Sevdiklerimiz için mutfağa giriyoruz

Yarın kalabalık arkadaş gruplarını evinde ağırlamak isteyenlere bitki temelli atıştırmalıklar hazırladım. Makarna, milföy, patates gibi kolay bulunabilir ve bolca yapması ekonomik olan seçenekleri tercih ettim. Hepsi hem pratik hem de mutfakta çok vakit geçirmeden de herkesi mutlu edebileceğiniz tarifler...

Haberin Devamı

Kurulacak kalabalık sofralarda, arkadaş ve aile aktivitelerinde yemek yapmaya bayılıyorum. Hatta itiraf ediyorum, en çok sevdiklerim için mutfağa girmeyi seviyorum. Bugüne kadar yazdığım çoğu vegan reçete de, genelde bir arkadaşımın
ya da misafirimin, aile dostumun, müşterimin canının istediği ancak vegan versiyonunu bulamadığı bir üründen yakınması ya da beni “Yok artık, bunu da etsiz yapamazsın” diye beni tetiklemesiyle ortaya çıktı. Adana kebabı, yağlama, paçanga böreği, Gaziantep yoğurtlu patates ya da ayvalı lahmacun bunlardan yalnızca birkaçı...

Ancak bitkisel et ya da yeni reçete denemediğim zamanlarda, özellikle de mutfakta ne bulursam onunla tarifler geliştirmeyi de bir oyun gibi görüyorum. Daha önce hiç denemediğim malzemeleri karıştırırken ortaya nasıl bir tat çıkacağını tahmin etmeye çalışıp kendimle yarışıyorum. Tahminimden daha iyi ya da daha kötü değil de, tam tahmin ettiğim tat ortaya çıkarsa da kendimi bu oyunun galibi ilan ediyorum. Mutfak benim için kesinlikle bir oyun alanı. Elime geçen bütün malzemeler çok değerli birer oyuncak, çoğaltıp paylaşmayı seviyorum...

Haberin Devamı

Geçen hafta yılbaşı sofrası atıştırmalıklarını eşleştirebileceğimiz çeşit çeşit ve renkli vegan sos tarifleri vermiştim. Bu hafta kalabalık arkadaş gruplarını evimizde ağırlarken atıştırmalık olarak sunabileceğimiz bitki temelli lezzetler hazırlamak istedim. Her birini geçen haftaki soslarla ya da kendi favori sosunuzla da eşleştirebilirsiniz. Kalabalıklar için makarna, milföy, patates gibi kolay bulunabilir ve bolca yapması ekonomik seçenekler tercih ettim. Hepsi hem pratik hem de mutfakta çok vakit geçirmeden herkesi mutlu edecek tarifler.

 

TOFULU MİLFÖY BÖREĞİ (6-8 KİŞİLİK)

Sevdiklerimiz için mutfağa giriyoruz

NE LAZIM?

6 yaprak milföy hamuru

2 soğan (ince doğranmış )

4 diş sarımsak (ezilmiş)

1 büyük paket ıspanak (sapları kesilmiş ve doğranmış)

100 gr tofu

1/2 limon

Zeytinyağı

Üzeri için

Haberin Devamı

Vegan tereyağı veya sıvıyağ

NASIL YAPARIM?

Fırını önceden 180 dereceye ısıtın. Zeytinyağını tavada ısıtıp soğan ve sarımsakları ekleyin, yumuşayana kadar kavurun. Ispanakları ekleyip, suyunu salıp çekene kadar pişirin.

Karışımı bir kâseye alın. Üzerine çatalla ezdiğiniz tofuyu ve yarım limonun suyunu ekleyin.

Milföy yapraklarını uzunlamasına 3 şeritte kesin. Her şeridin üst kısmına 2 yemek kaşığı harç koyun ve bir üçgen oluşturacak şekilde çapraz katlayın.

Börekleri yağlanmış fırın tepsisine dizin ve üstlerine biraz daha yağ sürüp 20 dakika kadar fırında pişirin.

