Vücuttaki yağ miktarının artmasına bağlı kilo artışı olan obezitenin görülme sıklığı, hem dünyada hem de ülkemizde sanki bir salgın hastalıkmış gibi giderek artıyor. Türkiye’de çocuk ve gençlerin yüzde 10-25’inin fazla kilolu veya obez olduğu bildirilmektedir.
#ObeziteHem dünyada hem de ülkemizde obezite sorunu bir çığ gibi büyüyor. Bu konuda sayısız araştırma yapılıyor ve çocukluk çağı obezitesini önlemek için nasıl önlem alınması gerektiği konusunda aileleri bilinçlendirici yüzlerce makaleler yayınlanıyor. Buna rağmen dünyadaki obez insan sayısı her geçen gün artıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine dayanan bir çalışmaya göre, Türkiye obezitede dünya sıralamasında 4. ülke. Türkiye'deki her 3 kişiden birinin obez ve kadınların oranı erkeklerden daha fazla.
#ObeziteTürkiye’de yapılan araştırmalara göre çocuklarda ve gençlerde obezite oranı yüzde 25 civarında. Özellikle çocuklarda genetik ve hormonal kaynaklı obezitenin görülme oranının düşük olduğunu söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Fatih Çiftçi, "Çocukluk çağı obezitesinin yüzde 90-95’i fazla kalori alımı ve yetersiz kalori harcanmasından kaynaklanıyor" dedi.
#ÇocukYaşanmış hikâyelere baktığımızda kilolu çocuklar bebekken çok sevilir, tombul tombul boğumlar iyi bakıldığının göstergesi kabul edilir, insanların sevgisini artırır. Zamanla bu tombulluklar “az yesene” gibi sözlerde karşılık bulur. Bir de üstüne sosyal ortamlarda alay edilir. O da yetmezmiş gibi herkes “kilolu çocuğa dokunmalı” anonim kuralı ile hareket edip durmadan taciz eder. Eğitmen ve Danışman Ebru Demirhan, kilo sorunu yaşayan çocukların ailelerine önerilerde bulundu.
#ÇocukÇocuklarınızı cipslerden ve paketli atıştırmalıklardan uzak tutun. Bunları tüketen çocuklar sürekli tekrar yeme isteği duyuyor. Çünkü içinde MSG maddesi var. Bu madde, paketli yiyeceklere aşırı bir lezzet katıyor ve aşırı yeme isteği uyandırıyor. Bu bilgileri paylaşan, Diyetisyen Kübra Çıtlak Demir, 'Paket yiyeceklerden uzaklaştıramadığınız her çocuk obezite adayıdır' diyor.
#Çocuklarda ObeziteMalumunuz geçtiğimiz hafta sonu Anneler Günü'ydü. Anneliğin ve evlatlığın şöyle ya da böyle tanımlanmasına, annelerin 1-3-5 taşlı yüzüğü hak etmelerine yahut şu ya da bu sıfatı taşımaları gerektiğine dair mesajların bombardımanı altında geçti birkaç günümüz. Ben de hazır rüzgârı arkama almışken annelik hakkında biraz atıp tutayım dedim.
#Florida Üniversitesiİyi hayatın sırrı sadece “yeme-içme” işini çözüp “aktivite” meselesini yoluna koymakta mı gizli? Hayır! Peki uyku sorununu, kilo problemini halletmekte, “vitamin hapı” yutmakta mı saklı? Yine hayır! Doğrusu bunların hepsini birlikte çözebilmekte. Ve bu arada küçük bazı ayrıntıları da ihmal etmemekte. O ayrıntılar neler mi? Yüzlerce ayrıntı var. Ama bazıları biraz daha önemli. İşte o “bazı”ların ilk “10”u...
#ZeytinÇocuk EndokrinolojiUzmanı Doç. Dr. Mehmet Boyraz cevaplıyor; Türkiye’de çocuklarda obezite artışıvar mı?Türkiye’de obezite artışı yetişkinlerde görüldüğü gibiçocuklarda da görülmektedir. Polikliniklere başvuran obez çocuk sayısı da bunugöstermektedir. Obezite, Türkiye’de yapılan araştırmalarda okul çağındakiçocukların %10’unda görülen bir hastalıktır. Çocuk, vücuttaki yağ dokusununölçülmesi sonucunda obez sınırına giriyorsa öncelikle beslenme araştırma altınaalınmaktadır. Bu araştırmalar sonucunda da bir takım biyokimyasal ve hormonalaraştırmalar yapılarak tanı konur. Tanı konulmasıyla birlikte de uygun tedavimetodu seçilerek tedaviye geçilir.
#ObeziteÜlkemizde bir halk sağlığı sorunu olan kronik böbrek hastalığı riski halen yaklaşık 13 milyon kişiyi doğrudan etkilemekte. Kronik böbrek hastalığına neden olan hastalıkların başında ise obezite ile şeker ve yüksek tansiyon hastalığı geliyor. Türk Böbrek Vakfı (TBV) Kurucusu ve Genel Başkanı Timur Erk, Dünya Sağlık Örgütü’nün bir yetişkin için en fazla günlük ortalama 6 gram tuz (bir çay kaşığı), 50 gram şeker (13 küp) tüketimi önerdiğini anlatarak, “Ülkemizdeki rakamları yürüttüğümüz kampanyalar ile tuzda 18 gramdan 12 grama ancak indirebildik. Şeker de ise sınıfta kaldık. On yıl çalıştık 10 gram azaldı hala olması gerekenin üç katı şeker kullanımı var,” dedi.
#Timur ErkANKARA Şehir Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Boyraz, pandemi döneminde çocuklarda obezite ve erken ergenliğin arttığını, takip ettikleri hastaların yüzde 80'inin geçen yıla göre kilo aldığını söyledi. Boyraz, "Okula gidemeyen çocuğun evde gece yarılarına kadar bilgisayar ve tablet başında olması erken ergenliği tetikleyen bir durum" dedi.
#PandemiT.C. Millî Eğitim Bakanlığı, TOÇEV, Türkiye Diyabet Vakfı ve AstraZeneca Türkiye iş birliğiyle hayata geçirilen “Hey Genç! Harekete Geç!” Projesi, dört yıl süren eğitimler ve ölçümlemeler sonucunda 12 bin 185 gencin katılımıyla tamamlandı. Proje kapsamında düzenlenen değerlendirme toplantısında konuşan TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz ve AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış, hareketsizlik ve diyabet konusunda farkındalık oluşması gerektiğini belirttiler.
#Meb