Sofra haberleri sayfasında Sofra hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4184 Sofra haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Ailece sofraya oturmak zihinsel gelişime katkı sağlıyor. Yapılan araştırmalar, birlikte yenen yemekleri çocukluk depresyonu, yeme bozuklukları, madde kullanımı ve diğer zihinsel sağlık sorunları için de daha düşük risklerle ilişkilendiriyor. Gizem ve Gülay bu hafta sofranın önemini konuştu.
#ÇocukYeni seneyi karşılarken yetişkinler için yılbaşı sofrası kurulur da çocuklar unutulur mu? Miniklerin en çok sevdiği şey, ailelerinden ayrı bir masada yaşıtlarıyla beraber yemek yemek. Mutluluklarını katlamak için onlara özel menü hazırlayıp sofralarını süsleyebilirsiniz.
#ÇocukPforzheim ve Çevresi Türk Veliler Derneği, sürdürülebilirlik uygulamalarında gıda israfı, bilinçli ve sağlıklı beslenme konularına dikkati çekmek için sağlık sigorta kasası AOK katkılarıyla ‘Sağlıklı Beslenme ve Akıllı Çocuk Sofrası’ projesini hayata geçirdi.
#ALMANYAYarın kalabalık arkadaş gruplarını evinde ağırlamak isteyenlere bitki temelli atıştırmalıklar hazırladım. Makarna, milföy, patates gibi kolay bulunabilir ve bolca yapması ekonomik olan seçenekleri tercih ettim. Hepsi hem pratik hem de mutfakta çok vakit geçirmeden de herkesi mutlu edebileceğiniz tarifler...
#Yeni YılZaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#Kahvaltıİnsanı doğadan ayıran sınırların ortadan kalktığı yerlere bayılıyorum. Hele de bu yerlerde toprak, ürün ve yemek üzerine idealist şeyler kurgulanmışsa orayla gönül bağım da çok farklı oluyor. Tıpkı Katar’da, çölün ortasında kurulan ekoçiftlik Heenat Salma’da olduğu gibi…
#Sofraİştahım hiç olmadığı kadar açık oluyor bu mevsimde ve kendimi sürekli yeni yemekler düşünürken buluyorum. Bahar denince de aklıma ilk, enginar geliyor. Kuzuyla pişirdiğim gibi, otlu-bezelyeli ve rendelenmiş limon kabuklu kısıra koymayı seviyorum. Bezelyeyi bol taze soğanla pişiriyorum, mis kokulu çilekleri körpe ıspanak salatasına katıyorum. Pancar, ıspanak, portakal, çilek, kuşkonmaz, bezelye ve kuzugöbeğiyle renk renk, çeşit çeşit tabaklar hazırlıyor, bu dönemin keyfini çıkarıyorum.
#ZeytinyağlıYılbaşı akşamı genelde evlerde bir araya geliyor, sevdiklerimizi güzel sofralarda ağırlamak istiyoruz. İşin hazırlık ve pişirme aşaması gözünüzü korkutmasın. Evdeki fazla malzemeleri de değerlendirebileceğiniz pratik ve bitki temelli tariflerimle aileniz ve arkadaşlarınızla eğlenmek için kısa sürede hazırsınız…
#YılbaşıÇeşit çeşit yenebilir ot varken bence salatalarımızı domates, salatalık ve marulla sınırlamamalıyız. Pişmiş sebzelerle de nefis tabaklar hazırlayabiliriz. Onlardan biri insalata di rinforzo... Az yağlı olması sayesinde bol bol yiyebildiğimiz bu nefis salata, İtalya’da Noel sofralarımızın olmazsa olmazıdır.
#KarnıbaharSofra kurarken işin en vakit alan kısımlarından biri ‘Ne pişirsem’ sorusuna yanıt bulmak... Buna alışveriş ve pişirme sürelerini de ekleyin. Üstelik kalabalık bir misafir grubunu ağırlıyorsanız kişi sayısına göre servis çıkarmak da her zaman kolay değil. Tüm bunlar için yardımımıza koşan paket yemek servislerinin sayısı gün geçtikçe çoğalıyor. Uygulama veya internet sitesi üzerinden istediğimiz yemeğin doğranıp temizlenmiş malzemesi ayağımıza geliyor, bize de pişirmesi kalıyor.
#YEMEKBirbirinden lezzetli coğrafi işaretli ürünlere sahip Aydın’da geçenlerde Kuşadası Sokak Festivali’nin ilki düzenlendi. İyi ki gitmişim... Kabak çiçeği dolması, mücver, iç bakla, enginar, en çok da çeşit çeşit taze otlar... Uğradığım lezzet duraklarının çoğu vegan veya vejetaryendi, döner dönmez pek çok zeytinyağlı, otlu yemek pişirdim... Tariflerini sizinle paylaşmak istedim.
#Kuşadası Sokak FestivaliDışarıda yeme alışkanlığımızı meyhane kültüründen bağımsız düşünmek mümkün değil. Ancak onu doğru yaşatmak, sofraya konan mezelerin çeşidi ve lezzetinden personele, aydınlatmadan dekorasyona çok derin bir mevzu... Bir haftadır elimden bırakmadığım ‘Meyhane İhtisas Kitabı’ tüm yönleriyle anlattığı meyhane kültürünü geçmişten bugüne geleneğiyle taşımak için önemli bir kaynak.
#MeyhaneDoğa uyanırken içinizde kıpırdayan yola çıkma heyecanına dünyada ‘travel itch’ diyorlar. Basit bir çeviriyle ‘seyahat kaşıntısı’... İç gıcıklayıcı bir ‘haydi gidelim’ duygusuna kapılanlar, bugünlerde yeşeren tazecik otlar, çıtır çıtır sebzelerle kurulan yöresel sofraları bahane edebilir. Bu bahaneye çok uygun öneriler hazırladım; kendi küçük, etkisi büyük; çok butik ve çok gastronomik dört otel...
#Ebru ErkeNe zaman bir Ortadoğu seyahatim olsa Claudia Roden’in ‘A Book of Middle Eastern Food’ (Bir Ortadoğu Yemekleri Kitabı-Türkçeye çevrilmedi) adlı kitabı benim için hep ilk kaynaktır. İşte bu yüzden Kahire seyahatim öncesinde de Mısır bölümünün içinde keyifle kayboldum... Aldığım notlar ve deneyimlerimle Kahire’yi ziyaret etmeyi planlayanlara en iyi yerel yemekleri nerelerde yiyebileceklerini yazdım.
#Mısır MutfağıBayrama sayılı günler kaldı, mutfaklar hareketleniyor. Çeşit çeşit yemekler yapacak, sofranın başında sevdiklerimizle toplanacağız. Peki, öncesinde hazırlıklar ne durumda? Bu bayram farklı ne yapabilirsiniz? Türk kahvesi yanına pratik bir badem ezmesi tarifine ne dersiniz?
#Kurban Bayramı2017’den bu yana Urla Bademler’de faaliyet gösteren Özel Bademler Köyü Koleji, merkezinde çocukların gelişimsel ihtiyaçlarını tutan Montessori eğitim yaklaşımı ile tasarlanmış bir eğitim ortamı sunuyor.
#Özel OkulCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Türk mutfağı, dünya için halihazırda güçlü bir cazibe merkezidir. Gastronomi duraklarımız, önemli birer turizm motivasyonudur. Gastro-diplomasi alanında büyük bir güce sahibiz." dedi.
#Anadoludakiler ProjesiÜnlü İtalyan Şef Alfredo Russo geçtiğimiz yıl bu günlerde ülke turizmine büyük katkısı olacağını düşündüğüm Maxx Royal Bodrum’un içinde ORO by Alfredo Russo adlı bir restoran açmıştı. Hafta başında şefin de katılacağı yemek davetini alınca şefle yapılmış birkaç söyleşiye baktım.
#Müge AkgünCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Evlenme yaşını ileri atan bahanelere ve felaket kehanetleriyle doğum sayılarının geriletilmesine geçit vermemeliyiz. Yaşlı ve yalnızlaştırılmış bir dünya, insanlığın kaderi olmamalıdır. El ele vererek güçlü ve müşterek bir söylemle, aileyi dünyada yeniden hak ettiği saygın konuma yükseltebiliriz." dedi.
