GeriMutfak Tüyoları Patlıcan nasıl kurutulur? Evde dolmalık, kavurmalık ve yemek patlıcan kurutmanın püf noktaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Patlıcan nasıl kurutulur? Evde dolmalık, kavurmalık ve yemek patlıcan kurutmanın püf noktaları

Patlıcan nasıl kurutulur? Evde dolmalık, kavurmalık ve yemek patlıcan kurutmanın püf noktaları

Mevsim meyve ve sebzelerini uzun süre muhafaza etmenin en güzel yolu kurutmak. Peki çok meyve sebze mevsiminde kurutulup daha sonra yemeklere lezzet katıyor. Patlıcan da bunlardan biri. Peki patlıcan nasıl kurutulur? İşte evde dolmalık, kavurmalık ve yemek patlıcan kurutmanın püf noktaları

Kuru patlıcan nefis ve birbirinden güzel tarifler hazırlanabilir. Patlıcanları kuruturken hangi yemekte kullanılacağı göz önünde bulundurulmalı ve ona göre kurutulmalı.

Fakat dikkat edilmesi gereken en önemli nokta patlıcanın taze, sağlam, parlak kabuklu ve düzgün şekilli olmasıdır. Eğri patlıcanlar yerine kurutmak için düz şekilli patlıcanları tercih etmelisiniz. Bununla birlikte orta boy olmasına da dikkat edilmeli.

Dolmalık tercih edilecekse tombul, etli patlıcanları tercih etmeye çalışın. Çekirdeksiz bostan patlıcanlar kurutmak için çok uygundur. Kurutma işleminden önce de bol suyla yıkayın. Patlıcanlarınızı kuruttuğunuza kararmalarını önlemek istiyorsanız, kurutmaya başlamadan önce tıpkı patlıcanlı yemekleri pişirmeden önce yaptığınız gibi 1 saat kadar tuzlu suda bekletip siyah sularının çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Patlıcan nasıl kurutulur Evde dolmalık, kavurmalık ve yemek patlıcan kurutmanın püf noktaları

DOLMALIK PATLICAN NASIL KURUTULUR?

İlk olarak patlıcanları yıkayın ve saplarını ayırın. Patlıcanları ikiye bölüp içlerini oyun. İçini oyduğunuzda artan malzemeyi de atmak yerine derin dondurucuda saklayıp türlü gibi yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

Oyduğunuz patlıcanları acılığının gitmesi için tuzlu suda 15 dakika kadar bekletin. Daha sonra sudan çıkarıp kağt havlu yardımıyla kurutun ve bir iğne yardımıyla ipe dizin. Ancak patlıcanları ipe dizerken aralarında boşluk bırakmaya özen gösterin. Aksi takdirde birbirine temas eden kısımlar nemli kalabilir, bu da çürümelerine yol açabilir.

İpe dizdikten sonra patlıcanları güneşe asın. Güneşte hava sıcaklığına ve ortam koşullarına göre 2-3 hafta gibi bir sürede kuruyacaktır. Eğer bu süreyi kısaltmak isterseniz fırından faydalanabilirsiniz. ırının ızgara telleri üzerine dizdiğiniz patlıcanları elinizi yakmayacak kadar ısıtılmış bir fırında 2-3 saat kadar bekletmeniz gerekir. Ardından patlıcanları çıkarıp fırını soğutup aynı işlemi yeniden yapmalısınız. Bunu patlıcanlar iyice kuruyana kadar sürdürmelisiniz.

Kurutma işlemi yaparken patlıcanlar kesinlikle nemli kalmamalı. Ayrıca kuruduktan sonra bez torba veya kapatlı kutuda muhafaza edilebilir.

KIZARTMALIK PATLICAN NASIL KURUTULUR?

Patlıcan kızartmalık kurutmak için bol su ile yıkayın. Ardından dilimleyin. Dilimledikten sonra 10-15 dakika kadar tuzlu suda bekletin. Sudan çıkarınca havlu kağıt yardımıyla kurulayın. Ardından güneş alan bir yere temiz bir bez serin ve dilimlediğiniz patlıcanları dizin. Kızartmalık patlıcanlar 7 ila 10 gün arasında kuruyacaktır.

KAVURMALIK PATLICAN NASIL KURUTULUR?

Patlıcanlarınızı yıkayıp kuruttuktan sonra dilediğiniz boyutta doğrayın. Ardından acı suyunun çıkması için tuzlu suda bekletin. Sudan çıkarınca iyice kurutun. Daha sonra güneş alan bir yere temiz bir bez serin ve patlıcanları da bu bezin üzerine serpin. 7-10 gün arasında kavurmalık patlıcanlarınız kuruyacaktır.

 

 

 

 

False