Hepatit B nedir?

Güncelleme Tarihi:

Hepatit B nedir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2018 14:38

Hepatit B hastalığı, hepatit B virüsünün neden olduğu, bulaşıcı bir hastalıktır. 3-10 gün süren sarılık öncesi dönemde halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, deri döküntüleri, eklem ağrıları, koyu renkli idrar gibi belirtiler görülür. Sarılık dönemi değişkendir fakat genellikle 1-3 hafta sürer. Bu dönemde sarılık, açık veya yeşil dışkı, karaciğer hassasiyeti ve büyüklüğü olur. İyileşme döneminde, sarılık, iştahsızlık ve diğer belirtiler kaybolur ise de halsizlik ve yorgunluk, haftalar ya da aylar sürebilir.. Peki Hepatit B nedir?

Haberin Devamı

Kontrol edilmemiş kan transfüzyonu ya da kan ürünlerinin kullanımı,
Sterilize edilmemiş araçlarla tıbbi ya da diş müdahaleleri,
Anneden bebeğe doğum sırasında,
Kullanılmış enjektör paylaşımı,
Tıraş bıçağı, diş fırçası gibi eşyaların paylaşımı,
Sterilize edilmemiş araçlarla dövme ya da vücut takılarının uygulanması,
Güvenli olmayan cinsel ilişki.

Hepatit B Virüs Enfeksiyonlarında Bulaştırıcılık Dönemi Ne Kadar Sürer?

Akut veya kronik hepatit enfeksiyonu olmasına bakılmaksızın bütün HBsAg pozitif insanlar bulaştırıcı olarak kabul edilmelidir. Hastalığın bulaşmasından sorumlu madde (HBsAg ) kan ve vücut sıvılarında belirtilerin başlamasından 2 ay öncesinden belirtilerin çıkışının sonrasına kadar olan dönemde mevcuttur.

Hepatit B Virüs Enfeksiyonlarından Korunmak Neden Önemlidir?

Haberin Devamı

Akut HBV enfeksiyonu geçiren yetişkinlerin büyük bir kısmı tamamen iyileşir ve hastalığa karşı bağışıklık oluşur.

Ancak bununla birlikte akut hastalık geçiren insanların %1-2’sinde, % 63- 93 oranında ölümle sonuçlanan fulminant hepatit gelişir. Akut HBV enfeksiyonu sonuçları ciddi olabilmesine rağmen HBV enfeksiyonu ile ilişkili ciddi komplikasyonların çoğu kronik enfeksiyon nedeniyledir. Kronik karaciğer hastalığı, siroz veya karaciğer kanseri gibi hastalıklardan her yıl binlerce insan hayatını kaybetmektedir.

Hepatit B Virüs Enfeksiyonlarından Korunma Yolları Nelerdir?

Akut veya kronik HBV enfeksiyonu olan kişiler, diğer kişilere kanlarını ve diğer vücut sıvını başka insanlara bulaştırmaktan kaçınmalıdır. Onlar kan bağışında bulunmamalıdırlar hane halkı üyeleri ile diş fırçası veya jilet paylaşmamalıdır. Hastane ortamında, HBV enfeksiyonu olan hastalara karşı standart önlemler alınmalıdır. Ancak Hepatit B virüs enfeksiyonlarından korunmanın en etkin yolu aşıalmadır.

Hepatit B Virüs Enfeksiyonlarının Tedavisi Nasıldır?

Akut HBV enfeksiyonunun özgül bir tedavisi bulunmamaktadır. Tedavi destekleyicidir.

Kronik HBV tedavisindeki amaç siroz, karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanserine ilerlemenin önlenmesidir. Bu nedenle kronik hepatit B hastalarının, hastalık gelişimi ve tedavi seçenekleri açısından düzenli olarak takip edilmesi gereklidir. Kronik hepatit B tedavisinde kullanılan çok çeşitli ilaç seçeneği mevcuttur. Tedavi ile hastalık kontrol altına alınabilmekle birlikte virüsün vücuttan tamamen uzaklaştırılması genellikle mümkün olmamaktadır .Genel olarak tedavi hastalığın derecesine göre ağızdan alınan bir antiviral ilaçtan karaciğer nakline kadar değişiklik göstermektedir.

Haberin Devamı

Hepatit B Virüs Alınma Yaşı ile Hastalık Gelişimi Arasında Nasıl Bir Bağlantı Vardır?

Hepatit B virüs enfeksiyonlarının kronikleşmesi dolayısıyla ilerleyici sonuçlar doğurması yaş ile ters orantılıdır. Anneden HBV virüsü alan bebeklerin %90’ı, 1-5 yaş arası HBV ile enfekte çocukların ise % 30- 50’si kronik olarak enfekte olur. Yetişkinlerde kronik HBV enfeksiyonu gelişme riski yaklaşık % 5'tir.Bu nedenle bebeklik ve çocukluk dönemi aşılaması daha da önem kazanmaktadır.

Gebe Kadınlarda Serolojik Tarama Yapılmalı Mıdır?

Yenidoğan bebeklerin acil temas sonrası tedavisi gerekliliğinin belirlenebilmesi için, tüm gebe kadınlara doğum öncesi HBsAg bakılması önerilmektedir. HBV enfeksiyonu için risk altında olan kadınlar veya HBV enfeksiyonu geçiren kadınlar, doğum için hastaneye başvurdukları dönemde de tekrar test edilmelidirler.

Haberin Devamı

Bebeklerde Hepatit B Aşısı Uygulama Takvimi Nasıldır?

Bebeklerde ilk dozu doğumda ilk 72 saat tercihan 24 saat içinde uygulanmalıdır.1. ayın sonunda 2. doz ve 6. ayın sonunda da 3. dozu uygulanır.

Annesi Hepatit Taşıyıcısı Olan Yenidoğan Bebeğe HBV Enfeksiyonunun Önlenmesi İçin Neler Yapılmaktadır?

Annesi hepatit B taşıyıcısı olan bebeklere, 12 saat içinde Hepatit B aşısı 1.dozu ile birlikte HBIG (Hepatit B İmmun Globulini) de uygulanmalıdır. 2.doz 1.ayın sonunda ve 3.doz 6. ayın sonunda uygulanır. Bebeğe son aşı dozundan en az dört hafta sonra Anti-HBs ve HBsAg testleri bakılmalıdır. Bu şekilde hem aktif (aşı ile) ve hem de pasif (Hepatit B İmmun Globulini ile) bağışıklanan bebeklerin yaklaşık %95’inde HBV enfeksiyonlarını önlemek mümkün olmaktadır.

Haberin Devamı

Bebeklik Dönemi Dışında Hepatit B Aşı Uygulaması Nasıldır?

Bebeklik dönemi dışında da aşı uygulama takvimi 0-1-6 şeması şeklinde olmakla birlikte zorunlu hallerde hepatit B’nin 1. ve 2. dozu arasında en az 4 hafta, 2. ve 3. dozu arasında en az 8 hafta olmalı, ayrıca 3. doz 1. dozdan en az 16 hafta sonra uygulanmalıdır.

Aşının Etkinliği Nasıldır?

3 doz hepatit B aşısından sonra yetişkinlerin %90’dan fazlasında, bebek-çocukların ve 19 yaşa kadar olan kişilerin %95’inde yeterli antikor yanıtı gelişmektedir. Fakat yaşa bağlı olarak değişiklikler, düşmeler gözlenebilir.40 yaşından sonra da yaklaşık hastaların %90’ ında antikor yanıtı oluşurken 60 yaş üzerinde %75 antikor oluşmaktadır.

Haberin Devamı

Aşıya Yanıt Vermeyenlerde Yaklaşım Nasıl Olmalıdır?

3 doz aşı yapıldıktan sonra anti HBs yanıtı (≥10 mIU/ml) gelişmeyen kişilere 3 dozluk hepatit B aşı serisi tekrarlanır. Son dozdan 2 ay sonra antikor bakılır. 2 kür aşı yapılmasına rağmen cevap vermeyenler %5’lik gruba Hepatit B virüs enfeksiyonları ile ilgili bilgilendirme yapılır ve olası temasta HBIG ile proflaksi yapılır.

Aşının Kesin Yapılmaması Gereken Durum Var Mıdır?

Ekmek hamuru mayasına (Saccharomyces serevisiae) karşı gelişen çok şiddetli alerjik reaksiyon( anafilaktik reaksiyon) varlığında aşı uygulanmamalıdır.

Hepatit B Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

En sık bildirilen yan etkiler enjeksiyon yerinde ağrı ve hafif ateştir. Halsizlik, baş ağrısı ve huzursuzluk gelişebilir. Ölümcül olabilecek düzeyde allerji (anaflaksi) aşı yan etkileri raporlarına göre her 600.000 kişide bir görülen nadir bir yan etkidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!