#Emine ErdoğanMuğla’nın binlerce yıllık sofra kültürü; arkeolojik bulgular ve özgün tariflerle tek bir kitapta buluştu. ‘Antik Çağ’dan Günümüze Muğla Mutfağı’ adlı kitap antik dönemden Osmanlı’ya, günümüzden geleceğe uzanan tariflerle bölgenin mutfak hafızasını kayıt altına alıyor ve geçmişin izlerini taşıyan lezzetlerle yerel mutfağı uluslararası sahneye taşıyor. Kitap aynı zamanda Gourmand Awards’tan ödül aldı.
#MuğlaKanal D’nin, yapımını Tims&B’in, yapımcılığını Timur Savcı ve Burak Sağyaşar’ın üstlendiği, yönetmen koltuğunda Uluç Bayraktar’ın oturduğu ve senaryosu Ethem Özışık ve Lokman Maral tarafından kaleme alınan dizisi ‘Eşref Rüya’ sekizinci bölümüyle ekranlardaydı.
#Eşref RüyaEge’nin doğal güzelliklerini, mutfak kültürünü ve üretim geleneğini kutlayan iki büyük etkinlik, 24-27 Nisan tarihleri arasında Urla’da binlerce doğa ve gastronomi tutkununu bir araya getirdi. XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve bu yıl ilk kez düzenlenen I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı GastroFarm Urla, sürdürülebilirlik, tarım ve gastronomi ekseninde bilgi paylaşımı, kültürel mirasın yaşatılması ve yerel kalkınmanın desteklenmesi hedefiyle unutulmaz anlara sahne oldu.
#UrlaHayatın en güzel anıları, sevdiklerimizle paylaştığımız sofraların etrafında şekillenir. O sofralarda sadece yemekler değil, kahkahalar, sohbetler ve en kıymetli duygular da paylaşılır. İşte tam da böyle bir akşam hayaliyle mutfağa girdim bugün. Konuklarım için hazırlayacağım, geleneksel Amerikan mutfağının o kendine has, sıcakkanlı ve lezzetli temsilcisi: Jambalaya!Bu yemeğin adını ilk duyduğumda, egzotik bir melodi gibi tınlamıştı kulağımda. Louisiana'nın kalbinden, New Orleans'ın rengarenk sokaklarından sofralarımıza uzanan bu lezzet yolculuğu, aslında bir "tencere yemeği" olmanın çok ötesinde. Jambalaya, farklı kültürlerin, İspanyol paellasının, Fransız mutfağının ve Afrika baharatlarının muhteşem bir sentezi adeta. Tıpkı New Orleans gibi, canlı, enerjik ve her bir lokmasında ayrı bir sürpriz barındırıyor.
#Jambalaya TarifiBirleşik Krallık’ta faaliyet gösteren MÜSİAD UK, 5. Olağan Genel Kurulu’nu Londra’da gerçekleştirdi. Genel kurulda Avukat Türkan Akbaş, MÜSİAD tarihinde ilk kadın başkan olarak seçildi. Yeni yönetim kurulu, farklı sektörlerden gelen iş insanlarıyla genç ve kadın temsiliyetini artırdı. Akbaş, konuşmasında birlik ve kapsayıcılık vurgusu yaparak umut dolu mesajlar verdi.
#MÜSİAD UKPAZARTESİ günü Nobelli yazar Orhan Pamuk’un Cihangir’de pek çok romanını yazdığı, son yıllarda depreme dayanıksız olduğu için boşaltılması kararıyla mühürlenen Taray Apartmanı’na hırsız girdiğini yazmıştım. Hırsızlık yine aynı binada yaşayan yazar ve araştırmacı İzzeddin Çalışlar ile karşı komşusunun dairelerinin kapıları kırılarak yapılmıştı.
#Orhan PamukDünya Yetimler Günü nedeniyle Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Çamlıca Restoran'da düzenlenen iftar programında konuşma yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "2025 yılı sonuna kadar deprem bölgemizin tamamında hak sahibi tüm vatandaşlarımızın evi olacak. 453 bin yuvayı bitirip teslim edeceğiz." dedi.
#Murat Kurum