Tüketim odaklı toplumun bize öğrettiği “İstediğim zaman, istediğim yerde, canım ne çekiyorsa” gibi alışkanlıklar ve buna yönelik gelişen sektör, bize doğal tatları unutturmaya başladı. Her sebze-meyveye neredeyse yıl boyu ulaşabiliyoruz. Ama yazın aldığımız domatesle kışın aldığımız domates arasındaki farkı biliyor muyuz?
#MevsimYavaş yavaş yaz sıcaklarını uğurlamaya başladık. Sonbahara girerken sebzeleri nasıl konservelik hazırlıyorsak vücudumuz için de bir kış hazırlığı yapmalıyız. Mevsim geçişlerinin halsizlik, yorgunluk, iştah artışı gibi etkilerinden kendimizi korumanın yolu aslında sandığımızdan daha basit...
#SonbaharBalkabağını taratorun veya mücverin başrolü yapmayı denediniz mi hiç? Veya küp küp doğrayıp fırında pişirdikten sonra etlerin yanında sunmayı? Hemen hepimiz klasik tatlısını ya da çorbasını yapıyoruz ama neden bunlarla yetinelim ki? Lor, labne, rokfor gibi peynirlerle de iyi anlaşıyor; köri, zencefil ve adaçayı gibi baharat çeşitleriyle de... Makarnaya da çok yakışıyor, katmere de, magnolia tatlısına da... Mutfakta ufkunuzu açacak, lezzetiyle mutlu eden balkabaklı tariflerime buyurun.
#BalkabağıSağlığımıza olan faydaları saymakla bitmeyen kabağın dünyada en çok tüketilen sebzelerden biri olduğunu biliyor muydunuz? Türk ve Dünya mutfağında hatırı sayılır bir yeri olan özellikle yaz aylarında tüketmeye doyamadığımız hemen hemen her mutfakta her tarifle uyum sağlayabilen şahane bir sebze olan kabak bir çok farklı tarifle sofralarımızı fethetmeye devam ediyor. Bizler genellikle kızartma ,dolma, mücver ve zeytinyağlısını çok severiz ama besin değeri yüksek kalorisi düşük olduğu için eminim ki diyet yapanların da menülerinde ilk sıradadır. Kabak yemeklerini sevenler için çok farklı çok pratik bir o kadarda lezzetli harika bir tarifim olacak: Süzme yoğurtlu kabak, sunumuyla sofralarınızın baş tacı olacak. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun...
#Yoğurtlu KabakSağlıklı beslenme ve kilo kaybı için tüketilmesi gereken besinler hakkında bilgi veren Diyetisyen Gizem Gençyürek, “Yeşil çay, yulaf ezmesi, Türk kahvesi, kefir, yoğurt, pul biber, Hindistan cevizi yağı, zencefil, çiğ badem ve yeşil kabak gibi besinler hem bağışıklığı güçlendirir hem de sağlıklı kilo kaybı sağlar” dedi.
#Diyetisyen Gizem GençyürekFODMAP diyeti, son yılların popüler beslenme şekillerinden biri. FODMAP, tahıl ve baklagil gibi bazı besinlerde bulunan karbonhidrat türlerine denir. Bu diyet, bağırsak sorunu olanlar tarafından tercih edilebiliyor. Peki FODMAP diyeti nedir, nasıl yapılır? İşte FODMAP diyetinde tüketilen besinler
#FODMAP DiyetiBugünlerde her evi aynı telaş sardı: Kışa hazırlık! Onlarca kilo domates ve biber soğuk günlerde yazın lezzetini sürdürebilmek için soslara dönüştürülüyor. İşinin ehli şeflere kış için hazırlanan sosların püf noktalarını sorduk. İster bilgilerinizi teyit edin, isterseniz de ilk defa kışlık sos yapmayı deneyin...
#GazetehaberleriSağlıklı beslenmenin önemi bu günlerde artarken insanlar organik sebze ve meyveleri tüketmeye çalışıyor. Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu organik pazarlardan alınan gıdaların dahi organik olmayabileceğini ve vatandaşların bunu anlamasının imkânsız olduğunu söyledi. Organik yiyeceklerin otoyol kenarlarında yetişmemiş, hormon verilmemiş, ilaçlanmamış olması gerektiğinin altını çizen Pehlivanoğlu, pestisit denilen tarım ilacının daha fazla bulunma ihtimali olan yiyecekleri de açıkladı. Pehlivanoğlu, "Patates, elma, dolmalık biber, kereviz, üzüm, domates, yeşil kabak, şeftali, kayısı, ıspanak ve çilek" gibi besinlerin pestisiti çok fazla içine aldığını ve ne kadar yıkanırsa yıkansın bu ilacın o yiyecekten yok edilemediğini söyledi.
#OrganikÇarşıdan pazardan mutfaklara geldiğinde çocukken hepimizin burun kıvırdığı kabak aslında çeşit çeşit yemeklere konu olarak lezzetini kanıtlıyor. Yeşil, siyah ve bal kabağı türleriyle sofralarda her seferinde başka bir role bürünüyor. Kızartması ve mücveri ayrı lezzetli olan kabak, cipse dönüştüğünde de çocukların sevgilisi haline geliyor. Su kabağı olarak tanınan hali ise yılda bir defa yetiştiğinden, nadir oluşuyla tüm ilgiyi üzerine toplamayı başarıyor. Farklı renklerde yetiştirilebilen su kabağı, içi oyularak değerlendiriliyor. Su kabakları dekoratif obje halini alabildiği gibi, saz yapımında da kullanılabiliyor.
#Yeşil Kabak Tava TarifiGraten, bir malzemenin, genellikle ekmek kırıntıları, rendelenmiş peynir, yumurta veya tereyağı kullanılarak esmerleşmiş bir kabukla doldurularak hazırlandığı bir mutfak tekniğidir. Karnabahardan brokoliye, taze fasulyeden kuşkonmaza kadar tüm mevsim sebzeleriyle yapılabilen gratenin en doyurucu tariflerinden birini derledik: Kabaklı patates graten. Sebzeleri değiştirerek aynı aşamaları uygulayabilirsiniz. İşte, kabaklı patates graten tarifi...
#Graten Nasıl Yapılır