Değerli vitaminler, sayısız mineral ve düşük kalorili içeriğiyle kuşkonmazı sağlıklı sebzeler listesinde enginarın hemen yanında görürsünüz. Peki alıp yer misiniz? Enginarın dönemdaşı, baharın nadide sebzesi kuşkonmazı hiç yemediyseniz bile deneyin diye hem marifetlerini hem de yaratıcılığa açık tariflerini yazdım.
#KuşkonmazRamazan ayının en güzel yanlarından biri de yemek gelenekleri ve ritüelleri... Tüm aileyi aynı sofra etrafında toplayan iftar sofraları kadar sahur için hazırlanan lezzetler de bunun önemli bir parçası. Şef Mehmet Yalçınkaya, yazarımız Sahrap Soysal ve şef Doğa Çitçi’den çocukluklarının sahur hatıralarını dinledik.
#Gizem DİNÇBAŞYarın kalabalık arkadaş gruplarını evinde ağırlamak isteyenlere bitki temelli atıştırmalıklar hazırladım. Makarna, milföy, patates gibi kolay bulunabilir ve bolca yapması ekonomik olan seçenekleri tercih ettim. Hepsi hem pratik hem de mutfakta çok vakit geçirmeden de herkesi mutlu edebileceğiniz tarifler...
#Yeni YılGıda ürünlerinin ambalajının ön yüzündeki sağlık iddiaları da bizi o ürünü satın almaya teşvik ediyor. Ancak bazı ürünlerde kullanılan sağlık iddiaları yanıltıcı olabiliyor. Peki bir ürünün üzerinde içeriği ile ilgili 'doğal, şekersiz, light' gibi iddialarda bulunması onun sağlıklı olduğunu garanti eder mi? İşte burada gıda etiketi okuma alışkanlığı devreye giriyor. Ürünün ambalajında vurgulanan sağlık iddiasının gerçek olup olmadığını anlamanın tek yolu arkasındaki bilgi etiketini okumaktan geçiyor.
#SağlıkHemen her gün gıda alışverişi yapıyoruz ama kaçımız aldığımız ürünlerin ambalajını okuyoruz? Sepete attığımız ürünlerin gramajları yanlış, son tüketim tarihleri geçmiş olabiliyor. Üstelik açıkta kontrolsüz satılan birçok gıda, içeriğinde yer aldığı iddia edilen malzemeleri barındırmayabiliyor. İşte bu nedenle ürünlerin etiket bilgilerini okumak oldukça önemli. Peki etikette yazanlar neyi ifade ediyor? Alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile konuştuk.
#SağlıkGelinim Mutfakta tavuk kubbesi tarifi günün aranan lezzetleri arasında yer alıyor. Tavuklu mantarlı iç harcıyla günün her saatinde tüketebileceğiniz ve sevdiklerinize sunabileceğiniz tavuk kubbesi tari ve kolay malzemeleri ile favoriniz olacak. Peki, tavuk kubbesi nasıl yapılır? İşte, evde kolay tavuk kubbesi tarifi ve malzemeleri...
#Tavuk KubbesiBir şef olarak 2023’ten dileğim yeni tat ve kokular keşfedip bol bol tarif üretmek. Yılbaşı sofram içinse davetlerde sıklıkla tercih ettiğim ve en sevdiğim lezzetleri hazırlayacağım. Mantar wellington’dan nar ekşili ve cevizli zeytin piyazına, avokadolu humustan fındık sütlü irmik pastasına hepsi birbirinden nefis...
#Yeni YılDünya çapında üne sahip olan Türk kahvesinin tadı, köpüğü, kokusu, pişirilişi ve ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği vardır. Ev hanımlarının yorgunluk ilacı, çalışanların molası, kız isteme merasimlerinin vazgeçilmezidir! ‘Kırk yıl hatırı’ olan Türk kahvesinin yağ yakımında da büyük etkisi vardır. İşte Türk kahvesinin 6 faydası...
#KahveYeni yıl akşamının planlarını yapmaya başladığımız bugünlerde kutlamaların vazgeçilmez mutluluğu pastalar akla ilk gelen tatlı seçeneklerinden... Üstelik evde kendi rüya pastamızı hazırlamak kolay. Bitki bazlı, vegan, glütensiz ve şekersiz malzemelerdentüm ekipmana, ihtiyacımız olan hemen her şeyi Metro Türkiye’de bulmak mümkün.
#Yeni YılGösteri dünyasının ünlülerinin soy ağaçlarını hiç kontrol ettiniz mi? Yani onların nasıl ailelerden geldiğini özellikle de anne ve babalarının kim olduğunu biliyor musunuz? Eğer bu konuda kısa bir araştırma yaparsanız hepsinin değil belki ama hatırı sayılır bir bölümünün, anne ve baba mesleklerini seçmiş olduğunu görürsünüz. Biz şimdi bu konuda genç kuşağın en çarpıcı örneklerine ve bunun getirdiği, bir süredir gündemi meşgul eden tartışmalara biraz yakından bakalım. Ve bu konuda yapılan iki farklı itirafa...
