Ödem sorununa hızlı çözümler

Dokularda aşırı sıvı birikmesi ödeme neden olur ve bu durum tartıda da kendini belli eder. “Bu aralar çok şiştim, balon gibiyim”, benim de bir beslenme uzmanı olarak en sık duyduğum yakınmalardan biri. Bu sorundan kurtulmak için neler yapılması gerektiğini anlattım ve çaydan çorbaya faydalı tarifler verdim.

Haberin Devamı

Ödem sorununa hızlı çözümlerGünde en az 2.5 litre su tüketmek için gayret gösterin. Suların içine taze nane, limon dilimleri, taze zencefil, maydanoz ekleyebilirsiniz.

Bir beslenme uzmanı olarak çok sık duyduğum bir yakınmadır ödem sorunu. Tükettiğimiz besinler, hareketsizlik gibi faktörler şişkinliğe neden olabilir, doğru.

Ancak çözümü zor değil... Ödem kısaca deri ve diğer dokularda normalden daha fazla sıvı birikimidir. Bu durum el ve ayaklarda, gözkapaklarında şişlikler ve tartıda artışlarla kendini gösterir. Ama ben size hepimizin zaman zaman mustarip olduğu ödemin çözümü çok basit desem... Öncelikle ödeme sebep olan nedenlerden yola çıkalım. İlk yapmanız gereken tuzu ve gizli sodyum kaynaklarını azaltmak olsun. Yemeklerinize tuz yerine baharat ekleyin, paketli ve işlenmiş gıda tüketimini minimuma indirin, salamura besinlere ve turşulara bir süre ara verin.

Haberin Devamı

Bir sonraki adım su tüketimimizi arttırmak... Günde en az 2.5 litre su tüketmek için gayret gösterin. Suların içine taze nane, limon dilimleri, taze zencefil, maydanoz ekleyebilirsiniz. Her öğününüze bol yeşillikli salatalar, haşlama/ızgara sebzeler dahil etmeye çalışın.

Vücutta inflamasyon artışı bazen ödemin en temel sebebi olabiliyor. Bu durumda da antiinflamatuar besinler yardıma koşacaktır. Özellikle kırmızı meyveler, avokado, pancar, turunçgiller, zerdeçal ve kakaoyu mutlaka tüketmeye gayret edin.
Ödem sorunuyla başa çıkmak için sağlıklı bir bağırsak florası da çok önemli. Günde 1 bardak kefir içerek iyi bakterileri arttırabilir, böylece şişkinliği hafifletebilirsiniz. Yeşil çay, antioksidan bileşenlerden zengindir. Günde 1-2 fincan yeşil çaya ilaveten diüretik etki gösteren kiraz sapı ve mısır püskülü çaylarını da deneyebilirsiniz.

Ananas da içindeki bromelain sayesinde mucizevi bir destek. Ananasın meyvesini yerken kabuklarını atmayın. Kabuklarını kereviz sapıyla birlikte suda bir taşım kaynatın. İçine yeşil çay ekleyip demleyin. Süzdükten sonra soğutup günde 1-2 bardak için. 3 günde farkı hissedeceksiniz. Tüm bunlara ek olarak hareketinizi arttırarak da ödem sorununun üstesinden gelebilirsiniz.Ödem sorununa hızlı çözümler
Ödem atıcı çay (1 kişilik)

NE LAZIM?

Haberin Devamı

◊ 1 tutam yaprak yeşil çay
◊ 1 tutam kiraz sapı
◊ 1 tutam mısır püskülü
◊ 2 parça tarçın çubuğu
◊ 5 karanfil

NASIL YAPARIM?

◊ Mısır püskülü ve kiraz sapını 500 ml suda kaynatın.
◊ Yeşil çay, karanfil ve tarçını ekleyip 5 dakika demlenmeye bırakın.
◊ Süzün ve sabahları aç karnına 1’er fincan tüketin.Ödem sorununa hızlı çözümler
Hafifleten smoothie (1 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 1 avuç ıspanak
◊ 2 dilim ananas
◊ 1/2 limon
◊ 300 ml su

NASIL YAPARIM?

◊ Tüm malzemeleri blender’dan geçirin.
Bardağa aktarıp bekletmeden için.Ödem sorununa hızlı çözümler
Şişkinliğe çözüm çorbası (2-4 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 1 küçük boy lahana
◊ 2 kapya biber
◊ 1 kuru soğan
◊ 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
◊ 1’er çay kaşığı karabiber, zerdeçal, pul biber
◊ 1 avuç maydanoz (ince kıyılmış)

Haberin Devamı

NASIL YAPARIM?

◊ Soğanları zeytinyağında kavurun.
◊ Doğranmış lahanaları ve biberleri ekleyin.
Orta ateşte soteleyin.
◊ Üzerlerine sıcak su ekleyip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
◊ Baharat çeşitlerini katıp blender’dan geçirin.
◊ Maydanoz serperek servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları