GeriMutfak Tüyoları Humus nedir, humus neyden yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Humus nedir, humus neyden yapılır?

Humus nedir, humus neyden yapılır?

Humus, basit, doyurucu, bir o kadar da lezzetli meze çeşitlerinden bir tanesi. Genellikle kızarmış yağ ve pul biberle servis edilen humus tariflerine kurutulmuş domates veya fesleğen ekleyerek farklı lezzetler ortaya çıkarabilirsiniz. Humus, kızarmış ekmek dilimleri üzerine sürülebildiği gibi bir atıştırmalık ya da dip sos olarak da tüketilebilir. Peki, humus neyden ve nasıl yapılır?

Ortadoğu lezzeti humus, nohuttan yapılan mezelerin başında gelir. Humus, nohut ve tahine limon suyu, sarımsak, tuz, kimyon, kırmızı biber ve zeytinyağı eklenerek yapılır. Houmous ve Hummus olarak da yazılıp okunur. Hummus Arapça'da nohut anlamına gelmektedir. Daha çok Arap ülkelerinde ve yine Orta Doğu'da, İsrail'de sıkça tüketilmekle birlikte Türkiye, Ermenistan , Kıbrıs ve Yunanistan gibi ülkelerde de geleneksel bir yemek olarak yapılıp tüketilir. Türkiye'de ise Hatay ve Mersin yöresinde yapılmaktadır.

HUMUS NASIL YAPILIR?

Kuru nohut yumuşaması için önceden suda bekletilir. Yumuşamış nohutlar suyu süzüldükten sonra bir tencereye konur. Üzerlerini örtecek kadar yeni su konur ve kabuklar ayrılıncaya kadar kaynatılır. Kaynamış nohutların kabukları soyulup bir miktar su (kaynatıldığı su da olur) ile püre haline gelinceye kadar ezilir. Bu püreye ezilmiş sarımsak, tahin, limon suyu eklenir, baharatı ve tuzu ayarlanır. Kimyon, nane, dereotu eklenmesi tercihe bağlıdır. Kıvamını kalınlaştırmak için azıcık yağ, açmak için su katılıp karıştırılır.

Tabağa alınan karışımın üzerinde sızma zeytin yağı gezdirilip ince kıyılmış maydanoz ve toz kırmızı biber eklenir. Üzerine orta yere süs maksadı ile bir iki haşlanmış nohut eklenebilir. Yarım somun ekmek, pide dilimleri ve tercihan zeytin ve turşu ile servis edilir.

 

False