GeriMutfak Tüyoları Kış sofralarına lezzet katacak... Patlıcan turşusu nasıl yapılır? Patlıcan turşusu tarifi, malzemeleri ve yapımı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kış sofralarına lezzet katacak... Patlıcan turşusu nasıl yapılır? Patlıcan turşusu tarifi, malzemeleri ve yapımı

Kış sofralarına lezzet katacak... Patlıcan turşusu nasıl yapılır? Patlıcan turşusu tarifi, malzemeleri ve yapımı

Turşular, kış aylarında sıcacık yemeklerin en güzel eşlikçilerinden. Salatalık, biber, lahana turşuları daha çok tüketiliyor. Ancak farklı malzemelerle de lezzetli turşular hazırlanıyor. Patlıcan turşusu da bunlardan biri. Peki sofranıza lezzet katacak patlıcan turşusu nasıl yapılır. İşte patlıcan turşusu tarifi ve malzemeleri... Şimdiden afiyet olsun...

Patlıcan turşusu, içine farklı sebzeler doldurularak hazırlanıyor. Bu güzel turşuyu hazırlarken dikkat edilmesi geren en önemli püf noktası ise patlıcanların ilk olarak haşlanarak acı suyundan ardırılması. Kış sofranıza lezzet katacak patlıcan turşusunu denemek isterseniz, tarifi hemen aşağıda.

PATLICAN TURŞUSU NASIL YAPILIR?

MALZEMELER:

2 kilogram küçük turşuluk patlıcan
1 adet küçük baş lahana
1 adet havuç
3 adet kırmızı salçalık biber
10-15 dal kereviz
1 demet maydanoz
1 su bardağı sirke
1 baş sarımsak
1 çay kaşığı şeker
3-4 adet defne yaprağı

PATLICAN TURŞUSU NASIL YAPILIR?

Patlıcanları yıkayıp sap ve uç kısımlarından birer parmak bırakarak bıçağın ucu ile uzunlamasına 4 eşit parçaya bölün.

Kaynar tuzlu suda yumuşayıncaya kadar haşlayın.

Haşlama işlemi bitince bir kabın içine üst üste koyup, üzerine bir ağırlık oturtarak acı suyunun gitmesi için 3-4 saat bekletin.

Bu arada lahana, biber, maydanoz, sarımsak ve kereviz yapraklarını yıkayıp ince ince kıyın.

Havucu da temizleyip küçük küpler halinde doğrayın.

Doğradığınız bütün malzemeyi karıştırın ve acı suyunu salan patlıcanların kesik kısımlarına doldurup, kereviz sapı ile sarın ve kavanoza yerleştirin.

Turşunun suyunu hazırlamak için kavanozun alacağı kadar suyu hesaplayın ve bu suya her litresine 1,5 yemek kaşığı kaya tuzu gelecek şekilde tuz ekleyip bu suyu kaynatın ve soğumaya bırakın.

Su soğuyunca sirkeyi de suya ekleyin.

Turşunun üzerini örtecek şekilde suyu dökün.

Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp 1 ay bekletin. Bu sürenin sonunda nefis turşunuz yemeye hazırdır.

Afiyet olsun...

False