kapya biber haberleri sayfasında kapya biber hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 515 kapya biber haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Özellikle dolma yapımında, konserve ve turşu yapımında sıkça tercih edilen kapya bir biber türüdür. Yaklaşık olarak ağırlıkları 60 ila 100 gram arasında değişebilmektedir. Kapya biberin, içerisinde iki ila üç yuva göz bulunmaktadır. Ayrıca yaprakları orta büyüklüğe sahip olmakla birlikte kapya biberlerin tatları, belirgin bir tatlılığa sahiptir. Aynı zamanda hoş bir aromaya da sahiptir. Kapya biberlerin kendine özgü şekilleri vardır. Ayrıca kapya biber tohumu ekimi için tarla, dikim şeması, sulama yöntemi gibi tüm gereksinimlerin planlaması yapılmalıdır.
#Kapya BiberBen çocukken dedemin fırınlayıp soyduğu kırmızı kapya biberler, sarımsak ve sirkeyle kavanozlanırdı. Sonra da üzerine zeytinyağı gezdirilip mezesi yapılırdı. Köz kırmızı biberin tatlılığı, levrek ve akya gibi balıklarla çok iyi uyum gösteriyor; püresi buğulamalara çok yakışıyor. Çiğden kullanmak isterseniz doğranmış kırmızı biber, şeftali, kırmızı soğan ve maydanozu harmanlayıp karidesle servis edebilirsiniz.
#Kapya BiberTam mantar mevsimindeyiz, sonbahar yağmurları mantarları besledi, büyüttü. Boy boy, çeşit çeşit... Doğanın en güzel hediyelerinden biri mantar. Sonbaharın bereketini, güzelliğini sofralarımıza taşır. Çıntar (kanlıca) fırında, istiridye çorbada, sığırdili mantarı makarnada... Şef Müge Ergül, birbirinden lezzetli reçetelerini paylaşıp mantar temizliğine dair püf noktaları verdi.
#Melis YılmazAdını 'Minik Serçe' Sezen Aksu'dan alan Sezen pilavı aslında iç pilava benzeyen bir tür bulgur pilavı. Türkiye'nin dünya çapında en tanınmış restoranlarından 7 Mehmet'in menüsünde bulunan bu pilav, sade yağ, kapya biber, domates, kuş üzümü, badem, ciğer gibi tatlarla da zenginleştiriliyor. "Sezen Aksu'ya evlenme teklif ettiren pilav" olarak da bilinen Sezen pilavının hem hikayesi hem de malzemeleri ve yapılış aşaması aşağıda. Mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz çünkü bayılacaksınız! Afiyet olsun...
#7 Mehmet RestoranıTürk mutfağının en iddialı meze çeşitlerinden biri olan acılı ezme, sadece lezzetiyle değil; sofraya getirdiği canlılıkla da özel bir yere sahip. Acılı ezme; ızgara et, köfte veya kebap yanında harika bir tamamlayıcı. Kahvaltılarda, lavaş ekmeğiyle birlikte mükemmel bir kahvaltı eşlikçisine dönüşüyor.
#Acılı EzmeAcı, dünyanın her köşesinde aynı duyguyu uyandırıyor; enerji, sıcaklık ve canlılık. Aynı zamanda mutfakta sadece bir tat değil, mutfağın karakteristik özelliklerine de yansıyor. Bugün Tayland’dan Meksika’ya, Türkiye’den Hindistan’a kadar birçok ülkenin mutfağında 'acı', yemeklerin kalbinde ve ülkelerin kültürel kimliğinde yer alıyor.
#Acılı Yemeklerİlişki yorumlarıyla özellikle sosyal medyada gündem olan Psikolog Aşkım Kapışmak ile Hurriyet.com.tr okurları için çok eğlendiğimiz ve eğleneceğinizi bir röportaj gerçekleştirdik. Yeni evinde bizi ağırlayan sevgili Aşkım Kapışmak söyleşimiz sizlerle...
#Aşkım Kapışmak RöportajıTürk mutfağının en sevilen malzemelerinden biri olan tarhana, son yıllarda sadece çorba olarak değil, cips gibi atıştırmalıklarla da karşımıza çıkıyor. Tarhana evde katkısız bir biçimde yapıldığında çok daha kıymetli ve sağlıklı bir hale geliyor. Uzun ömürlü olması için iyice kurutulması gereken, bu nedenle yaz aylarının sonlarında kış hazırlığı olarak yapılan tarhanada telaş şimdiden başladı bile. Peki tarhana nasıl yapılır? Tarhana hamuru nasıl hazırlanır, tarhana nasıl kurutulur? Bütün bu soruların cevapları ve farklı yörelerden tarhana tariflerimiz aşağıda. Bereketi şifası bol olsun…
#TarhanaEn pratik en kurtarıcı tariflerden biri tavuk sote. Yanında pilav ya da patatesle eksiksiz bir yemeğe dönüşen bu protein deposu, kısa sürede hazırlanabildiği gibi içine eklenen farklı malzemelerle çeşitli lezzetlere de kavuşabiliyor. Bizim tavuk sote tarifimiz özellikle biber sevenler için. Afiyet olsun...
