Hanedan haberleri sayfasında Hanedan hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1202 Hanedan haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sultan 2’nci Abdülhamid’in Suriye’de yaşayan torunu ve Osmanoğlu hanedanı reisi Dündar Osmanoğlu 90 yaşında, Suriye’nin başkenti Şam’da yaşamını yitirdi. Tarihçi İlber Ortaylı “Kendisi hanedanın Şam Beyrut’ta yaşayan kolundan. Suriye’de savaş başlayınca maalesef çok imkânsız kaldılar” dedi.
#GazetehaberleriKalp krizi geçirmesi sonucu dün gece hayatını kaybeden Sultan İkinci Abdülhamid’in ve Gazi Osman Paşa’nın torunu Salih Zeki Yeğen’in eşi Ülkü Yeğen (68), son yolculuğuna uğurlandı. Katılım az olunca cuma namazından çıkan vatandaşlar cenazeye davet edildi.
#HanedanAtalarının yolundan gitmek yerine kendinden asırlar önce yaşamış Anadolu hükümdarlarını örnek aldı. Binlerce yıldır kimsenin giremediği bir mezar inşa etti. Komagene Kralı 1'inci Antiokhos'un Nemrut Dağı'nda inşa ettirdiği o höyük ve çevresindeki dev heykellerin anlamı neydi?
#SeyahatEvlenip hayatlarını birleştirmek isteyen çiftler için en özel günlerden biri düğünleri... Bu yüzden tüm dünyada o büyük gün hem çiftler hem de aileleri aylar önceden hazırlıklara başlar. Düğün heyecanı yıllardır aynı olsa da bazı düğün gelenekleri unutulmaya yüz tutmaya başladı. Buna rağmen bazı geleneklere ise hala sıkı sıkıya bağlıyız.
#DüğünDizileri, ikonlaştırılan müzik grupları, e-sporcularıyla dünyayı fet-heden Güney Kore, bütün bu kültürel birikimi dev bir ‘Hallyu’ya çevirdi. Hallyu, Kore dalgası demek. Çocuk-ergen, genç-yaşlı bütün kuşaklar bu dalgadan payına düşeni aldı. Kimi yemeklerine tutkun, kimi sinemasına… Hakkında pek az şey bilerek gittim ve yaratılan bu dalganın az bile kaldığını; tarihi, kültürü ve coğ-rafyasıyla ziyaretçilerine sunacak pek çok şeyi olduğunu gör-düm.
#Güney KoreEvlenip hayatlarını birleştirmek isteyen çiftler için en özel günlerden biri düğünleri... Bu yüzden tüm dünyada o büyük gün hem çiftler hem de aileleri aylar önceden hazırlıklara başlar. Düğün heyecanı yıllardır aynı olsa da bazı düğün gelenekleri unutulmaya yüz tutmaya başladı. Buna rağmen bazı geleneklere ise hala sıkı sıkıya bağlıyız.
#DüğünEvlenecek kızın evinde çeyiz sermek, ailelerin birbirine bohça göndermesi, gelin ile damadın yakasına düğünde altın ya da para takma gibi pek çok düğün geleneğimiz var. Sadece biz de değil tüm dünyada farklı gelenekler yıllardır sürdürülüyor. Mesela son yıllarda bir nebze olsa esnese de neden yüzyıllardır gelinlikler hep beyaz renkte oluyor hiç düşündünüz mü? İşte uzun yılardır değişmeyen hatta biraz abartılan düğün gelenekleri ve nedenleri...
#Düğünİran’da rejim, Reisi’nin beklenmedik kaybı sonrası otorite boşluğu oluşmaması için hızlıca harekete geçti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhbir’in geçiçi hükümet başkanlığında seçimlere gidecek İran’da, kazanın asıl etkisinin Hamaney’in veliahtını belirlemekte olacağı düşünülüyor.
#İranBilim insanı Ross Fellowes, 1922 yılında Mısır firavunu, Çocuk Kral Tutankamon'un mezarını açan 20'den fazla kişinin ölümüne neden olduğuna inanılan 'Firavun laneti'nin nedenini çözdüğünü iddia ediyor.
#Çocuk Kral Tutankamon1924 yılı Mart ayında Türkiye Cumhuriyeti milletini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararıyla son halifeyi makamından indirmiştir. Hilafet doğuşu, varoluşu ve kaldırılışıyla her safhasında çok özgün bir kurumdur. Hilafet var olduğu sürece ismi ve sahip olanın iktidarı ölçüsünde etkilidir. Bu statü bittiği zaman tekrar ihdası olmayan bir nadide kristal vazo gibidir. Bugün için hilafet avdeti mümkün olmayacak lüzumsuz bir kâbustur.
#Hilafetin KaldırılmasıFrank P. Herbert’ın ünlü klasiği ‘Dune’un son uyarlamasında, ikinci film karşımızda. Genç Paul Atreides’in mesih olarak kabul edilme sürecini hanedan çekişmeleri ve bir aşk hikâyesi eşliğinde anlatan bu adım da görsel açıdan kayıtsız kalınamayacak bir yapım. Lakin Denis Villeneuve imzalı çalışmada inanç sömürüsü, iktidar çatışmaları, ezilenlerin başkaldırısı gibi ideolojik tabanlı meseleler yüzeysel hamlelerle kıyıya vuruyor.
#Uğur VardanAlmanya’nın Saksonya Prensesi olan Xenia Florence, bir erkek dergisine poz verince deyim yerindeyse ortalık karıştı. Bu tür bir dergiye poz veren ilk aristokrat olan prensesin fotoğrafları tartışma yaratırken Xenia Florence, verdiği pozları savundu.
#Xenia Florence Gabriela Sophie IrisSelçuklu Devleti sultanlarının türbesindeki poşetler içerisine istiflenmiş kemikleri bir araya getirilerek DNA analizleri yapıldı. Sultanların hastalıkları, savaşlardaki aldıkları yaralar ve zehirlenmeleri, kimliklerinin tespitinde belirleyici oldu. Konya İl Kültür Müdürü Abdüssettar Yarar, "7 yıl boyunca 6 aşamada bu çalışma tamamlanmıştır. Eldeki bilimsel veriler işlenerek Selçuklu Hanedanı’nın silikon heykelleri oluşturuldu” dedi.
#Selçuklu DevletiSelçuklu Devleti sultanlarının türbesindeki poşetler içerisine istiflenmiş kemikleri bir araya getirilerek DNA analizleri yapıldı. Sultanların hastalıkları, savaşlardaki aldıkları yaralar ve zehirlenmeleri, kimliklerinin tespitinde belirleyici oldu. Konya İl Kültür Müdürü Abdüssettar Yarar, "7 yıl boyunca 6 aşamada bu çalışma tamamlanmıştır. Eldeki bilimsel veriler işlenerek Selçuklu Hanedanı’nın silikon heykelleri oluşturuldu” dedi.
#KonyaBir taraf İsmet Paşa’yı İkinci Dünya Savaşı’na girmemek gibi bir hatayla suçluyorlar. Türkiye’nin bu sayede On İki Ada’yı Almanlar eliyle kazanma şansından söz ediyorlar. Türkiye İkinci Dünya Savaşı’na girseydi Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Macaristan gibi Sovyet Rusya işgaline (kurtarmasına) terk edilen bir koz olurdu. İsmet Paşa’yı “fırsat kaçırıcıdır” diye tenkit edenlerin bu rejimi hiçbir şekilde istediklerini sanmıyorum. Maalesef insanlarımız tutarlı düşünmeyi tercih etmiyorlar.
#OsmanlıKışın gelmesiyle birlikte dünyanın dört bir yanından koronavirüs vakalarında artış yaşandığı haberleri de yeniden gündemde. Yeni varyantlar ve 2023’ün sonlarına doğru görülmeye başlanan gizemli zatürre vakaları bir kez daha korku yaratmaya başladı.
#Prenses KikoGünümüzde milyonlarca insan müzik dinlemek, bir şeyler izlemek, hatta ellerini kullanmadan telefonla konuşmak için Bluetooth teknolojisinden faydalanıyor. Peki kelime anlamı "mavi diş" olan Bluetooth isminin nereden geldiğini biliyor musunuz? İşte tarih ve teknolojinin kesişim noktasında ilginç bir hikâye...
#Bluetooth"Bunu söylemekten utanıyorum ama eğer bir sevgili edinme şansım olsaydı 20 yaşında birini isterdim..." Bu ilginç sözler sinema dünyasının bir değil birkaç dönemine damgasını vuran ünlü bir oyuncuya ait. 20 yaşında bir sevgili hayal eden bu yıldız kendisi ise 85 yaşında.
#Jane Fonda“Hollywood’un altın çağı” olarak adlandırılan dönemden hayatta kalan yegâne oyunculardan biri. Yıllarca sayısız filmde rol aldıktan sonra başrolünde oynadığı Hanedan adlı diziyle bütün dünyada tam anlamıyla fırtınalar estirdi. Onun için yaşayan efsane demek mümkün.
#Joan CollinsKonya’da Türkiye Selçuklu Hanedan Sergisini gezen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, türbede elde edilen kemiklerin analizi sonrası serginin oluşturulduğunu belirterek, “Vücut yapıları analiz edildi. Sonunda da bu sergide sergilenecek halde bire bir yakın kopyaları elde edildi. Yüzde 95 oranında bir gerçeklikle bu sergi alanı oluşturuldu” dedi.
#Mehmet Nuri ErsoyMevsimlerdeki değişim Ege adalarının işine yaradı, turizm sezonu kasıma kadar uzadı. Su yüzülecek kadar sıcak, sokaklar saatlerce yürüyecek kadar ılık. Yazın sık sık ziyaret etsem de plajlarından ayrılamadığım Kos’u bu kez çarşı-pazar gezip antik kentlerinden lokantalarına detaylı bir rehber hazırladım.
#KosCumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutladığımız bu süreçte tarihçi ve Hürriyet yazarı Prof. Dr. İlber Ortaylı en çok yorulan isimlerden biri. Şehirden şehire koşturup konferanslarda bu zaferi nasıl elde ettiğimizi anlatıyor. Benim sorularımı da gündemdeki İsrail-Filistin savaşına gönderme yaparak cevapladı: “Bizim buradan başka gidecek yerimiz yok. Görüyorsunuz, gidecek başka yeri olmayan kavimler ne vaziyetteler!”
#Atatürk