Anne sütü nasıl saklanır? Anne sütü biberonda saklanır mı? Anne sütü buzdolabında ne kadar süre saklanır?

Güncelleme Tarihi:

Anne sütü nasıl saklanır Anne sütü biberonda saklanır mı Anne sütü buzdolabında ne kadar süre saklanır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2021 03:38

Anne sütünü bebeklere en sağlıklı biçimde sunmak için saklama şartları kadar saklamaya hazırlık işlemleri de önemlidir. Bebekler için olan anne sütü saklama koşulları tablosu sağlıklı bebekler için geçerlidir. Çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle ya da prematüre doğmuş zayıf bağışıklık sistemine sahip bebekler için anne sütü saklama şartları değişkenlik gösterebilmektedir. Besin değerini çabuk kaybedebilen ve hızlı bozulabilen anne sütü nasıl saklanır, anne sütü biberonda saklanır mı ve anne sütü buzdolabında ne kadar süre saklanır tüm detaylarıyla derledik.

Haberin Devamı

Şunu belirtmek gerekir ki bir bebeğin anne sütünü en ekonomik, en taze, en sağlıklı, en konforlu ve en doğal şekilde almasının çözümü bebeğin anne tarafından doğrudan emzirilmesidir. Ancak bazı şartlarda bu durum gerçekleşemez ve anne sütünün sağılarak bebeği beslek için depolanması gerekir.

 Anne Sütü Pompası Nasıl Olmalı?

 Piyasada çok çeşitli süt sağım pompaları bulunmaktadır. Ekonomik şartlara da bağlı olarak çiftli pompa tercih edilmesi hem sarf edilen enerjiden hem de zamandan tasarruf sağlayabilir.

 Anne Sütü Biberonda Saklanır mı?

 Sütte oluşabilecek olası toksinleri önlemek için 7 ya da 3 rakamı taşıyan geri dönüşüm simgesiyle belirtilen Bisfenol-A (BPA) yani endokrin bozucu ile üretilen kaplar tercih edilmemelidir. Yarı bulanık, yumuşak ve 5 rakamı taşıyan geri dönüşüm simgesi olan ya da kabın altında polipropilen (PP) harflerinin bulunduğu ürünler tercih edilebilir.

Haberin Devamı

 Sütün sağıldığı poşet ya da kabın üzerine sütü koymadan önce saat ve tarihin mutlaka yazılması gerekir. Bu durum sağılan sütün son kullanma süresini belirlemek için önemlidir.

 Biberonları, kapları ya da pompa parçalarını eğer içlerinden yalnızca anne sütü geçtiyse bile sterilize etmek gerekir. Çünkü taze anne sütü temasta bulunduğu neredeyse tüm mantarları, bakterileri ve virüsleri öldürür. Bu malzemeleri sabun ve su ile yıkamak ya da bulaşık makinesinde yıkamak yeterlidir.

 Anne Sütü Nasıl Saklanır?

 Sağılan anne sütü direkt olarak bebeğe verilebilir, buzdolabına koyulabilir ya da dondurulabilir. Sağılan anne sütü 22 derecelik oda sıcaklığında tazeliğini en az 6 ile 8 saat korur. Bu süre hava sıcaklığı arttıkça azalmaktadır. Eğer bebek saklanan sütü bitiremez ve bir miktar daha kalırsa, kalan anne sütü buzdolabında saklanabilir sonrasında tekrar bebeğe verilebilir.

 Farklı zamanlarda sağılan sütler aynı kapta biriktirilebilir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta soğuk olan süte soğuk olanı eklemektir yani, eskisine yeni sağılan süt eklenmeden önce mutlaka soğutulmalıdır. Farklı zamanlarda sağılan anne sütü oda sıcaklığında bekletilmişse birbirlerine eklenebilir.

Haberin Devamı

 Soğutulan süt bebeğe verilmeden önce sütle dolu olan kap, sıcak akan bir suyun altında ya da çok kaynar olmayan ocakta ısıtılmış bir kısım suyun içinde soğutulabilir. Ancak mikrodalgada ısıtma yöntemi kullanılmamalıdır.

 Depolanan süt, zaman içinde iki tabaya ayrılabilir, bu durum normaldir; hafifçe dairesel bir şekilde çalkalandığında tabakalar birleşir. Saklanan sütlerin rengi farklı zamanlarda değişiklik gösterebilir ve bu durum normaldir. Anne sütünün rengi tüketilen yiyeceklere göre değişebilir.

 Anne Sütü Buzdolabında Ne Kadar Süre Saklanır?

 Dondurucuya giren anne sütü, genleşir. Bu sebeple anne sütü dondurulacak ise süt dolu kaplar ağzına kadar doldurulmamalıdır. Muhtemelen her beslenmede bir bebek 60 – 120 ml. süt tüketecektir; her bir kapta 60 ml. anne sütü saklanabilir. Daha önce dondurulmuş anne sütüne buzdolabında saklanan anne sütü eklenebilir.

Haberin Devamı

 Dondurulmuş anne sütünü çözmenin en sağlıklı yöntemi geceden buzdolabına koymaktır. Acil durumlarda ise dondurulmuş anne sütünün ılık akan bir suyun altında yavaşça çözülmesi beklenmelidir.

 Daha önce dondurulmuş olan anne sütü çözündükten sonra sadece 24 saat buzdolabında saklanabilir. Fakat tekrar dondurulmamalıdır.

 Anne Sütü Ne Kadar Sürede Bozulur?

 Anne sütü yaklaşık olarak dondurucu bölümünde 6 ay ve buzdolabında 6 gün sonra bozulmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!