Yeni keşfettiğim Ataşehir’deki The Salaş eşim için çok güzel bir sürpriz oldu. Sahibi Hasan Bey (Söğüt) hem mangal ustası hem de etten çok iyi anlıyor. Nazende ise şu sırada sadece İstanbul’da değil, dünyanın önde gelen gastronomi merkezlerinde bile nadir bulunacak lezzette yemekler çıkarıyor. İyice karamelize edilmiş oğlak incikle gelen Bursa kestaneli içpilav, oğlak kokoreç sarma, ağır ağır pişmiş düve kavurma gibi tabakların hepsi de olağanüstü.
#Anadolu YakasıAtaşehir’deki The Salaş sakatat ağırlıklı bir menü sunuyor. Özellikle kuzu ve oğlak... Ayrıca burada, yediğim en lezzetli yağlı kara, bir de Kıbrıs’ta tattığım en lezzetli şeftali kebabı düzeyinde bir şeftali kebabı var... Bunlara gününe göre değişen süper bir çorba, tatlı ve piyasa düzeyinin 10 kat üstü bir şalgamla ayran da ekleyin...
#The SalaşBir yılı geride bırakırken tattığım ve beğendiğim lezzetler arasında öne çıkanları paylaşmak istiyorum. Sıralamam 1’den 10’a değil, bahsedeceğim mekânların hepsi gözümde eşit değerde. Listemde iyi düşünülerek hazırlanmış bir salata da var, içliköftelinin sakatatlı versiyonu da…
#Yemek2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞMichelin değerlendirmeleriyle ilgili eleştirim, tavsiye listesinde olması gereken bazı restoranların Bib Gourmand’da, Bib Gourmand’da olması gerekenlerin tavsiye listesinde olması… Önümüzdeki senelerde Bodrum’dan Atgeç, İstanbul’dan Asmalı Cavit gibi meyhanelerin; Adana Ocakbaşı ve Zübeyir gibi kebapçıların, Basta! Neo Bistro, Nazende gibi şef lokantalarının girmesi temennim.
#Somer SivrioğluMichelin Rehberi 9 Kasım’da düzenlenecek törenle 2024 yılının yıldız alan ve tavsiye listesine giren restoranlarını açıklayacak. Bu yıl İzmir ve Bodrum’un da dahil edilmesiyle heyecan daha yoğun. Gastronomi sektörünün uzman isimlerine tahminlerini sorduk. Kimler yıldız alır, kimler mutlaka almalı, neler değişmeli, fikirlerini aldık…
#Michelin RehberiBoğaz’ı, Tarihi Yarımada’sı, balıkçı, meyhane, ocakbaşı ve çarşılarıyla İstanbul turistler için gerçek bir cazibe merkezi.Manzarası, yemekleri ve servisiyle öne çıkan seçenek çok, seçmek zor. Biz de jürimize sorduk; konuklarını nereye götürüyorlar, şehri ve mutfak kültürümüzü hakkıyla yansıtanlar hangileri?
#MisafirSon yazımdan sonra Nazende’ye iki kez daha gittim ve hazzın doruğuna bazen yaklaştım, bazen de çıktım. İç bakla ve arapsaçlı sarma eski İstanbul’da bulacağınız gerçek zeytinyağlı. Deniz ürünü isterseniz yerli kalamar ızgarayı kaçırmayın. İlginç ve seveceğinizi düşündüğüm bir hamurişi de var: ‘Çılgın pide’. Ama asıl Nazende farkı, et ve sakatatlarda ortaya çıkıyor. Oğlağın süt bağırsağından elde edilen sarma benim için 2023’ün en iyi 10 yemeğinden biri olmaya aday. Oğlak kelle de o düzeyde. Yanak, beyin ve dil. Bir de iç organlardan yahni... Bunlar artık hiçbir yerde bulunmayan, gastronomik geçinen lokantalarda karşımıza çıkmayan ve maalesef gençlerin bilmedikleri için yemedikleri çok özel yemekler... Birini bile bulmak zor. İyi pişirilmiş bulmak daha da zor. Hepsini bu düzeyde aynı mekânda bulup tatmak denizde hazine keşfetmek gibi...
#Vedat MİLORElinin lezzetiyle nam salmış bir iş insanıyken arkadaşlarının “Bir restoran aç. Kulüp gibi, yiyelim-içelim” demesiyle 2019’da Caddebostan’daki Nazende’yi açtı. Kısa sürede İstanbul’un en revaçta mekânlarından biri haline getirdi. Yazarımız Vedat Milor’un “Nazar değmesinden korkuyorum” dediği Nazende’yi, şefi Uluç Sakarya’dan dinledik.
#İpek İZCİ6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde yıkılan Hatay Antakya'daki 250 daireli Rönesans Rezidans'ta yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti. Burada yaşayan öğretmen Biray Beşerikli (35) ile kızı Nazende Dila Açıkgöz’den (6) deprem gününden sonra haber alınamadı. Anne ve kızından acı haber 180 gün sonra geldi. Kızı ve torununun bulunması için DNA testi veren baba Mehmet Beşerikli (63), mezar yerlerini öğrendi. Acılı baba Beşerikli (63) "O an için dünyanın en mutlu insanıydım. Hem buruk sevinç hem üzüntü var. Hepsini bir arada yaşıyorum” dedi.
#Hatay6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde yıkılan Hatay Antakya'daki 250 daireli Rönesans Rezidans'ta yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti. Burada yaşayan öğretmen Biray Beşerikli (35) ile kızı Nazende Dila Açıkgöz’den (6) deprem gününden sonra haber alınamadı. Anne ve kızından acı haber 180 gün sonra geldi. Kızı ve torununun bulunması için DNA testi veren baba Mehmet Beşerikli (63), mezar yerlerini öğrendi. Acılı baba Beşerikli (63) "O an için dünyanın en mutlu insanıydım. Hem buruk sevinç hem üzüntü var. Hepsini bir arada yaşıyorum” dedi.
#HatayHatay’ın Antakya ilçesinde yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği, 250 daireden oluşan Rönesans Rezidans'ta yaşayan öğretmen Biray Beşerikli (35) ile kızı Nazende Dila Açıkgöz’den (6) deprem gününden beri haber alınamıyor. 17 gün boyunca enkaz başında bekleyen ve kızı ile torununun bulunması için DNA testi veren Mehmet Beşerikli (62), depremden sonra sığındığı Bursa’da, kilometrelerce öteden gelecek haberi gözyaşları içerisinde bekliyor. Antakya’da kızının ve torununun mezarını açtırdığını söyleyen Mehmet Beşerikli, “Benim çocuklarımın şu an mezarı açık ve yoklar. En azından bir kolu, bacağı, bir parmağı çıksın. Ona bile razıyız” dedi.
#Rönesans RezidansHatay’ın Antakya ilçesinde yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği, 250 daireden oluşan Rönesans Rezidans'ta yaşayan öğretmen Biray Beşerikli (35) ile kızı Nazende Dila Açıkgöz’den (6) deprem gününden beri haber alınamıyor. 17 gün boyunca enkaz başında bekleyen ve kızı ile torununun bulunması için DNA testi veren Mehmet Beşerikli (62), depremden sonra sığındığı Bursa’da, kilometrelerce öteden gelecek haberi gözyaşları içerisinde bekliyor. Antakya’da kızının ve torununun mezarını açtırdığını söyleyen Mehmet Beşerikli, “Benim çocuklarımın şu an mezarı açık ve yoklar. En azından bir kolu, bacağı, bir parmağı çıksın. Ona bile razıyız” dedi.
#Rönesans RezidansGeride bıraktığımız yıl boyunca tattıklarımı değerlendirdim. Aklımda kalan en özel yemekleri düşündüm, bir araya gelseler sihirli bir yemek deneyimine dönüşecek bir liste çıkardım. Başlangıç için yumurta ve soğan, nefis bir denizkestanesi, ardından ravioli, oğlak ciğer ve bugüne kadar tattığım en iyi kuzu... Finaldeyse ülkemizin baldan tatlı inciri, dutu...
#Tadım Menüsü2022’nin bu son gününde, restoran dünyasının bir analizini yapmak istedim. Hepimizi kasıp kavuran pandemi sonrasında, en hassas sektörlerinden biri olan gastronomide, tüm bu küresel tufana rağmen ayakta kalan restoranların daha da güçlendiği, yeni oyuncuların da oyuna dahil olduğu bir yıl geçirdik.
#GastronomiKoyun tereyağı ve Konya obruk peyniriyle yapılan Konya yağ somununu düşününce bile ağzım sulanıyor. Balık ekmekteki levrek çok iyi pişirilmiş, altına tarama sürülmüş, sadece dereotu ve kırmızı soğanla lezzetlendirilmiş; küçük ama doğasına aykırı olmayan dokunuşlarla gastronomik açıdan zirveye çıkmış. Tatlılar da çok iyi. Özellikle içi çikolata musla doldurulmuş Kale biberi bir başyapıt. Şef Murat Deniz Temel işini seviyor ve kendini geliştirmeye çalışıyor. Umarım bu yolda devam eder.
#Murat Deniz TemelEt, balık, sebze ve sakatat... Bunların çoğunu başarılı şekilde pişirmek kolay değil. Hele hele bazı başyapıtlar yaratmak... Nazende bunu başarıyor. Neler mi yedim? Söğüş beyin çok iyi temizlenmiş ve beyin tam kıvamında haşlanmıştı. Mezgit balığı kızartması kusursuzdu. Oğlak kol ve oğlak kaburga, taş fırında ağır ağır pişmişti. Leziz sularına tırnak pideyi şamandıra yapmak ayrı bir zevk verdi. Bu kadar başarılı oğlak yemeklerini ülkemde gördüm ama İstanbul’da ilk kez rastladığımı itiraf edeyim.
#EtFarsçada "jüliden" kelimesi birbirine dolanmak, içinden çıkılması zor bir durumla karşı karşıya kalmak ve karışmak anlamına gelir. Jülide ismi ise karmaşık demektir. Klasik Türk Edebiyatında Mecnun'un Leyla karşısındaki durumunu anlatmak için de Jülide sözcüğü kullanılırdı. Jülide adının anlamı ve kökeni hakkında ayrıntıları derledik.