Fırından tencereye her tarifte o var

Karnabahar son birkaç yıldır sebze reyonunun yıldızı. Ne de olsa şekilden şekle girdiği farklı tarifleri sosyal medyada yayılıyor. Günümüzün bu popüler sebzesini yıllar önce zorla yiyen bir nesil, şimdi gönüllü olarak pizza tabanından ekmeğe, kısırdan ızgaraya birçok yemekte onu kullanıyor. İşte sizin de deneyebileceğiniz tariflerden birkaçı...

Haberin Devamı

Fırından tencereye her tarifte o var
Kendi başına nedense pek de parlamayan karnabahara son yıllarda gösterilen ilgi takdire şayan. Pizza tabanından ekmeğe kadar her şeyin yerini alabildiğini fark edince bir anda sağlıklı mutfakların baş tacı olan ‘binbir kılık’ karnabahara dizdiğimiz bu övgüleri büyüklerimiz anlayamıyor. Yıllarca yedirmek için uğraşıp dil döktükleri karnabahar öyle şekillere giriyor ki onlar da haklılar. Geçen gün anneme karnabahar kısırı ikram ettiğimde önce inanmadı, ilk tabak şaşkınlık ve övgülerle hızla bitince, gönül rahatlığıyla ikinci tabağını da istedi. Siz de hem sağlık nedenleriyle beslenmesine dikkat eden yakınlarınız hem de sebzeyi tek başına yemeyen çocuklarınız varsa bu tarifi deneyin.

Haberin Devamı

Oldukça kolay ve kendi kısır tarifinize göre uyarlamalara açık. Bir orta boy karnabaharı parçalayıcıda bulgur taneleri gibi görünene kadar çekin. Bir kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında çevirin, şeffaflaşan soğanlara normal kısır tarifinize kullandığınız kadar salça ekleyin. Ben bir yemek kaşığı domates, bir yemek kaşığı da biber salçası kullanıyorum. Salçaların kokusu çıkana kadar kavurun. Karnabaharı ekleyin ve hafif yumuşayana kadar karıştıra karıştıra pişirin. Hafif dişe gelir olmalı ama tadına bakın ve keyfinize göre pişirin. Bu karışım soğurken yeşilliklerinizi hazırlayın.

Taze soğan, maydanoz, yeşil biber, kapya biber, kornişon turşuyu incecik doğrayıp karışıma ekleyin. Ağız tadınıza göre tuz, karabiber, kimyon, sumak gibi baharat çeşitlerini de ekleyin. Sosu için zeytinyağı, nar ekşisi ve limonu çırpın; karıştırıp servis edin. Üzerine irice kıyılmış ceviz de ekstra bir tat katıyor, öyle de deneyebilirsiniz. Tadın normal kısırı aratmadığı gibi bana kalırsa daha da lezzetli ve üstelik sağlıklı.

Bifteği çok popüler

Karnabaharın yükselişi bitki bazlı beslenenler ve glütensiz beslenme gibi moda akımlarla böyle popüler oldu. Siz ister glüteni azaltmaya, ister daha az et yemeye, ister diyetinize daha fazla sebze eklemeye çalışıyor olun, fark etmez. Sevebileceğiniz ve yerken mutlu olacağınız bir tarif mutlaka vardır. Henüz mutfakta ‘karnabahar devrimi’ yapmayanlar için temel bir bilgiyi de paylaşayım: Karnabahar hafifçe karamelize olup kenarları çıtır çıtır piştiğinde tatlı ve cevizsi hoş bir lezzet noktasına çıkar. Bunun en güzel örneği olan ve bitki bazlı beslenenler için ‘karnabahar bifteği’ olarak isimlendirilen tarifi siz isterseniz gerçek bifteğin yanına da hazırlayabilirsiniz. Mesele onun her türlü çok lezzetli olması. Orta boy karnabaharlardan sadece 2 tam dilim çıktığı için 2 orta boy karnabaharla 4 kişilik hazırlayabilirsiniz. Burada önemli nokta bütün ve yuvarlak, kalın dilimler elde edebilecek şekilde doğru dilimlemek. Dış yaprakları temizleyip sert sap kısmını (tam dibinden değil) kestikten sonra sapın ortasından ikiye ayırın. Her yarımdan bir tane 1,5-2 parmak eninde bütün 1 yuvarlak dilim elde edecek şekilde kesin. Birbirine bağlı çiçekler dağılacağı için her yarımdan en fazla 1 dilim kesip kalanları ertesi güne saklayın. Onlarla da yanda tarifini verdiğim pizzayı yaparsınız.

