Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Haberleri
Kepçe kulak sosyal fobi nedeni
Kepçe kulak sorununun çocukların psikolojisini olumsuz etkilediğini belirten Op. Dr. Eren Yılmaz, ameliyat için en doğru zamanın sömestr tatili olduğuna dikkat çekti. Operasyonun 5 yaşından itibaren yapılabildiğine dikkat çeken Yılmaz, “Hastalarımız ameliyatın ertesi günü sosyal hayatlarına geri dönebiliyorlar” dedi.
Çocukluk dönemi işitme kayıplarına dikkat!
Gebelik sırasında annenin kullandığı ilaçlar, viral enfeksiyonlar, akraba evlilikleri gibi nedenlere bağlı olarak yeni doğan bebeklerde ya da çocuklarda işitme kayıpları görülebilir. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin, işitme kayıpları ile ilgili şu bilgileri verdi.
Çocuklarda ağız kokusunun 8 nedeni
Halitozis olarak adlandırılan kötü ağız kokusu çocuklarda da görülebiliyor. Yaş gruplarına göre değişmekle birlikte okul çağı çocuklarında görülme sıklığı yaklaşık yüzde 15 olarak kabul ediliyor.
Doktor hastanedeki odasında ölü bulundu
Konya’da Seydişehir Devlet Hastanesi’nde kulak, burun boğaz uzmanı doktor İsmail Cem Temel (32), kapısı kilitli olan poliklinikteki odasında ölü bulundu. Temel’in kesin ölüm nedeninin yapılacak otopsinin ardından netlik kazanacağı belirtildi.
Uyku Apnesi Nedir? Uyku Apnesinin Tedavisi Var Mıdır?
Güne zinde başlayabilmek, sağlam konsantrasyona sahip olabilmek ve çeşitli hastalıklara yakalanmamak için iyi bir uyku büyük önem taşır. Ancak uyku apnesi hayatı kabusa çevirebiliyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım konu ile ilgili bilgiler verdi.
Çocuğunuz doğuştan işitme engelli olabilir!
Gebelik sırasında annenin kullandığı ilaçlar, viral enfeksiyonlar, akraba evlilikleri gibi nedenlere bağlı olarak yeni doğan bebeklerde ya da çocuklarda işitme kayıpları görülebilir. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin, çocuklarda işitme kayıpları ile ilgili aileleri bilinçlendiriyor.
Geçmeyen hastalıklarınızın nedeni çalışma ortamınız olabilir
Gün boyu kapalı ortamlarda, merkezi havalandırma sistemleri altında çalışanlarda sık görülen kulak burun boğaz problemlerinin nedenlerini ve korunmak için yapılması gerekenleri Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mücahit Altınışık anlattı.
Burun Tıkanıklığınızın Sebebi Kıkırdak Eğriliği Olabilir
Kolay nefes alamama ve buna bağlı olarak beyne az oksijen gitmesi ile kişinin sağlık durumu da etkilenir. Burun tıkanıklığının yaşam kalitesini düşüren rahatsız edici bir durum olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Denizhan Dizdar, “Burunda tıkanıklık; koku almada bozukluk, nefes alamama, nefes alamamaya bağlı olarak uykusuzluk, ağız kuruluğu, yorgunluk, halsizlik ve baş ağrısı gibi şikayetlerle kendini gösterir” dedi.
Çocuklar ne zaman bademcik ameliyatı olmalı?
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Metin Yılmaz cevapladı; Çocuklar ne zaman bademcik ameliyatı olmalı?Çocuklarda bademcik ameliyatı gerekli olduğu durumlarda alınmalıdır. Bademcik ameliyatının gerekliği için ya enfeksiyona bağlı tekrarlayan yüksek ateşli boğaz ağrıları ya da bademcik dokusunun büyüklüğüne bağlı olarak gelişen kitle etkisinin olması gerekir. Bu iki durumda da farklı bademcik ameliyatları yapılabiliyor.
Çocuklarda orta kulak iltihabına antibiyotik kullanımı nasıl olmalıdır?
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Metin Yılmaz cevapladı; Çocuklarda orta kulak iltihabına antibiyotik kullanımı nasıl olmalıdır?Çocuklarda en sık antibiyotik kullanımı sebepleri aslında ortakulak iltihaplarıdır. Fakat her ortakulak iltihabında antibiyotik kullanılmamalıdır. Özellikle 2 yaşın altındaki çocuklarda tehlikeli mikroplar olduğunda antibiyotik kullanıyoruz ama 2 yaşın üzerindeki çocuklarda görülen ortakulak iltihabında bazı durumlarda antibiyotik kullanılabiliyor.
Çocuklara özel uyku ve beslenme tüyoları
Sağlıklı bir yaşam tüm bireylerin beklentisi. Özellikle ebeveynler çocuklarını yetiştirirken en sağlıklı ve ideal şartları oluşturmaya çalışıyorlar. Ancak her durumu kontrol altına almak mümkün değil.
Burun Estetiği Değil ‘İfade’ Estetiği
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Denizhan Dizdar, sadece burun estetiği yaptırarak istenilen görüntüye kavuşulamayacağını, bazen minik dokunuşlarla ifadenin tamamlanması gerektiğini ve kendisinin buna ‘ifade estetiği’ ismini veridiğine değindi ve ifade estetiği hakınnda bilgiler verdi...
10 Maddede Burun Estetiği Ameliyatı
Baharın gelmesi, yaz mevsiminin de yaklaşmasıyla estetik ameliyatlar için talep artıyor. Ameliyat sonrası sürecin tamamlanması, deniz ve güneşin tadını çıkarabilmek için iyileşmenin gerçekleşmesi önemli. Bu yüzden bahar ayları ameliyatlar için uygun zamanlardır.Ameliyat öncesi ve sonrası süreci hızlandırmak için yapabileceğiniz basit önerileri Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Denizhan Dizdar anlattı…
Beslenme Şekli Alerjiyi Etkiliyor mu?
Beslenme şeklimiz hayatımızın her alanını önemli ölçüde etkiliyor. Bunlardan biri de alerjik hastalıklarımız. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım konu ile ilgili bilgiler verdi.
Hollywood Yanağı Hakkında Merak Edilenler
Kalın ya da tombul görünümlü yanaklar kişilerin olduğundan daha kilolu görünmesine sebep olurken; ince hatlı yüz yapısı daha estetik ve daha genç görünmesini sağlıyor. Kişiyi rahatsız eden bu görüntü yanak inceltme estetiği yani bişektomi ile kolayca giderilebiliyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Denizhan Dizdar, bişektomi ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
Estetik Burun Ameliyatı (Rinoplasti) Hakkında Bunları Biliyor Musunuz?
Rinoplasti, buruna kalıcı şekil verme, estetik olarak burun şeklini değiştirme anlamını taşır. Tıbbi olarak estetik burun ameliyatı anlamına gelir.Bu ameliyat burun iskeleti ve yumuşak dokularının yeniden şekillenerek yüze göre uyumlu ve orantılı bir hale getirilmesidir. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Akdağ konu ile ilgili bilinmeyenleri anlattı.
Estetik Burun Ameliyatı Hakkında Merak Edilenler
Rinoplasti , buruna kalıcı şekil verme, estetik olarak burun şeklini değiştirme anlamını taşır.Tıbbi olarak estetik burun ameliyatı anlamına gelir.Bu ameliyat burun iskeleti ve yumuşak dokularının yeniden şekillenerek yüze göre uyumlu ve orantılı bir hale getirilmesidir.Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Mehmet AKDAĞ konu ile ilgili bilgiler verdi.
Geçmeyen Baş Ağrısına Botoks Çözümü
Baş ağrısı bit türlü geçmeyenler için yeni bir teknik var; botoks! Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım konu ile ilgili bilgiler verdi.
Uyku Apnesinin Sebebi Burundaki Duvar Eğriliği Olabilir
Burunda kemik eğriliği olarak isimlendirilebilen ‘Septum deviasyonu’ çok sık görülen bir durumdur. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Denizhan Dizdar anlattı.
Alerjik bünyeliyseniz dikkat!
Bahar ayları bazılarının hevesle beklediği bir zaman dilimi olmayabiliyor. Özellikle de alerjisi olanlar bahar döneminde gün boyu ellerinde mendil, gözleri akar vaziyette dolaşanlar için… Zira, havadaki polenler, alerjik bünyeyi etkiliyor. Ama alerjik kişilerin riskleri bunlarla da sınırlı değil. Polen alerjisi olanlarda gelişen iltihap, sinüzite de davetiye çıkarıyor.
