İç Hastalıkları Uzmanı
İç Hastalıkları Uzmanı Haberleri
Prof.Dr. OSMAN ERK kimdir? Prof.Dr. OSMAN ERK'in biyografisi
Prof.Dr. OSMAN ERK, kariyerinin yanı sıra katıldığı programlarla da gündeme geliyor. 2002 yılından beri İstanbul Tıp Fakültesi’nde İç Hastalıkları Profesörü olarak görevine devam eden Prof. Dr. Osman ERK, Acil Dahiliye servisinde çalışmalarını sürdürmektedir. İşte Prof.Dr. OSMAN ERK'in biyografisi...
D Vitamini Vücut İçin Neden Önemli?
D vitamini eksikliğinin kemik yapısında bozulmalara, kemik erimesine, kas güçsüzlüğüne ve farklı birçok hastalığa neden olduğuna dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, bu vitaminin vücut için önemini anlattı.
“Bilinçsizce D vitamini kullanmayın”
D vitamini eksikliğinin kemik yapısında bozulmalara, kemik erimesine, kas güçsüzlüğüne ve farklı birçok hastalığa neden olduğuna dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, D vitamini eksikliğinin diyabet, kalp ve dolaşım rahatsızlıkları, hatta kanser riskini de önemli oranda artırdığını söyledi. Prof. Dr. Küçükardalı, D vitamini kullanmadan önce mutlaka hekime başvurulması gerektiğine dikkat çekti.
Uzmanından sağlıklı ve kalıcı zayıflamanın püf noktaları; 10 ayda 60 kilo vermek mümkün
Kilo problemi yaşayan kişilerin sıklıkla başvurduğu diyetler, uzman kontrolü eşliğinde yapılmadığı zaman daha kötü sonuçlar doğurabiliyor. Vatandaşın doğru adımlarla diyetzede olmaktan kurtulabileceğini söyleyen Dr. Ayça Kaya, sağlıklı ve kalıcı zayıflamanın püf noktalarını paylaştı.
Dikkat çeken araştırma… Koronavirüsün seyrinde kan grubu önemli rol oynuyor
Yapılan araştırmalar koronavirüs ile kan grupları arasındaki bağlantıya dikkat çekiyor. ABD’de yapılan bir araştırmanın sonuçları ilgili bilgiler aktaran İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Kaya, "0 kan grubundaki kişiler koronavirüsü daha hafif, B kan grupları ise ağır geçiriyor, kan grubu AB olanlarda ise can kaybı veya yoğun bakım sürecine daha fazla rastlanıyor. Ancak hangi kan grubuna sahip olursak olalım, tedbirleri elden bırakmamak gerekiyor” dedi.
Dr. Betül Kaya: Sıfır kan grubuyum diye koronavirüs tedbirlerini bırakmayın
Yapılan araştırmalar koronavirüs ile kan grupları arasındaki bağlantıya dikkat çekiyor. ABD’de yapılan bir araştırmanın sonuçları ilgili bilgiler aktaran İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Kaya, "0 kan grubundaki kişiler koronavirüsü daha hafif, B kan grupları ise ağır geçiriyor, kan grubu AB olanlarda ise can kaybı veya yoğun bakım sürecine daha fazla rastlanıyor. Ancak hangi kan grubuna sahip olursak olalım, tedbirleri elden bırakmamak gerekiyor” dedi.
Her 5 kişiden 1'inde görülüyor! Önlemek için bunlara dikkat edilmeli
Kabızlık olarak bilinen konstipasyonun, yenidoğan bebeklerden ileri yaş grubuna kadar her kesimde ortaya çıkabilen bir problem olduğunu ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Has, görülme sıklığının kadınlarda erkeklere göre daha fazla olduğunu belirtti ve dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Bildiğiniz ‘patates’lere hiç benzemez!
Tatlı patates A vitamini açısından çok zengin. Hem cilde hem de gözlere iyi geliyor. Üstelik tam zamanı! Ünlü şeflerden sebzenin lezzetini katlayacak tarifler aldık. İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya da bize yararlarını anlattı. Yoksa siz hâlâ yemeklerde annenizin patateslerini mi kullanıyorsunuz?
Bağışıklık sistemini güçlendirmenin 10 yolu
Bağışıklık sistemi vücudu mikroplara karşı savunan doku ve organlardan meydana gelir. Düzgün çalıştığında vücudu virüsler, bakteriler, küfler, parazitler gibi patojen mikroorganizmalara, allerjenlere ve kanser hücrelerine karşı korur. Bu sistemin işleyişi karmaşık ve dinamik bir iletişim ağına dayalıdır. Sistem yetersiz olduğunda veya zayıfladığında vücut birçok hastalığa yatkın hale gelir.
