Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabetin 50 yaş altı körlüklerin bir numaralı sebebi olduğunu söyleyen göz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Burak Erden, “Diyabetik retinopati görme yetisinde yüzde 5 ile yüzde 90 arasında kayıplar yaşanmasına sebep oluyor” dedi.
#DiyabetGazlı içeceklerde, mısır gevreğinde, hatta kahvenizde bile var… Dünya Sağlık Örgütü çok sayıda yiyecek ve içecekte yer alan bir yapay tatlandırıcı olan aspartamı, ‘kanserojen olma ihtimali bulunan maddeler’ listesine ekledi ancak günlük aspartam tüketimiyle ilgili tavsiyesini değiştirmedi. Uzun süredir devam eden sağlık endişelerine rağmen kullanımı çok yaygın olan aspartamın dünyayı ele geçirişinin tarihini anlatıyoruz…
#AspartamGenellikle yetişkin kişilerin kan yapıcı olduğu için çocuklarına zorla yedirmeye çalıştıkları tahin ve pekmez sağlık bakımından çok yararlı bir besin kaynağıdır. Hem lezzetli hem de şifalı olan limon ile pekmez ikilisinin diyet yaparken tüketilip tüketilemeyeceği de sıkça tartışılan konular arasında yer alır. Limon kilo aldırır mı tüm detayları ile sizler için derledik.
#Sağlıklı YaşamPek çok kişi aldığı kilolardan ötürü şikayet eder. Bunun yanı sıra alınan kiloları vermek için uğraşan kişiler, bitkisel yollara başvurmaktadırlar. Son dönemlerde zayıflama adına acı çehre otu kullanılmaktadır. Peki, acı çehre otu nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Acı çehre otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Acı Çehre OtuKereviz; birçok ülkenin mutfağında bulunan yararlı sebzeler içerisinde bulunmaktadır. Kerevizin; kökü, yaprakları ve suyundan yararlanılmaktadır. Kereviz sapı suyu yararları ile birçok kişi kilo vermektedir. Bunun dışında kereviz sapı suyu tarifi uygulayan bireyin, türlü rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Peki, kereviz sapı suyu faydaları nelerdir ve zayıflatır mı? Kereviz sapı suyunun cilde faydaları ve neye iyi geldiğine dair detayları derledik.
#Kereviz Sapı SuyuSurvivor'da anlat bakalım ve ödül oyununu kazanan takım son bölümde belli oldu. Yeni bir ödül oyunu mücadelesinin yaşandığı Survivor Türkiye'nin 19 Mayıs tarihli 97. bölümünde kırmızı takım avantajın sahibi olurken, ilk turun sonunda ise kazanan mavi takım oldu. Yarışmacıların keyifli anlar yaşadığı anlat bakalım mücadelesinde ise en fazla kelimeyi bilen takım gecenin sonunda çikolatalı tatlı yeme fırsatı elde etti. Ödül oyunu karşılaşmasının yaşandığı geceye İsmail ve Merve arasında yaşanan tartışma damga vurdu. Peki, Survivor'da ödül oyununu kim kazandı? İşte, 19 Mayıs Survivor ödül oyununu kazanan takım ve son bölümde yaşananlar.
#Survivor'da Ödül OyunuRamazan ayı bizim için uzun süre açlık sonrası fiziksel açlığın yanında duygusal açlığımızı da körükleyen bir ay oluyor. Bunu fark edebilmek için elimize çok iyi bir fırsat geçmiş oldu. Çoğu zaman fiziksel olarak nerede doyduğumuzu kaçırıyoruz. Farkında olmadan, dikkati vermeden yeme atakları oluşuyor. Sonrasında da sıkıntılar yaşanıyor. Hazımsızlık, şişkinlik, gaz, huzursuz ve tabi ki pişmanlık…
#Mindful EatingPANDEMİK bir virüs olarak ilan edilen Kovid-19’la mücadele ettiğimiz bugünlerde biz bireylere hijyen ve mesafe kurallarına dikkat etmek dışında düşen en önemli görev hiç kuşkusuz bağışıklığımızı güçlü tutmak. Sağlıklı ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite ve düzenli uyku ile bağışıklık sistemimizi güçlendirerek bu virüse karşı güçlü durabileceğimizi söyleyen diyetisyen Hülya Çağatay, bu zor dönemi olabildiğince rahat atlatabilmek için seçilecek gıdaların protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin olması gerektiğine dikkat çekti. Çağatay, sağlıklı içecek ve atıştırmalıklarla ilgili şu bilgileri paylaştı:
#İzmirDünyada ve ülkemizde koronavirüsten korunma ile ilgili önlemler alınmaya devam ediyor. Karantinada çoğu kişi evde durmanın verdiği can sıkıntısıyla veya durumun oluşturduğu tedirginlikle tatlı yeme isteği yaşayabiliyor ve kendini mutfağa atıyor.
#KarantinaPandemi nedeniyle evde kaldığımız bu dönemde pek çok kişi tatlı yeme isteğini kontrol edememeye başladı. Bunun sonucu olarak ise artan karın bölgesi yağlanması, fazla vücut ağırlığı, hızlı acıkma ve kan değerlerinde bozulma gibi bazı sorunlar ortaya çıkarabiliyor. Peki tatlı yeme isteğimizi nasıl gideririz? Tatlı yerine neler tüketebiliriz? Tüm bu soruların cevaplarını Diyetisyen Dilan Dalgıç Görücü açıkladı.
#Kuru MeyvePandemi nedeniyle evde kaldığımız bu dönemde pek çok kişi tatlı yeme isteğini kontrol edememeye başladı. Bunun sonucu olarak ise artan karın bölgesi yağlanması, fazla vücut ağırlığı, hızlı acıkma ve kan değerlerinde bozulma gibi bazı sorunlar ortaya çıkarabiliyor. Peki tatlı yeme isteğimizi nasıl gideririz? Tatlı yerine neler tüketebiliriz? Tüm bu soruların cevaplarını Diyetisyen Dilan Dalgıç Görücü açıkladı.
#HtvailePudra şekeri, fruktoz ya da mısır şurubu ile şeker ilavesi yapılan kuru meyveler, çeşitli sağlık sorunlarına yol açıyor. Uzmanlar, açıkta satılan kuru meyveler yerine paketli ürünler tercih edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Kuru meyve tüketiminde bir diğer önemli nokta ise, paket içeriğini okuyarak şeker ilavesi olmadığından emin olunan ürünlerin satın alınması. Öte yandan şeker ilavesi yapılan her kuru meyveyi tespit edebilmek pek mümkün olmasa da, özellikle kuru inciri tatlandırmak için kullanılan en yaygın maddenin, pudra şekeri olduğu iddia ediliyor.
#Kuru MeyveVücudun alması gereken karbonhidrat miktarı yaş, boy, kilo ve fiziksel aktivite gibi özelliklerine göre değişebiliyor. Tahıllar, kurubaklagiller, süt ve süt ürünleri, meyve ve sebzelerin kompleks karbonhidrat grubunda olup, enerji ihtiyacının yüzde 50-60’ını oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, tatlı krizini önlemenin yollarını anlattı.
#Tatlı KriziTatlı yerken adeta kontrolümü kaybediyorum, yedikçe daha fazla yemek istiyorum… Aç olmasam bile tatlı yeme isteği zihnimi sürekli meşgul ediyor… Yemekten sonra tatlı yemezsem doyduğumu hissetmiyorum… Açlığımı dindiren, ruhumu dinlendiren tek şey; tatlılar… Bir daha tatlıların cazibesine kapılmayacağımı söylüyor, ancak kısa bir süre sonra kendimi koca bir porsiyon tatlı yerken buluyorum… Her seferinde tatlı yedikten sonra pişman oluyorum ama nafile…
#Tatlı KriziYemek yemek tıpkı nefes almak gibi vücudumuzun doğal bir ihtiyacıdır. Gün içerisinde zinde kalmamızı ve günü en iyi enerjiyle bitirmemizi sağlayan, yediğimiz besinlerden aldığımız enerjidir. Vücut enerjisini besinlerden karşıladığı için yemeklerden birkaç saat sonra ara öğün yapılmadığında acıkma hissinin oluşması çok normaldir fakat yemek yendikten hemen sonra oluşan acıkma hissi tehlikelidir ve altında başka sağlık sorunları çıkabilir. Diyetisyen Dilara Demirkan Erkek konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Neden Sık AcıkırızKış aylarının gelmesi ile birlikte vucut bağışıklığını güçlendirmek, ısısını arttıracak besinleri tüketmek önemli hale geliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Nas Şan, acı biber, havlıcan ve taze zencefilin vücut ısısını yükseltmede çok etkili besinler olduğuna dikkat çekti.
#BeslenmeKış aylarının gelmesi ile birlikte vücut bağışıklığını güçlendirmek, ısısını arttıracak besinleri tüketmek önemli hale geliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Nas Şan, vücut ısısını yükselten besinler ve özellikleri hakkında dikkat çekici açıklamalar yaptı.
#Kış SebzeleriSağlıksız beslenme birçok hastalığa neden olurken, birtakım hormonların da düzgün çalışmasını engelleyebiliyor. Unutkanlık, uykusuzluk gibi birçok sorunun altında yetersiz veya kötü beslenme olabileceğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necdet Yetim, "Mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin seviyesi artırılmalı. Serotoninin esas maddesi olan triptofandan zengin olan yumurta, peynir, ceviz, badem, et, balık, pirinç, bezelye, ananas, muz gibi besinleri bolca tüketmek gerekir" dedi.
#Doğru BeslenmeBirçok kişi sürekli acıkmasını iştahına, yataktan bir türlü kalkamamayı yorgunluğuna, sinirli olmasını ise gün içinde yaşadığı strese bağlar. Ancak tüm bu durumların ortaya çıkmasının çok daha farklı bir sebebi olabilir. Tıpkı pre-diyabet ya da bilinen adıyla gizli şeker gibi… Avrasya Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Sedat Işık, gizli şeker hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Gizli ŞekerBalıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Satıl, Ramazan Bayramı'nda aşırı şeker tüketimine karşı literatürde 'süper gıda' olarak bilinen tarçının tüketilmesini önerdi. Prof. Dr. Satıl, tarçın tüketmenin tatlı yeme isteğini azalttığını belirterek, “Kahvaltıdan önce 2 dilim kabuklu limon ve çubuk tarçın ile birlikte ılık bir bardak suyu içecek olursak, hem aşırı tatlı tüketimini hem de yemeklerden sonraki kan şekerinin yükselmesini engellemiş oluruz” dedi.
#Fatih SatılKuruyemiş ve kuru meyve sektörünün öncülerinden Peyman, yeni bir kategoriye giriş yaparak, doğal kuruyemiş ve kuru meyveleri bar formunda tüketicilerle buluşturdu. Şeker, renklendirici, koruyucu ve katkı maddesi içermeyen, hurmanın doğal tatlandırıcı lezzetiyle hazırlanan Peyman Bahçeden Bar, kırmızı meyveli ve kakaolu çeşidiyle ara öğünlerin vazgeçilmezi olacak.
#Alışveriş