Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin dördüncü haftası yaşanırken bölgeden gelen haberler herkes için ama özellikle de çocuklar için fazlasıyla endişe verici. Peki çocuklara savaşı nasıl anlatacağız? Ebeveynler neleri yanlış yapıyor? İşte uzmanların tavsiyeleri...
#Ukrayna Rusya SavaşıAvustralyalı bir cinsellik eğitmeni olan Deanne Carson tarafından ortaya atılan 'çocuklarda rıza kültürü' tartışması sosyal medyayı ikiye böldü. Bebeklerin bezini değiştirirken ya da üzerini değiştirirken rıza alma önerisini saçma bulanlar da oldu hak verenler de... Peki uzmanlar bu konuda neler söylüyor? İşte 5 uzmandan 5 farklı yanıt...
#Çocuk GelişimiBirçok ebeveyn, gün içinde çocuklarına defalarca söz veriyor. Peki, ama söz vermek gelişigüzel yapılacak bir davranış mı? Uzmanlar, çocuğa bir söz verirken çok dikkatli olunması gerektiğini, aksi halde yerine getirilmeyen her sözün çocuğun güvenini zedeleyeceğini belirtiyor.
#Çocuk PsikolojisiMutluluğun, canının istediği gibi yaşamak üzerine kurulu olduğunu, başarı hedefli olmanın, çalışkan bir tutum sergilemenin mutluluk önünde engel teşkil edebileceğini hissettiren bu cümle sanırım çağımızın doyumsuz, amaçsız, depresif ve hayatta ne istediğini veya ne yöne gittiğini bilemeden büyüyen bireylerini büyütüyor.
#ÇocukÇocuğunuzdan bir şey yapmasını istediniz. Harekete geçmesini bekliyorsunuz ama beklediğiniz gerçekleşmiyor. Hareket yerine, büyük bir sessizlik hakim. Bu size umursamazlık gibi geliyor ve her geçen gün sabrınız azalıyor. Belki ilk aklınıza gelen ‘Acaba beni duymadı mı?’ oluyor ve sakince tekrar söylüyorsunuz. Ama ne yanıt var ne de hareket. İkinci yol, söylediğinizi tekrar etmek. 2,3,4 tekrar derken olanlar oluyor ve öfkeleniyorsunuz. Basit bir yönergeyi, küçük bir talebi evin içinde haykıran birine dönüşüyorsunuz. Siz öfkelenirken, çocuğunuz neler olduğuna anlam veremiyor, şaşırıyor ya da korkuyor. Çoğu aile bu kısır döngüyü yaşıyor ne yazık ki. Peki neler yapılabilir?
#ÇocukUzunca bir zamandır normalden daha fazla evlerdeyiz. Dönemsel olarak esnemeler olsa da tam anlamıyla eski rutinimiz yok. Aile, iş, eğitim hayatlarımızda büyük değişimler var. Dolayısıyla hem yetişkinler hem de çocuklar için ‘can sıkıntısı’ yaşantıları artışta. Yetişkinler bu yaşantılarını çoğunlukla ev işleri ya da günlük sorumluluklar ile bir nebze de olsa tersine çevirebiliyorlar. Ancak çocuklar, çoğu zaman sıkıntı anlarıyla tek başlarına mücadele edemiyorlar. Anne-babalarından bu konuda destek istiyorlar.
#ÇocukÖlümcül bir hastalık haberi, ani bir trafik kazası ya da bir yılı aşkın süredir yaşamımızda olan pandemi nedeniyle ölüm haberlerini hem çevremizden hem de en yakınlarımızdan, ailemizden maalesef sık alır olduk. Özellikle çocuk ve gençlerde kaybetme korkusu sebepli psikolojik destek başvuruları arttı. Ebeveynlerin ölümü çocuklarına nasıl anlatmaları gerektiğine dair sorular çokça sorulur oldu.
#ÇocukÇocuğun fiziksel, bilişsel, sosyal ve davranışsal gelişimine uygun şekilde problem çözme becerilerinin de geliştirilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, bunun yaşına uygun şekilde yapılmasını tavsiye ediyor. Problemleri çözmeye başlayan çocuğun benlik algısının da gelişmeye başladığını belirten uzmanlar, yıkıcı yollar yerine yapıcı yollardan geçerek çözüme ulaşmasının öğretilmesinin önemli olduğunu söylüyor.
#ÇocukÇocuklar çoğu zaman ne yaptığınızdan çok ne söylediğinize odaklanır. Kurduğunuz her cümle akıllarında yer edinir. Onlar için yapamayacağız şey kuşkusuz yok. Ancak bunu hissettirmek yerine onlara açık ve net bir şekilde duygularımızı aktarmaktan çekinmemeliyiz.
#ÇocukÇocuklara öz güven konusunda doğru yönlendirme nasıl yapılır? Eğitmen Aslı Çelik Karabıyık, “Öz güven, pek çok diğer özellikte olduğu gibi sadece akademik alanda değil, sosyal ve duygusal alanda da mutlu ve başarılı olmak için büyük önem taşır” dedi ve konu hakkında önemli öneriler paylaştı.
