erken tanı haberleri sayfasında erken tanı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 5239 erken tanı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Otizmle mücadelede erken tanı ve eğitim büyük rol oynuyor. Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Burçak Karakaya “3-4 yaştan önce haftada en az 20 saat yoğun özel eğitim alan çocukların yaklaşık yarısında otizmin belirtileri kontrol altına alınabilmekte” diyor.
#OtizmKoronavirüse yakalanan Semra Şenbaşlar, hiç belirti göstermediği için gittiği doktorda akciğerlerinde tümör olduğunu öğrendi. 2 çocuk annesi 63 yaşındaki Semra Şenbaşlar, “Teşhisi ilk duyduğumda korkmuştum ama şansıma iyi huylu çıktı ve erkenden müdahale edildi. Doktoruma da çok teşekkür ediyorum. İnsanlar kontrollerini aksatmasın” dedi.
#KoronavirüsTürkiye’de en sık görülen beş kanser türünden biri olan kolon (kalın bağırsak) kanserine, genellikle 50 yaşın üzerindeki kişilerde rastlanıyor. Ancak ülseratif kolit ya da familial polipozis gibi bazı ailesel hastalıkların olması halinde 50 yaş altında hatta 20’li yaşlarda dahi görülebiliyor. Genellikle aşırı yağlı beslenmek ve kızartma türü yiyecekleri tüketmenin hastalığın ortaya çıkmasında önemli rol oynadığına işaret eden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Özcan Gökçe, ayrıca obezite ve sigaranın da birer risk faktörü olarak öne çıktığına dikkat çekti. Prof. Dr. Gökçe, “Kanserin en güçlü düşmanı erken tanıdır” dedi.
#Prof. Dr. Özcan GökçeRahim ağzı kanserinin içerlek bir organda oluşmasından dolayı sinsi bir şekilde ilerleyebileceğinden bahseden Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Petek Balkanlı, en büyük sıkıntının bazen hiç şikâyet olmaması olduğunu vurgulayarak, “Düzenli kontrol şart” dedi.
#SağlıkCOVID-19 nedeniyle rutin kontrollerin ertelenmesi nedeniyle daha geç evre kanser vakaları attı. Yakınması olsun, olmasın virüs korkusundan insanların hastaneye gitmekten çekindiklerini belirten Genel Cerrahi Uzmanı ve Meme Sağlığı Merkezi Direktörü Prof. Dr. Metin Çakmakçı, önemli açıklamalarda bulundu.
#Erken TanıKalp ve damar hastalıklarına karşı alınması gereken önlemleri sıralayan ve risk yoksa bile 5 yılda bir kontrolün önemine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Neyyir Tuncay Eren, “TÜİK verilerine göre 2018 yılında Türkiye’de 162 bine yakın kişi dolaşım hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdi. Erken tanı koyulmak ve uygun tedaviler yapılarak bu 162 bin kişinin en az 100 bininin yaşamını kurtarmak mümkündü” dedi.
#Medicana International Ankara HastanesiMEMEDER Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Beyza Özçınar, mamografi ile ilgili son yıllarda yanlış bilgi paylaşımlarının olduğunun altını çiziyor.‘‘Mamografi akciğer röntgeni kadar bile radyasyon vermiyor. Mamografi meme kanseri taramasında en etkili yöntem, kadınlarımız mamografi çektirmekten kaçınmamalı.’’
#Erken Tanı1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı. Yüzde 33 oranla Türkiye’de kadınlarda en çok görülen kanser türünün meme kanseri olduğunu belirten Doç. Dr. Uğur Deveci, "Meme kanseri korkulacak değil, tedavisi olan bir durumdur. Önemli olan erken dönemde saptamaktır. Gelişmiş cerrahi yöntemlerle hem hayatınız hem memeniz kurtarılabilir.” diyor.
#MamografiMenopoz sonrası dönemde yaşanan kilo artışı ve obezitenin meme kanseri riskini artırdığını belirten Prof. Dr. Fatih Aydoğan, "Düzenli egzersiz yapılması ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi gerekiyor. Haftada 3 saat düzenli egzersiz yapmak meme kanseri riskini yüzde 20-25 oranında azaltıyor" dedi.
#EgzersizRadyoloji Uzmanı Dr.Rengin Türkgüler cevapladı; Neden meme ultrasonu yaptırmalıyız?Erken tanı hayat kurtarır. Meme kanseri kadınlarda en sıkgörülen kanserdir. Meme kanserinde bebek emzirmeniz, emzirmemeniz, bekarolmanız, evli olmanız, çok çocuğunuzun olması ya da çocuğunuzun olmaması sizi memekanserinden korumaz.
#Erken TanıDünyaya göz tansiyonu hastalığıyla gelen 10 günlük Göktuğ Emir Uyar bebek, kritik cerrahi operasyonla sağlıklı görme yetisine kavuştu. Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Muhsin Eraslan, “Hastalık, 18 bin bebekte 1 görülüyor” dedi.
#Göz TansiyonuBel ağrısının fiziksel eforun yoğun olduğu işlerde çalışan bireyler arasında oldukça yaygın görülen bir sağlık sorunu olduğunu dile getiren Özel İzmir Gazi Hastanesi’nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Khassan Saıdazımov, “İnşaat işçileri, fabrika çalışanları, tarım emekçileri, masa başı çalışanları ya da uzun süre ayakta çalışan kişilerde, bel bölgesi zamanla aşırı yük altında kalarak yıpranır. Bu da kaslarda gerilmelere, omurga disklerinde bozulmalara ve sinir köklerinde baskılara yol açabilir. Zamanla gelişen bu durum, günlük yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren ağrılarla kendini gösterir” dedi. Bel ağrısının ortaya çıkmasının temel nedenleri arasında bel kaslarının zorlanması, omurlar arasındaki disklerin aşınması, sinir sıkışmaları ve omurga yapısındaki bozulmaların yer aldığını belirten Saıdazımov, “Özellikle uzun yıllar boyunca ağır kaldırmak ya da yanlış pozisyonlarda çalışmak, bu rahatsızlıkların daha erken yaşlarda görülmesine sebep olur. Bu gibi şikâyetlerle başvuran hastalarda tanı koymak için öncelikle ayrıntılı bir fizik muayene yapılır. Ardından, gerekli görüldüğü takdirde manyetik rezonans (MR) görüntüleme ve bilgisayarlı tomografi (BT) gibi ileri tetkiklerle tanı netleştirilir” diye konuştu.
#Bel AğrısıGöz kapağı düşüklüğünün (pitozis), üst göz kapağının normalden daha aşağıda konumlanması durumu olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Berkay Akmaz, bu düşüklüğün hem estetik hem de fonksiyonel açıdan önemli sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Göz kapağı düşüklüğünün doğuştan (konjenital) olabileceği gibi sonradan (edinsel) da gelişebileceğini belirten Doç. Dr. Akmaz, “Pitozisin derecesi ve altta yatan nedene bağlı olarak, görme alanını daraltması ya da diğer oftalmolojik komplikasyonlara zemin hazırlaması mümkündür” dedi.
#Göz Kapağı DüşüklüğüÖzellikle ergenler ve genç yetişkinlerde, HIV pozitif kişi sayısı her geçen gün hızla artıyor. Genelde de durum pek iç açıcı değil! Dünyada tedbir ve ilaçlar sayesinde hızla gerilerken, Türkiye’de HIV’li sayısı son 10 yılda 4 kat artmış durumda. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 1985’ten, Kasım 2024 tarihine kadar doğrulama testi pozitif çıkan ve bildirimi yapılan 45 bin 835 HIV ile yaşayan var. Daha da düşündürücüsü, test yaptırmadığı için gerçeği bilmeyen binlerce kişinin daha olduğu tahmin ediliyor. Neden mi anlattım bunca şeyi? Her yıl kasım ve içinde bulunduğumuz mayıs ayında gerçekleştirilen HIV Testi Farkındalık Haftası içindeyiz. Bu nedenle HIV’e dair tüm merak edilenleri 5 soruda masaya yatırdık.
