İş hayatının yoğunluğu ve gündelik hayatın koşuşturması derken bazı zamanlarda vücudumuza aşırı stres yüklemesi yapabiliyoruz. Kimileri bu stresle başa çıkabilmek için aşırı yemeye yönelirken kimileri de stres altındayken hiçbir şey tüketmiyor. Aslında doğru besinlerle stres seviyesinin kontrol edilmesi mümkün… Peki stresi azaltan bu besinler neler? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Uzman Diyetisyen Ayça Sena Yılmaz, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkTatları ve görünümleriyle iştah kabartsalar da şekerli ve gazlı içeceklerin zararları saymakla bitmez. Vitamin ve mineraller bakımından da fakir olan bu içecekler yerine su, maden suyu, kefir, ayran ve şekersiz bitki çaylarını ön planda tutmamız daha iyi olur. Serinletirken tok tutan, leziz mi leziz, sağlıklı ve bir o kadar pratik soğuk içecek tariflerimle geldim.
#İçecekYüzyıllarca yıl önce Antik Çin’de ortaya çıkan, ‘ölümsüzlük çayı’ olarak adlandırılan kombucha'nın sağlığımıza pek çok faydası olduğuna inanılıyor. Peki bu iddialar ne kadar gerçek? Bu çay herkes için sağlıklı mı? Yan etkileri neler? İşte 11 soruda kombu çayı dosyası...
#SağlıkYüzyıllarca yıl önce Antik Çin’de ortaya çıkan, ‘ölümsüzlük çayı’ olarak adlandırılan kombucha'nın genel olarak bağırsak sağlığını iyileştirdiği, bağışıklığı ve enerjiyi artırdığı, iltihaplanmayı azalttığı, birçok sağlık sorununa iyi geldiği söyleniyor. Peki bu iddialar ne kadar gerçek? Bu çay herkes için sağlıklı mı? Yan etkileri neler? İşte 11 soruda kombu çayı dosyası…
#SağlıkBazen süt, yulaf, muz ve ıspanakla... Bazen su, kereviz sapı, ıspanak, pancar ve yeşil elmayla... Fazlalıklarımızdan kurtulmak, yaza daha fit ve enerjik girmek için çeşit çeşit smoothie’ler hazırlayabiliriz ama dikkat! Gün içinde sadece tek bir öğünde smoothie için. Bütün gün sıvılarla beslenmenizi önermiyorum.
#SütKilerimizin her daim demirbaşı baklagiller protein bakımından zengin olmalarının yanı sıra pek çok vitamin ve minerali de barındırıyor. Kış aylarında daha sık tüketmeye başladığımız çorbaları baklagillerle çeşitlendirerek vücut direncimizi arttırabiliriz. Hem lezzet katıyor hem de uzun süre tok tutuyor.
#BaklagilGünler kısalıp hava soğurken hayatı kimimiz daha kasvetli algılayabiliyoruz. Ama biliyoruz ki düşüncelerimiz duygularımızı etkiliyor. Bakış açımızı biraz değiştirir, elimizdeki kaynaklarla neler yapabileceğimizi fark edersek yeni mevsime yenilenmiş halde girebiliriz.
#DepresyonKefir sağlığa faydalı olsa da tüketmemesi gereken kişiler de vardır. Laktozlu bir içecek olmasından dolayı laktoz intoleransı olan kişilere kefir içmeleri önerilmez. Bununla beraber midesi çok dolu olan kişilerin de kefir tüketmemeleri gerekir. Bu nedenle kefirin herhangi bir öğünün üzerine değil ayrı bir öğün olarak önerilmesi gerekir. Kefiri kimlerin içemeyeceği ve zararları hakkında ayrıntıları derledik.
#Kefiri Kimler İçemezKabızlık durumu bağırsak hareketlerindeki yavaşlama sonucu oluşan dışkının sertleşmesi halidir. Kefir besinin ise sindirime yardımcı olduğu bilinmektedir. Çünkü kefirin içerisinde kabızlık ve hazımsızlığa iyi gelen bazı bakteriler bulunmaktadır. Kabızlık sorunun çözülmesi için kefirin aç karnına tüketilmesi önerilmektedir. Kabızlık için kefir kullanımı bu şekilde sabah veya akşam tüketilmektedir. İşte kefirin kabızlığa iyi gelip gelmediği ve nasıl tüketilmesiyle ilgili detayları derledik.
Asit reflü, mide ekşimesi ya da mide yanması olarak bilinen bir hastalıktır. Bazı yiyecek ve içecekler mide yanmasını tetiklerken, bazıları da semptomları azaltarak mide sağlığını korur. Peki, hangi içecekler mide yanmasına iyi gelir? İşte, tüm detaylar.
#Mide YanmasıKilo verme süreci yaşayan kişiler arasında kefir deneyenleri görmek mümkündür. Çünkü kefir içerek zayıflayacağını düşünen geniş bir kitle vardır. Tabi kefir içmek birçok yararı da beraberinde getirmektedir. Bh yararlar arasında kilo vermekte bulunmaktadır. Kefir kilo verdirir mi? Meyveli ve sade kefir içmek zayıflatır mı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Bahar aylarıyla birlikte, pandemide alınan fazla kilolardan kurtulma arayışları da başladı. Kimileri bu uğurda şok diyetlere yönelmekten kaçınmazken Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker, her diyetin kişiye özel olması gerektiğini, aksi taktirde sürdürülebilir olmayacağı gibi, şok diyetlerin sağlığı ciddi şekilde tehdit ettiğini vurguluyor. Peki bahar mevsiminde fazla kilolardan en sağlıklı şekilde nasıl kurtulunabilir? Uzmanı anlattı...
#BaharSon yıllarda ‘beslenme psikiyatrisi’ terimini daha çok duymaya başladık. Uzmanlar “Ne yiyorsak beynimizi onunla besliyoruz, bu da ruh halimizi etkiliyor” diyor. Türkiye’de psikiyatri diyetisyenliğinin öncülerinden Prof. Dr. Aliye Özenoğlu da selenyum, çinko, magnezyum, D vitamini yetersizliklerinin zihinsel fonksiyon bozukluklarına neden olabileceğini söylüyor.
#PsikiyatriPANDEMİK bir virüs olarak ilan edilen Kovid-19’la mücadele ettiğimiz bugünlerde biz bireylere hijyen ve mesafe kurallarına dikkat etmek dışında düşen en önemli görev hiç kuşkusuz bağışıklığımızı güçlü tutmak. Sağlıklı ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite ve düzenli uyku ile bağışıklık sistemimizi güçlendirerek bu virüse karşı güçlü durabileceğimizi söyleyen diyetisyen Hülya Çağatay, bu zor dönemi olabildiğince rahat atlatabilmek için seçilecek gıdaların protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin olması gerektiğine dikkat çekti. Çağatay, sağlıklı içecek ve atıştırmalıklarla ilgili şu bilgileri paylaştı:
#İzmirProf. Dr. İsmail Balık, “Vakaların çok yükseldiği bu Ramazan ayında kurallara harfiyen uyarak komşumuz veya yakın mesafedeki bir akrabamız bile olsa iftar sofrasında buluşmamalıyız” dedi ve “Orucunuzu çekirdek ailenizle açın” tavsiyesi yaptı.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUPandemi nedeniyle bir yıl gibi kısa bir sürede yeme-içme kültürümüzde köklü değişiklikler oldu. Kimi gıdaları hayatımızdan çıkardık, kimilerine ağırlık verdik. Alışverişi internet üzerinden yapmaya başladık. Müdavimi olduğumuz restoranları paket paket eve taşıdık. Peki bundan sonra neler olacak? 2021’de mutfak raflarına neleri ekleyeceğiz, şefler sektörü ayakta tutmak için hangi uygulamalara yönelecek? İşin uzmanlarına sorduk.
#GazetehaberleriKafkasya kökenli sağlıklı bir içecek olan kefir, keçi veya inek sütünden özel bir maya mantarıyla yapılıyor. Tadı ayrana benzeyen bu ekşimsi içeceğin faydaları ise, vatandaşlar tarafından merak edilerek araştırılıyor. İşte, kefirin merak edilen faydaları ve iyi geldiği hastalıklar...
#Kefirin Faydaları Neler?Soğuk gazlı içecekleri sevenler için çok sağlıklı bir alternatif önerimiz var: Su kefiri. Probiyotik etkisiyle sütten yapılan kefirden hiç aşağı kalmayan, üstelik laktoz içermediğinden toleransı olanların da zevkle tüketebileceği bu içeceğin yapılışını ve püf noktalarını aşağıda sizin için paylaştık…
#Su Kefiri Nasıl Yapılırİnternette hızlı bir şekilde kombucha araştırması yaparsanız bu fermente içeceğin; çay, şeker, mantarlar ve bakteriler tarafından üretildiğini görürsünüz. Kombucha faydaları arasında da çok yüksek enerji sağladığını, bağışıklığı güçlendirdiğini, belirli kanser türlerini savuşturduğunu, vücudunuza detoks etkisi yaptığını ve daha birçok konuda size yardımcı olduğunu göreceksiniz. Peki bu vaat edilen faydalar gerçekten doğru mu?
#KombuchaSalgında kilo kontrolü pek çoğumuz için netameli bir konu. Zamanımızın önemli bir kısmını evlerimizde geçirdiğimiz şu son birkaç ayda, neredeyse iki kişiden birinin dört kilo aldığını söyleyen bir araştırma da bunu doğruluyor. Hem kilomuzu hem de bağışıklığımızı korumak için ne yapmalıyız? Beslenme ve diyet uzmanı Berrin Yiğit’e sorduk.
#GazetehaberleriTÜRKİYE'de özellikle son dönemlerde asitli içeceklerin tüketiminin arttığını dile getiren uzmanlar, asit yoğunluğu yüksek olan gazlı içeceklerin uzun vadede kişiyi ölüme kadar sürükleyebileceğini söyledi. Diyetisyen Gözde Güzelcan, "Kemik kırılganlığına ve kemik deformasyonuna neden olarak kemik erimesi gibi hastalıklara sebebiyet veriyor" dedi.
#Diyetisyen Gözde Güzelcan