Mide yanmasına iyi gelen çaylar ve içecekler nelerdir? Mide yanmasına iyi gelen bitki çayları ve çorbaların tarifleri

Güncelleme Tarihi:

Mide yanmasına iyi gelen çaylar ve içecekler nelerdir Mide yanmasına iyi gelen bitki çayları ve çorbaların tarifleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2022 22:50

Asit reflü, mide ekşimesi ya da mide yanması olarak bilinen bir hastalıktır. Bazı yiyecek ve içecekler mide yanmasını tetiklerken, bazıları da semptomları azaltarak mide sağlığını korur. Peki, hangi içecekler mide yanmasına iyi gelir? İşte, tüm detaylar.

Haberin Devamı

Mide yanması, emek borusu ve mide arasındaki zayıf bir kapakla bağlantıdan kaynaklanmaktadır. Bir miktar mide asidinin yemek borusuna girmesine izin vererek yanma hissine neden olur.

 Mide Yanmasına İyi Gelen Çaylar ve İçecekler Nelerdir?

 Mide yanması söz konusu olduğunda akla ilk olarak sıcak, baharatlı yiyecekler ve kızarmış, yağlı yiyecekler gelmektedir. Yanmayı önlemek için bu yiyeceklerden zehirliymiş gibi kaçınırsınız. Ancak sadece yiyecekler değil, içeceklerde mide yanmasını tetikler. İnsanlar ne yediklerine çok dikkat ediyor ama ne içtiklerini asla ikinci kez düşünmüyorlar. Kahve, alkol, asitli meyve suları ve diğer kafeinli içecekler midenin yanmasına sebep olur. Diğer yandan bazı içecekler ve bitkisel çaylar mide yanmasını engellerken, midenin iyileşmesine de yardımcı olur.

Haberin Devamı

 Mide Yanması İçin Bitkisel Çaylar

 Nane ve Zencefil çayı sindirimi iyileştirir. Gaz ve mide bulantısı gibi mide sorunlarını yatıştırmaya yardımcı olduğu için asit reflüsü için harikadır. Ayrıca mide yanmasını yatıştırmak için papatya, meyan kökü, kaygan karaağaç ve hatmi bitki çayları uzmanlar tarafından önerilmektedir. Özellikle meyan kökü, yemek borusu astarının mukus kaplamasını artırarak, mide asidinin etkilerini sakinleştirmeye yardımcı olur.

 Bir başka bitki çayı seçeneği de papatya çayıdır. Çay en çok sakinleştirici etkileriyle bilinir, bu yüzden birçok insan onu uykuya yardımcı olarak içmektedir. Asit reflü ve stres arasında bir bağlantı olduğu için papatyanın sakinleştirici doğası asit reflü için iyileştirici özelliğe sahiptir.

 Limon suyu genellikle inanılmaz derecede sağlıklı bir içecek olarak lanse edilse de, limonlar oldukça asidik olduğu için bu listeye garip bir ektir. Buna rağmen limon suyu asit reflü semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. Limon suyu mide asidini bastırarak geri çekilmesini sağlar.

 Mide yanmasına karşı bitkisel bir çay hazırlamak istiyorsanız, bitkinin yapraklarını önceden kaynattığınız sıcak bir suyun içerisinde bekletmelisiniz. 20 dakika kadar dinlendikten sonra bitki yapraklarını süzerek çayınızı içebilirsiniz. Mide yanması sorunlarından şikayetçi olduğunuz için bitki çaylarınıza şeker eklememelisiniz. Tatlandırıcı olarak bal kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

 Mide Yanması İçin Süt Ürünleri

 Normal inek sütü önemli miktarda yağ içerir, bu nedenle sindirimi zordur. Doğal olarak mide yanmasını kötüleştirebilir. Ancak yağsız süt ve keçi sütü yağ oranı bakımından düşüktür. Yağsız süt seçerken Laktozlu olmasına dikkat etmelisiniz. Laktoz, mide asidini bastırma konusunda birebirdir.

 Kefir, yoğurda benzeyen fermente bir içecektir. Genellikle hafif bir keskinliğe sahiptir. İçecek önceden tatlandırılmamışsa daha güçlü olabilir. Kefirde bulunan probiyotikler bu içeceğin tercih edilmesinde önemli bir nedendir. Probiyotikler, bağırsaklarınızdaki bakterileri iyileştirmenin ve sağlıklı mikroplar arasında daha iyi bir denge oluşturmanın bir yoludur.

Haberin Devamı

 Süt ürünlerine duyarlıysanız, badem sütü mide yanması için daha iyi bir seçim olabilir. Badem sütü alkali olduğu için mide yanmasına iyi gelir. Ayrıca asit reflüsünü nötralize etmeye ve semptomları daha hızlı sakinleştirmeye yardımcı olabilir.

 Soya sütü mide yanması söz konusu olduğunda iki nedenden dolayı öne çıkıyor. Birincisi, en yaygın bitki bazlı sütlerden biridir, bu nedenle seçim yapabileceğiniz birçok ürün ve stil vardır. Ekstra protein eklenmiş veya kalsiyum gibi besinler içerenler gibi sütün güçlendirilmiş versiyonlarını sıklıkla bulabilirsiniz. İkinci avantaj, soya sütünün yağ oranı düşük, diğer bitki bazlı süt türlerinden daha düşük olma eğiliminde olmasıdır. Bu, bazı insanlar için önemli olabilir, çünkü yüksek yağlı yiyecekler ve içecekler asit reflüsü tetikleyebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!