#HIVTürkiye’de 2 milyon çiftin çocuk sahibi olamadığını belirten Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Akif Diri, kısırlığın kadın doğurganlığı ile eş tutulduğu için toplumumuzda erkeklere ait kısırlığın görmezden gelindiğini söyledi, basit ama yaygın alışkanlıkların sperm kalitesini düşürebildiğini belirterek, erken tanı ve tedavi ile kısırlık riskiyle karşılaşan çiftlerin çocuk sahibi olabileceğini açıkladı.
#İnfertiliteEski ABD Başkanı Joe Biden'a agresif ve ileri evre bir prostat kanseri tanısı konduğu ve kanserin kemiklerine yayıldığı belirtildi. Biden'a, başkanlık görevini bırakmasının hemen ardından ileri evre kanser tanısı konulması, hastalığın başkanlığı sırasında teşhis edilmemesi ABD'de tartışmalara neden oldu. Gerçekten de kanser bu aşamaya gelene kadar nasıl teşhis konamadı? Bugüne kadar yapılan kan testlerinde nasıl fark edilmedi? 82 yaşındaki Biden'ın hastalığının bunca süre belirti vermemesi normal mi? Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği’nden Doç. Dr. Selçuk Sarıkaya ile konuştuk.
#SağlıkGenel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Burak Işık, “Pankreas kanseri belirti vermeden ilerler, fark edildiğinde ise çok geç olabilir. Karın ağrısı, mide bulantısı gibi şikayetlerin hafife alınmaması gerekir. Whipple ameliyatı bu sessiz tehlikeye karşı en güçlü cerrahi yanıttır” dedi.
#Pankreas Kanseri56 milyon anne ve çocuğun incelendiği yeni bir araştırmada, hamilelik diyabeti ve otizm arasında önemli bir bağlantı keşfedildi. Buna göre, hamilelik dönemi diyabeti olan annelerin çocuklarının nörogelişimsel bir sorun yaşama ihtimali yüzde 28 daha yüksek.
#Gebelikte Diyabetİzmir’in pek çok sektörde gelişim içerisinde olduğunu söylüyor Can Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Muzaffer Keskiner, “Bu gelişme de kentin hem kuzey hem de güney aksında yeni sağlık yatırımlarını zorunlu kılıyor. Bizim de İzmir’e yönelik iki hastane yatırım planımız bulunuyor. Bakanlığın yatırım konusunda yönetmelikleri kolaylaştırıcı hale getirmesini istiyoruz” diyor.
#İzmir56 milyon anne ve çocuğun incelendiği yeni bir araştırma, hamilelik dönemindeki diyabet ve otizm arasında çok önemli bir bağlantıyı ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, hamilelik döneminde diyabeti olan kadınların çocuklarının, nörogelişimsel bir sorun yaşama ihtimali yüzde 28 daha yüksek. Peki bu ne anlama geliyor? Konunun uzmanı 6 soruda detaylandırdı.
#Hamilelikte DiyabetGöz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ömer Takeş, gözün yüzeyinde büyüyen, üçgen şeklinde beyaz-krem renginde bir doku olan ve halk arasında ‘gözde et yürümesi’ ya da ‘kuş kanadı’ olarak adlandırılan pterjium hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi.
#PterjiumSon yıllarda doğum sayısının azalması, anne olma yaşının 35’in üzerine çıkması, sağlıksız beslenme, sigara ve obezite gibi sorunlar nedeniyle kadınsal hastalıkların görülme sıklığı ülkemizde de giderek artıyor. Bir yandan da pek çok kadın bu hastalıkların yol açtığı şikayetleri dile getirmeye utandığı için, erken tanı imkânı kaçırılabiliyor.
#Kadın SağlılığıSon yıllarda sağlıksız yaşam alışkanlıklarının da etkisiyle dünya genelinde görülme sıklığı hızla artan kalp hastalıkları ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Ülkemizde kalp ve damar hastalıklarının, tüm ölümlerin yüzde 33’ünü oluşturduğunu, üstelik artık çocuk yaşlarda da sık karşılaşıldığını belirten Doç. Dr. Gürkan, kalp sağlığı için ihmale gelmez 7 öneride bulundu.
#Kalp HastalıklarıTBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in geçirdiği aort yırtılması, bu ciddi sağlık durumunun belirtilerini ve erken tanı kriterlerini gündeme taşıdı. Göğüs veya sırt bölgesinde ani ve şiddetli ağrı, nefes darlığı, bayılma ve tansiyon düşüklüğü gibi belirtiler, aort yırtılmasının habercisi olabilir. Uzmanlar, bu tür belirtilerle karşılaşıldığında zaman kaybetmeden tıbbi yardım alınması gerektiğini vurguluyor.
#Aort YırtılmasıKalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, aort damarın yırtılmalarının ölümcül sonuçlar doğurabileceğini belirterek, özellikle 40 yaş sonrası, yüksek tansiyon veya aort kapak sorunu olan bireylerin yılda bir tomografi çektirmesini önerdi. Prof. Dr. Köksal, TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in geçirdiği aort yırtılması üzerinden örnek vererek, bu gibi ani gelişen damar yırtılmalarında erken tanı ve düzenli takip ile hayat kurtarılabileceğini vurguladı.
#AortSağlık Bakanlığı’nın 2018 yılında 18-36 ay arasındaki tüm çocuklara yönelik başlattığı Otizm Tarama ve Takip Programı ile bugüne kadar 2.5 milyon çocuğa otizm taraması yapıldı. Bu sayede çocukların ihtiyaç duydukları erken müdahale tedavilerine en kısa sürede başlandı.
#Sağlık Bakanlığı“Kuzey’in oğlu” Volkan Konak dün memleketi Trabzon’un Maçka ilçesinde gözyaşları içinde son yolculuğuna uğurlandı. Bu erken ve ani ölüm hiç şüphesiz ailesini olduğu kadar biz hayranlarını da derinden sarstı. Çok üzücü olsa da bu ani ölümle birlikte gündeme getirmek istediğim bir soru var. Hürriyet muhabirlerinin yakınlarından aldığı bilgiye göre, ünlü şarkıcı sağlığını oldukça önemsiyor, düzenli check-up yaptırıyordu. Doktoru gerek görmediği halde, yıllar önce, yüzde 10 tıkalı olan kalp damarına stent taktıran sanatçı, ramazan ayı öncesinde de check-up’tan geçmiş ve yakın çevresine “Turp gibiyim” demişti. Peki yakın zamanda check-up’tan geçtiyse rahatsızlığı neden fark edilmedi? Büyük hastanelerden tutun da en küçük sağlık merkezlerine kadar neredeyse her yerde yapılan ve hatta bir telefonla bile binlerce liraya, kolayca satılan check-up’lar kocaman bir aldatmaca mı yoksa?
#Check-UpOtizm, bireylerin sosyal iletişim, davranış ve öğrenme süreçlerinde farklılıklar gösterdiği nörogelişimsel bir durum. Her otizmli birey, kendine özgü bir dünyaya sahip ve bu dünya, doğru anlayış ve destekle daha parlak bir geleceğe dönüşebilir. Ancak, toplum olarak otizmli bireylerin potansiyellerini keşfetmek, onları sadece birer “özel bireyler” olarak görmekle sınırlı kalmamalı; aynı zamanda eşit fırsatlar sunarak daha kapsayıcı bir ortam yaratmalıyız. Bu kapsayıcı ortamla birlikte çocuklarımızın bağımsızlaşmasını, iş hayatına entegrasyonunu ve toplumsal kabulünü artırabiliriz.
#Konuk YazarMart ayı, dünya genelinde Endometriozis Farkındalık ayı olarak anılmakta ve bu dönemde sağlık otoriteleri, sivil toplum kuruluşları ve hasta destek grupları milyonlarca kadını etkileyen bu sinsi hastalığa dikkat çekmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Endometriozis’in dünya çapında yaklaşık 190 milyon kadını etkilediğini ve teşhisinin ortalama 7-10 yıl geciktiğini raporlamaktadır. Amerikan Üreme Tıbbı Derneği (ASRM) ve Avrupa İnsan Üremesi ve Embriyoloji Derneği (ESHRE) gibi kurumlar tanı ve tedavi süreçlerini hızlandırmak, toplumda farkındalık yaratmak ve yaşam kalitesini artırmak amacıyla bu ay boyunca etkinlikler düzenlemektedir. Endometriozis yalnızca bir kadın hastalığı değil; aynı zamanda iş gücü kaybına, psikolojik sorunlara ve ciddi sosyal etkilere neden olan küresel bir halk sağlığı problemidir.
#EndometriozisRize'de, 72 yaşındaki emekli öğretmen aile hekiminin yönlendirmesiyle yaptığı tarama sayesinde erken evrede kanseri yenerek hayata tutundu. Yakup Cansız, "Hiçbir şikâyetim yoktu. Aile hekimimi kırmamak adına verdiği kanser tarama kitiyle taramamı yaptım. Sonucun pozitif olduğu gördüm. Başarılı bir ameliyat geçirdim kendimi çok iyi hissediyorum. " dedi.
#RizeRize'de, 72 yaşındaki emekli öğretmen aile hekiminin yönlendirmesiyle yaptığı tarama sayesinde erken evrede kanseri yenerek hayata tutundu. Yakup Cansız, "Hiçbir şikâyetim yoktu. Aile hekimimi kırmamak adına verdiği kanser tarama kitiyle taramamı yaptım. Sonucun pozitif olduğu gördüm. Başarılı bir ameliyat geçirdim kendimi çok iyi hissediyorum. " dedi.
#RizeDünya genelinde en yaygın kanser türlerinden biri olan kolorektal kanserin önlenmesi için kırmızı et tüketiminin sınırlandırılması ve D vitamini seviyesinin kontrol edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Taner Oruğ, erken tanının önemini vurguladı. Oruğ, "Kolorektal kanser, geç fark edildiğinde vücuda hızla yayılabilir. Erken tanı, tedavi şansını ciddi oranda artırır" dedi.
#Sağlıkİzmir Ekol Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Haluk Özer, “Bazen hiçbir bulgu vermeyen tümörler olmakla birlikte geçmeyen baş ağrısı, devam eden bulantı, sık ve sebepsiz kusma tümör olasılığını akla getirmelidir. En ufak şüphede beyin MR’ı çekimi gerekir” dedi. Özer, “Herhangi bir şekilde beyin tümörü şüphesi duyduysanız, öncelikle mutlaka beyin sinir cerrahı veya nöroloji hekimine müracaat etmeniz gerekir. Her hastalıkta olduğu gibi beyin tümörlerinde de erken teşhis hayat kurtarır” diye konuştu.
#1Kayak, snowboard gibi aktiviteler yapan 37 yaşındaki Ashley Christine, bacağında bir ağrı hissetmeye başladığında doktora gitti. Kendisine ayağının kırık olduğu söylendi ama o bu acının kırık nedeniyle olmadığından emindi. Doktorlara tekrar görünmek için resmen yalvardı ve sonunda bacağındakinin kırık değil dev hücreli ve kemikleri yiyen bir tümör olduğunu öğrendi. Ashley Christine, inatla hastaneyi arayıp doktorların onu tekrar muayene etmesi için ısrar etmeseydi hâl'a kemiklerini kemiren o büyük tümöre sahip olacaktı.
#Tümör