Tüp bebek tedavisinin başarısı bu etkenlere bağlı

Güncelleme Tarihi:

Tüp bebek tedavisinin başarısı bu etkenlere bağlı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2019 14:09

Tüp bebek tedavisinde ilk denemede başarı oranı erkek ve kadına ait birtakım faktörlere bağlı olabilir. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, tüp bebek tedavisinin başarısının hangi etkenlere bağlı olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Tedavide en önemli etkenin kadının yaşı olduğunun altını çizen Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, “Çünkü elde edilen yumurtanın kalitesi yaşa bağlıdır ve oluşacak embriyo kalitesine etki eden en önemli faktördür. Kadın yaşının 42-43’ü geçtiği durumlarda şans yaklaşık %5’lerin altında seyrediyor” dedi. Erkeğin sperm durumunun da ikincil en önemli etken olduğunu vurgulayan Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, bunların dışında guatr, şeker, obezite gibi eşlik eden hastalıklar tüplerde hastalık bulunması, yumurtalık rezervinin zayıf olması, rahim içerisinden geçirilmiş operasyonların da tedavi başarısına olumsuz etki edebileceğini belirtti.

TEDAVİ BAŞLANGICINDA YAPILAN TESTLER ÇOK ÖNEMLİ

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, doğru teşhis ve tedavi için tüp bebek öncesi yapılan testlerin kritik düzeyde önemli olduğunu ifade ederek şunları söyledi: Kadında yumurtalık rezervi için Anti Mullerian Hormon (AMH), tiroid için TSH, şeker için açlık şekeri, süt hormonu (Prolaktin), tam kan sayımı ve bulaşıcı hastalıklar için Hepatit-b, Hepatit-c ve HIV testlerine bakıyoruz. Eğer daha önce yapılmadı ise rahim filmine bakıyoruz (HSG). Sadece gerekli durumlarda rahim içerisine kamera ile bakıp gerekli ise tedavi yapıyoruz. Erkekte 2-7 günlük cinsel perhizi takiben sperm analizi yapıyoruz. Bunların dışında pıhtılaşma testleri, kromozom analizi, sperm DNA testi gibi nitelikli testler sadece özel durumlarda istenir.

Haberin Devamı

Tüp bebek tedavisinin başarısı bu etkenlere bağlı

TEDAVİYE NE ZAMAN BAŞLANIYOR?

Tüp bebek tedavisine genellikle regl döneminin ikinci ya da üçüncü günü başlanıyor ancak seçilecek protokole göre bir önceki reglin 21. günü de başlanabilir. Genelde reglin başlangıcı tercih ediliyor ve günlük karından yapılan iğnelere başlanıyor. Yaklaşık 10-15 gün kadar günde bir kez iğne yapıldıktan sonra, yumurtalıklar içerisinde büyüyen folliküller olgunlaşınca çatlatma iğnesi yapılıyor ve 36 saat sonra anestezi altında yumurtalar toplanıyor. Bu esnada, eşlerden de sperm örneği alınıyor ve toplanan yumurtalar içerisine spermler iğne ile veriliyor. Yaklaşık 4-5 gün, özel ortamlarda döllenme işlemi takip ediliyor ve bu dönemin sonunda en iyi embriyo(lar) rahim içerisine transfer ediliyor.

Haberin Devamı

EMBRİYO SEÇME İŞLEMİ NASIL YAPILIYOR?

Toplanan ve sperm ile döllenen yumurtalar, laboratuvar ortamında inkübatör adı verilen özel ortamlarında saklanıyor. Saklanma esnasında özel sistemler ile izlenen embriyoların özellikle öncelikli ve iyi bölünenleri not ediliyor. Daha sonra, özel skorlama sistemleri kullanılarak en yüksek kalitede oldukları tespit edilen embriyolar transfer edilmek üzere ayrılıyorlar. Merkezimizde özellikle blastosist adı verilen 5. gün embriyoları kullanılıyor. Bunun bir avantajı, blastosistler daha seçilmiş embriyolar oldukları için tutunma olasılıkları bir miktar fazla oluyor.

Tüp bebek tedavisinin başarısı bu etkenlere bağlı

TRANSFERİ SONRASI İLAÇ KULLANIMINA DİKKAT!

Transfer işlemi sonrası 1-2 gün istirahat etmek, ağır spor-iş yapmaktan kaçınmak, kafeinli içeceklerden uzak durmak, alkol-sigara almamak ve cinsel birliktelikten kaçınmak önemli. Transfer işleminden yaklaşık 12 gün sonra kanda gebelik testi bakıyoruz. Bu dönemde önerilen ilaçların eksiksiz kullanılması çok önemlidir.

Haberin Devamı

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!