Çocuk Psikolojisi
Çocuk Psikolojisi Haberleri
Okul tükenmişliği sendromunda aile tutumu
Okul tükenmişliğinin, öğrencinin başarıyı yakalamak isterken yüksek beklenti ve uğraşlarının zamanla onu fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak yorması ve tükenmiş hissetmesine sebep olması şeklinde tanımlanabileceğini anlatan Uzman Klinik Psikolog Fulda Koyun, bu sendrom hakkında ailelere önemli uyarılarda bulundu.
Zayıf notları düzeltmek için çocuğunuzla birlikte plan yapın
Karnesinde zayıf notları olan çocuklara kızmak yerine destek olmak gerektiğini söyleyen Uzman Psikolog Elçin Konuk, ebeveynlere çocuklarına notları yüzünden ceza vermek yerine birlikte gerçekçi hedefler koyarak notlarını düzeltebilmesi için bir çalışma planı yapmayı öneriyor.
Çocuğun karnesi ailenin kılavuzu olmalı
Milyonlarca ilköğretim ve ortaöğretim öğrencisi cuma günü karne alacak olmanın heyecanını yaşıyor. Ancak uzmanlar karnenin çocuğun başarısı ya da başarısızlığı olarak kabul edilmesinin yanlış olduğunu vurguladı.
Karne tatili için anne babalara özel 9 tavsiye
Yoğun geçen eğitim öğretim dönemine yarıyıl tatiliyle ara verilirken, ailelere bu süreçte önemli görevler düşüyor. Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Doç. Dr. A. Evren Tufan, tatilin ilk birkaç günü çocukların mutlaka dinlenmesine izin verilmesi gerektiğini belirtirken, sonrasında onların gelişimlerini ve aile içi iletişimi destekleyecek şekilde vakit geçirilmesini vurguluyor. Doç. Dr. A. Evren Tufan, ebeveynlere; çocuklarının hem eğlenecekleri hem de öğrenecekleri bir sömestir tatili için 9 önerisini sıraladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Boşanma süreci çocuklar için doğru yönetilmeli
Uzman Psikolog Nilay Gürtaş, boşanma sürecinin çocuklara daha az zarar vermesi adına iyi yönetilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Anne ve baba aldıkları boşanma kararını çocuğa birlikte açıklamalıdır" dedi.
Sömestr tatilinde kuralları esnetin
Sömestr tatilinin her çocuk için verimli hale dönüştürebileceğini dile getiren Klinik Psikolog Dila Özçelik, ailelerin sömestrde okul zamanındaki kuralları esnek tutarak çocuklar için olumlu sonuçlar oluşturabilecek durumlara dönüştürme imkânlarının olduğunu söyledi.
Bu Bir İyilik Projesidir: Leyla’dan Sonra
İstanbul Tıp Fakültesi'nde 2014 yılında ortaya çıkan proje, şimdi 50 tıp fakültesinde çalışmalarını sürdürerek, tedavi gören çocukların dileklerini gerçekleştiriyor.
Karne alan çocuğa nasıl davranılmalı?
Yarıyıl tatiline sayılı günler kaldı, çocukların karne heyecanı başladı. En az çocuklar kadar heyecanlı olan ebeveynler bazen bu dönemde çocuklarına baskıcı davranabiliyorlar. Peki, karne alan çocuğa aileler nasıl yaklaşmalı?
Çocuğun 2 buçuk yaşındaki inatçılığı geçici bir süreç
Dr. Öğr. Üyesi Gülçin Güven, "Çocuğun 2 buçuk yaşını, anne baba için çocukları hayatlarına girdikten sonra yaşadıkları ilk büyük şok diye tanımlayabiliriz. 2 buçuk yaşındaki bir çocuğun inatçılığının son derece doğal olduğunu ailelere aktarmaya çalışıyoruz. Bunun geçici bir süreç olduğunu anladıklarında çocukla baş etmekten vazgeçecekler" dedi.
Çocuklarınıza bu cümleleri kurmayın
Sağlıklı bir çocuk yetiştirmenin ve çocuğun karakter gelişiminin temelinde ebeveynlerin tutum ve davranışlarının yattığını ifade eden Psikolog Nida Altun, anne babaların çocuklarla ’ben dili’ kurmaları gerektiğini söyledi. Altun, "Çocuklarınıza ’Yapma! Sus! Konuşma! Bu odanın hali ne böyle?’ gibi cümleler kurmaktan vazgeçin" dedi.
Madde kullanımı 5-14 yaş arasında artıyor
Dünya genelinde çocuk ve gençler arasında madde kullanımının arttığını belirten Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri Programı Öğr. Gör. Barış Tuncer, madde kullanan kişi sayısının 664 bin 906 kişiye yükseldiğini söyledi. Tuncer, bu artışın 5-14 yaş arasındaki çocuklarda yaşandığına dikkat çekti.
Anne-çocuk ilişkisine dair doğru bilinen yanlışlar
Günümüzde iletişimin hızlı ve kolay olması ne yazık ki beraberinde bilgi kirliliğini getirmiş durumdadır. Bilgi kirliliğinin en çok görüldüğü konuların başında çocuk gelişimi ve eğitimi ile ilgili olanlar gelmektedir. Bu konulara ilişkin bazı pedagoglar, çocuk psikologları ve çocuk doktorları tarafından yapılan bilimsellikten uzak, bilgi kirliliğine katkı sağlayan birtakım açıklamalar ne yazık ki anne-babaların yanlış yönlenmesine neden olmaktadır.
Ailede sevgisizlik çocuğu şuça yöneltiyor
Çocuklarda görülen suça yönelik eğilimin temelinde aileden az sevgi ve ilgi görmenin yattığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Volkan Yücel, “Bu da zaten başlı başına bir psikolojik şiddet kaynağı oluyor. Çünkü aileler artık çocuklarına daha az zaman ayırıyor” dedi.
Çocuk disiplininde ceza yöntemi doğru mu?
Çocuklara ceza vermek doğru bir yöntem mi? Disiplin sağlamak adına ceza sistemi uygulanmalı mı? Uzman Klinik Psikolog Büşra Börekçi, konuyla ilgili ebeveynlere önemli bilgiler verdi.
2 yaş sendromu nedir? 2 yaş sendromu nasıl atlatılır?
2 yaş sendromu nedir? 2 yaş sendromunda çocuğun davranışlarında ne gibi değişiklikler olur? 2 yaş sendromuna sebep olan durumlar nelerdir? 2 yaş sendromunda anne babalar nasıl davranmalılar, bu durum geçici midir?
Hayali arkadaş bir hastalık mı?
Çocuklar zaman zaman kendi hayal dünyalarında ‘hayali arkadaşlar’ yaratabiliyor. Araştırmalar, 3-5 yaş arası çocukların %65’inin hayali arkadaşlarının olduğunu ortaya koyuyor. Peki, bu durum riskli mi, bir hastalık mı? Ebeveynler hayali arkadaşa sahip çocuklara nasıl yaklaşmalı?
Bakıcı değişikliği, çocuklarda korku ve endişe yaratabilir
Modern yaşam ve ekonomik koşullar genellikle çocuk sahibi çiftlerin ikisinin birden çalışmasını gerektiriyor. Bunun temelinde ise çocuklu ailelerde genellikle çocuklara daha iyi bir gelecek hazırlama isteği yatıyor. Durum böyle olunca, anneanne ve babaanne desteği alamayan çiftler çocuklarını bakıcıya emanet etmeye yöneliyorlar. Bu noktada her ebeveyn için en önemli konulardan biri ise üzerine titrediği çocuğunu “güvenli” ve “sevgi” dolu bir bakıcının ellerine bırakmak oluyor.
Ebeveynlerin davranışlarının çocuklar üzerindeki etkisi
Annelerin en büyük istekleri genelde; çocuklarının başarılı, özgüvenli, akıllı, yaratıcı olması gibi şeylerdir. Tüm bunları isteyen anneler kendileri için ise “mükemmel, sabırlı, anlayışlı ve sevgi dolu anne” olma gibi hedefler belirler. Ancak günlük yaşamın getirdiği zorunluluklar nedeniyle ideal çocuk yetiştirme sorumluluğu, bazen sekteye uğrayabilir.
Çocuğun kaygılı ya da öfkeli olması normal mi?
Eğitmen ve Danışman Ebru Demirhan, çocuklarda kaygı ve öfkenin sebepleri ve yapılabilecekler ile ilgili önerilerde bulundu.
"Ben nerede yanlış yapıyorum?"
Çocuğunuzun bazı davranışları karşısında hayal kırıklığına uğruyor, hatta “nerede yanlış yaptım?” diyerek zaman zaman anne babalığınızı mı sorguluyorsunuz? Doğru yaklaşım yöntemlerini öğrenmek için pek çok yerden bilgiler edinmeye çalışıyor ama kafanızı karıştırmaktan ileri gitmediğini mi düşünüyorsunuz? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Yavrucu, ‘doğal ebeveynlik’ olarak tanımlanan, çocuğun kişiliği ne olursa olsun geçerli bazı kuralları bulunan yaklaşımı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Çocuklar da stresle başa çıkma yöntemlerini öğrenebilir
Uzman Klinik Psikolog Birgül Gökçe Doering, anne ve babalara çocuklarıyla iletişimde ve karşılaşacakları sorunların çözümünde izlemeleri gereken yollara dair önerilerde bulundu.
“Yoksa çocuğum depresyonda mı?”
Depresyon, modern dünyada hem yetişkinlerde hem de çocuklarda özel bir etkiye sahip olan bir rahatsızlıktır. Ne yazık ki bazı ebeveynler çocuk depresyonunu ciddi olarak algılamazlar ve çoğunlukla da fark etmezler. Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Onur Okan Demirci ve Uzman Klinik Psikolog Pelin Hazer, çocukluk çağında görülen depresyonla ilgili ebeveynlere önemli bilgiler aktardı.
