Aynaya Bakma Cesareti

Geçen hafta Bodrum, Yalıçiftlik’te yer alan doğası ve kıyısında huzur bulduğum Hapimag Resort Sea Garden’daydım.

Haberin Devamı

Bu otelde klinik psikolog Nazende Öksüz Özdemir’le tanışma fırsatı buldum. İlk kitabı “Aynaya Bakma Cesareti” Remzi Kitabevi tarafından yayımlanmış. Kitaptaki konular hayatın kendisini yansıtıyor. Anne baba ihmali sonucu yetişkinlik yıllarını sarsan ruhsal depremler...
Aşırı yemek yemenin bir acı giderici haline gelmesi. Panik ataklarıyla esarete dönüşen hayatlar. Kah bir psikiyatri hastanesinde kah psikoterapi odasında yaşanan yüzleşmeler.
Yazar bir dönem kadın-erkek mahkumlarla birlikte anneleriyle cezaevinde büyümek zorunda olan çocuklarla da çalışmış. İkinci kitabındaki öyküler daha çarpıcı ve detaylı olacakmış.
Yazar, ilk kitabına gelen olumlu ve olumsuz eleştirilerle birlikte ikinci kitabı için daha iddialı olduğunu söyledi.

Aynaya Bakma Cesareti

Haberin Devamı

Altın Portakal’da yenilikler

Antalya Altın Portakal Festivali’nde yeni bir yarışma eklenmiş durumda, edebiyat uyarlamaları önemlidir ne de olsa.
Bu tür yenilikler festivale renk katıyor. Edebiyatın sinemaya katkısı ortada. Sinemamıza güçlü senaryolar kazandırmak amacıyla düzenlenen Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması’na gelen 77 başvuru, Cem Erciyes, yazar Doğu Yücel ve sinema yazarı-senarist Burak Göral’ın oluşturduğu ön jüri tarafından değerlendirildi ve 8 proje seçildi.
Önümüzdeki hafta festivalle ilgili özel notlarım olacak.

Şu Benim Mavi Babam

Editörlüğünü Semih Gümüş’ün üstlendiği Köprü Kitaplar koleksiyonunun 27’nci kitabı “Şu Benim Mavi Babam”ı şiirimizin en önemli isimlerinden Haydar Ergülen yazdı.

Aynaya Bakma Cesareti

Deneme kitaplarıyla da sevilen şair, babasıyla anılarını lirik bir dille anlatırken ülkenin son 60 yılına ilişkin çok renkli, çok katmanlı bir izlek yaratıyor.
Okurunu, onu derinden etkileyen sıra dışı insanların, kitapların, mekânların, hayallerin içinden geçiriyor. Bu ay içinde yayımlanacak bu kitabı heyecanla bekliyorum.

Haberin Devamı

Aynaya Bakma Cesareti

Başkent Kültür Yolu Festivali

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Ankara’da 1-23 Ekim tarihleri arasında düzenlenen ‘Başkent Kültür Yolu Festivali’ 500’ü aşan etkinlikle sanatseverlerle buluşmaya başladı.

Aynaya Bakma Cesareti

‘Satırbaşı Ankara: Edebiyat Söyleşileri’ başlığında gerçekleştirilecek etkinliklerde Türk edebiyatının genç kuşak yazarlarından ödüllü belgesel ve kurmaca film senaryoları ile tanınan Tarık Tufan 6 Ekim’de, New York Times’ın çok satan yazarı Kobi Yamada 10 Ekim’de, çocukların erken okuryazarlık yolculuklarına eşlik eden ödüllü yazar Sara Şahinkanat 13 Ekim’de, birçok önemli ödül kazanan Portekizli yazar Gonçalo Manuel Tavares 17 Ekim’de okurlarını CSO Ada Ankara’da ağırlanacak.
Bu arada festival kapsamında Hürriyet Gazetesi’nin değerli yazarı Doğan Hızlan da 18 Ekim’de Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nde gerçekleştirilen ‘Dil ve Edebiyat’ söyleşilerinin konuğu olacak.

Haberin Devamı

Aynaya Bakma Cesareti

Küçük Prens’in gülü

Louise Greig’in şiirsel üslubu ve Sarah Massini’nin büyüleyici resimleriyle hayat bulan Küçük Prens uyarlaması, Redhouse Kidz’in titiz çalışmasıyla Türkçeye çevrilerek yayına hazırlandı. Dünyanın en çok okunan kitaplarından biri olan Küçük Prens’in bu kısa ve benzersiz uyarlaması, çocukların kalbini çalacak bir şiirsellik ve görselliği bir arada sunuyor. Ödüllü şair ve yazar Louise Greig, bu kısa uyarlamada klasik romanın özünü koruyarak, Küçük Prens’in gülüyle ilişkisine odaklanıyor.

Aynaya Bakma Cesareti

Abdülhamit’in Selanik yılları

Zülfü Livaneli’nin son çıkan kitabıyla Sultan Abdülhamit gündeme geldi. Turan Akıncı’nın “Sürgün” adlı kitabı da ilgi görmeye başladı. Akıncı, kitabında padişahın sürgün yıllarını ele alıyor.
Sultan II. Abdülhamit, 33 yıllık hükümdarlığının sonunda Mebusan Meclisi’nde yapılan oylama ile tahttan indirilmişti.
Padişah Selanik’te Allatini Konağı’nda 3.5 yıl yaşadı. Turan Akıncı, II. Abdülhamit’in Yıldız Sarayı yıllarının ve Selanik sürgününün izini sürüyor.
Yıldız Sarayı’ndaki siyasal yaşamın yanı sıra padişahın tutkularını ve meraklarını da araştırdı.
Bir serüven romanı gibi okunan kitap, dönemin az bilinen olaylarını sunuyor.

Haberin Devamı

Aynaya Bakma Cesareti

Bu şehirde okur var

Alanya Beledi-yesi’nin “Bu şehirde okur var” sloganıyla başlattığı ve geleneksel hale getirdiği Alanya Kitap Fuarı, bu yıl 4. kez kapılarını ziyaretçilerine açıyor.
Fuar, 9 Ekim’e kadar açık kalacak. Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Okuyucularımızı daha çok kitap ve yazarla buluşturmak istiyoruz.
Aynı zamanda mesleğinde uzman yazar, araştırmacı, akademisyen, psikolog konuşmacılarımız var” dedi.

Kim ne okuyor?

◊ Hülya Koçyiğit, Sarah Jio’nun “Londra’dan Sevgilerle” adlı kitabını okuyor.
◊ Mehmet Açar, Savaş Arslan’ın “Türkiye’de Sinemanın Tarihi” adlı kitabı okuyor.
◊ Esin Küçüktepepınar, Byung Chul Han’ın “Palyatif Toplum-Günümüzde Acı” adlı kitabını okuyor.
◊ Orhun Atmış, Terry Eagleton’un “Kültür Yorumları” adlı eserini okuyor.

Yazarın Tüm Yazıları