#Tavuk SoteSebzelerin, meyvelerin güneşle buluştuğu mevsimdeyiz. Yaz sebzeleri fitokimyasal yapılarıyla bizi yalnızca beslemez, aynı zamanda hastalıkları önlemede de etkilidir. Sağlığımız için rengârenk sebze ve meyvelerle hazırladığımız yemekleri soframızdan eksik etmeyelim.
#Dr. Ayça KayaTürk mutfağının en özel lezzetlerinden biridir köfte. Çeşidi boldur. Kimi kızartır kimi fırınlar. Herkesin kendi tarifi vardır. Türkiye’nin dört bir yanında, her yörenin kendi kültürü, kendi malzemesiyle yapılır, hepsi ayrı nefasette... Doğu Anadolu’dan Abdigor köftesi, Ege’nin İzmir köftesi, Karadeniz’in Akçaabat köftesi... Her biri başka coğrafyanın sesi, başka bir mutfak mirası. İşte memleketin 7 bölgesinden 7 köfte. Bu tariflerle hem doyacak hem Türkiye’yi adım adım tadacaksınız.
#Melis YılmazMeyve ve sebzelerdeki pestisit kalıntıları sağlığımızı nasıl etkiliyor? Hangi gıdalar daha riskli? Doğru yıkama yöntemleriyle bu kimyasallardan ne kadar korunabiliriz? Pestisit gerçeğini tüm yönleriyle ele aldık!
#SağlıkYaz geliyor ve ister istemez bünyeler hafif yemek arayacak; kimi sadece sağlık ve diyet için, kimi yaz sıcağında zaten ağır şeyler yiyemediğinden... Salataları farklı soslarla ve tavuk-bakliyat gibi proteinlerle restoran seviyesine çıkarıp bir ana yemek olarak sunmak mümkün. Kremamsı soslarla, kıtır krutonlarla ve tazecik yeşilliklerle tabak tabak yenecek salatalar yapalım.
#Gülay Barbaros AltanHayatın en güzel anıları, sevdiklerimizle paylaştığımız sofraların etrafında şekillenir. O sofralarda sadece yemekler değil, kahkahalar, sohbetler ve en kıymetli duygular da paylaşılır. İşte tam da böyle bir akşam hayaliyle mutfağa girdim bugün. Konuklarım için hazırlayacağım, geleneksel Amerikan mutfağının o kendine has, sıcakkanlı ve lezzetli temsilcisi: Jambalaya!Bu yemeğin adını ilk duyduğumda, egzotik bir melodi gibi tınlamıştı kulağımda. Louisiana'nın kalbinden, New Orleans'ın rengarenk sokaklarından sofralarımıza uzanan bu lezzet yolculuğu, aslında bir "tencere yemeği" olmanın çok ötesinde. Jambalaya, farklı kültürlerin, İspanyol paellasının, Fransız mutfağının ve Afrika baharatlarının muhteşem bir sentezi adeta. Tıpkı New Orleans gibi, canlı, enerjik ve her bir lokmasında ayrı bir sürpriz barındırıyor.
#Jambalaya TarifiBayram için memleketim Mersin’deyim. Tarsus’un sadece buraya has lezzetlerini hatta sadece evlerde yapılanları bile layıkıyla üretip satanları bir çatı altında toplayan Yeryüzü Pazarı’nı gezdim. Karakuş tatlısından kaynara, humustan kuşgözü lahmacununa en iyilerinin adreslerini yazdım.
#MersinLavaş mütevazı görünür ama lezzetlidir; narin dursa da doyurucudur. Bu yassı ekmek, aslında ekmekten çok daha fazlasıdır. Az malzemeyle kolaylıkla hazırlayabileceğiniz lavaşı sahur için kahvaltı tostu ya da pizza, iftar için Kayseri yağlaması ya da lazanya hatta çayın yanına tatlı yapmak için bile kullanabilirsiniz.
#Gülay Barbaros AltanTarih boyunca fakirin de zenginin de sofrasını süsleyen sakatat yemekleri bütün dünyada olduğu gibi bizim kültürümüzde de çok sevilir. Genel olarak kokoreç, işkembe-paça ve ciğerle sınırlandırdığımız sakatat aslında engin bir deniz. Büyükannelerimizin ellerinde şifa niyetine pişen dil, yürek gibi parçalara iadei itibar genç şeflerden geliyor. Şefler, gözde sakatatlarıyla yaptıkları özel lezzetlerin tariflerini verdi.
#Zeynep Nazlı YILDIRIM