Düzensiz Uyku Bağışıklığı Zayıflatıyor!
“Yetersiz ve kötü bir uykunun, yapılacak aşının vücutta üreteceği koruyucu antikor miktarını olumsuz yönde etkilediği saptanmıştır" diyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alihan Oral, uyku düzeninin bağışıklığa olan etkilerini anlattı.
Koronavirüs Salgını Vücudu Nasıl Etkiliyor?
Koronavirüs salgını milyonlarca insanı etkisi altına almaya devam ediyor. Salgın özellikle 65 yaş üstü bireyleri etkiliyor. Virüsten etkilenenlerin çoğu herhangi bir semptom göstermiyor. Özellikle solunum yollarını etkileyen hastalık tablosu, hafiften ağıra değişen bir seviyede seyrediyor diyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Has, koronavirüsün vücudu nasıl etkilediğini anlattı.
Vitamin ve mineral eksikliğine dikkat! Çeşitli hastalıklara neden olabiliyor
Sağlıklı beslenen kişilerde genellikle vitamin ve mineral eksikliğinin pek gözlenmediğini ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, sağlıksız beslenenlerde ise metabolizma için gerekli maddelerin eksiklikleriyle beraber değişik şikâyetler ortaya çıkabileceğini söyledi.
Karaciğer yağlanmasına dikkat! Birçok hastalığa davetiye çıkarabilir…
Karaciğer vücudumuzda başta sindirim ile alınan besinlerin işlenmesi olmak üzere gerekli proteinlerin üretimi, bağışıklık sistemine yardımcı olma ve biriken toksinlerin kandan temizlenmesi gibi birçok görevi bulunan en önemli organlarımızdan biridir. Normal şartlarda biriken yağın normalden fazla birikmesi durumuna dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Rıfat Bozkuş, karaciğer yağlanması ile ilgili tüm merak edilenleri açıkladı...
Şimdi iyi olmaya çalışıyoruz, ya sonra?
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle hepimizin yaşam şekli ve alışkanlıkları değişti. Saatlerce maske takıyor, sürekli elimize dezenfektan sürüyor, takviyeler kullanıyor ve sosyalleşmiyoruz... Yaşadığımız bu olağanüstü durum yıllar sonra karşımıza ne gibi ruhsal ve fiziksel sorunlar çıkarabilir?
Balkabağının en leziz halleri
Manavlarda, marketlerde, pazarlarda kış sebzeleri çoktan yerini almaya başladı. Balkabağı da şimdilerde hem tezgâhlarda hem de mutfaklarda gözde. Lezzetli bir çorba, hafif bir tatlı ya da sağlıklı bir meze... Ünlü şeflerden balkabaklı tarifler istedik. İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya da bize bu sebzenin faydalarını anlattı.
Virüs aşıyla hemen bitmeyecek!
Prof. Uğur Şahin’in öncülüğünde koronavirüse karşı etkili bir aşının geliştirildiği haberi virüs uzmanlarını da sevindirdi. Ancak uzmanlar aşının pandemide sonun başlangıcı olacağını, fakat hemen sona ereceği anlamına da gelmeyeceğini vurguladı.
Kekik yağı nelere faydalı?
Kekiğin yararlarının ve iyileştirici gücü yıllardır biliniyor. Kokusuyla zihnimizde yer eden bir bitki olan kekiğin yağı oldukça faydalı. Bu faydalardan İç Hastalıkları Uzmanı ve Fizyoterapist Dr. Samira Gasımlı bahsetti.
Sonbahar Kış Hastalıklarından Korunmanın Yolları
Dünyayla birlikte ülkemizi de derinden etkileyen Covid-19 pandemi hastalığı tüm hızıyla sürerken, bir yandan da sonbahar, kendine özgü hastalıkları da ortaya çıkarıyor. Sonbaharı sağlıklı geçirmek ve bağışıklığımızı güçlendirmek için önlem almanın şart olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ozan Kocakaya sonbahar hastalıklarından korunmanın 9 yolunu anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Grip ve nezleden nasıl korunabiliriz?