Sinüzitten Korunmanın 6 Püf Noktası
Polen alerjisi olanlarda gelişen iltihap, sinüzite de davetiye çıkarıyor. Polenler nedeniyle bahar aylarında sıkça rastlanan çıkan sinüzit, kronik hale gelmediği sürece kolayca tedavi edilebiliyor. Ancak, kronik sinüzitte tedavisinin cerrahi müdahaleye kadar gidebildiğini belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Ertaş, sinüzitten korunmanın 6 püf noktasını anlattı.
Yanak Estetiği (Bişektomi) Nedir?
Yanak estetiği, diğer adıyla bişektomi, kişiyi rahatsız eden tombul yanakları kolayca yok edebiliyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Denizhan Dizdar, bişektomi ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Bişektomi yani yanak inceltme estetiği nedir?
Çocuklarda işitme kaybının 6 önemli sinyali!
Günümüzde yaklaşık olarak yeni doğan her 1000 bebeğin 1 ila 4’ünde işitme kaybı saptanıyor. Yaklaşık yılda 1 milyon 290 bin bebeğin dünyaya geldiği ülkemizde bu rakam 1500 ila 2000 kadar işitme kayıplı bebeğin doğduğu anlamına geliyor. Üstelik bu sayı bebeklik döneminde gelişen kulak enfeksiyonları, orta kulak boşluğunda sıvı birikmesi, yaşanan travmalar ve bazı ilaçlar nedeniyle sonradan oluşan işitme kaybı eklendiğinde daha da artıyor. Güzel haber ise günümüzde oldukça başarılı sonuçlar alınan tedaviler sayesinde çocuğun işitme ve konuşabilme yetisini kazanabilmesi.
Çocuklarda geniz akıntısı nasıl geçer?
Geniz akıntısının çocuklarda sıklıkla öksürüğe neden olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can, çocuklarda geniz akıntısının nasıl geçeceğini anlattı.
Vertigo nedir? Vertigo belirtileri neler?
Herhangi bir hareket olmamasına rağmen kişinin kendisinin, etrafındakilerin ya da her ikisinin birden döndüğünü hissetmesi olarak tanımlanan vertigo, başka bir hastalığın habercisi olabiliyor. Peki, vertigo nedir? Vertigo belirileri neler?
Kulağın kuru tutulması dış kulak enfeksiyonundan koruyabilir
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Erol Selimoğlu, yüzerken kulak tıkacı kullanılması, kulak kiri olarak bilinen serümenin temizleme çubuklarıyla temizlenmemesi hatta kulak kanalının saç kurutma makinesi ile kurutulması gibi basit önlemlerle dış kulak yolu iltihaplanmalarından korunabildiğini ifade etti.
Burun Ameliyatından Sonra Havuza Girilebilir mi?
Burun estetiği Türkiye'de en çok yapılan estetik ameliyatların başında geliyor. Yaz aylarında burun ameliyatı olanların aklında ise denize ve havuza girip giremeyecekleri sorusu yer alıyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fahrettin Yılmaz, konuyla ilgili bilgiler verdi.
Dış kulak iltihabı neden olur? Korunmak için ne yapmak gerekir?
Kirli havuz sularının yanı sıra kulağı çubukla veya kirli havluyla temizlemeye çalışmak dış kulak iltihabına neden olabilir. Dış kulak iltihabı, kendini korumada yetersiz olan çocuklarda ve diyabet hastalarında daha sık görülür.
Bu Sorun Tatilinizi Yarıda Bıraktırabilir!
Dış kulak yolu iltihabında erken tanı konulamaması hayatı etkileyebilecek boyutlarda enfeksiyonlara da yol açabiliyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Eren Yılmaz, dış kulak yolu enfeksiyonlarının sebepleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Hıçkırığa İyi Gelen Yöntemler
Hıçkırık, ansızın başlıyor ve çoğu zaman ciddi bir hastalık olarak görülmüyor. Ancak uzun sürmesi halinde rahatsız eden bir sağlık problemine dönüşebiliyor. 48 saati aşan ve geçmeyen hıçkırıkların altında, gırtlak hastalıkları, akciğer ve beyin tümörü ile kalp zarında enfeksiyon oluşması, beyin damarlarında tıkanma gibi ciddi hastalıkların varlığı söz konusu olabiliyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak hıçkırık hakkında bilgi verdi.