#ÇocukBugünlerde pek çok anne baba, çocuklarıyla nasıl uyum sağlayabileceklerinin arayışında! Zira tüm dünyayla birlikte ülkemizi de derinden sarsan Covid-19 pandemisi aylardır yaşantımızda çok radikal değişimlere yol açtı ve o değişimlerden en çok etkilenenlerden biri de çocuklar oldu. Okulda arkadaşlarıyla bir araya gelme imkanı olmayan, gün boyu evde kalıp, online eğitim sürecinde bilgisayar karşısında saatlerce zaman geçiren çocuklar iyice sıkılırken, kardeş kavgaları, anne-babayı paylaşamama, sürekli ilgi bekleme halleri de ebeveynleri oldukça zorluyor.
#ÇocukÇocukların duygularıyla özellikle de öfkeleriyle başa çıkamayıp streslerini çığlık atarak, bağırarak, bir şeyler fırlatarak ya da bir şeylere vurarak ifade etmeleri nadir görülen bir durum değildir. Öfke krizi olarak adlandırabileceğimiz bu durum hem aileler, hem de çocuklar için oldukça zor ve stresli bir durumdur.
#ÇOCUKGün içerisinde aktif yaşam dinamiğimizde yaşadığımız fiziksel yorgunlukla beraber, stres ve kaygı da bedenimizi olumsuz etkileyebiliyor. Çocukların okulda olduğu zaman diliminde bizler işlerimizde oluyoruz. Gün içerisinde bir araya geldiğimiz en kıymetli zaman dilimi belki de akşam yemeklerimiz oluyor. Yaşadığımız şeyleri aktarmak ve birbirimizi dinlemek için en kıymetli zaman dilimlerini birbirimizi dinleyerek değerlendirmeliyiz.
#ÇocukBoşanma sürecinin çocukların kaygılarını artırabileceğini belirten uzmanlar, bu dönemde çocuklarda psikolojik sorunlar ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor. Boşanma kararının çocuğa net bir şekilde açıklanmasını tavsiye eden uzmanlar, çocuğa asla “Senin iyiliğin için bu kararı verdik” denilmemesi gerektiğini vurguluyor. Uzmanlar, “Çocuğun ne kadar etkileneceğinin en önemli belirleyicisi, anne ve babanın iyilik halidir” hatırlatmasında bulunuyor.
#ÇocukÇocuklarda mülkiyet kavramı dediğimiz şey aslında daha anlaşılır bir tabirle “sahip olduğunun bilincinde olma” şeklinde açıklanabilir. Genellikle okul öncesi dönemde 2-4 yaş arası süreçte gelişen bu özellik çocukların kendilerine ait olanı fark etmelerine, sahip oldukları şeyleri tanımalarına ve tanımlamalarına yardımcı olan, kendilerine ait olmayanı da tanıdıkları ve artık yavaş yavaş sınırlarını belirledikleri bir gelişim görevidir.
#ÇOCUKÇocuğunuz sizin koyduğunuz kurallara uymuyor ve bu durum da aile içi iletişim sorunlarına mı yol açıyor? Çocuğun her talebini yerine getirmenin son derece yanlış olduğuna dikkat çeken Psikolog Sena Karabiber, çocuklara doğru sınır koyma yöntemleri hakkında bilgi verdi.
#ÇOCUKÇocuklarımızla gündelik yaşam deneyimleri üzerine her zaman sohbet etme fırsatı yaratmamıza rağmen, gördükleri rüyalar hakkında konuşmak belki de her zaman aklımıza gelmemektedir. Uzun saatlerini geçirdikleri uyku sürecinde zihinlerinde olup bitenlerden haberdar olmamız elbette pek mümkün değildir.
#RüyaTelevizyon hemen her kesimin evinde olan önemli bir kitle iletişim aracıdır. Hatta yalnız yaşam süren insanlar için bir arkadaş, yoğun iş temposundan yorulan zihinlerin rahatlamasını sağlayan bir oyuncak, ebeveynler için de bir bakıcı olarak adlandırılabilir.
#ÇocukRusya'nın Ukrayna'yı işgalinin dördüncü haftası yaşanırken bölgeden gelen haberler herkes için ama özellikle de çocuklar için fazlasıyla endişe verici. Peki çocuklara savaşı nasıl anlatacağız? Ebeveynler neleri yanlış yapıyor? İşte uzmanların tavsiyeleri...
#Ukrayna Rusya SavaşıOlgunlaşma kuramı bir zamanlar çocuk olan her bireyle ilgili bir kuramdır. Bu kuram fiziksel gelişime dikkat çektiği kadar motor gelişime de dikkat çekmektedir. Bilindiği gibi motor gelişim bireylerin hareket edebilme yeteneğidir ve fiziksel gelişimle de doğrudan ilgilidir. Olgunlaşma kuramı nedir, kime aittir, olgunlaşma kuramı örnekleri nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimTürkiye’de aile ve çocuk psikolojisi konularında, katıldığı televizyon programlarında kendine özgü tarzıyla verdiği tavsiyelerle geniş kitlelerce tanınan ve sevilen psikolojik danışman Zafer Akıncı, Almanya’nın Düsseldorf kentinde açtığı ‘Avrupa Özel Psikoloji Enstitüsü’nün mezuniyet törenine katıldı.
#Avrupa Özel Psikoloji EnstitüsüAvustralyalı bir cinsellik eğitmeni olan Deanne Carson tarafından ortaya atılan 'çocuklarda rıza kültürü' tartışması sosyal medyayı ikiye böldü. Bebeklerin bezini değiştirirken ya da üzerini değiştirirken rıza alma önerisini saçma bulanlar da oldu hak verenler de... Peki uzmanlar bu konuda neler söylüyor? İşte 5 uzmandan 5 farklı yanıt...
#Çocuk Gelişimi