Çeşitli dip soslar eşliğinde sunarak leziz parti atıştırmalıklarına dönüştürebilirsiniz. Özellikle tatlı-ekşi Uzakdoğu soslarıyla çok yakışacaktır.

 

Haberin Devamı

BAHARATLI PATATES (6 KİŞİLİK)

Sevdiklerimiz için mutfağa giriyoruz

NE LAZIM?

1,5 kg patates (eşit boyda dilimlenmiş)

4 yemek kaşığı zeytinyağı

4 diş sarımsak (dövülmüş)

1-2 yemek kaşığı kajun baharatı

Tuz ve karabiber

NASIL YAPARIM?

Fırını 180 dereceye ısıtın. Patates dilimlerini büyük bir kâseye alıp üzerine yağı gezdirin. Sarımsakları ve baharat çeşitlerini ekleyin, patatesler tamamen kaplanana kadar karıştırın. Baharat karışımına göre tuzunu ayarlayabilirsiniz.

Patatesleri fırın tepsisine yerleştirin. Kâsede kalan yağ ve baharatı üzerlerine gezdirin.

Pişirme işleminin yarısında patatesleri tersyüz ederek toplamda 40 dakika civarı pişirin.

Eğer elinizde kajun baharatı yoksa toz kırmızı biber, kekik, tuz ve karabiberi karıştırabilir veya damak tadınıza göre farklı çeşitler ekleyebilirsiniz.

 

Haberin Devamı

KAJULU SPAGETTİ (4-5 KİŞİLİK)

Sevdiklerimiz için mutfağa giriyoruz

NE LAZIM?

1 paket spagetti

2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

2 diş sarımsak (ezilmiş)

3-4 yemek kaşığı pesto sos

1 tatlı kaşığı soya sosu (veya aynı miktarda tuz)

3/4 paket vegan krema

100 gr kaju (kavrulup ezilmiş)

50 gr ceviz (isteğe bağlı)

1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber

NASIL YAPARIM?

Geniş bir tavada zeytinyağını ısıtıp sarımsakları ekleyin ve 1 dakika kavurun. Orta ateşe alıp pestoyu ekleyin ve 1 dakika kavurun. Karıştırarak kremayı, karabiber ve tuzu katın.

Sosta kabarcıklar çıkınca paketindeki talimata göre pişirdiğiniz makarnayı ilave edin.

Makarnayı tabaklayıp üzerine kaju, ceviz, varsa vegan parmesan ve 1-2 yaprak maydanoz veya fesleğenle süsleyip servis edin.

Haberin Devamı

KIZARMIŞ AVOKADO (6 KİŞİLİK)

Sevdiklerimiz için mutfağa giriyoruz

NE LAZIM?

4 büyük avokado (olgunlaşmış)

220 gr un

4 çay kaşığı tuz

4 çay kaşığı isli paprika (veya tatlı kırmızı toz biber)

4 yemek kaşığı chia tohumu

300 gr mısır cipsi (özellikle baharatlı ya da acı olanlar)

Sıvıyağ

NASIL YAPARIM?

Unu düz bir kâseye koyun ve içine tuzla biberi karıştırın. Başka bir kâsede chia tohumunu 6 yemek kaşığı ılık suyla karıştırıp jelleşmesini bekleyin.

Cipsleri kırıntılar haline getirip 4’te 1’ini başka kâseye koyun.

Avokadoları boyuna 2’ye kesin. Yarımları dikkatlice bir kaşık yardımıyla kabuklarından çıkarın ve her birini 4 uzun dilime kesin. Dilimleri fazlasını silkeleyerek önce baharatlı una, sonra chia karışımına ve ardından da cips kırıntılarına bulayın.

Fırını ızgara ayarında 200 dereceye ısıtın ve fırın tepsisini hafifçe yağlayın.

Dilimleri tepsiye dizin ve altın rengi alana kadar yaklaşık 2-3 dakika pişirin. Çevirip işlemi tekrarlayın. Maksimum çıtırlık için hemen servis yapın. Derin yağda kızartma metodunu da tercih edebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları