Gelinim Mutfakta'da günün yemeği katlı patates izleyiciler tarafından merak ediliyor. Patates pastası sunumuyla dikkat çeken katlı patates hem doyurucu hem lezzetli bir yemek. Peki, Gelinim Mutfakta katlı patates tarifi nasıl yapılır? İşte tarifin detayları...
#Katlı PatatesAĞUSTOS ayı geldi çattı! “Biz tatil yapamadan yaz bitiyor mu?” stresine girenlerin adeta cennetten düşercesine akın ettiği Bodrum’da esnafın yüzü biraz da olsa gülmeye başladı. Bu arada yerli ve yabancı sanatçılar, dünyaca meşhur şarkıcılar ve DJ’ler de canlı performanslarıyla Bodrum akşamlarına güzel bir ivme kazandırdı. Bunların arasından en dikkat çeken isimlerden biri de Lujo Hotel’de sahne alacak olan eski Take That grubu üyesi, nam-ı diğer damadımız Robbie Williams. Yurtiçi ve yurtdışından bu konsere inanılmaz bir ilgi olduğu ve yüksek fiyatlı da olsa biletlerin bitme noktasına geldiği duyumunu aldık. Ajda Pekkan, Sertab Erener, Fazıl Say gibi isimlerin sahne alacağı antik tiyatro konserlerinin haricinde, yarımadanın farklı yerlerindeki festivaller de Bodrum’un renklerine renk katıyor. Bugünkü yazımızda, “Herkesin bir Bodrum klasikleri listesi” vardır sözünden yola çıkarak, biz de size kendi Bodrum klasiklerimizden kısa bir liste derledik. Keyifle okumanız dileğiyle...
#1Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, polislerin çalışma şartlarıyla ilgili sıkıntılar olduğunu belirterek, "24 saat çalışanı var. Bunlar insan kardeşim, robot değil. O nedenle 100 bin güvenlik görevlisi de alacağız. Onlar normal mesailerini, normal görevlerini yapacaklar" dedi.
#CHPGaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in “60 bin nüfuslu ilçenin yarısı yok oldu” diye anlattığı İslahiye’den ve komşusu Nurdağı’ndan bildiriyoruz: Nurdağı bizi hemen girişteki çökmüş bir köprüyle karşılıyor. Ve hemen sonra da korkunç manzarayla yüz yüze geliyoruz. Ayakta kalan binalar parmakla sayılacak kadar az. Etrafımız acı, gözyaşı… Yeryüzünde şu anda buradan daha acılı bir yer yoktur diye içimden geçiriyorum ki İslahiye’yi görünce anlıyorum, yanılmışım… Kaldırımda cenazeler, iskambil kâğıdı gibi yığılmış binalarda uzuvlar...
#GaziantepMimari harikası binaları, dünyaca ünlü müzeleri ve şehrin tamamına yayılmış kitapçılarıyla Avrupa’nın en ilgi çekici şehirlerinden biri Münih. Şehir merkezinde görülmesi gereken yerler nereler, çocuklar en çok hangi müzeleri görmek ister veya yemek için hangi restoranlara gidilmeli? Tatilinizi planlarken önerilerimize göz atarak nokta atışı yapabilirsiniz.
#SeyahatEcole St. Pierre Hotel bünyesinde açılan i guru, beyaz dekorlu bahçesi ve atmosferiyle sizi bir anda güney sahillerinde şık bir sahil kulübüne ışınlıyor. Ardından mekânın iç duvarının 1.400 yıllık Ceneviz surları olduğunu fark edince tekrar Galata’ya geri dönüyorsunuz.
#GalataKapadokya’ya ilk görüşte vurulan ne ilk ne de son kişiyim. Bir kez giden, vadiler arasında dolaşırken başka bir boyuta geçen birinin bu görsel şöleni unutması mümkün mü? Hele de son gidişimdeki gibi nisan ortasında karla uyanıp üç günde üç mevsimi birden yaşarsa...
