Rengiyle de tadıyla da büyülüyor

Güncelleme Tarihi:

Rengiyle de tadıyla da büyülüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2024 07:00

Mersin’in coğrafi işaret tescili almaya aday ürünü kan portakalı, C vitamini ve antioksidan deposu; bu sayede bağışıklığı destekliyor. Yazarımız Dr. Ayça Kaya sağlığa faydalarını anlattı, ürüne dikkat çeken ‘Yerelin İzinde’ projesinin işbirlikçisi şef Murat Deniz Temel ise kan portakallı acı sos tarifini paylaştı.

Haberin Devamı

Kan portakalının tam zamanı. Adından da anlaşılacağı üzere portakala göre daha kırmızı bir renge sahip. Hoş kokusu, dengeli tadı ve asit oranıyla en iyi Akdeniz portakalları arasında sayılıyor. İlk olarak 1937’de İtalya ve İspanya’dan Mersin’e gelmiş. Bu coğrafyadaki sıradağların konumu, toprağının yapısı ve sıcaklık süresi de burada yetişen kan portakallarına kendine has rengini, kokusunu ve aromasını vermiş.

Kan portakalının sezonuysa çok kısa; dalından koparıldıktan sonra en fazla 2-3 ay içerisinde tüketilmesi gerekiyor. Diğer portakal cinslerine göre soğuk hava deposunda bekleme süresinin kısalığı ticarileşmesine engel bir durum yaratıyor.

Kan portakalının sağlığa faydalarını yazarımız, iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya’dan dinledik: “Portakaldan farklı olarak kırmızı-mor pigment antosiyanin içerir. Bu pigment, meyveye kendine özgü rengini ve lezzetini veriyor. Antosiyanin maddesi aynı zamanda kalp sağlığının korunmasında da yardımcıdır. Diğer portakallara göre daha fazla C vitamini ve antioksidan içerir. Vücut hücrelerini hasardan koruyan bu antioksidanlar hastalıklara karşı vücut direncimizi de arttırır. Stresi azaltır ve vücudun erken yaşlanmasını önler. İçeriğindeki C vitamini vücuttaki kolajen üretimini arttırdığı için cildimiz, kemiklerimiz ve diş sağlığımız için oldukça büyük önem taşır.

Haberin Devamı

Kan portakalı ayrıca A vitamini, potasyum ve lif bakımından da zengin. 1 orta boy kan portakalı, günlük lif ihtiyacının ortalama yüzde 10-12’sini karşılar. Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak sorunlarının önüne geçerek sindirim sistemini düzene sokar.

Yüksek folat içeriğiyle vücudun beyaz ve kırmızı kan hücreleri olan alyuvarlarımız ve akyuvarlarımızın üretimi için önemli olan nadir meyvelerden biridir.”

Rengiyle de tadıyla da büyülüyor

COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALMASI İÇİN TAM DESTEK

◊ Metro Türkiye, Türk mutfağını ileriye taşımanın yolunun yerelleşmeden geçtiğine inanıyor. Bu vizyon doğrultusunda ve tarımsal kalkınmayı desteklemek amacıyla yerel üreticilerle ve kooperatiflerle işbirliği yapıyor. Coğrafi işaret tescilli ürünleri korumak, ulusal ve küresel çapta tanıtmak, yerel üreticiye ve ülke ekonomisine katma değer sağlamak bu misyonu çerçevesinde gerçekleştirdiği çalışmalardan.

◊ Hayata geçirdikleri ‘Yerelin İzinde’ projesi kapsamında coğrafi işaret tescilli ve tescile aday ürünlerin üretim yerleri ziyaret edilerek farkındalık çalışmaları yapılıyor. Ayrıca bu malzemelerle hazırlanan yerel reçetelere dikkat çekiliyor. Böylece ürünlerin şefler nezdinde bilinirliği sağlanıyor. Boğaziçi lüferi, Aydın kestanesi, Bursa siyah inciri ve Şile ormanlarındaki yerel mantarların ardından projenin beşinci durağında Mersin kan portakalının izi sürüldü.

◊ Raf ömrünün kısa oluşu sebebiyle üreticilerin ağaçları sökme kararı üzerine, Metro Türkiye yüzde 100 alım garantisi vererek ağaçların tekrar dikilmesini sağladı. Meyvenin kurusunun üretimine önayak oldu, kan portakalı sularına raflarında yer vermeye başladı. Ürüne katma değer sağlayarak kadın kooperatiflerinin desteklenmesine vesile oldu. Ayrıca ürünün coğrafi işaret tescili alması için Mersinden Kadın Kooperatifi’nin başvurusuna destek verdi.

Şef Murat Deniz Temel’den...

Haberin Devamı

KAN PORTAKALLI ACI SOS İLE TARSUS KEBABI (6-8 KİŞİLİK)

Rengiyle de tadıyla da büyülüyor


NE LAZIM?

◊ 1 kg kıyma

◊ 350 gr kuyrukyağı

◊ 200 gr soğan

◊ 150 gr kapya biber

◊ 20 gr tuz

◊ 2 gr kırmızı toz biber (isteğe bağlı)

◊ 2 gr pul biber

Sos için

◊ 20 gr Mersin kan portakalı kabuğu reçeli

◊ 20 gr kurutulmuş Mersin kan portakalı

◊ 1 lt Mersin kan portakalı suyu

◊ 30 gr kuyrukyağı veya kuzu yağı (eritilmiş)

◊ 15 ml elma sirkesi

◊ 1 gr Antep kırmızı toz biber

◊ 1 gr tuz

◊ 2 gr Urfa isotu

◊ 15 gr taze Padron acı biberi

NASIL YAPARIM?

◊ Sos için kuyrukyağını eritip kenarda bekletin. Kan portakalı suyunu posasıyla birlikte ocakta karamelize olana ve yaklaşık 60-80 gram kalana kadar çektirin. Kenarda beklettiğiniz kuyrukyağı ve diğer sos malzemeleriyle birlikte blender’dan çekin.

◊ Kebap için et hariç tüm malzemeleri zırhla çekip sularını sıkın ve ete ilave edin. İyice yoğurun ve 2-3 saat buzdolabında dinlendirin. Dinlenen kıymayı şişlere dizin. Kuyrukyağıyla yağladığınız ızgara telinde mangalda pişirin.

Haberin Devamı

*Bu içerik sponsorludur

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!