Çocuklarda kekemelik geçici mi? Kekemelik belirtileri
Konuşması beklenilen zamanlarda konuşmaktan kaçınma, söylemek istediğini unutmuş gibi davranma, konuşurken ağzını kapatma, öksürme ve esneme hareketleri yapma… Tüm bunlar çocuğunuzda kekemelik olduğunun göstergesi olabilir.
Akran zorbalığı
Okullardaki güç savaşı çok sık gördüğümüz ve çocukların tüm okul hayatını ve geleceklerini önemli ölçüde negatif etkileyebilen bir meseledir.
Çocuğunuz gördüğü her şeyi istiyor mu?
Artık çocuğunuzla birlikte dışarı çıkmaya bile çekinir hale mi geldiniz? Her gördüğünü isteyen ve bunu ağlayarak sağlayama çalışan çocuğunuza şaşkın gözlerle bakan insanlardan sıkıldınız mı? Eğer sizin de çocuğunuz bu tarz davranışlar sergiliyorsa Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Burak Berber’in vereceği ipuçlarına kulak vermelisiniz.
Evde aslan dışarıda kuzu
Evde çok girişken, konuşkan ve rahatken dışarıda içine kapanan çocuklar... Evde çok dağınık ama dışarıda çok düzenli olanlar… Evde asi ama okulda uslular… Ya da tam tersi! Çocuklar neden evde başka, dışarıda başka davranışlar sergiler diye merak ettik ve nedenlerini Uzman Psikolog Burçin Demirkan Baytar ve Çocuk Psikoloğu Ergin Kepenek’e sorduk. Baytar da Kepenek de tüm bu davranışların ‘özgüven’ sorunlarından kaynaklandığı konusunda hemfikir.
Okulun ilk haftasında ailelere büyük görev düşüyor
Yeni eğitim öğretim yılı başlarken, okula ilk kez adım atacak olan çocuklar zorluklar yaşayabiliyor. Uzman Psikolog Selin Karabulut, “Oyun döneminden henüz çıkamamış çocuklar için okulun ilk günleri ürkütücü olabilir. Bu dönemi atlatmak için yeni öğrencilere zaman tanınmalı” dedi.
Psikolojisi sağlam çocuk yetiştirmenin formülü
Anne ile çocuk arasındaki ilişkinin çocuğun gelişiminde çok önemli etkileri olduğunu belirten uzmanlar, bu ilişkinin dengeli ve tutarlı olması gerektiğini vurguluyor. Annenin ilgi ve korumayı sürekli ve tutarlı vermesinin önemli olduğunu belirten uzmanlara göre, annenin ilgisi kesintisiz olmalı ama koruması aşırı olmamalı. Bu şekilde yetiştirilen çocuklar hayatta daha sağlam oluyor.
Çocukların İnternet Bağımlılığı ve Teknoloji Kullanımı Konuşulacak
LC Waikiki Aile Buluşmaları’nın beşinci durağı olan Kars’ta çocukların internet bağımlılığı ve teknoloji kullanımı konuşulacak. Kars Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleşecek olan konferansa katılım ücretsiz olacak. LC Waikiki Aile Buluşmaları devam ediyor. İstanbul, Antalya, İzmir ve Gaziantep’ten sonra bu kez de Kars’ta gerçekleştirilecek söyleşide çocukların internet bağımlılığı ve teknoloji kullanımı konuşulacak.
Eğer çocuğunuz 3 yaşındaysa ve hala konuşamıyorsa...
Sabırlı olun. Baskı yapmaktan kaçının. Problemi onda aramaktansa kesin çözüm için kaynağı arayın! Tam olarak neden mi bahsediyoruz? Çocuklarda görülen ve sıklıkla karşılaşın bir durum olmasına karşın çoğu aile tarafından bir sorun olarak tanımlanmayan bir problem; ‘geç konuşma’.
“Anne işe gitme, benimle kal!”
Birçok anne, sabahları işe giderken şu sözü duyar: “Anne işe gitme, benimle kal!” Hemen hemen her çalışan kadın, sabahları çocuğuyla vedalaşma anında, bu dramatik sahneyi yaşamak zorunda kalır. Eğitim-Öğretim Uzmanı ve Pedagog İshak Orhan, hem çocukların üzülmemesi hem de annelerin suçluluk duygusu yaşamaması için yapılması gerekenleri anlattı.
Hamilelikte abur cubur yenirse çocuk depresif olur mu
Gebelik sırasında abur cubur gıdalara karşı duyulan istekle baş etmek zor olabilir ama araştırmacılar gebelikleri sırasında yağdan zengin diyetle beslenen kadınların çocuklarının (zihinsel) mental sağlıkla ilgili problemlere daha eğilimli olduğunu buldular.Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’nde maymunlar üzerinde yapılan araştırmanın detayları hakkında şu bilgileri verdi: