GeriKişisel Bakım Önce eşantiyon kullanın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Önce eşantiyon kullanın

"Kozmetik, reklamların hayatımıza en çok soktuğu ama en az bilgi sahibi olduğumuz ürün grubu. Nobel Tıp Kitabevi, geçen ay 14 uzmanın yazılarını topladı, Kozmetik Bilimi adlı kitabı yayımladı."

Bioder'in sponsorluğunda yayımlanan rehber kitabın editörü Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı Kozmetoloji Bilimdalı Başkanı Prof. Dr. Yasemin Yazan. Hangi nemlendiriciyi, bakım kremini kullanacağına bir türlü karar veremeyen tüketiciye öncelikle dermatoloğa danışmasını öneriyor Prof. Dr. Yazan. 'Deneme boyunu kullanmadan ürün almayın, ayrıca kullanılan hiçbir kozmetik ürünün bir yıldan fazla steril özelliğini koruyamayacağını unutmayın' diyor.

Cilt bakım ürünleri alacağımız zaman hafızamızdaki marka imajına güvenmek dışında hiçbir şey bilmiyoruz. Ne yapmalıyız?

Kozmetik dermatoloğa danışıp cildinize uygun ürün türünü bulmalısınız. Uzmanın önerisi bazen cildinize uymayabilir veya çok ünlü bir markanın, pahalı nemlendiricisi sizin cildinizde alerjiye neden olabilir.

İyi de onlarca marka var, nasıl seçim yapacağız?

Üretici firmanın ürününü çok iyi anlatması gerekir. Neden diğerlerinden üstün olduğunu açıklamalı. Türkiye'de özellikle uzmanların olduğu eczanelerde, firmalar tüketiciyi bilgilendiriyor. Çok soru sorun, deneme boyu isteyin ve bir ürünü denemeden sakın almayın. Firmaların satış temsilcilerini bulunduran kozmetik mağazaları arttıkça, dermatoloğa danışma alışkanlığı yaygınlaştıkça doğru seçim yapmak kolaylaşacak.

Herkes doktora gidemeyebilir, gidemeyen ne yapsın?

Midemize nasıl bakıyorsak cildimize de öyle bakmalıyız. Kozmetik ürün kullanımı bir sağlık konusudur. Öğrencilerime, kozmetik, süslenme değil cildin bakımı konusudur, diyorum. Cilt insan gözünün gördüğü ilk organ, dolayısıyla çok önemli.

Bir ürünün bize iyi geldiğinden nasıl emin olacağız?

Kişisel değerlendirme önemli. Firmalar ürünleri piyasaya sürmeden, gönüllü grubu üzerinde dener. Kremin ciltlerini yeterince nemlendirip nemlendirmediğini, ne kadar yumuşattığını, kullanıcının uzun dönemde ne hissettiğini sorgular. Kullanıcının cevapları subjektiftir, bununla birlikte araştırma sonucu bilimseldir. Dolayısıyla tüketici aynı testi kendisi uygulayabilir. Mesela cildiniz kuruysa, nemlendirici yeterli gelmiyorsa kullanım sayısını artırabilirsiniz ya da daha yoğun nemlendirici özelliğe sahip bir başka kremi tercih edersiniz.

Leke giderici kremler gerçekten işe yarıyor mu?

Tümüyle yok etmese de rengini çok açar, o ürünlerin içine renk açıcı maddeler konuyor. Bunların hangi yoğunlukta kullanılacakları çok sıkı yönetmeliklerle düzenlenir. Bu kremlerin hekim kontrolünde kullanılmasında yarar var.

Peki ya kullandığım ürün sivilce yaparsa?

İlk kullanışta cilt reaksiyon verebilir, sivilce, kızarıklık oluşabilir. Kullanımla birlikte reaksiyon 3-4 gün sürerse, o üründen vazgeçmek gerekir. Ama bir gün deneyerek bırakmamak lazım. Ayrıca aldığımız tüm kozmetik ürünlerin hipo alerjenik olmasını tercih edin.

Paketteki hipo alerjenik ibaresine ne kadar güvenebiliriz?

Bunların minimum ve maksimum sınırları yönetmeliklerle düzenleniyor, kontrol ediliyor. Etikette yazana güvenin. Ama merdiven altında üretilip etiketsiz satılanlara dikkat edin, hiçbir garantileri yok çünkü.

Ter neden kokar?

Dikkat edin, banyodan çıkınca da terlersiniz ve teriniz o sırada kokmaz. Vücudumuzu kaplayan ve hastalık yapmayan bakteriler teri parçaladığında koku oluşur. Deodoranlar 'antiperspirant' değilse terlemeyi engellemez, içindeki bakteri öldüren maddeyle terin parçalanmasını durdurur. Deodorant alamıyorsanız sabah, akşam kol altlarınızı suyla temizleyin. Su yoksa, durulama gerektirmeyen çok ucuz jel kullanabilirsiniz.

Sabun yetmez

Sabun yüzeysel temizlik yapar. Oysa cildin gözle görülmeyen gözeneklerini temizlemek için mutlaka temizleyici krem, jel ya da kozmetik gerekir. Bu ürünleri cilde sürüp, pamukla ya da elinizle ovarak gözeneklerin içini temizleyebilirsiniz. Ardından tonik ve nemlendirici sürülmesi gerekir. En önemli işlemlerden biri de ölü derinin uzaklaştırılmasıdır. Cildin kendini en yoğun yenilediği dönem gece uykudaykendir. Temiz olursa nefes alır.

Açık parfüme dikkat

Açık renk tenlilerin daha çiçeksi, koyu tenlilerin baharatlı ve tatlı kokular kullanmaları gerekir. Önce mutlaka deneme boyu kullanılmalı. Açık parfümler esansların alkolle seyreltilmesiyle oluşturulur. Markalı parfümlerde ise seyreltme çok güzel yapılır. Eğer imkan varsa açık parfüm almayın.

Krizden depremden bile etkilenmeyen sektör kozmetik

Kozmetikte birincil amaç süs değil, temizlik ve kaliteli yaşamdır. Ekonomik krizlerde ve hatta deprem sırasında bile tek etkilenmeyen sektör kozmetikti. Çünkü kişilerin psikolojisini, sosyal hayatta durumunu düzeltir, bakımlı bir insanın verdiği etki, bakımsız bir insandan çok farklıdır. Kozmetik güzel koku verir, Türk kozmetik yönetmeliğinde amaçlardan birinin de 'çekiciliği arttırmak' olduğu belirtilir. Kozmetik mucize yaratmaz. Çünkü cildi etkileyen genetik, beslenme, uyku, stres, çalışma ortamı gibi birçok faktör bulunuyor. Örneğin gün boyunca yağlı et yiyen birine istediğiniz kadar kozmetik kullanın, cildi yağlı olacaktır.

False