23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, mutfak sevgisini aşılamak ve belki de gizli yeteneklerini ortaya çıkarmak için güzel bir fırsat. Çocuğuyla mutfağa girmeyi seven şeflerimiz Didem Şenol, Danilo Zanna, Cem Ekşi, Çiğdem Alagök ve Müge Ergül’den favori tariflerini istedik.
#MutfakPerşembe günü başlayan Alaçatı Ot Festivali tüm hafta sonu boyunca devam edecek. Biz de tezgâhlara çıkan çeşit çeşit taze otu mutfağında değerlendirmek isteyenler için The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın şefi Hakan Süve ve Ahali Alaçatı’nın koordinatör şefi Altuğ Tezer’den nefis tarifler ve pratik öneriler aldık.
#GİZEM DİNÇBAŞCennet çamuru, hem görüntüsü ve hem de lezzetiyle çay saatlerinize renk katacak. Kilis mutfağına ait bu nefis tarif, bol fıstık ve şerbet ile hazırlanıyor. Lezzetine de doyum olmuyor. Dilerseniz üzerine dondurma veya kaymak eşliğinde servis edebilirsiniz. Peki cennet çamuru nasıl yapılır, malzemeleri neler?
#Cennet ÇamuruBonna markasının ikinci kuşak temsilcisi Erbil Aşkan, global pazarlardaki enflasyon ve fiyatların artması nedeniyle artık siparişlerin küçük paylaşım tabaklarına kaydığını söyledi. Aşkan, “Restoran kiraları yüksek; mekânlar da masalar da tabaklar da küçüldü. Paylaşım tabakları Türk usulü olmaktan çıktı. Artık küçük tabak siparişleri arttı” diye konuştu.
#Kar PorselenDuyanlar şaşırıyor: Bu baklava diğerlerinden çok farklı Amasya el emeğiyle hazırlanan tatlı türü baklavanın yapımında “kül” kullanılıyor. Hamurun oluşmasında kullanılan suya katılan külün geleneksel ‘küllü baklava ’ya gevreklik kazandırdığı belirtiliyor. Odun ateşinin külünü elekten geçirip süzen kadınlar, önce suyla karıştırıyor. Birkaç gün dinlendirilen su sonra hamura katılıyor. Yüz yılı aşkın süredir uygulanan bu geleneksel yöntemin tatlıya gevreklik ve lezzet kattığı düşünülüyor. Şerbet katılıp köy fırınlarında odun ateşinde pişirilen bu özel tatlının yapımındaki püf noktalar “Küllü su, tatlının gevrek olmasını sağlıyor. Tatlıya lezzet veriyor. Kül olmazsa olmaz. En az 150-200 yıllık bir kültürün devamlılığı sağlanıyor”
#BaklavaOn bir ayın sultanı Ramazan’ı tüm uhrevi duygularla yaşamaya devam ederken, bu güzel ayı bir güllaç reçetesi vermeden uğurlamak istemedim sevgili lezzetsever dostlar.Zira tartışmasız geçmişte de günümüzde de Ramazan’larınolmaz olmaz lezzetidir güllaç. Osmanlı mutfağından günümüze ulaşan güllacın, lezzetinden ziyade bir de tarihi olmalı değil mi? Reçeteyi vermeden önce size kısaca güllacın günümüze yolculuğunu aktarmak istiyorum.
#GüllaçMakarna, kimimiz için pratik bir çözüm kimimiz için de adeta bir tutku. Öğrenci sofrasında da şölen sofrasında da yeri olan makarna, evde açılıp tazecik pişirildiğinde bambaşka bir mertebeye ulaşıyor. Siz de bu lezzeti tatmak için evde makarna yapmak için hazırlıklara başladıysanız, bu içeriğimizi mutlaka okumalısınız. İşte evde taze makarna yapımının püf noktaları…
#Evde Makarna Nasıl YapılırMayonez denince akla genellikle çok zor bir sos geliyor ama evde mayonez yapmak aslında çok kolay. Özellikle de el blender'ı kullanıyorsanız. Ancak el blender'ı kullanırken mayonez yaparken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları var.Mayonez denince akla genellikle çok zor bir sos geliyor ama evde mayonez yapmak aslında çok kolay. Özellikle de el blender'ı kullanıyorsanız. Ancak el blender'ı kullanırken mayonez yaparken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları var.
