Kefiri Kimler İçemez Ve Tüketemez? Kefir Kullanmanın Yan Etkileri Ve Zararları Var Mıdır

Güncelleme Tarihi:

Kefiri Kimler İçemez Ve Tüketemez Kefir Kullanmanın Yan Etkileri Ve Zararları Var Mıdır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2022 16:19

Kefir sağlığa faydalı olsa da tüketmemesi gereken kişiler de vardır. Laktozlu bir içecek olmasından dolayı laktoz intoleransı olan kişilere kefir içmeleri önerilmez. Bununla beraber midesi çok dolu olan kişilerin de kefir tüketmemeleri gerekir. Bu nedenle kefirin herhangi bir öğünün üzerine değil ayrı bir öğün olarak önerilmesi gerekir. Kefiri kimlerin içemeyeceği ve zararları hakkında ayrıntıları derledik.

Haberin Devamı

Kefiri gün içinde ayran ya da yoğurt yerine tüketebilirsiniz. Mide boş olduğunda ara öğün olarak tüketilmesi önerilir. Mide rahatsızlığı ve laktoz intoleransı olarak kişilerin kefir tüketmemeleri gerekir. Mide çok doluyken de bunun üzerine kefir içmemek önemlidir.

Kefiri Kimler İçemez Ve Tüketemez?

Sağlıklı bir içecek olan kefiri emziren ve hamile kadınların tüketmeleri uzmanlar tarafından önerilmez. Bağışıklık sisteminden kaynaklı bir hastalığı olan, sindirim sorunu yaşayan kişilerin de kefir tüketmemeleri gerekir. Günümüzde evde laktozsuz kefir yapmak mümkün olsa da geneli laktozludur. Bu nedenle laktoz intoleransı olan kişilerin de kefir tüketmemeleri gerekir.

Ara öğünlerde tüketilmesi önerilen kefir eğer dolu midenin üzerine tüketilirse sindirim ve mide problemlerine yol açabilir. Her ne kadar sağlıklı olsa da bazı kişilerde yan etkileri de ortaya çıkabilir. Aktif bakteri ve maya içermesinden dolayı yan etkisinin de ortaya çıkabildiği bilinmektedir.

Haberin Devamı

Kefir Kullanmanın Yan Etkileri ve Zararları Var mıdır?

Kefir sağlıklı bir içecek olarak görülse de nadiren yan etkisi de ortaya çıkabilir. Bazı kişilerde bağırsak kramplarının ya da kabızlığın oluşmasına sebep olabilir. Bu genelde yemeğin üzerine ya da yemekle beraber içildiğinde ortaya çıkar. Kefir tüketmek için ana öğünleri değil ara öğünleri ayrı olarak tercih etmek daha sağlıklı olur. Kefirin içinde aktif bir şekilde büyümeye devam eden bakteri ve mayalar bulunduğundan enfeksiyonlara da sebep olabilir. Emziren ya da hamile kadınların da kefir içmeleri önerilmez. Sindirim sistemi rahatsızlığı yaşayan ya da hastalığı olan kişilerin ise doktor kontrolünde kefir tüketmeleri gerekir.

Kefir Ne Zaman İçilir?

Yetişkinler için kefir tüketiminin herhangi bir zamanı yoktur. Günün her saatinde ve her öğünde kefir tüketilmesi doğrudur. Ancak tüketimini abartmamak gerekir. Ana öğün yerine ara öğünlerde önerilse de ana öğünde içecek olarak da tercih edilebilir. Yetişkinlerin maksimum günde 2 bardak kefir içmeleri önerilir.

Gençlerin ve yetişme çağındaki çocukların ise gece yatmadan önce kefir tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Yatmadan önce kefir içmek zihnin ve kemiklerin daha sağlıklı gelişmesine yardımcı olur. Eğer mide ve sindirim sorunu yaşayan bir çocuğunuz varsa kefir çok da sağlıklı etkiler göstermeyebilir. Bu nedenle yatmadan en az 2-3 saat önce kefirin tüketilmiş olması gerekir. Böylece olası daha farklı mide sorunlarının da önüne geçilmiş olur. Tansiyonu dengelediğinden kilo kontrolü için de ara öğünlerde meyve ya da kuruyemişler ile tüketilmesi önerilir.

Haberle ilgili daha fazlası: