Gaziantep iftarı

Gaziantep yaklaşık 6 bin yıllık bir geçmişe sahip. Neolitik devirden itibaren, onlarca medeniyete ev sahipliği yapıyor: Hitit, Med, Pers, Asur, Roma, Bizans, Osmanlı...

Haberin Devamı

Gaziantep iftarı

Yüzyıllar boyunca Antep’in toprağı ve suyuyla beslediği farklı etnik köken ve dinden insanlar, kurdukları sofraların zenginliklerini şehrin kültürüne katıyor. Gaziantep’in zengin mutfak kültüründe, kuşaktan kuşağa aktarılan bu birikimin payı büyük.

Gaziantep iftarı

YOĞURT SOSLU KABAK DOLMASI

MALZEMELER

* 6 adet dolmalık yeşil kabak (ince uzun olanları seçin) * 200 gr dana-kuzu karışık kıyma * 1 adet iri boy kuru soğan * 3 yemek kaşığı pirinç

2 yemek kaşığı kalın bulgur (yerine yine pirinç kullanabilirsiniz) * ½ demet maydanoz, dereotu * 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon, pul biber * 1 çay bardağı zeytinyağı

Haberin Devamı

Yoğurt sos için:

* 500 gr yoğurt * 1 adet yumurta sarısı * 1 yemek kaşığı mısır ya da buğday nişastası

YAPILIŞI
Kabakların dışını kazıyıp iyice yıkayın. İkiye bölüp içlerini oyup tuz ve karabiber serpin. İç harcı için derin bir kaba kıyma, yemeklik doğranmış soğan, ince kıyılmış maydanoz, dereotu ve zeytinyağını katın. Yıkanmış pirinç ve bulguru da ekleyip tuz ve baharatları katıp karıştırın. Sonra da kabakların içine doldurun. Geniş bir tencereye dizin ve üzerine tam gelecek kadar (yani üzerine çıkmayacak) sıcak su ekleyip pişmeye bırakın.

Yoğurt sos için tüm malzemeleri bir kâsede çırpın ve tencereye alıp karıştıra karıştıra kaynayana kadar pişirin ve hemen ocaktan alın.

Kabaklara çatal batırarak kontrol edin, pişmişse yoğurtlu sosu kabakların üzerine aktarın. Bu şekilde 10 dakika daha kısık ateşte pişirip ocaktan alın. İsterseniz üzerine naneli yağ pişirip gezdirebilirsiniz.

Gaziantep iftarı

NOHUTLU ALİNAZİK KEBABI
MALZEMELER

* 400-500 gr dana kıyma (az yağlı) * 2 su bardağı haşlanmış nohut (konserve de olur) * 2 adet yeşil sivri biber * 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı * 50 gr tereyağı * 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon * 2 çay kaşığı kırmızı toz biber, nane * 3 su bardağı sarmısaklı yoğurt * Varsa 2-3 adet ince lavaş ekmeği (ben tam buğdaylı tortilla kullandım)

Haberin Devamı

YAPILIŞI

Lavaş ekmeğini kuşbaşı formunda doğrayıp fırında 200 derecede 8-10 dakika kızartın. Cips gibi olacak. Kıymayı geniş bir tavaya koyup orta ısılı ateşte ezerek ve sürekli karıştırarak 7-8 dakika pişirin. En son haşlanmış nohudu katıp 1-2 dakika daha karıştırıp ocaktan alın.

Geniş bir servis tabağına lavaşları serin. Üzerine hafifçe yumuşasın diye su bardağı ılık suyu gezdirin. Sarmısaklı yoğurdu koyup en üste nohutlu kıymayı koyarak yerleştirin. Varsa ince kıyılmış maydanoz serpip servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları