Bağışıklık sistemimizi güçlendirelim

Yavaş yavaş yaz sıcaklarını uğurlamaya başladık. Sonbahara girerken sebzeleri nasıl konservelik hazırlıyorsak vücudumuz için de bir kış hazırlığı yapmalıyız. Mevsim geçişlerinin halsizlik, yorgunluk, iştah artışı gibi etkilerinden kendimizi korumanın yolu aslında sandığımızdan daha basit...

Haberin Devamı

Havaların soğumaya başlamasıyla beraber iştah artışı, tatlı isteği, hareketsizlik ve metabolizma yavaşlaması gibi durumlar ortaya çıkabiliyor. Bunların yanı sıra sonbaharda ilk vazgeçtiğimiz içecekse su oluyor. Aslında değişen mevsimle beraber vücudumuzu sağlıklı tutmak tamamen bizim elimizde. Özellikle son yıllarda havanın bir sıcak bir soğuk olması sebebiyle bağışıklık sistemimiz mevsimlerden etkileniyor. Bu nedenle sonbahar meyvelerinden portakal, mandalina, elma, nar, armut, kivi, muz, cennet hurması; sebzelerdense kereviz, pırasa, lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, brokoli, ıspanak günlük beslenmemizde mutlaka olmalı. Yazın özlediğimiz taze ıspanak, pırasa, kereviz, turp, kırmızı pancar ve lahanayı yeniden sofralarımıza koymaya başlayabiliriz. Posa içeriği yüksek olan bu sebzeler tok tutar ve bağırsaklarımızın çalışmasına yardımcı olur. Mevsim geçişinde metabolizmamız yavaşlayabilir akşam yemeklerini sebze tüketerek daha hafif geçirmek işe yarayacaktır. Vücudumuzu kış aylarında sıklıkla yaşanan soğuk algınlığı, grip, nezle gibi durumlara karşı savaşmaya hazırlamak için bağışıklık sistemimizi bu sağlıklı ve dengeli besinlerle güçlendirmemiz gerekir.

Haberin Devamı

Pırasa, kereviz, turp, kırmızı pancar ve lahanayı yeniden sofralarımıza koymaya başlayabiliriz.

Bağışıklık sistemimizi güçlendirelim

Probiyotikleri unutmayalım

Çinko için yağsız kırmızı et, deniz ürünleri, süt, tahıllar, mercimek, E vitamini için yağlı tohumlar (fındık, ceviz, badem), bitkisel yağlar, demir için et, baklagiller, C vitamini için portakal, greyfurt ve mandalina gibi turunçgiller ve kivi tüketmeye özen gösterin.

C vitamini suda çözünen bir vitamindir. Yüksek miktarda tüketildiğinde idrar yoluyla vücuttan atılır. Bu nedenle günlük olarak C vitamini içeren besin kaynaklarının tüketimi önemlidir.

Bağırsak mikrobiyomumuzun (yani bağırsaklarımızdaki tüm bakterilerin) sağlığımızın her yönünü etkilediği artık çok iyi biliniyor. Ruh sağlığından bağışıklık sistemimize kadar, sağlıklı bir mikrobiyota sahip olmak çok önemli. Bağırsak sağlığı için diyetimizde probiyotik besin kaynakları yer almalı... Probiyotik değeri yüksek yiyeceklerle aldığımız bakterileri bağırsaklarımızda beslemek için de prebiyotik değeri yüksek yiyecekler yememiz gerekiyor. Muz, elma, lahanagiller, soğan, sarımsak, enginar, pırasa gibi meyve-sebzeleri prebiyotik değeri yüksek yiyecekler olarak sayabiliriz.

Haberin Devamı

Haftada 150 dakika sporu da ihmal etmemek lazım. Çok diye düşünmeyin, sadece haftada 3 gün 50 dakika yapacağınız orta tempoda bir egzersiz kış ayı boyunca yaşam standartlarınızı arttırır. Yürüyüş yaparak veya bisiklet sürerek sonbahar günlerinin tadını açık havadan faydalanarak çıkarın...

 

SONBAHAR ÇAYI

NE LAZIM?

1 bardak su

1 avuç ıhlamur

1 küçük parça taze zencefil

1 kabuk tarçın

2-3 tane karabiber

1/2 çay kaşığı zerdeçal

Dilediğiniz miktarda limon dilimi

NASIL YAPARIM?

Suyu kaynatın. Ihlamuru 6-7 dakika kapağı kapalı şekilde demleyin.

Diğer malzemeleri de ekleyip kapağı kapalı şekilde 5-6 dakika demlemeye bırakın.

Bağışıklık sistemimizi güçlendirelim

 

‘ÇOK PİŞMANIM’ ÖĞÜNÜ (2 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

Haberin Devamı

4-5 çiçek karnabahar

4-5 çiçek brokoli

1 havuç

4-5 Brüksel lahanası

1 su bardağı sarımsaklı yoğurt

1 tatlı kaşığı kuru nane

NASIL YAPARIM?

Karnabahar, brokoli, havuç ve Brüksel lahanasını haşlayın. Hepsini sarımsaklı yoğurtla karıştırıp kuru nane serpin.

 

‘HER DERDE DEVA’ ÇORBASI (2 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

1 kırmızı biber

1 yeşil kabak

1 havuç

1 kuru soğan

1 patates

1 kırmızı turp

1 küçük kereviz

Birkaç dal lahana

1 domates

1 Türk kahvesi fincanı bulgur

Et suyu

Tuz, karabiber

NASIL YAPARIM?

Tüm sebzeleri et suyuyla haşlayın ve blender’dan geçirin. İnce bulguru ekleyip bir taşım kaynatın. Üzerine karabiber ve kırmızı biber ekleyerek servis yapın.

 

Yazarın Tüm Yazıları