Prof. Dr. Nesibe Andıran
Prof. Dr. Nesibe Andıran
Prof. Dr. Nesibe AndıranYazarın Tüm Yazıları

Yaz tatili çocuklarda obezite kontrolü için fırsat olabilir!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları & Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Nesibe Andıran, yaz tatilinde yapılacak spor ve aktivitelerin çocuklarda obezite riskini ortadan kaldırmak için iyi bir fırsat olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Obezite özellikle çocuklarda günümüzün ciddi ve yaygın sorunlarından birisidir. Çocuklukta şişmanlık özellikle kentsel ortamlarda daha çok olmak üzere birçok ülkeyi önemli bir şekilde etkiliyor. Obezite sıklığında ve derecesinde artış endişe verici oranlara ulaştı. Dünya genelinde 5 yaşın altındaki aşırı kilolu çocuk sayısının 42 milyondan fazla olduğu ve her yıl artış gösterdiği tespit edilmektedir. Bu sorunu gidermek için ailelerin çocuklarını spora ve çeşitli fiziksel aktivitelere yönlendirmesi çok önemlidir.

OBEZİTE İLERİDE ÇEŞİTLİ HASTALIKLARA NEDEN OLABİLİR

Obezite, vücutta sağlık için risk oluşturan aşırı yağ birikimidir. Obezite, aslında bütün vücut sistemleri üzerinde olumsuz etkileri olan sistemik bir hastalıktır. Çocukluk döneminde obez olanların, erişkin yaşta da obez olma ihtimali yüksektir. Obeziteden kaynaklanan birçok risk, başlangıç yaşına ve obezite süresine bağlıdır. Çocukluk çağı obezitesi olanların yetişkin dönemde, çocuklukta temeli atılan kalp damar hastalıklarını geliştirme riski daha yüksektir. Aynı zamanda bu bireylerde kardiyovasküler hastalıklar daha erken, yani daha genç yaşta gelişir. Ayrıca diyabet (şeker hastalığı) riski de benzer şekilde artmıştır. Ek olarak kas iskelet sistemi bozuklukları ve bazı kanser türleri (endometrial, meme ve kolon kanseri) riski oluşabilir. 

Haberin Devamı

Çocukluk dönemi obezitesinin tedavisi ve kilo kontrolü ile ileride bu hastalıkların gelişmesi büyük ölçüde önlenebilir. Bu nedenle, çocuklukta şişmanlığın önlenmesi ve tedavisi yüksek öncelik gerektirir. Diyabet ve obezitenin yükselişini durdurmak için çocukluktan itibaren önlem alınması gerekmektedir. Çocuklukta şişmanlık salgını ile mücadelede temel amaç, bireyin ömrü boyunca sürdürülebileceği bir enerji dengesinin sağlanmasıdır. 

SPOR VE FİZİKSEL AKTİVİTE İÇİN FIRSATI DEĞERLENDİRİN

Obeziteyi önlemek için mücadeleye çocukluk çağından itibaren başlamak gerekir. Öncelikle aşı yaparak hastalıkları önlemede olduğu gibi çocuklarımıza sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırarak, obezitenin önlenmesi birincil amaçtır. Obez çocukların da yine gerekli tıbbi yaklaşım ve yaşam tarzlarının düzenlenmesi ile tedavi edilmesi gereklidir. Eğer çocuğunuz obezite riski altında ise kilo almasının nedenlerini araştırmak ve gerekli tedaviye erkenden başlamak için mutlaka bir doktora başvurmanız gerekir.

Haberin Devamı

Çocukluk döneminde boy uzamasının olması, obezite tedavisinde bir avantajdır ve bunu kaçırmadan kullanmak önemlidir. Kış döneminde yoğun okul ve çalışma temposu, hava şartları gibi nedenlerle zaman ayarlaması yapmak zor olabilir. Bu nedenle yaz tatili çoçuklarda obezitenin düzeltilmesi ve kilo kontrolü için ailelere büyük bir fırsat sunar. Yaz dönemi çocuğunuzu seveceği bir spor dalına yazdırmak, yüzmesini sağlamak, çeşitli fiziksel aktivitelere devamını sağlamak için en uygun zamanı sunar.

Yazarın Tüm Yazıları