Hepatit C
Hepatit C Haberleri
Hepatit C nedir? Hepatit C virüsü hakkında bilinmesi gerekenler
Hepatit C, kontrol altına alınmadığı taktirde olumsuz sonuçlar doğurabilen bir RNA virüsüdür. Hastaya bulaşmasının ardından uzun süreli karaciğer yetmezliği ile birlikte kronik karaciğer hastalığı, karaciğer sirozu hatta karaciğer kanserine bile neden olabilen Hepatit C, öpüşme, tokalaşma, aynı tuvaleti veya havluyu kullanma, aynı kaptan yemek yeme gibi durumlarda bulaşabilmektedir. İşte, Hepatit C hakkında bilinmesi gerekenler ve bulaşma yolları hakkında detaylı bilgiler
Hepatit C Nedir? Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi Nasıldır?
Hepatit C, bir RNA virüsü olan sarılık mikrobudur. Hastaya bulaştıktan sonra uzun süreli karaciğer harabiyetiyle kronik karaciğer hastalığı, karaciğer sirozu hatta karaciğer kanseri oluşabilir. Hepatit C mikrobu kan ve kan yoluyla bulaştığı için öpüşme, tokalaşma, aynı tuvaleti veya havluyu kullanma, aynı kaptan yemek yeme gibi durumlarda asla bulaşmamaktadır. Hepatit C’nin başka bir bulaş yolu ise aynı manikür, pedikür malzemelerinin birden fazla kişide kullanılmasıdır. Tıpkı iyi sterilize edilmemiş cerrahi malzemeler gibi bu malzemeler de kişiden kişiye bulaşı kolaylaştırmaktadır. Hepatit C nadiren akut, kısa dönemli sarılıkla bulgu verirken çoğunlukla sinsi ilerlemektedir. Hepatit C’si olduğu bilinen hastaların bu mikroptan tamamen kurtulmak için bir gastroenteroloğa başvurması ve tedavi olması gerekmektedir.
Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Doç. Dr. Salih Boğa cevaplıyor; Hepatit C nedir? Belirtileri, teşhisi ve tedavisi nasıldır?
Hepatit C, bir RNA virüsü olan sarılık mikrobudur. Hastaya bulaştıktan sonra uzun süreli karaciğer harabiyetiyle kronik karaciğer hastalığı, karaciğer sirozu hatta karaciğer kanseri oluşabilir. Hepatit C mikrobu kan ve kan yoluyla bulaştığı için öpüşme, tokalaşma, aynı tuvaleti veya havluyu kullanma, aynı kaptan yemek yeme gibi durumlarda asla bulaşmamaktadır. Hepatit C’nin başka bir bulaş yolu ise aynı manikür, pedikür malzemelerinin birden fazla kişide kullanılmasıdır. Tıpkı iyi sterilize edilmemiş cerrahi malzemeler gibi bu malzemeler de kişiden kişiye bulaşı kolaylaştırmaktadır. Hepatit C nadiren akut, kısa dönemli sarılıkla bulgu verirken çoğunlukla sinsi ilerlemektedir. Hepatit C’si olduğu bilinen hastaların bu mikroptan tamamen kurtulmak için bir gastroenteroloğa başvurması ve tedavi olması gerekmektedir.
Pandemide havuz mu deniz mi tercih edilmeli? Güneşlenirken maske takılmalı mı?
Hayatın normale dönmeye başlaması ve yaz sezonunun gelmesi ile birlikte havuz, deniz ve plajlarda yoğunluk arttı. Kurban Bayramı dolayısıyla tatil yörelerine seyahatlerin olacağını öngören uzmanlar, plajlardaki şezlong aralarında 1.5 – 2 metre mesafe bırakılmasını tavsiye ediyor. Uzmanlara göre, özellikle havuzlarda enfeksiyon riskinin yüksek olması nedeniyle bone kullanılması, giriş ve çıkışlarda mutlaka duş alınması gerekiyor.
Küresel Halk Sağlığı Sorunu: Hepatit Hakkında Her Şey
Kronik viral hepatitler tüm dünyayı etkilediği için küresel halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen ve ciddi sağlık sorunlarına yol açan hastalıklardır. Dünyada 1.4 milyon, Türkiye’de yaklaşık 20 bin kişi her yıl hepatit B ve hepatit C’ye bağlı karaciğer sirozu ile kanser nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Türk Karaciğer Vakfı (TKCV) Başkanı ve Gastroenteroloji ve Hepatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü nedeniyle hepatit hastalıkları ile ilgili önemli bilgiler verdi.
Milyonlarca kişi hepatit virüsü taşıdığından habersiz yaşıyor
Viral hepatitlere dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacı ile Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği tarafından 28 Temmuz günü, Dünya Hepatit Günü olarak kabul ediliyor. Dünya Hepatit Günü’ne özel açıklamalarda bulunan Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği (TKAD) Yönetim Kurulu adına Prof. Dr. Ramazan İdilman, hepatit B enfeksiyonundan aşı ile korunulabildiğini belirterek çoğunlukla sinsi ilerleyen hepatit C enfeksiyonuna dikkat çekti.
Hepatit C Riskiniz Nedir ?
Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği’nin aldığı kararla her yıl 28 Temmuz günü “Dünya Hepatit Günü” olarak anılıyor. Tüm dünyada yaygın olarak görülen ve ciddi bir halk sağlığı sorunu olan viral hepatitlere dikkat çekmek ve hastalıkla ilgili detaylı bilgiye ulaşmak üzere Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu ile konuştuk. Pullukçu; “kayıp hepatitli kalmasın” diyerek risk grubunda yer aldığını düşünen kişilerin, hepatit C enfeksiyonu açısından değerlendirilmek üzere bir hekime başvurmaları gerektiğinin altını çizdi.
Kocaeli'de iyileşen hastalardan alınan plazmalarla koronavirüs tedavisi yapılacak
Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde kurulan laboratuvarlarda, koronavirüs tedavisi görüp, iyileşen kişilerden alınacak plazmalarda bulunan antikorlar, kritik durumda olan hastaların tedavisinde kullanılacak.
Hepatit C nedir nasıl bulaşır? Hepatit C belirtileri nelerdir?
Tedavi edilmediği takdirde siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olan Hepatit C çoğunlukla sessiz ve herhangi bir belirti vermeden seyrediyor. Kuluçka dönemi ortalama 2 hafta ile 6 ay arasında olan Hepatit C akut ya da kronik olmak üzere iki şekilde ortaya çıkıyor. Peki, Hepatit C nedir nasıl bulaşır? Hepatit C virüsü belirtileri nelerdir? İşte, Hepatit C virüsü ve hastalıkla ilgili ayrıntılı bilgiler.
Ozon terapi ile bağışıklık sistemini güçlendirin
Ozon terapi, son günlerde dünya genelinde endişe yaratan korona virüs ve mevsimsel grip gibi bulaşıcı hastalıklarla mücadelede doğal destekleyici bir tedavi yöntemi. Ozonun anti mikrobik etkisi olduğunu belirten Dr. Mustafa Kemal Ataönder, bağışıklık sistemini güçlendiren ozon terapinin tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsü başta olmak üzere hepatit gibi bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde çok önemli bir rolü olduğuna dikkat çekti.
Karaciğerin düşmanı antibiyotik, dostu ise enginar değil
Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, vücudun kimya fabrikası olarak tanımladığı karaciğerin olağanüstü olduğunu vurgulayarak, "Gelişigüzel kullanılan antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar karaciğer hasarına yol açıyor" dedi. Bilimsel olarak karaciğere iyi geldiği kanıtlanmış bir bitkinin olmadığını da belirten Prof. Dr. Çakaloğlu, enginarın çok yüksek miktarda tüketiminin de karaciğer sağlığı için anlamlı olmadığını dile getirdi.
Hepatit C virüsü nedir, belirtileri nelerdir?
Hepatit C virüsünün neden olduğu karaciğer hücresinin hasarına ve tahribine yol açan karaciğer iltihabıdır. İnkübasyon süresi 2–26 hafta arasında değişir. Temas sonrası serokonversiyon süresi 8–9 hafta olup, 6 aya kadar uzayabilir. Akut ve kronik hepatite neden olabilir. Peki Hepatit C virüsünün belirtileri nedir ve kimler risk altındadır? İşte detaylar
Hepatit C virüsü nedir, belirtileri nelerdir?
Hepatit C virüsünün neden olduğu karaciğer hücresinin hasarına ve tahribine yol açan karaciğer iltihabıdır. İnkübasyon süresi 2–26 hafta arasında değişir. Temas sonrası serokonversiyon süresi 8–9 hafta olup, 6 aya kadar uzayabilir. Peki Hepatit C virüsünün belirtileri nasıl anlaşılır?
Çin'de 69 hastaya yanlış uygulamalardan hepatit C bulaştı
Çin’in doğusundaki bir hastanede 69 hastaya yanlış uygulamalar nedeniyle hepatit C bulaştı.
Hepatit C nedir, bulaşıcı mı?
Sinsi bir şekilde ilerleyen Hepatit C, tedavi edilmediği takdirde siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Hepatit C akut ya da kronik olmak üzere iki şekilde görülebilir. Peki, Hepatit C nedir, bulaşıcı mı?
Tüp bebek tedavisinin başarısı bu etkenlere bağlı
Tüp bebek tedavisinde ilk denemede başarı oranı erkek ve kadına ait birtakım faktörlere bağlı olabilir. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, tüp bebek tedavisinin başarısının hangi etkenlere bağlı olduğunu açıkladı.
Yenidoğan sünneti hakkında merak edilenler
Doğum ve doğumu takip eden 28 günlük süreçte yapılan sünnete ‘yenidoğan sünneti’ adı verilir. Peki, yenidoğan sünnetinin faydaları neler? Yenidoğan sünneti ne zaman ve hangi durumlarda yapılabilir? Yenidoğan sünneti ile ilgili ebeveynlerin merak ettiği detaylar hakkında uzmanlar bilgi veriyor.
Sindirim sistemi hastalıklarına dikkat
Gastroenteroloji Uzmanı Doktor Muzaffer Ertürk, mide, karaciğer ve bağırsak hastalıkları konusunda bilgiler verdi.
Her üç kişiden biri bu virüsün tehdidi altında
Viral hepatitler tüm dünyada yaygın olarak görülen ve Türkiye'yi de yakından ilgilendiren önemli bir halk sağlığı sorunu. Bu virüs aynı zamanda insanlık tarihi kadar da eski. Dünyada yaklaşık yılda 1,4 milyon insanın viral hepatit tiplerine bağlı hastalıklardan öldüğünün tahmin edildiğini belirten Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurten Elkin, “Yaklaşık 2 milyar yani her 3 kişiden birinin HBV ile 185 milyondan fazla kişinin ise HCV ile enfekte olduğu tahmin ediyoruz” dedi.
Bu Besinleri Tüketin, Kışı Hastalıksız Geçirin!
Bağışıklık sistemi ya da vücudun savunma mekanizması her mevsim güçlü olmak zorunda. Özellikle de bakteriler ve virüslerle sık sık karşılaştığımız sonbahar ve kış aylarında… Diyetisyen Emre Uzun sizler için analattı...
290 milyon kişi hepatitli olduğunu bilmeden yaşıyor
Yeditepe Üniversitesi İhtisas Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, 290 milyon kişinin hepatitli olduğundan habersiz olarak hayatını sürdürdüğünü belirterek Dünya Hepatit Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu.
Hepatit B ve D'ye "aşı" kalkan oluyor
Türk Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Dilek Oğuz: "Şu anda elimizde bulunan ilaçlar mikrobu karaciğerden tamamen atamıyor ve ya da uzun yıllar sonra atabiliyor. En doğru olanı mikrobu vücuda almamak. Bunun için aşılanmak önem taşıyor. Hepatit B önlenirse D de ortadan kalkar. Korunmak için hepatit B'ye karşı aşı yaptırılmalı" dedi.
"300 milyon hepatitli hastalığından habersiz"
Dünya üzerinde 300 milyon Hepatit B, 100 milyon ise Hepatit C hastası olduğunu söyleyen Memorial Şişli Hastanesi Gastroenteroloji-Hepatoloji Bölümü ve Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, "Bu insanların yaklaşık yüzde 80’i yani 300 milyonu hastalığından habersiz. Vakıf olarak ’Kayıp Milyonlar’ temasıyla hastalık konusunda farkındalığı amaçlıyoruz" dedi.
"300 milyon hepatitli hastalığından habersiz"
DÜNYA üzerinde 300 milyon Hepatit B, 100 milyon ise Hepatit C hastası olduğunu söyleyen Memorial Şişli Hastanesi Gastroenteroloji-Hepatoloji Bölümü ve Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, "Bu insanların yaklaşık yüzde 80'i yani 300 milyonu hastalığından habersiz. Vakıf olarak 'Kayıp Milyonlar' temasıyla hastalık konusunda farkındalığı amaçlıyoruz" dedi.
Sarılık nedir? Sarılık nasıl anlaşılır?
Sarılık, kandaki bilirubin düzeyinin artması sonucu deri, göz ve mukozaların sarı renk alması durumudur. Bir belirti (semptom) olup çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir, tek bir hastalığa işaret etmez.
Hepatit C Nedir?
Hepatit C virüsünün neden olduğu karaciğer hücresinin hasarına ve tahribine yol açan karaciğer iltihabıdır. Çoğunlukla sessiz ve herhangi bir belirti vermeden seyreden ve yavaş ilerleyerek geç dönemde ciddi karaciğer hasarına neden olabilen bir hastalıktır. Peki Hepatit C Nedir?
Korkutan gelişme: Hepatit C ile frengi çıktı
Karaman’da düzenlenen fuhuş operasyonunda gözaltına alınan ve daha sonra sınır dışı edilen 4 kadından 1’inin Hepatit C ile frengi hastalığı taşıdığı ortaya çıktı.
Fuhuş operasyonunda gözaltına alınan kadınlarda AIDS ve Hepatit C çıktı
Erzincan’da fuhuş operasyonunda gözaltına alınan kadınlarda AIDS ve Hepatit C olduğu tespit edildi.
Sünnet deyip geçmeyin! Bu önerilere dikkat!
Yazın gelmesi ve havaların ısınmasıyla beraber sünnet sezonu da açıldı. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Arman Çitçi, çocukları hem psikolojik hem de sağlık açısından etkileyen bu uygulama hakkında bilgi verirken, sünnet konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında görüşlerini paylaşıyor.
Gurbetçi kardeşlere karaciğer
Ailevi yüksek kolesterol hastası olan ve Almanya’da yaşayan iki kardeşin karaciğeri Türkiye’de değiştirildi. Önce 11 yaşındaki Oğuz Çelik’e, sonra 17 yaşındaki ablası Aleyna’ya, annelerinin kuzenlerinden alınan karaciğer parçaları nakledildi.
Herkes bu değişiklikleri konuşuyor!
Şampiyonlar ve UEFA Avrupa Ligi'nde dün gece oynanan maçlar nefesleri kesti. Juventus’un 2-0 kazandığı Porto maçında en dikkat çeken isim teknik direktör Massimo Allegri oldu. St.Etienne-ManU maçı ise kardeşler kapışmasıyla dikkat çekti.
Minik hastanın karaciğeri başka hastaya 'ilaç' oldu
Yüksek kolesterol hastası henüz 11 yaşındaki Oğuz Çelik’in karaciğeri alındı, sağlam bir karaciğer parçası nakledildi. Böylece sağlığına kavuşan küçük Oğuz’un alınan karaciğeri ise 3 yıldır nakil bekleyen siroz hastası Kiraz Çiftçi’nin hayatını kurtardı.
İstanbul'da fuhuş operasyonu!
İstanbul'un Silivri ilçesinde jandarma ekipleri tarafından, 5 otel ve 7 alkollü eğlence mekanına eş zamanlı düzenlenen operasyonda zorla fuhuş yaptırılan 84 yabancı uyruklu kadın yakalandı. Kadınlardan 13'ünde AIDS, Hepatit C gibi bulaşıcı hastalıklar tespit edildi.
Mide küçültme ameliyatından sonra alkol bağımlılığına dikkat!
Üsküdar Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, zayıflama ameliyatları sonrasında bağımlılıklarda artış görmeye başladıklarını belirterek, "Çünkü yemekle ruhsal açlıklarını doyururken, ameliyatla yemelerini ellerinden aldığınızda bu kez içki içmeye başlıyorlar" dedi.
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk: Haziran ayında 'Hepatit C virüsü taşıyan hastalar artıyor' diyerek Sağlık Bakanlığına başvurduk, komisyon kuruldu
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Kapaklı ilçesinde vakfa bağlı hizmet veren bir diyaliz merkezinde bazı hastalara Hepatit C virüsü bulaşmasıyla ilgili, haziran ayında durumu farkedip Sağlık Bakanlığına başvuru yaptıklarını ve komisyon kurulduğunu kaydetti.
Emekli promosyonlarına yönelik önemli açıklama
Bakan Soylu, Türkiye’de ruhsatlandırılmadığı için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geri ödeme listesinde yer almayan kanser ve nadir hastalıklarla ilgili ilaçları hızlı ve uygun maliyetle yurtdışından getirmek için eylülde ‘özel bütçe’ sistemine geçeceklerini söyledi.
Hepatit B ve C taşıdığı halde pek azımız bunu biliyor!
Türkiye'de Hepatit B ve C taşıyanların çoğu virüs taşıdığının farkında değil. Uzmanlar ise uyarıyor: Hepatit virüsleri son derece bulaşıcı.