#Kim BasingerYemek artıkları ve bayat ekmekler, çöpe atıldığında hem çok büyük bir israf hem de ekonomik kayba sebep oluyor. Bununla birlikte dünyanın büyük bir kısmının açlık tehlikesi ile karşı karşıya olduğu bir ortamda, kaynakların son derece etkili kullanılması ve sürdürülebilirliğe katkı sağlanabilmesi adına geri dönüşüm tarifleri harika birer çözümdür. Biz de bu sorumluluk duygusuyla hareket ettik ve evdeki bayat ekmekleri değerlendirmenin yollarını sizler için derledik.
#Bayat EkmekDermatolog Dr. Güneş Ertürk’e mevsim geçişlerinde yaşadığımız cilt sorunlarını nasıl çözeceğimizi ve bu ara hangi güzellik uygulamalarının popüler olduğunu sorduk. Ertürk’ten ışıl ışıl bir cilt için öneriler de aldık: “Kivi yerken bir parçasını da yüzünüze sürün, 10 dakika bekletip yıkayın. Pirinci içinde beklettiğiniz suyu tonik gibi kullanın.”
#GazetehaberleriHavalı bir görüntü için havalı saçlar önemli! Saçlarımızın ihtiyacıysa her mevsim değişiyor. Peki bahara girerken dökülme ve matlık gibi sorunlarla karşılaşmamak için neler yapabiliriz? Saçımızı sık yıkamamak, havayla temasını kesmemek, bol su içmek, kurulamak için havlu kullanmak ve bakım yapmak bunlardan bazıları...
#GazetehaberleriCildimizi aydınlatmak için evde bulunan malzemelerle kürler yapabiliriz. Yüz, vücut, hatta dudaklarımız için özel hazırlayabileceğimiz tarifleri işin uzmanlarından istedik... Ancak doğal içerikli peeling kullanırken göz çevresi gibi hassas bölgelere uygulamaktan kaçınmak gerekiyor, unutmayın.
#GazetehaberleriSağlığımıza daha dikkat ettiğimiz, ancak yemekten de vazgeçemediğimiz bir dönemden geçiyoruz. Tam da bu zamanlarda daha az kilo almanıza ve sağlığınızı korumaya yardımcı olacak bir önerimiz var. Sizin için, tatlıların vazgeçilmezi toz şeker yerine aynı lezzeti yakalayabileceğiniz farklı alternatifleri derledik.
#BalABD’nin önemli üniversite kütüphanelerinden seçilmiş ‘Yemek Kitabı ve Ev Ekonomisi Kitapları Koleksiyonu’ çevrimiçi ve ücretsiz ziyarete açıldı. Buradaki kitapları okurken aklıma iki satır Osmanlıca çeviri okuyup da Osmanlı mutfağı hakkında ahkâm kesenler geldi. Çoğunun yaptığı maalesef geçmişi yozlaştırma, hatta tarihe ihanet...
#YazarBeyaz çamaşırlar zamanla griye dönüşerek rengini kaybeder. Gardırobunuzda en sevdiğiniz gömleğiniz ya da t-shirtleriniz bir süre sonra canlılığını yitirebilir. Neyse ki çamaşırları ilk günkü beyazlığına geri döndürmek için birkaç basit yöntem mevcut.
#ÇamaşırTürk mutfak kültüründe hem saray hem halk mutfağında önemli bir yere sahip olan şerbet kültürü bugünlerde de gastronomi sektörünün menülerinde yerini almaya başladı. Geçen hafta şerbet kültürünün Osmanlı öncesinde de var olduğunu anlatmaya çalıştığımız yazımıza, bu hafta şerbet kültürünün hem saray hem de halk mutfağındaki yeri ve önemini anlatacağım sizlere.
#BursaDiş macunu yalnızca dişleri temizlemekle kalmıyor, ev temizliğinde de harikalar yaratıyor. Derz aralarını temizlemek, ayakkabılarınızı pırıl pırıl yapmak, ütü tabanlarındaki yanıkları çıkarmak için diş macunundan faydalanabilirsiniz. Peki, ama nasıl? Gelin birlikte bakalım…
#TemizlikYaz mevsiminin gelmesiyle birlikte çok sayıda dinsel ve folklorik söylenceye konu olan incirin reçeli de sofralarda yerini almaya başladı. Adını bir filme vermesi ardından daha fazla rağbet görmeye başlayan incir reçeli nihayet hak ettiği değeri buldu. Peki, incir reçeli nasıl yapılır? İşte, reçel yapmanın püf noktaları ve incir reçelinin tarifi
#İncir ReçeliEn güzel, en sağlıklı cilt, temiz bir cilttir. Yüzümüzü her gün temizliyor olsak da bazı inatçı gözeneklerde siyah nokta oluşumunu engelleyemiyoruz. Siyah noktalarınızı geçirmek pürüzsüz bir cilde sahip olmak istiyorsanız işte size siyah noktaları geçirecek maske tarifleri…
#MaskeHemşire Ayşe Tunçöz, zayıflamak için bir diyet kitabı almaya karar verdi. Ancak kitaptaki yemeklerin Türk yemeği olmasını istedi. Bulamayınca Ayşenputtel takma adıyla diyet Türk yemeklerini yer aldığı bir kitap yazdı. İlk basımı bir hafta içinde tükenen kitap, Amazon’da en çok satan yemek kitapları listesinde dünyaca ünlü İngiliz aşçı Jamie Oliver’in bir kitabının bir süre önüne geçip, birinci sıraya bile yerleşti.
#Ayşe Tunçöz