Hepatit B haberleri sayfasında Hepatit B hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 534 Hepatit B haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Hepatit B virüsü, halk arasında sarılık olarak bilinen Hepatite yani "karaciğer iltihaplanması"na neden olan bir virüstür. "HBV" olarak kısaltılmaktadır. HBV; 40-45 nm boyutlarında olan bir virüstür. Genetik materyali çift DNA içerir. Virüs oldukça bulaşıcıdır.
Günümüzde insanların yaşadığı çok ciddi sağlık sorunları bulunuyor. Hepatit B hastalığı da kişilerin yaşayabileceği bulaşıcı bir hastalıktır. Bireyler önlem almak adına hepatit b hastalığının nasıl bulaştığı konusunda araştırmalar yapabiliyor. Hepatit b hastalığının hangi yollarla bulaştığı merak edilen bilgiler arasındadır. Hepatit b nasıl bulaşır? Hepatit b ağız yoluyla veya öpüşmeyle bulaşır mı? Hepatit b hastalığının bulaşma yollarıyla ilgili merak edilenleri derledik.
#Hepatit BCovid-19 sürecinde aşılamalar tartışılırken, 1998 yılında çocukluk çağı aşılamaları kapsamına alınan Hepatit B aşısı sayesinde virüsün görülme oranı yüzde 4'ten binde 1'e indi. Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoğlu, "1998'den sonra doğanlarda virüsün görülme oranı çok düştü. Aşı Hepatit B'ye karşı korur. Herkesin bu şekilde korunmasını istiyoruz. Hepatit B aşılarında başarı ortada. Aynı durum Covid-19 aşıları için de geçerli. Covid-19 nedeniyle tedaviler aksıyor. Hepatit B ve C hastaları doktora gitmekten çekinmesin" dedi.
#Hepatit BHepatit B, cinsel yolla ve aile içi yakın temasla bulaşabilen bir virüs hastalığıdır. Bir aile bireyinde enfeksiyon ya da taşıyıcılık saptandığında, başta eş olmak üzere diğer aile bireyleri de risk altındadır ve gerekli tetkikler yapıldıktan sonra aşılanmalıdır.
#Hepatit BTürkiye'de ortalama her 3 kişiden birinin hepatit B enfeksiyonu geçirdiğini dikkat çeken Prof. Dr. Onur Yaprak, Hepatit B bulaşan insanların çoğunluğu hastalığı ayaktan geçirir ve bağışıklık kazanır. Bazı insanlarda ise hepatit Bye karşı bağışıklık oluşmaz ve taşıyıcılık devam eder. Buna kronik enfeksiyon diyoruz. Kronik Hepatit B enfeksiyonu olanların yaklaşık yüzde 25 ila 40ında karaciğer hastalığına bağlı siroz ya da karaciğer kanseri gelişebilmektedir dedi.
#Prof. Dr. Onur YaprakHepatit B virüsü bir DNA virüsüdür. En sık enfeksiyon oluşturan mikroorganizmalardan biri olan HBV milyonlarca kişiyi enfekte etmiştir. Hepatit B virüsü insanlarda sinsi seyretmekte, hasta rutin kan tahlillerinde tanı konulana kadar ya da hepatit B virüsünün uzun süreli etkileri olan kronik karaciğer hastalığı, siroz ve karaciğer kanseri ortaya çıkana kadar hastalara tanı konulamamaktadır. Hepatit B virüsünün teşhisi hastadan alınan kan ile yapılmaktadır. Günümüzde hepatit B virüsünün tedavisi günde alınan tek bir ilaçla yapılabilmektedir. Hastaların düzenli olarak üç ayda bir gastroenteroloğa görünerek karaciğer ultrasonu ve kan tahlilleri yaptırarak takibi yapılabilmektedir.
#Hepatit BHepatit B virüsünün karaciğerde iltihaplanmaya yol açan viral hastalık olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Karabay, hastalığın çocukluk çağında sinsi şekilde ilerleyip kronikleşebileceği uyarısında bulundu.
#DövmeHepatit B hastalığı, hepatit B virüsünün neden olduğu, bulaşıcı bir hastalıktır.Hepatit B; hafif bir hastalıktan ömür boyu süren, siroz ve karaciğer kanserine yol açabilen farklı sonuçları olabilen bir karaciğer hastalığıdır. Hepatit B Hepatit B Virüsü (HBV) ile meydana gelir. Hepatit B akut veya kronik olabilir. Peki Hepatit B virüsünün belirtileri nelerdir?
#Hepatit BToplumda Hepatit B bilincini artırmak, daha çok insanın test yaptırmasını ve önlem almasını sağlamak amacıyla Viral Hepatit Savaşım Derneği, “Hayata Sarı Not Bırak” farkındalık projesini Santa Farma’nın koşulsuz katkılarıyla hayata geçirdi.
#HEPATİT BYeditepe Üniversitesi İhtisas Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, 290 milyon kişinin hepatitli olduğundan habersiz olarak hayatını sürdürdüğünü belirterek Dünya Hepatit Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu.
#HepatitTürk Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Dilek Oğuz: "Şu anda elimizde bulunan ilaçlar mikrobu karaciğerden tamamen atamıyor ve ya da uzun yıllar sonra atabiliyor. En doğru olanı mikrobu vücuda almamak. Bunun için aşılanmak önem taşıyor. Hepatit B önlenirse D de ortadan kalkar. Korunmak için hepatit B'ye karşı aşı yaptırılmalı" dedi.
#Hepatit CDünya üzerinde 300 milyon Hepatit B, 100 milyon ise Hepatit C hastası olduğunu söyleyen Memorial Şişli Hastanesi Gastroenteroloji-Hepatoloji Bölümü ve Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, "Bu insanların yaklaşık yüzde 80’i yani 300 milyonu hastalığından habersiz. Vakıf olarak ’Kayıp Milyonlar’ temasıyla hastalık konusunda farkındalığı amaçlıyoruz" dedi.
#HepatitDÜNYA üzerinde 300 milyon Hepatit B, 100 milyon ise Hepatit C hastası olduğunu söyleyen Memorial Şişli Hastanesi Gastroenteroloji-Hepatoloji Bölümü ve Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, "Bu insanların yaklaşık yüzde 80'i yani 300 milyonu hastalığından habersiz. Vakıf olarak 'Kayıp Milyonlar' temasıyla hastalık konusunda farkındalığı amaçlıyoruz" dedi.
#Hepatit BHepatit B hastalığı, hepatit B virüsünün neden olduğu, bulaşıcı bir hastalıktır. 3-10 gün süren sarılık öncesi dönemde halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, deri döküntüleri, eklem ağrıları, koyu renkli idrar gibi belirtiler görülür. Sarılık dönemi değişkendir fakat genellikle 1-3 hafta sürer. Bu dönemde sarılık, açık veya yeşil dışkı, karaciğer hassasiyeti ve büyüklüğü olur. İyileşme döneminde, sarılık, iştahsızlık ve diğer belirtiler kaybolur ise de halsizlik ve yorgunluk, haftalar ya da aylar sürebilir.. Peki Hepatit B nedir?
#Hepatit BMersin'de, diş çektirdiği klinikten hepatit B virüsü kaptığı iddiasıyla 4 yıl önce hukuk mücadelesi başlatan ve olaydan sonra eşi ile de sorunlar yaşayan Hüseyin Çakmak (35), 11 bin 60 TL tazminata hak kazandı. Çakmak, amacının para değil hastanenin ceza alması olduğunu belirterek "İnsan hayatının bu kadar ucuz olmadığını göstermek istedim. Mahkemede cinsel yolla bulaşmış olabilir dediler. Eşimin kafasını karıştırdılar. Mahkeme kararı çıkana kadar eşim inanmıyordu" dedi.
#MersinMersin'de, diş çektirdiği klinikten hepatit B virüsü kaptığı iddiasıyla hukuki mücadele başlatan 35 yaşındaki Hüseyin Çakmak, 4 yıllık yargı sürecinin ardından 11 bin 60 liralık tazminat kazandı. Süreçte, eşiyle ilişkisinin zedelendiğini belirten Çakmak, "Olayı ilk öğrendiğimde ailem şok olmuştu. Eşimin tepkisi çok kötü oldu. Önce şok olmuştu, sonra da başka yerlerden bulaştığını düşünerek benle küstü ve konuşmadı. Açıklanan kararla birlikte eşimin de aklındaki soru işaretleri bitti. Haklı olduğumu gördü, bana inandı" dedi.
#DişçiSakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç Dr. Mehmet Köroğlu ve ekibinin yaptığı araştırma ile Hepatit B hastalarının tırnaklarında bulunan virüsün miktarı ve tırnak makaslarında virüsün varlığı belirlendi.
#Tırnak MakasıRizeli bir annenin Yeni Doğan Yoğun Bakım Servisi’nde tedavi gören bebeğinin Suriyeli bir anne tarafından emzirildiğinin anlaşılması üzerine konu yargıya taşındı. Her iki bebekten ve Suriyeli anneden kan örnekleri alınarak yapılan incelemede Suriyeli kadının bebeğinde Hepatit-B virüsüne rastlanıldığı öğrenildi.
#Hepatit BTedavisi olmayan, bulaşıcı ya da zor tedavi edilen birçok hastalığa sahip insan aynı sorunu yaşıyor: “Damgalanma”. Hastalıkların yeterince bilinmemesi ve çeşitli önyargılar nedeniyle birçok insan hastalıklarının yanı sıra sosyal açıdan damgalanma sorunu ile mücadele ediyor. Hepatitliler de bu grup hastalardan.
#HepatitCinsellik birçok canlı için olmazsa olmaz olduğu gibi insan için de benzer bir öneme sahiptir. Ancak cinsellik ile ilgili akıllarda birçok soru işareti de oluşmaktadır. Hem cinsellik öncesi hem de sonrası ortaya çıkan bu sorular endişe yaratıcı boyutlara ulaşabilmektedir. Böylece kişi huzursuz olmakta ve cinsellik konusunda çekimser olmaktadır. Bunun gidermek için ise bilgilenmek ve bilinçlenmek istenmektedir. İşte, cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında tüm detayları derledik.
#SağlıkGünlük hayatta insanlar bazen birçok hastalık ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu hastalıklar insan vücudunda genetik bir şekilde ya da kronik tarzlarda ortaya çıkıp kişin tüm sosyal hayatını olum şekilde etkilemektedir. Bunun yanı sıra kişilere kan yolu ile de hastalıklar bulaşabilmektedir. Bu bakımdan kan yoluyla bulaşan hastalıklar hakkında pek çok konu merak edilir. Peki, Kan yoluyla bulaşan hastalıklar ve belirtileri nelerdir? Kan yoluyla bulaşan hastalıklardan korunma yolları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkCinsel yolla bulaşan hastalıklar, cinsel yaşam dahil günlük yaşama dair pek çok kısıtlamayı beraberinde getirir. Cinsel temas ile partnerinizde bulunan sorunun size geçmesi anlamına gelen cinsel yolla bulaşan hastalıklar önlem alınmadığı takdirde ciddi hastalıklara neden olabilir. Peki, cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir, nasıl teşhis edilir? İşte cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtileri ve tedavisi…
#Cinsel Yolla Bulaşan HastalıklarGünümüzde insanların yaşadığı çok ciddi sağlık sorunları bulunuyor. Hepatit B hastalığı da kişilerin yaşayabileceği bulaşıcı bir hastalıktır. Bireyler önlem almak adına hepatit b hastalığının nasıl bulaştığı konusunda araştırmalar yapabiliyor. Hepatit b hastalığının hangi yollarla bulaştığı merak edilen bilgiler arasındadır. Hepatit b nasıl bulaşır? Hepatit b ağız yoluyla veya öpüşmeyle bulaşır mı? Hepatit b hastalığının bulaşma yollarıyla ilgili merak edilenleri derledik.
#Hepatit BCovid-19 sürecinde aşılamalar tartışılırken, 1998 yılında çocukluk çağı aşılamaları kapsamına alınan Hepatit B aşısı sayesinde virüsün görülme oranı yüzde 4'ten binde 1'e indi. Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoğlu, "1998'den sonra doğanlarda virüsün görülme oranı çok düştü. Aşı Hepatit B'ye karşı korur. Herkesin bu şekilde korunmasını istiyoruz. Hepatit B aşılarında başarı ortada. Aynı durum Covid-19 aşıları için de geçerli. Covid-19 nedeniyle tedaviler aksıyor. Hepatit B ve C hastaları doktora gitmekten çekinmesin" dedi.
#Hepatit BSağlık Bakanlığı tarafından koronavirüs aşılanma sürecinin başlamasıyla birlikte regl iken aşı sırası gelmiş olan kadınlar adetliyken covid aşısı olmanın vücuda etkisini ve koronavirüs testi yaptırıp yaptırılmadığını merak ediyorlar. Bunun yanında tetanoz, hepatit b, menenjit gibi aşıların da regl dönemini nasıl etkilediği de çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, Regl iken aşı olunur mu, aşılar adet dönemini geciktirir mi? Sinovac ve BionTech aşılarının adetliyken kişiye herhangi bir etkisi söz konusu mu? Adet dönemi ve aşı ile ilgili tüm merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ayşe Filiz Gökmen Karasu yanıtladı...
#Adet DönemiDünya çapında ender bulunan mantarlar içerisinde kordiseps geliyor. Özellikle sağladığı faydalar ile beraber son dönemlerde İnternetten araştırılan bir mantar olduğunu söylemek mümkün. Peki, Kordiseps mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Kordiseps mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri üzerine merak edilenler.
#Kordiseps Mantarı NedirHepatit B, cinsel yolla ve aile içi yakın temasla bulaşabilen bir virüs hastalığıdır. Bir aile bireyinde enfeksiyon ya da taşıyıcılık saptandığında, başta eş olmak üzere diğer aile bireyleri de risk altındadır ve gerekli tetkikler yapıldıktan sonra aşılanmalıdır.
#Hepatit BTürkiye'de ortalama her 3 kişiden birinin hepatit B enfeksiyonu geçirdiğini dikkat çeken Prof. Dr. Onur Yaprak, Hepatit B bulaşan insanların çoğunluğu hastalığı ayaktan geçirir ve bağışıklık kazanır. Bazı insanlarda ise hepatit Bye karşı bağışıklık oluşmaz ve taşıyıcılık devam eder. Buna kronik enfeksiyon diyoruz. Kronik Hepatit B enfeksiyonu olanların yaklaşık yüzde 25 ila 40ında karaciğer hastalığına bağlı siroz ya da karaciğer kanseri gelişebilmektedir dedi.
#Prof. Dr. Onur YaprakHepatit B virüsü bir DNA virüsüdür. En sık enfeksiyon oluşturan mikroorganizmalardan biri olan HBV milyonlarca kişiyi enfekte etmiştir. Hepatit B virüsü insanlarda sinsi seyretmekte, hasta rutin kan tahlillerinde tanı konulana kadar ya da hepatit B virüsünün uzun süreli etkileri olan kronik karaciğer hastalığı, siroz ve karaciğer kanseri ortaya çıkana kadar hastalara tanı konulamamaktadır. Hepatit B virüsünün teşhisi hastadan alınan kan ile yapılmaktadır. Günümüzde hepatit B virüsünün tedavisi günde alınan tek bir ilaçla yapılabilmektedir. Hastaların düzenli olarak üç ayda bir gastroenteroloğa görünerek karaciğer ultrasonu ve kan tahlilleri yaptırarak takibi yapılabilmektedir.
#Hepatit BKovid-19 salgınının yayılımını durduracak aşıyı bulmak için zamana karşı yarış sürerken, tarihte milyonlarca kişinin ölümüne neden olan hastalıkların aşılarını bulan bilim insanlarının kıymeti, bu süreçte bir kez daha anlaşıldı.
#KoronavirüsKocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde kurulan laboratuvarlarda, koronavirüs tedavisi görüp, iyileşen kişilerden alınacak plazmalarda bulunan antikorlar, kritik durumda olan hastaların tedavisinde kullanılacak.
#Kocaeli ÜniversitesiSAĞLIK, insan yaşamının sürdürülmesinde, yaşam kalitesinin yükseltilmesinde ve korunmasında özel bir öneme sahip. Sağlığın korunması ve geliştirilmesinin kişinin öncelikle kendi sağlığına sahip çıkması ve sağlık bilincini geliştirmesi ile mümkün olduğu unutulmamalıdır.
#İzmirTürk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, vücudun kimya fabrikası olarak tanımladığı karaciğerin olağanüstü olduğunu vurgulayarak, "Gelişigüzel kullanılan antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar karaciğer hasarına yol açıyor" dedi. Bilimsel olarak karaciğere iyi geldiği kanıtlanmış bir bitkinin olmadığını da belirten Prof. Dr. Çakaloğlu, enginarın çok yüksek miktarda tüketiminin de karaciğer sağlığı için anlamlı olmadığını dile getirdi.
#HepatitHepatit B virüsünün karaciğerde iltihaplanmaya yol açan viral hastalık olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Karabay, hastalığın çocukluk çağında sinsi şekilde ilerleyip kronikleşebileceği uyarısında bulundu.
#DövmeHepatit B hastalığı, hepatit B virüsünün neden olduğu, bulaşıcı bir hastalıktır.Hepatit B; hafif bir hastalıktan ömür boyu süren, siroz ve karaciğer kanserine yol açabilen farklı sonuçları olabilen bir karaciğer hastalığıdır. Hepatit B Hepatit B Virüsü (HBV) ile meydana gelir. Hepatit B akut veya kronik olabilir. Peki Hepatit B virüsünün belirtileri nelerdir?
#Hepatit BToplumda Hepatit B bilincini artırmak, daha çok insanın test yaptırmasını ve önlem almasını sağlamak amacıyla Viral Hepatit Savaşım Derneği, “Hayata Sarı Not Bırak” farkındalık projesini Santa Farma’nın koşulsuz katkılarıyla hayata geçirdi.
#HEPATİT BAnti HBS yani Hepatit B testi kapsamında karşılaşılan terimler arasında yer alıyor. Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen Anti HBS testi, hepatit virüsüne olan bağışıklığın testinde çok önemli bir yere sahiptir. Peki, Anti HBS değerleri neleri ifade etmektedir? İşte, o değerler hakkında bazı bilgiler
#Anti HbsTüp bebek tedavisinde ilk denemede başarı oranı erkek ve kadına ait birtakım faktörlere bağlı olabilir. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, tüp bebek tedavisinin başarısının hangi etkenlere bağlı olduğunu açıkladı.
#Tüp BebekDoğum ve doğumu takip eden 28 günlük süreçte yapılan sünnete ‘yenidoğan sünneti’ adı verilir. Peki, yenidoğan sünnetinin faydaları neler? Yenidoğan sünneti ne zaman ve hangi durumlarda yapılabilir? Yenidoğan sünneti ile ilgili ebeveynlerin merak ettiği detaylar hakkında uzmanlar bilgi veriyor.
#YenidoğanTüp bebek tedavisinde öncelikli amaç ilk seferde gebeliği yakalamak ve dünyaya sağlıklı bir bebek getirmek ancak bu çoğu zaman mümkün olamayabiliyor. Dünyada ve ülkemizde tüp bebek başarısı henüz yüzde yüze ulaşmış değil. Prof. Dr. Recai Pabuçcu, tüp bebek sahibi olmak için gerçekleştirilen tüm süreçler çok sağlıklı ilerliyor olsa bile ilk denemede çocuk sahibi olma şansının dünyada ortalama yüzde 35 ve yüzde 40 aralığında olduğuna dikkat çekiyor.
#Tüp Bebek Nasıl YapılırKaraciğer nakli, vücudun en önemli organı olması dolayısıyla kritik bir önem taşıyor. Karaciğerin görevini tam olarak yapamaması nedeniyle yaşanan bu karaciğer yetmezliği, laboratuvar sonuçlarında ortaya çıkabilmektedir. Peki, karaciğer naklinin gerçekleştirilmesinin ardından nelere dikkat edilmesi gerekmektedir? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Karaciğer NakliYeditepe Üniversitesi İhtisas Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, 290 milyon kişinin hepatitli olduğundan habersiz olarak hayatını sürdürdüğünü belirterek Dünya Hepatit Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu.
#HepatitTürk Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Dilek Oğuz: "Şu anda elimizde bulunan ilaçlar mikrobu karaciğerden tamamen atamıyor ve ya da uzun yıllar sonra atabiliyor. En doğru olanı mikrobu vücuda almamak. Bunun için aşılanmak önem taşıyor. Hepatit B önlenirse D de ortadan kalkar. Korunmak için hepatit B'ye karşı aşı yaptırılmalı" dedi.
#Hepatit C