#Müge AkgünOn bir ayın sultanı Ramazan için geri sayım başladı. İlk sahur yarın yapılacak. 2 Nisan Cumartesi günü de ilk oruç tutulmuş olacak. Ramazan ayı gönüllere huzur, sofralara bereket getirir. Masaya yalnız oturulmaz, ikramın ardı arkası kesilmez, her bir lokmanın değeri bilinir. Sadece evlerde değil, lezzet duraklarında da 30 gün boyunca tatlı bir koşturmaca yaşanır. Bu aya özel hazırlıklar yapılır, lezzetler sunulur. Bugün sizi bu mekanlardan biriyle, Lezzet-i Alâ ile tanıştırmak istiyorum.
#1İstanbul’un tarihi lokantaları ve tarihi lezzetleri saymakla bitmez. Özellikle bir çok eski ilçede birden fazla nam salmış, bir çok İstanbullunun hayatına dokunmuş lezzet durakları vardır. Hemen hemen hepsinin müdavimlerindenim. Üşenmem canım istedikçe giderim, ilk günkü lezzeti aldığım yerlere uğrar yemeğimi yerim. Hatta 2013’te tadı damağımda kalan “köfte” krizim geldiğinde Cevabi yemek için Saraybosna’ya gitmişliğim de vardır. Merak etmeyin, sizi o kadar uzağa göndermeyeceğim. En az onun kadar lezzetli bir başka yerden, Tarihi Ahmet Usta Merkez Efendi Köftecisi bahsedeceğim... Tam 60 yıllık mazisi olan rahmetli Ahmet Usta’nın kurduğu bir mekan. Günümüzde bu mekanı, hem esnaflığını, hem insanlığını, güler yüzünü sevdiğim Bülent İlçi Usta işletiyor. Gelin babadan oğula kalan köfte aşkının hikayesini meşhur köfteci Bülent Usta’dan dinleyelim.
#Köfte8 bin 500 yıllık tarihi boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan İzmir, hala o dönemlerin izlerini taşıyan sokaklarıyla da bir cazibe merkezi. Kentin kalbinin attığı Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nin birbirine paralel o daracık sokakları her defasında konuklarını büyülü bir dünyaya götürmeye aday. Sağlı sollu sıralanan binaların büyük çoğunluğu tarih kokuyor. Geçmişte bu evlerde kimler oturmuş, neler yaşanmış, neler konuşulmuş bilinmez ama korunmuş olanların büyük çoğunluğu günümüzde yeme-içme, eğlence dünyasına ev sahipliği yapıyor. Her birinden hayatın döngüsüne paralel müzik, kahkaha ve sohbetler yükseliyor. Bugün Muzaffer İzgü Sokağı’ndayız. Mekanımız, Mandela’s Ubuntu.
#1Yılbaşı gecesi kutlamaları her ülke için farklılaşsa da mutlaka renk ve eğlence içeriyor. Pandemi tedbirleri altında olsak da yeni yıla farklı bir ülkede ‘merhaba’ deme hayali, seyahatseverlerin aklına sık sık düşüyor. Jürimize çeşitli ülkelerin yeni yılı kutlama hallerini, sokaklarında yapılabilecekleri sorduk.
#HürriyetGeçen hafta sonu Viyana’ya dört günlük kısa fakat keyifli bir seyahat yaptık. Birçok kez gittiğimiz ve çok sevdiğimiz kentte bu sefer kültür kurumlarından gastronomiye tarihi mekanları tercih ettik. İçimize sindire sindire sokakları dolaştık, nehir ve kanallar boyunca yürüdük.
#Müge Akgün“Hangi restoranı tercih ediyorsun” diye karşınızdakine sorduğunuzda alacağınız bazı cevapları 3 aşağı 5 yukarı tahmin ediyorum: “İtalyan mutfağının hastasıyım”, “Fransız yemeklerine bayılıyorum”, “Ben Uzakdoğucuyum”, “Tabii ki kebap, lahmacun” gibi bir çok yanıt duymanız mümkün. Nedense “Türk mutfağı favorim” diyen pek çıkmaz. Kültürümüzden kaçarız. Halbuki, “Ekmeği banıp, tabak sıyırmak” diye bir tabir var bizde. Sulu yemeyi hangimiz sevmez ki? Türk mutfağının kültürü ise esnaf lokantalarıdır. Hepimiz gideriz, hepimiz biliriz. Ama nedense söylemekten çekiniriz. Onlar, kaliteyi ucuza yiyebildiğimiz, tıka basa doyduğumuz, aylar sonra bile gitsek aynı tattaki yemeği önümüze koyan, yaşayan efsanelerdir. İşte geçmişten günümüze gelen, unutulmayan tatları yaşatan 3 güzel mekan...
