GeriLezizz Orfoz Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Orfoz Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Orfoz Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Orfoz Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Orfoz Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Orfoz Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Bilinmeyen bir balık türü ile karşılaşıldığı zaman o balığını ne şekilde hazırlanarak tüketildiğine dair bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Orfoz balığı da hakkında bilgi edinmek istediğiniz balıklardan birisi olabilir. Orfoz Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Orfoz balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.

Orfoz balığı, başı ve ağzı oldukça büyük olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Yetişkin bir orfoz balığının yaklaşık olarak 33 kg olduğu söylenebilir. Orfoz balığı çok yaygın bir şekilde bilinen bir balık olmamakla birlikte amatör kişilerin avlanması da yasaklanmıştır. 

 Orfoz Balığı Nedir? 

 Orfoz balığı, kalın pullu derisi ve dikenli yüzgeçleri bulunan bir balık türü olarak bilinmektedir. Orfoz balığının oldukça büyük olduğu bilinmektedir. Akdeniz de ve Ege denizinin Güney kısımlarında yaşamakta olan bir balıktır. Yaşamak için genel olarak taşlık ve kayalık bölgeleri tercih etmektedir. Yaklaşık olarak 55 yıl yaşadığı bilinen balığın, yaşadığı her yıl bir kilo aldığı da söylenmektedir. 

 Orfoz Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 Balıkların bilinen isimlerinin yanında aynı zamanda halk arasında kullanılmakta olan farklı isimlerinin de olduğunu söylemek mümkündür. Orfoz balığının ise halk arasında genel olarak ''Arap, Kara, Taş Hanisi" gibi isimlerle tanındığı bilinmektedir. 

 Orfoz Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Orfoz balığı oldukça büyük bir balık türü olarak bilinmektedir. En gözde olan balık türlerinden birisi olarak ifade edilebilir. Soyu tükenme tehlikesi bulunan orfoz balığının avlanmasına ise ülkemiz de yasak getirilmiştir. Orfoz, etobur bir balık türüdür. 

 Orfoz Balığının Eti Yenir mi? 

 Orfo balığının eti yenilebilir. Orfoz balığı oldukça lezzetli olan balık çeşitleri arasında yer almaktadır. Orfoz balığının soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için balık tezgahlarında fazla rastlanmamaktadır. Oldukça lezzetli bit eti bulunmaktadır. 

 Orfoz Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Orfoz balığı, farklı pişirme teknikleri uygulanarak pişirilebilen son derece lezzetli bir balık türü olarak bilinmektedir. Orfoz balığının en sağlıklı ve lezzetli olan pişirme şeklinin fırında olduğu söylenebilir. Orfoz balığı tepsiye dizilir. Ardından balığın üzerine kişinin zevkine göre hazırladığı sos dökülür. Domates, soğan ve sarımsak orfoz balığına çok yakışmaktadır. Sonrasında ise fırında yarım saat pişirilir. 

 Tavada pişirmek isteyen kişiler ise kızartmasını yaparak tüketmeyi tercih edebilirler. Yaşı genç ola orfoz balığını ızgara da pişirmek de oldukça lezzetli bir balık elde etmenizi sağlayacaktır. Orfoz balığının aynı zamanda bağlanmasını, çorbasını ve şişini de yaparak tüketebilirsiniz. 

 Orfoz Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 ​Orfoz balığı birçok farklı tarif ile pişirilebilen bir balık olarak bilinmektedir. Orfoz balığını pişirmek için tercih edeceğiniz yöntemi seçmeniz gerekmektedir. Orfoz balığı yağlı bir balık türü olduğu için direk fırında ve Izgarada pişirmeyi tercih edebilirsiniz. 

 Fırın tepsisine dizilen balıkların üzerine sadece tuz ekleyebileceğiniz gibi sevdiğiniz baharatları da ekleyebilirsiniz. Önceden ısıtılmış fırında 30-40 dakika pişirilen balıklar yemek için hazır hale gelirler.

 Orfoz Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Orfoz balığı oldukça büyük bir balık türüdür. Orfoz balığını pişirmeye hazır hale getirirken kılçıkları da ayıklanmaktadır. Bu durumda ise orfoz balığını yerken kılçıklar sizi rahatsız etmeyecektir. 

 Orfoz Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Büyük bir balık türü olan orfoz balığının temizlenme işlemi de oldukça zorlayıcı olabilmektedir. Orfoz balığının derisinde bulunan pullarının çok iyi bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Pullar temizlendikten sonra ise 1 gece buzdolabında bekletilmesi tavsiye edilmektedir. 

 Balığın pullarını temizlemeden önce bir süre ılık suda bekletilmesi işlemi kolaylaştıracaktır. Pulların temizlenme işlemi bittikten sonra fileto şeklinde kesilerek ortasındaki büyük kemik çıkarılır. Sonrasında ise kafasının kesilmesi ve iç organlarının temizlenmesi gerekmektedir. 

 Orfoz Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır?

Orfoz balığını yakalamak için zıpkın kullanmak oldukça fazla tercih edilen bir yöntem olarak bilinmektedir. Denize ağ atılması ile de orfoz balığını yakalamak mümkün olmaktadır. Ancak bu balık türünün yakalanmasına yasak getirilmiştir. 

 Orfoz Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Orfoz balığı oldukça faydalı bir balık türü olarak bilinmektedir. Orfoz balığı vitaminleri yönünden oldukça zengin bir balık türüdür. Mineral açısından da oldukça zengindir. Etinde çinko, potasyum, kalsiyum ve demir gibi minerallerin de yüksek oranda bulunduğu bilinmektedir. 

 Orfoz Balığının Zararları Var mıdır? 

 Orfoz balığının önerilen miktarın çok üstünde tüketilmemesi durumunda bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Oldukça faydalı bir balık türüdür. 

 Orfoz Balığı Besin Değerleri 

 Orfoz balığı besin değerleri oldukça yüksek olan bir balık türüdür. Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir balık türü olarak bilinmektedir. İçerisinde bulunan çeşitli vitamin ve mineraller ile oldukça sağlıklı bir besin olarak ifade edilebilir. 

 Orfoz Balığının Türleri Var mıdır? 

 Orfoz balığının Serranidae familyasına ait bir balık türü olduğu bilinmektedir. Orfoz balığı bilindiği kadarıyla farklı türleri olan bir balık değildir. Bu durumda orfoz balığının farklı türlerinin olmadığı söylenebilir. 

False