faydaları ne kadar biliyoruz?
#BozaSüt, saklama koşulları çok ciddi önlem gerektiren bir besindir. Soğuk ortamlarda saklanmadığı veya bir başka ürüne işlenmediği takdirde kısa sürede bozulabilir. Uygun olmayan koşullarda satılan çiğ sütler, mikroorganizmalar üreyebilir ve bu durum bazı hastalıklara yol açabilir.
#Çiğ SütKurban Bayramı’nda orta yaş üstündekilere 2 gün arayla, kronik hastalığı olanlara ise 3 gün arayla et tüketmeleri önerisinde bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, “Et tükettiğimizde vücudumuza ciddi bir kalori alımı yapıyoruz. Bu nedenle bu kalorinin de fazlasının yağ olarak depolanmasının önüne geçmeliyiz. Günde 1 porsiyon et tükettiğimiz zaman ortalama 300-500 arasında kalori alıyoruz. Bu nedenle bunun karşılığında en az 2 saatlik bir egzersiz yapmamız gerekiyor” dedi.
#Kurbanbayrami2020Kurban Bayramı’nda orta yaş üstündekilere 2 gün arayla, kronik hastalığı olanlara ise 3 gün arayla et tüketmeleri önerisinde bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, “Et tükettiğimizde vücudumuza ciddi bir kalori alımı yapıyoruz. Bu nedenle bu kalorinin de fazlasının yağ olarak depolanmasının önüne geçmeliyiz. Günde 1 porsiyon et tükettiğimiz zaman ortalama 300-500 arasında kalori alıyoruz. Bu nedenle bunun karşılığında en az 2 saatlik bir egzersiz yapmamız gerekiyor” dedi.
#Kurbanbayrami2020Kurban Bayramı’nda orta yaş üstündekilere 2 gün arayla, kronik hastalığı olanlara ise 3 gün arayla et tüketmeleri önerisinde bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, “Et tükettiğimizde vücudumuza ciddi bir kalori alımı yapıyoruz. Bu nedenle bu kalorinin de fazlasının yağ olarak depolanmasının önüne geçmeliyiz. Günde 1 porsiyon et tükettiğimiz zaman ortalama 300-500 arasında kalori alıyoruz. Bu nedenle bunun karşılığında en az 2 saatlik bir egzersiz yapmamız gerekiyor” dedi.
#İç Hastalıkları UzmanıCovid-19 salgını beslenme alışkanlıkları ve gıda tüketim tercihlerini de değiştirdi. Bu özel dönemde beslenmenin sağlığın en önemli belirleyicisi olduğunu belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Taner Damcı, gıda güvenliği ile ilgili uyarılarda bulundu.
#SütBebeğin ilk 6 ay tüm gereksinimini sağlayan anne sütü, sanal ortama düştü. Doğum sonrası sütü fazla olan anneler, bu mucizevi besini internet siteleri üzerinden yasal olmayan şekilde satışa çıkardı. DHA’nın telefonla ulaştığı bu ailelerden bazıları bunu hayır amaçlı yaptığını belirtirken bazıları da sütün 100 miligramını 100 liraya sattığını söyledi. İnternet üzerinden alınacak sütlerin sağlık risklerine dikkat çeken uzmanlar ise "Kaynağı bilinmeden bebeğe verilen bu sütler hepatit, AIDS gibi hastalıklar ve çeşitli enfeksiyonlara yol açabilir" uyarısında bulundu.
#İstanbulKurban Bayramı'nda kurban etinin muhafaza ediliş şekli vatandaşlar tarafından merak edilmeye başlandı. Kurban eti saklanırken dikkat edilmesi gereken noktaları uzmanlar anlattı. Buna göre, kurban eti kesildikten sonra bir süre dinlendirip daha sonra pişirmek bakteri faaliyetini yavaşlatıyor. Peki, kurban eti nasıl saklanır? Kurban etini muhafaza ederken nelere dikkat edilmeli? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Kurban EtiGenellikle haftalık olarak yapılan mutfak alışverişlerinde alınan ürünlerin birçoğu buzdolabında muhafaza ediliyor. Dolayısıyla hem israfı önlemek, hem besin değerlerini korumak hem de sağlık açısından buzdolabı, hayatımızda çok önemli bir yer tutuyor. Temizliğinden yerleştirme düzenine kadar dikkat edilmesi gereken birçok kural bulunuyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Aslıhan Altuntaş, buzdolabı düzeninde uyulması gereken kurallar hakkında önemli bilgiler verdi.
#BuzdolabıSonbaharın gelmesiyle birlikte sebze ve meyve reyonlarının kahramanları da değişti. Şimdilerde rafları mevsimine uygun vitamin ve minerallerle dolu gıdalar dolduruyor. Bizim yapmamız gereken tek şey ise bu mevsimine uygun taze ve besin deposu ürünleri tüketmek. Çünkü ürünler tarladan toplandığı andan itibaren içeriğindeki mineral ve vitaminleri kaybetmeye başlıyor ve saklama koşulları ne olursa olsun mevsimindeki gibi yararlı olmuyor. Bu nedenle siz de sonbaharın en taze sebze ve meyveleriyle tanışın, sofranıza bol bol taşıyın. İşte sağlık için sonbaharda mutlaka tüketmeniz gereken bazı yiyecekler.
#Sonbahar Yemekleri