Sonbaharda meydana gelen ısı değişimi, yeni mevsime uyum sağlayabilmeleri için tüm canlılarda bazı değişikliklere yol açıyor. Ağaçların yaprak dökmesi gibi insan vücudunda da mevsimsel dönüşüme hazırlık sırasında bağışıklık sisteminde zayıflamalar olabiliyor. Aynı zamanda havanın serinlemesi ile nezleye ve gribe yol açan virüslerin sayısının arttığına da dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yaser Süleymanoğlu, gripten korunmanın 10 etkili yolunu anlattı.
Kadınlarda daha fazla görülüyor! Başlıca üç nedeni ise...
Demir eksikliği anemisinin demir depolarının azalması sonucu gelişen kansızlık olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Yunus Öksüz, "Hızlı kan kaybı ile akut olabileceği gibi, yavaş kan kaybı veya demirden fakir diyet ile kronik olabilir. Genetik bir hastalık değildir, yetişkinlerin yüzde 10-30'unu etkilemektedir. Tüm yaş gruplarında rastlanabilir ancak kadınlarda erkeklerden daha fazladır. Demir eksikliği anemisinin gelişiminde başlıca üç neden sayılabilir. Normal şartlarda artan demir ihtiyacı, kanamalara bağlı kan kaybı ve yetersiz demir alınımıdır" dedi.
İleri yaşlarda en çok bu hastalıklar görülüyor
Son aylarda tüm dünyayı etkileyen yeni koronavirüs pandemisi, yaşlıları risk grubuna girmeleri nedeniyle sosyal ortamlardan iyice uzaklaştırdı. Koronavirüse karşı sosyal mesafe kritik önem taşırken, sosyal hayattan tümden uzaklık bu kez de farklı sorunlara yol açtı.
İnsülin direnci farklı hastalıkların habercisi olabilir
İnsülin direncinin sinsi bir hastalık olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Levent Kazak, insülinin kas, yağ ve karaciğer gibi kan şekerini kullanan dokulara şekerin alınması ve kullanılmasını sağlayan, pankreastan salınan bir hormon olduğunu, insülin direncinin de şeker hastalığı, inme, kalp damar hastalıkları, ateroskleroz, hipertansiyon, karaciğer yağlanması gibi hastalıkların habercisi olabileceğini ifade etti.
Dünya Vegan Gününüz kutlu olsun!
Et, tavuk, balık gibi her türlü hayvan etinin, bu hayvanların doğal hayatta yavruları için yaptığı süt, yumurta, bal gibi hayvansal ürünlerin ve bu ürünlerden elde edilen peynir, yoğurt, kefir gibi yiyeceklerin hiçbirinin tüketilmediği beslenme şekline vegan beslenme deniyor. Ama veganlık sadece bir beslenme biçimi değil. Etik, sağlık ve çevre olmak üzere başka boyutları olan bir yaşam felsefesi. Yarın 1 Kasım Dünya Vegan Günü. 1944’te İngiltere Vegan Topluluğu tarafından ilan edilmiş bu gün vesilesiyle yeme-içme alışkanlıklarından modaya, restoran ve kafelerden tariflere kadar konuyla ilgili pek çok başlığı veganlara ve uzmanlara danıştık.
Korona Bulaştırmada Yeni Trend: Yumruk Tokuşturma
Koronavirüs döneminde insanlar fiziksel mesafeyi önlemek ve temastan kaçınmak için farklı selamlaşma yöntemlerine başvuruyor. Kimi insanlar 'yumruk tokuşturarak' selamlaşırken uzmanlar ise temasın her türlüsünün virüsü bulaştıracağını söyledi. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Atakan Canbulat anlatıyor.
Son dakika haberler: Sakarya’da doktor koronavirüsten hayatını kaybetti
Sakarya’nın Akyazı ilçesinde bir tıp merkezinde çalışan iç hastalıkları uzmanı Dr. Hasan Tepeçınar, korona virüse yenik düştü. Korona virüse yenik düşen doktorun, havai fişek fabrikasında 3 Temmuz'da meydana gelen patlamada hayatını kaybeden Sebahattin Tepeçınar’ın ağabeyi olduğu öğrenildi.
Kışın Koronavirüse Karşı Alınabilecek Önlemler
Sonbahardan kış aylarına geçiş yaptığımız şu günlerde koronavirüs vakalarında ciddi bir artış söz konusu. Kış aylarında koronavirüse karşı alınabilecek basit ama etkili önlemler olduğunun altını çizen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alihan Oral, kışın yapılması gerekenleri anlattı.
Uzmanından Kovid-19 uyarıları; kalın giyinin, odanızı havalandırın
Sonbahardan kış aylarına geçiş yaptığımız şu günlerde koronavirüs vakalarında ciddi bir artış söz konusu. Kış aylarında koronavirüse karşı alınabilecek basit ama etkili önlemler olduğunun altını çizen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alihan Oral, kışın yapılması gerekenleri anlattı.
Son dakika haberler: Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, koronavirüsü yendi
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel'in, koronavirüse yakalandığı ve tedavi görerek hastalığı yendiği öğrenildi.
Koronavirüse Karşı Savaşıyor: Akdeniz Diyeti Hakkında Merak Edilenler
Koronavirüsün kanın akışkanlığını bozduğunu ve damar sistemine zarar verdiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, kış aylarının yaklaştığı bu günlerde bağışıklığın korunması için Akdeniz tipi diyeti önerdi.
Koronavirüse karşı Akdeniz diyeti tavsiyesi; kan akışını düzenliyor
Koronavirüsün kanın akışkanlığını bozduğunu ve damar sistemine zarar verdiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, kış aylarının yaklaştığı bu günlerde bağışıklığın korunması için Akdeniz tipi diyeti önerdi. Uzm. Dr. Yıldırım, "Akdeniz tipi diyet kanın akışkanlığı ve damar hastalıkları üzerine bir beslenme tipi. Bu beslenme, koronavirüs enfeksiyonunda kanın akışkanlığının düzenlenmesine yarar sağlıyor" dedi.
Uzmanından Mangal Uyarısı: Mide Kanserine Neden Olabilir
Türk kültürünün sevilen lezzeti mangalın sıklıkla yapılması ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Yüksek ateşe maruz kalan yiyeceklerin aşırı tüketilmesinin doğru olmadığını belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necdet Yetim, "Ara sıra ender olarak yenilirse bir şey olmaz ancak sık sık yemek özellikle mide kanseri açısından sakıncalıdır" dedi.
Sizi uykusuz bir doktorun ameliyat etmesini ister misiniz?
1-2 saat ayaklarını uzatacak zaman bulabilirlerse o gün şanslı günleri. Dinlenmeden çalışıyorlar. Yorgunlar; fiziksel şiddete uğruyorlar, “Maaşınızı biz ödüyoruz”, “Siz şiddeti hak ediyorsunuz” gibi söylemler de tuzu biberi… Aralarında asistanlık yaptıkları ameliyat sırasında ya da sabah hastaneye giderken direksiyonda uyuyakalan dahi var. 36 saat ve hatta kimi zaman daha uzun süre nöbet tutan doktorlarla konuştuk.
Yetersiz beslenme kansızlığa neden olabilir
İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Adnan Özdolap, "Kan hücrelerin sayısının azalmasına neden olabilecek durumların başında beslenme yetersizlikleri gelir. Bu hücrelerin kemik iliğinde üretilmesi için gerekli olan folik asit ve B12 gibi vitaminlerin eksiklikleri halinde anemi tablosu meydana gelebilir." ifadelerini kullandı.
Yaşlılarda yalnızlık duygusu depresyon ihtimalini artırıyor
Yaşam süresi giderek uzarken sağlıklı yaşlılığın da öneminin arttığını söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşegül Zümrütdal, ülkemizde mutlu olduğunu belirten yaşlıların oranının yüzde 58.6 olduğunu ve yaşlıların mutluluk kaynağı olarak aileyi gösterdiklerini belirtti.
Pandemi süreci metabolik sendromu tetikledi
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Akyürek, Covid-19 pandemi sürecinde evde kalma sürecinde artış, sonrasında kontrollü hayat, bu süreçte yaşanan psikolojik faktörlerle ve hareketsizlik nedeniyle alınan kiloların 'metabolik sendroma' neden olabileceğini söyledi.
Ne yediğimizi her zamankinden daha çok önemsiyoruz, öyleyse neden daha çok şişmanlıyoruz?
İnsanlık hızla şişmanlıyor. Aylık istatistiklerde bile fark edilebilen bu durum artık alarm veriyor. Çağımız insanının temel kaygılarından biri sağlıklı yaşamakken obezite oranlarındaki artışı uzmanlara sorduk: “Organik etiketlere yersiz hayranlık duyuyoruz, ‘glütensiz’ gibi kavramlara mucize etiketi taktık, ninemizin yediği portakalla bizim yediğimiz arasında çok fark var. Hareket de etmiyoruz!”
Mutluluğun formülü çok açık
Mevsim geçişlerinde hava değişiminden hem bedensel hem de ruhsal olarak etkileniriz. Kendimizi iyi hissetmek içinse beslenme şeklimize ve uyku düzenimize dikkat etmeliyiz. Bize iyi gelecek bir hobiyi hayatımıza dahil edebilir, yoga yaparak ruhumuzu besleyebilir, ‘mutlu sonbahar’ çayıyla dinginleşebiliriz. Bol bol su içmek de toksik maddelerden kurtulmayı sağlar.
Grip aşısı gripten ne kadar koruyor?
Grip influenza virüsünün neden olduğu, bulaşıcı bir hastalık olduğuna dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kemal Yıldız, “Hastalık semptomları virüsün vücuda girmesinden 1-3 gün sonra başlar. Aşı vücutta antikor oluşumunu sağlayarak yüzde 80 koruyuculuk sağlamaktadır. Grip aşısı grip mevsimi boyunca yapılabilir. Aşı, yapıldığı grip sezonu için etkili olmaktadır” dedi.
Grip aşısı vücutta koruyuculuk sağlar mı?
Grip influenza virüsünün neden olduğu, bulaşıcı bir hastalık olduğuna dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kemal Yıldız, hastalık semptomları virüsün vücuda girmesinden 1-3 gün sonra başlar. Aşı vücutta antikor oluşumunu sağlayarak yüzde 80 koruyuculuk sağlamaktadır. Grip aşısı grip mevsimi boyunca yapılabilir. Aşı, yapıldığı grip sezonu için etkili olmaktadır dedi.
En önemli sağlık sorunlarından biri! Kilo vermeye engel olabiliyor
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alihan Oral "Tiroid hormonu eksikliğinde metabolizma yavaşlar. Hashimoto hastalığı da insan metabolizmasını yavaşlatır ve kişi kilo alabilir veya kilo vermekte zorlanabilir” dedi.
Önce kendi kazandı, sonra ikiz kardeşleri
Babalarını kaybettiklerinde Deniz 5, ikiz kardeşleri Seher ve Selin 1 yaşındaydı. Başarılı bir öğrenci olan Deniz sınavı geçip Darüşşafakalı oldu. Evde geçirdiği pandemi döneminde de kardeşlerini aynı okulun sınavına hazırladı. Şimdi üç kardeş ders zilinin çalmasını sabırsızlıkla bekliyor. Artık Seher ve Selin de Darüşşafaka’da...
Mevsim geçişlerine dikkat! Zayıflayan bağışıklığı güçlendirmek için...
Mevsim geçişiyle birlikte zayıflayan bağışıklığı güçlendirmek için taze meyve-sebze ve bakliyattan zengin beslenme önerisinde bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, “Karnabahar, yeşil yapraklı sebzeler, dolmalık biber, kapya biber gibi sebzeler, turunçgiller ve siyah üzüm gibi meyveler bağışıklığı destekleyen ve bol miktarda fitobesin ve C vitamini içeren besinlerdir” dedi.
“Mevsim geçişlerinde bağışıklığı güçlendirmenin sırrı biberde”
Mevsim geçişiyle birlikte zayıflayan bağışıklığı güçlendirmek için taze meyve-sebze ve bakliyattan zengin beslenme önerisinde bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, “Karnabahar, yeşil yapraklı sebzeler, dolmalık biber, kapya biber gibi sebzeler, turunçgiller ve siyah üzüm gibi meyveler bağışıklığı destekleyen ve bol miktarda fitobesin ve C vitamini içeren besinlerdir” dedi.
Birçok hastalığın belirtisi… Vücudun geneline de yayılabilir
Vücutta bölgesel veya yaygın gelişen ödemin altında çok çeşitli sağlık sorunlarının olabildiğine dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek Calap, “Çok çeşitli sebeplere bağlı olarak farklı klinik görünümlerde meydana gelebildiği için ödem probleminin uzman bir hekim tarafından dikkatle ele alınması ve değerlendirilmesi oldukça önemlidir” dedi.
Ödem birçok hastalığın belirtisi olabilir
Vücutta bölgesel veya yaygın gelişen ödemin altında çok çeşitli sağlık sorunlarının olabildiğine dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek Calap, “Çok çeşitli sebeplere bağlı olarak farklı klinik görünümlerde meydana gelebildiği için ödem probleminin uzman bir hekim tarafından dikkatle ele alınması ve değerlendirilmesi oldukça önemlidir” dedi.