#Türk MutfağıBazı yerlere şefi ve yemeği için, bazılarına da rahatlatıcı ortamı, eğlencesi, havası için gidersiniz ama her halükârda yemeklerinin iyi olmasını bekler, daha doğrusu mutlu ayrılmak istersiniz. Bu kez Bodrum’da bu beklentilere cevap veren farklı yerlere gitme fırsatı buldum.
#Müge AkgünTarihiyle kültürüyle zengin Kastamonu’yu benzerlerinden ayıran bir özelliği var: Bir yanı yeşile bir yanı maviye bakan el değmemiş doğal güzellikleri. Vahşi kanyonları, şelaleleri, mağaraları ve harika koyları bir arada görebileceğiniz Kastamonu, tam bir cennet köşesi. Doğa turizminin yükselen yıldızlarından olan Kastamonu’yu, işte bu doğal güzellikleriyle anlatmaya çalışacağım.
#KastamonuDünyada birçok ülke bulunur. Her insan bu ülkelerin bir şehrinde ya da ilçesinde yaşar. Daha az kişinin yaşadığı yerlere ise kasaba ve köy denir. Birinci sınıflar için yaşadığımız yer konusunu anlattık.
#1. Sınıf Hayat Bilgisi Yaşadığımız Yer Konu AnlatımıNew York Times'ın film eleştirmeni A.O. Scott’ın sözlerini ödünç almam gerekirse bu şehri eşsiz kılan şey “farklı kültürlerden gelen ve farklı değerlere sahip insanları benimseyip yontulmamış ve sofistike bir ahenge dönüştürme kabiliyetidir.” Yakın zamanda Scott ve bir meslektaşına tüm New York sakinlerini bir araya getiren tek bir film bulma görevi verildi; en kibar ifadesiyle bu bir delilik. New York’u, ABD’deki birçok kente direkt uçuşlar gerçekleştiren ve 25 Mayıs’ta bu rotalara Newark’ı da ekleyecek olan Türk Hava Yolları ile keşfedin…
#New YorkKarayip Denizi’ndeki Hollanda adası Curaçao, Venezuela kıyılarına yaklaşık 60 kilometre uzakta. Turkuvaz renkli suları, deniz ürünleri, rengârenk sualtı yaşamı, Amsterdam’a benzeyen başkentine rağmen çok tanınmıyor. Restoran mönülerinde bitterballen (Hollanda köftesi) ve kabritu stoba (Karayip usulü keçi yahnisi) yan yana. Kış ortasında yaz tatili için mükemmel bir adayı keşfetmenin en iyi yolu otomobil kiralayıp turlamak.
#Karayipler GezisiCaddelerinde her dilden, her ırktan insanın bir arada yaşadığı kalabalıkların içinde tek başına kalabileceğiniz ve gerçek huzuru bulabileceğiniz bir dünya kenti Londra… Kozmopolit yapısı mutfağına da yansıyan başkentte canınızın çektiği tadamayacağınız ülke mutfağı yok. Yıllardır şehrin tüm restoranları ve kafelerinin altını üstüne getirdim. Vazgeçemediğim ve çoğu kişinin bilmediği lezzet duraklarını belirledim. İşte size Londra yeme-içme rehberi…
#LondraSöyleyince basit gibi gelebilir ama en lezzetli yemeklere gereksiz süsten kaçıp sadece en temel şeyleri yaparak ulaşılıyor. Yeter ki kullandığınız ürünler doğal, yöresel, mevsiminde ve pişirdiğiniz yer odunla yanan taşfırın olsun.
#Wolfe RanchYemeklerini ön plana çıkarıyorlar; yeni lezzet merkezleri, restoranlar açıyorlar; karşılığını da alıyorlar: Yemek düşkünleri bu şehirleri ya çoktan keşfetti ya da listelerinin başına yerleştirdi bile. Hızlıca bir dünya turu yapıp eksiğiniz var mı, bakalım mı?
#Marakeş Yemekleri