GeriMutfak Tüyoları Bağışıklık için balık önemli ancak her balık aynı değil
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bağışıklık için balık önemli ancak her balık aynı değil

Bağışıklık için balık önemli ancak her balık aynı değil

Koronavirüs (COVID-19) salgınına karşı alınabilecek önlemlerin başında doğru ve sağlıklı beslenme geliyor. Bu dönemde uzmanlar omega-3 açısından zengin, içerdiği vitamin ve minerallerle balık tüketmeyi tavsiye ediyor. Ancak her balık, aynı oranda bağışıklık silahı değil. 

Tüm dünyayı alarma geçiren ve hızla yayılan korona virüsten korunmanın iki yolu var: Evde kalmak ve bağışıklık sistemini güçlü tutmak. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en kolay formülü ise içerdiği omega-3, vitamin ve mineraller nedeniyle balık tüketmek.

Ancak her balık aynı değil. Uzmanlar, havuz ve çiftliklerde yetişen balıklarla doğal ortamında, yani derin ve temiz denizlerde yetişen balıkların aynı faydayı sunmadığı konusunda hemfikir.

OMEGA-3 ZENGİNİ TON BALIĞI

“Deniz ürünlerinden aldığımız protein, elzem yağlar, vitamin ve minerallere yaşamımızın her döneminde büyük ihtiyaç duyuyoruz” diyen Beslenme Uzmanı Berrin Yiğit, balıkta bulunan Omega-3, kaliteli protein, vitamin ve minerallerin bağışıklık sistemini düzenleyici rollerine dikkat çekiyor.

“Haftada 2-3 gün balık tüketimi, günlük omega-3 gereksinimini karşılayacaktır” Yiğit, “Özellikle omega-3 açısından zengin, açık denizlerde yetişen ton balığı, protein açısından oldukça değerli bir besin kaynağı” diye ekliyor.

GÜNLÜK 100 İLA 300 GRAM TÜKETİM YETERLİ

Ton balığı, selenyum, magnezyum, potasyum ve B vitamini kompleksi gibi değerli vitamin ve minerallerinin temini açısından da önemli. Aynı zamanda yağ ve kalori değeri düşük olan ton balığını, sıcak yemeklerde, zeytinyağlılarda ve salatalarda kullanırken, gereksiz kalori alımından da kaçmak mümkün. Ton balığı ayrıca vücudumuzun günlük olarak ihtiyaç duyduğu proteinin yüzde 30 ila 40’lık kısmını karşılayabiliyor.

AMAN DİKKAT

D vitamini ve doğal Omega-3 bakımından zengin olan ton balığını alırken, dikkat edilmesi gereken noktalar da var. Bunların başında ton balığının nereden sofralarımıza geldiği sorusu var. Okyanus gibi soğuk ve derin sularda yaşayan, doğal ortamlarda beslenen ton balıkları, en doğal omega-3 kaynağı olma özelliği taşıyor. Aynı zamanda okyanuslarda yetişen ton balıklarının içeriğinde kesinlikle cıva bulunmuyor.

False