Hıçkırığa iyi gelen 7 yöntem
Hıçkırık, ansızın başlıyor ve çoğu zaman ciddi bir hastalık olarak görülmüyor. Ancak uzun sürmesi halinde rahatsız eden bir sağlık problemine dönüşebiliyor. Hıçkırık, birtakım manevralarla kolayca durdurulabilirken, bazen son derece inatçı olabiliyor.
Vertigo Dengenizi Bozmasın!
Kişinin kendisinin veya çevresinin döndüğünü hissetmesine ‘vertigo’, başka bir deyişle ‘baş dönmesi’ adı veriliyor. Bazen basit ve kısa süreli baş dönmesi atağı şeklinde, bazen de kişinin günlük yaşamını doğrudan etkileyecek kadar ağır yaşanıyor. Öyle ki hastalar her an baş dönmesi sorunu nedeniyle evde ya da sokakta tek başına kalmaktan korkarak yaşayabiliyorlar.
Sinüzitle İlgili Doğru Bilinen 5 Yanlış
Yaşam kalitesini düşüren önemli sağlık sorunlarından biri olan sinüzit, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, baş ağrısı ve akut dönemde ateş ile kendini gösteren yüz bölgesinde bulunan hava boşluklarının iltihaplanması sonucu oluşuyor.
Grip Ölüme Neden Olabilir!
Mevsimsel gribin dünyanın her yerinde dolaşan influenza virüslerinin neden olduğu akut bir solunum yolu enfeksiyonu olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Çağrı Jorayev, gribin özellikle yüksek risk altındaki kişilerde ağır hastalıklara veya ölüme neden olabildiğini belirtti.
Vertigo dengenizi bozmasın!
Kişinin kendisinin veya çevresinin döndüğünü hissetmesine ‘vertigo’, başka bir deyişle ‘baş dönmesi’ adı veriliyor. Bazen basit ve kısa süreli baş dönmesi atağı şeklinde, bazen de kişinin günlük yaşamını doğrudan etkileyecek kadar ağır yaşanıyor. Öyle ki hastalar her an baş dönmesi sorunu nedeniyle evde ya da sokakta tek başına kalmaktan korkarak yaşayabiliyorlar.
A-B-C dilimi sağlık şartları nedir? Renk körü olanlar polis olabilecek mi?
Polislik alımı başvurusu için şartları değiştiren İçişleri Bakanlığı, sağlık şartları kapsamında A dilimi şartı ararken, A-B-C dilimi sağlık raporuna sahip olan adayları da polis adayı olarak kabul edebilecek. Peki, A, B, C dilimi sağlık şartları nedir? İşte, polis olmak isteyen pek çok adayın merakla araştırdığı A-B-C dilimi sağlık şartları ve renk körü olanların polis olabilme durumu hakkında bazı bilgiler
Kulak çınlamasının ardındaki neden mutlaka araştırılmalı
Kulak çınlamasının ciddi hastalıkların habercisi olabileceği konusunda uyaran Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ünal Bayiz, işitme testinin önemine dikkat çekti. Bayiz, “Yüksek sesli müzikten korunma, kan basıncı kontrolü, tuzlu yiyecek, kahve, kola ve sigaradan uzak durma, egzersiz yapmak önemli” dedi.
Sonbahar alerjileri ve korunma yolları
Sonbaharın gelmesi ile birlikte hapşırma, burun tıkanıklığı, gözlerde kızarıklık gibi şikayetlere yol açan alerjik rinit (burun iltihabı) yaşam kalitesini önemli oranda düşüren bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Ancak alınacak önlemler ve tedavi yöntemleri kişilerin bu süreci konforlu bir şekilde atlatmasına yardımcı oluyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Operatör Doktor Abdülkadir Göksel, sonbahar alerjileri ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.
Kulak tıkanıklığı nasıl geçer? İşte kulak tıkanması için alternatif yöntemler
Gribal enfeksiyon, kulak enfeksiyonları ya da farklı nedenlerle ortaya çıkan kulak tıkanıklığı günlük yaşam kalitesini düşüren nitelikte bir problem. Kulaktaki dolgunluk hissi ile ortaya çıkan kulak tıkanıklığı sorunu, genellikle kış aylarında artan soğuk algınlığı ile beraber daha sık gözlemleniyor. Peki, kulak tıkanıklığı nasıl geçer? İşte, kulak tıkanıklığı için alternatif yöntemler ve merak edilenler.
Çocuğunuzun çarşafını 3 günde bir değiştirin
Çocuklar yetişkinlere oranla daha sık kulak enfeksiyonu geçirebiliyor. Siz siz olun asla çocuğunuzun yanında sigara içmeyin ve kimseye de içirtmeyin. Odasında halı bulundurmayın ve çarşaflarını sık sık değiştirin. Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Denizhan Dizdar, çocukların sık kulak enfenksiyonu geçirmesinin nedenlerini şöyle sıraladı.
Kulak çınlaması bazı hastalıkların habercisi olabilir
Uzun süren kulak çınlamasının dikkate alınması gerektiğini söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Denizhan Dizdar, “Bu şikâyet işitme problemleri, yüksek tansiyon, tiroit hastalıkları, boyun fıtığı ve nörolojik hastalıkların belirtisi olabilir. Cep telefonu ile uzun saatler konuşmak da, fazla kahve tüketerek kan basıncını yükseltmek de çınlamaya yol açabilir” dedi.
Kulak Çınlamasının İlginç Nedenleri
Uzun süren kulak çınlamasının dikkate alınması gerektiğini söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Denizhan Dizdar, “Bu şikâyet işitme problemleri, yüksek tansiyon, tiroit hastalıkları, boyun fıtığı ve nörolojik hastalıkların belirtisi olabilir. Cep telefonu ile uzun saatler konuşmak da, fazla kahve tüketerek kan basıncını yükseltmek de çınlamaya yol açabilir” dedi.
Burun Damlası Bağımlılık Yapabilir
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sefa Dereköy, kış aylarında bilinçsiz burun damlası kullanımına karşı uyardı, “Damar büzücü ilaçların 3-5 günden fazla kullanımı bağımlılık yapıp kalıcı doku hasarlarına yol açabilir” dedi.
Vertigo neden olur, nasıl geçer? Vertigo belirtileri ve tedavisi
Baş dönmesi ve denge sorunlarına sebep olan vertigo, günlük yaşamı kabusa çevirebilir. “Vertigo ile gelen hastanın yakınmalarını iyi değerlendirmek gerekir” diyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kaan Akacun; vertigo belirtileri, vertigo tedavisi, vertigo teşhisi ve vertigo tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.
Boğaz ağrısına ne iyi gelir? Boğaz ağrısı evde nasıl geçer?
Soğukların başlamasıyla birlikte boğaz ağrıları arttı. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Metin Yılmaz, boğaz ağrıları ve boğaz şişliği hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
Burun Estetiğinin Bilinmeyen 7 Faydası
Rinoplasti ameliyatı son yıllarda giderek artıyor. Bu işlem doğru yapıldığında sadece estetik açıdan değil aynı zamanda tıbbi açıdan da birçok fayda sağlıyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım konu hakkında bilgiler verdi.
'Burnunuzun Dışı Bozuksa İçi de Sorunludur'
Sağlıklı nefes almak çok önemli bir konudur. Burnun dışı bozuksa, içi de bozuktur. Dışarıdan görünen bir eğrilik içerideki bir tıkanıklığın devamı olabilir. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr.Zeliha Kapusuz Gencer konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Sinüzit Neden Oluşur? Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir?
Sinüzit; sinüs kanallarının tıkanması sonucu sinüs boşluğu içinde hapsolan iltihabın verdiği rahatsızlıktır. Genellikle sinüzitin ilk belirtisi baş ağrısı ve yüz ağrısıdır. KBB bölümü Doktoru Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, sinüzit belirtilerini ve sinüzit tedavisini anlattı.
Botoks Sonrası Bunlara Dikkat!
Botoks kasların çalışmasını engelleyen bir ilaçtır. Kasların fazlaca çalışmasına bağlı ortaya çıkan rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr.Zeliha Kapusuz Gencer konu hakkında önemli bilgiler verdi.