Haberin Devamı

Kestiğiniz büyük dilimleri zeytinyağıyla ısıttığınız tavada önlü arkalı mühürleyin. Dışında çıtır bir katman olmasını sağlayacağız. İki yüzüne de biraz tuz-karabiber serpin, fırın tepsisine alın. Üzerlerine 1’er kaşık zeytinyağı gezdirip fırına atın. 180 derecelik fırında 30 dakika pişirin, tersyüz edip yeniden fırına atın. Toplam 45 dakikada sap kısmı yumuşamış oluyor. Siz yine de kontrol edin. Et gibi barbekü sosu çok yakışıyor ama misafir için yapıyorsanız bir çimiçuri sos hazırlayıp daha üst seviyeye çıkarabilirsiniz.Fırından tencereye her tarifte o var
Karnabahar pizza (2 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 1 baş karnabahar
◊ 1/2 su bardağı rendelenmiş, eriyebilen bir peynir
◊ 1 çay kaşığı kekik
◊ 1/2 çay kaşığı tuz
◊ 1/2 çay kaşığı sarımsak tozu
◊ 1 yumurta

Haberin Devamı

NASIL YAPARIM?

◊ Karnabaharı temizleyip rondoda çekin, pirinç taneleri haline gelsin. ◊ Geniş bir tencerede su kaynatıp üzerine bir süzgeç yerleştirerek karnabaharınızı buharda pişirin.
5-6 dakikada yumuşayınca
kenara alın ve soğutun.
◊ Temiz bir havlunun içinde sıkın, tüm fazla suyu aksın. Çıtır bir pizza tabanının püf noktası bu.
◊ Sıkılmış karnabaharı bir
kâseye alıp peynir, kekik, tuz, sarımsak tozu ve yumurtayı da katın ve iyice karıştırın.
◊ Fırın kâğıdının üzerine yuvarlak şekilde yayın. Kenarlarını 1 santim içe doğru kalınlaştırıp pizza tabanı görünümü verin.
◊ 200 derece fırında ortası ve kenarları kızarana kadar pişirin.
◊ Aşırı yüklememeye dikkat ederek en sevdiğiniz pizza sosunu ve istediğiniz malzemeleri ekleyin.
◊ 5-7 dakika daha veya peynir tamamen eriyene kadar pişirin.Fırından tencereye her tarifte o var
Hızlı karnabahar turşusu (2 kavanoz)

NE LAZIM?

Haberin Devamı

◊ 1 orta boy karnabahar
◊ 1 kırmızı biber
◊ 1 havuç
◊ 2 su bardağı elma sirkesi
◊ 2 su bardağı su
◊ 4 diş sarımsak
◊ 2 yemek kaşığı şeker
◊ 1 yemek kaşığı tuz
◊ 2 çay kaşığı hardal tohumu
◊ 2 çay kaşığı kişniş tohumu
◊ 2 çay kaşığı tane karabiber

NASIL YAPARIM?

◊ Karnabaharı temizleyip çiçeklerine ayırın.
◊ Biber ve havucu dilimleyin. Sebzeleri iki cam kavanoza eşit şekilde bölün.
◊ Küçük bir tencereye sirke, su, sarımsak, şeker, tuz, hardal tohumu, kişniş ve karabiberi ekleyip orta ateşte bir taşım kaynatın.
◊ Altını kapatın ve 5 dakika soğumasını bekledikten sonra her bir kavanoza dökün.
◊ Baharat ve sarımsakları eşit şekilde dağıtın. Tamamen soğuyunca ağızlarını kapatın ve buzdolabına kaldırın. 2 gün sonra yiyebilirsiniz.Fırından tencereye her tarifte o var
Karnabahar mantı (4 kişilik)

NE LAZIM?

Haberin Devamı

◊ 1 orta boy karnabahar
◊ 250 gram az yağlı kıyma
◊ 1 soğan
◊ 1 yemek kaşığı domates, 1 tatlı kaşığı biber salçası ◊ 1 domates
◊ 1 su bardağı su
◊ 2 su bardağı yoğurt
◊ 1-2 diş sarımsak
◊ 1/4 demet maydanoz
◊ 4 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ Tuz ve karabiber

NASIL YAPARIM?

◊ Karnabaharları çiçek çiçek ayırın.
◊ 2 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz ve karabiberle tatlandırıp kâğıt serilmiş fırın tepsisine alın. ◊ 200 derecede ısıtılmış fırında yumuşayıp hafifçe kızarana kadar pişirin.
◊ Bu sırada bir tavada, yemeklik doğranmış soğanı 2 yemek kaşağı zeytinyağında soteleyin, kıymayı ilave edin, suyunu salınca ince doğranmış biber, rendelenmiş domatesle salçaları da ekleyip kavurmaya devam edin.
◊ Pişince baharatını, tuz ve karabiberini ekleyip tatlandırın. Maydanozunu da katıp altını kapatın.
◊ Sarımsaklı yoğurt hazırlayın. Servis tabağına önce karnabahar, üzerine kıymalı harç, en üste de sarımsaklı yoğurt koyun (Tereyağında yakılmış pul biber de koyabilirsiniz).

Yazarın Tüm Yazıları