Doğum sonrası ve emzirme dönemleri ile doğum öncesi dönem hormonal değişiklikleri beraberinde getirir. Doğumdan sonra vücut zamanla iyileşmeye başlar. Bu süreç, eski bakım prosedürüne geri dönülerek ve etkili adımlar eklenerek daha verimli hale getirilebilir. Emzirme sürecinde kullanılan ürünlerin içeriğine ekstra özen gösterilmeli mutlaka uzman hekime danışılmalıdır. Günlük rutinlere ekleyerek kısa sürede toparlanma sağlayabilirsiniz. Yapılabilecekler ise şu şekildedir:
#Doğum SonrasıVücut biçiminiz, cilt tonunuz, diyet ve egzersiz planınız ne olursa olsun, hamilelik dönemi içerisinde cildimiz elastikiyetini yitirir, kolajen yapısı zayıflar ve belirli yağ kümelerinden kurtulmak daha da zorlaşır. Kırışıklıklar, ince çizgiler ile birlikte genetik selülit oluşum kendisini gösterir ve bu da genel bir sorun haline gelir.
#KadınDoğum sonrasında meydana gelen deformasyonlar, hemen her annenin başlıca sorunları arasında yer alıyor. “Doğum sonrası hangi estetik operasyonlar yapılabilir? Vücudunuzu eski formuna kavuşturabilir misiniz? Daha iyi görünmek için ameliyat seçenekleri hangileridir?” gibi sorulara Plastik Estetik ve Rekonstüktif Cerrahı Uzmanı Doçent Doktor Tayfun Türkaslan cevap veriyor.
#Doğum SonrasıSağlıklı bir gebelikte kadınların gebelik boyunca kilo almaları doğru ve normaldir. Gebelikle alınan kiloları vermek zaman alsa da doğumdan sonra rekor denilebilecek sürede vücudu eski formuna dönen ünlü anneler ise kırmızı halılara ve plajlara dönebiliyor. Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Yunus Doğan annelik estetiği hakkında önemli bilgiler verdi.
#Annelik Estetiği“Bir kadın, her türlü doğum senaryosuna hazır olmalıdır” Dr. Michel Odent / Bu ifadeyi hiç unutmuyoruz. Kılavuzumuz… Doğumda her ne yaşanırsa yaşansın, önce tertemiz, bembeyaz bir kağıda içini boşaltıp, tüm olumsuzluklardan beden ve ruhunuzu arındırarak, bebeğinizi kucağınıza almalısınız. Bunu tam olarak yapabildiğinizde, emzirmeye hazırsınız demektir. Yani doğumu ruhsal olarak da tamamlamalısınız.
#EmzirmeDoğum sonrası hemen her kadının vücudunda bazı sorunlar meydana gelebiliyor. Annelik dönemi ile birlikte estetik kaygıları bir süre göz ardı eden kadınların yoğun olarak kalça bel basen karın göğüs ve genital bölgelerde problem yaşadığını belirten Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ayşen Bilge Sezgin, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Doğum SonrasıKadınlarda doğum sonrası özellikle karın bölgesinde oluşan sarkmalar ve deformasyonun çoğu zaman spor ve diyetle giderilmesi mümkün olmuyor. Dünyada ‘Mommy makeover’ adı verilen hamilelik sonrası estetik operasyon ise son yıllarda Türkiye’de de yaygın şekilde yapılıyor. Özellikle 30-39 yaş aralığında doğum yapan kadınların tercih ettiği ‘Mommy Makeover’ birçok farklı operasyonu içerirken karın, meme, basen, kalça ve genital bölgeler için uygulanabiliyor.
#Doğum SonrasıDoğum anını takip eden ilk dakikalar, saatler, bebeğin yeni dünyasıyla ile ilgili ilk mesajlarını aldığı kritik saatlerdir ve gelecekteki davranışları üzerinde de etkileri bulunmaktadır. Bu yüzden Dünya Sağlık Örgütü ve tüm diğer kuruluşlar, doğumdan sonra bebeğin, her şey yolundaysa, doğar doğmaz anne kucağına verilmesini önerir.
#Bebek“Sezaryen, bir doğum tercihinden ziyade anne ve/veya bebek için hayat kurtaran bir operasyon olduğunda uygulanmaktadır” diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökçenur Gönenç, sezaryen doğum ve obezite ilişkisini değerlendirdi.
#Doğum SonrasıGebelik sonrasında vücudun kaybedilen formunun geri kazandırılması amacıyla yapılan annelik estetiği (mummy makeover); annelerin yüzünü güldürüyor. Ülkemizde ve tüm dünyada annelik estetiğine olan ilginin gelişen farkındalık ile arttığını söyleyen Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ömer Faruk Ünverdi konuyla ilgili bilgi verdi.
#Gebelik"Emziriyorum ama tatlı isteğiyle başa çıkamıyorum" diyorsanız yalnız değilsiniz. Emziren annelerin çoğunlukla zorlandığı ortak sorun her emzirme sonrası acıkma ve özellikle tatlı yiyeceklere olan isteğin artması oluyor. Her ne kadar tatlı yiyecek ve içecekleri tüketmenin anne sütünü miktarını ve kalitesini artırmaya bir etkisi olmasa da yerken mutlu hissettiren gıdalar dolaylı olarak süt artırıcı etki gösterebiliyor. Ancak bu tatlılar içeriğindeki yüksek şeker ve /veya yağ içeriği ile anne sütünün kalitesini artırmıyorken anneye de genellikle ağırlık artışı olarak geri dönüyor.
#Süt Artıran SmoothieBazen, hayalimizdeki gibi bir doğum yapamayabiliriz. Bu nedenle Dr. Michel Odent “bir kadının her türlü doğum senaryosuna hazır olması gerektiğini” söyler. Ya da her şey istediğimiz gibi gitse bile, doğum kendi başına bir travma kabul edilebilir. Ancak travmanın, her zaman olumsuz bir sonuç doğurduğu genellemesinin doğru olmadığını söylemek isterim. Travma, bizi büyüten bir hayat olgusudur kimi zaman ve bundan iyileşerek çıkmak mümkündür. Post travmatik stres bozukluğu, travmadan iyileşemeyenlerde görülen bir durumdur.
#Doğumİzmir'de, bir ortaokulda matematik öğretmeni olan Y.P.B.'nin (30), ilk çocuğunun doğumu sonrasında, üşümemesi için hemşireler tarafından ayaklarına konulan sıcak su torbasının uzun süre unutulması üzerine 2 topuğunun yanmasıyla ilgili davada, karar verildi. Hemşireler Damla Ö. ve Bennan Ş., 1500'er TL adli para cezasına çarptırıldı.
#Topuk Yakma20. yüzyılın başında Avusturyalı bilim insanı Sigmund Freud'un yaptığı çalışmalar, psikolojik hastalıkların teşhis ve tasnif edilmesinde önemli rol oynadı. Psikanaliz biliminde ilerleme kaydedilmesi, hem obsesif - kompulsif bozuklukların hem de kişilik bozukluklarının hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamızı sağladı. Psikolojik hastalıklar nelerdir? Sizin için hem Latince hem de Türkçe isimlerini derledik.
Hamileler havuza girebilir mi sorusu pek çok kişinin araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Yüzmenin özellikle hamilelik sürecinde büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Jin. Op. Dr. Pınar Tokatlıoğlu, hamileler denize ve havuza girebilir mi sorusunu ayrıntılarıyla açıkladı. Peki, Hamileler denize ve havuza girebilir mi? İşte, o detaylar
#Hamileler Denize Girebilir MiDokuz ay boyunca sabırsızlıkla bebeğini kucağına almayı beklemiş bir annenin doğumdan sonra en son duymak isteyeceği şey ‘Sütün geliyor mu?’ sorusudur. Aile üyeleri, akrabalar, arkadaşlar yeni annenin psikolojisini nasıl etkileyeceğini düşünmeden inatla bu soruyu soruyor ama sırf bu emzirme baskısı yüzünden sütten kesilen, emzirme fobisi oluşan, depresyona giren, ailesi ile arası açılan pek çok kadın var. Biz de onların sesine kulak verdik...
#Anne Sütü