#EkstralezzetÖzellikle doğu bölgelerimizin en temel lezzetlerinden olan ve kebaba rakip olarak görülebilecek bol etli içli köftenin evde yapımının zor ve zaman alıcı olduğu bilinir. İçli köftelerinizi doldururken köfteye kolay şekil vermek için her bir doldurma işleminden önce elinizi suya ya da yağa batırın. Peki, haşlama içli köfte ve kızartmalık içli köfte tarifi nasıl yapılır? Evde kolay içli köfte tarifi ve malzemeleri hemen aşağıda...
#İçli Köfteİtalyan mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan risotto tarifi evde kolay yapımı ile sofralarınıza geliyor. Menülerde de son yıllarda sıklıkla tercih edilen risotto pratik bir şekilde hazırlanabiliyor. Risotto pirinci ise tarifin en önemli detaylarında biri. Mantarlı, safranlı, sebzeli, veya peynirli gibi farklı çeşitlerle hazırlanan risottoyu şık misafir sofralarınız için sizler de hazırlayabilirsiniz. Peki, evde kolay risotto nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte risotto tarifi ve yapılışı...
#RisottoKestane mantarı son günlerde çok merak edilen mantar çeşitleri arasında yer alıyor. Beyaz kültür mantar ailesinden olan kestane mantarı yemeklere ayrı bir lezzet katıyor. Peki kestane mantarı nedir, nerede yetişir? İşte kestane mantarı tarifleri…
#Kestane Mantarı NedirSimit, ülkemizde en çok tüketilen ve yüzyıllık bir geçmişi olan en köklü yiyeceklerimiz arasında yer alır. Vazgeçemediğimiz bu lezzeti, pek çok farklı tat ile sunabilir ve hem görseli hem de doyuruculuğu yüksek bir öğün hazırlayabilirsiniz. Evde kolay simit tarifi MasterChef programı ile yeniden gündeme geldi. Genellikle evlerde pastane usulü simit tarifi yapılıyor. Ancak çıtır çıtır gevrek simit tarifi yapmak için bazı püf noktaların uygulanması gerekiyor. Evde kolay susamlı simit nasıl yapılır? Hakiki simit tarifi için bu püf noktaya dikkat! İşte, gevrek simit tarifi ve malzemeleri...
#Simit TarifiMutfaklarda işimizi kolaylaştıran, kesme makarna adıyla da bilinen erişte, geleneksel lezzetlerimizin başında geliyor. Tereyağlı, yumurtalı, hatta ıspanak, pancar gibi faydalı sebzelerle de renklendirebileceğiniz ev yapımı erişte, özellikle zamanınız olmadığında en büyük yardımcınız olacak. Peki, erişte nasıl yapılır? İşte, yumurtalı ev yapımı erişte tarifi...
#Erişte Nasıl YapılırYemek yaparken malzemeleri, özellikle de yağ, tuz, biber gibi malzemeleri ölçüyle değil de göz kararıyla ekliyorsanız zaman zaman ayarını kaçırıyor olabilirsiniz. Böyle zamanlarda sonucun hüsran olmasını önlemek için yapabileceğiniz çok basit müdahaleler var. İşte fazla yağlı, fazla tuzlu ve fazla sulu yemeklerinizi kurtarmak için yapabileceğiniz düzeltmeler…
#Yemeğin Tuzu Fazla Olunca Ne YapılırÜlkemiz gastronomi açısından birbirinden lezzetli yemekleri ile büyük bir ilgi görüyor. Yöresel lezzetler arasında köfte türleri apayrı bir yere haizdir. Sofralarımızdan eksik etmediğimiz köfteler yanlarında salatalar ve patates kızartması gibi beğenilen yemekler eşliğinde sunulurken bazı köfte türleri ise yanlarına hiçbir ek ürün ilavesi olmadan tek başına da oldukça sevilerek tüketiliyor. Doyurucu bir yemek olan içli köfte bunların başında geliyor. Özellikle kızartma ve kıymalı tatları sevenlere hitap eden içli köfteye dair içli köfte nasıl kızartılır? İçli köfte yağda kaç dakika kızartılmalı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İçli KöfteÇarşaf böreği hem kolayca hazırlanmasıyla hem de görüntüsüyle diğer böreklerden farklılaşıyor. Hamuru diğer böreklere göre daha kolay açıldığı için özel günlerde birçok insanın ilk tercihi çarşaf böreği yapmak oluyor. Üstelik çarşaf böreğinin iç harcını da dilediğiniz malzemelerle değiştirebilirsiniz. Peki çarşaf böreği nasıl yapılır? Çarşaf böreğinin püf noktaları nelerdir? Çarşaf böreği için hamur açarken nelere dikkat edilmelidir? Bu soruların cevapları ve çarşaf böreği yaparken dikkat etmeniz gereken bütün püf noktaları, çarşaf böreği tarifimizle birlikte hemen aşağıda…
#Çarşaf Böreği Nasıl YapılırSigara böreği hem lezzetiyle hem de yapılışıyla en popüler böreklerin başında geliyor. Hazır yufkayla yapıldığı için kolay börek tarifi arayanlar için de birebir. Ancak bütün kolaylığına karşın yine de sigara böreği yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. İşte çok lezzetli sigara böreğini yapmanın ve kızartmanın püf noktaları…
#Sigara BöreğiMardin usulü içli köfte kitel tarifi günün aranan lezzetleri arasında yer alıyor. Haşlama ya da kızartma şeklinde hazırlanabilen Mardin usulü içli köfte kitel baharatları ile eşsiz bir lezzete dönüşüyor. Kitel adını bulgurun çeşidinden alıyor. Bu bulgur türü özellikle Doğu , Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde tercih ediliyor. Peki, kitel nedir, nasıl yapılır? İşte, Mardin usulü içli köfte kitel tarifi ve malzemeleri...
#Kitel TarifiMutfakta en temel yemeklerden biri çorbalarsa, en temel mutfak bilgilerinin başında da çorbalara kıvam vermek gerekir. Bazı çorbalar doğası gereği suludur ancak bazen de şöyle kaşığa geldiğinde ağırlığı hissedilen, ağzımızı dolduran çorbalar isteriz. Peki bunu nasıl yapabiliriz? İşte çok işinize yarayacak teknikler...
#Çorba Nasıl KoyulaştırılırMasterChef şekerpare tarifi irmikli ve irmiksiz seçenekleriyle yarışmacılar tarafından hazırlanırken, izleyicilerden de ilgi gördü. Tatlı hazırlıklarında olanlar kıyır kıyır şekerpare malzemeleri ve yapımı araştırmalarına hız kazandırdı. Peki, pastane usulü şekerpare tatlısı nasıl yapılır? İşte, ağızda dağılan şekerpare yapımı...
#ŞekerpareBesleyici ve lezzetli bir çorba ramazan ayının en çok tercih edilen yemeği. Yapması pratik olsa da temel kuralları bilmeyenler için kıvamı tutturmak ya da miktarı ayarlamak bazen sorun olabiliyor. Yazarımız Gülay Barbaros Altan farklı yapım tekniklerini anlattı, Gaziantep’teki Mutfak Sanatları Merkezi’nin şefi Doğa Çitçi de birbirinden özel çorba tarifleri verdi.
#ÇorbaRamazan pidesi, iftar sofralarının olmazsa olmazı. Nefis kokusu ve sıcacık haliyle sofralar lezzet katan ramazan pidesini Airfryer ile pişirmek daha kolay. Üstelik birkaç dakikada da pişiyor. Peki Airfryer'da ramazan pidesi nasıl yapılır, kaç dakikada pişer?
#Airfyer Ramazan Pidesi TarifiSevgili okurlar... Bu hafta karşınıza dolu dolu bir Sri Lanka Turu ile geldim. Gördüklerimi, deneyimlediklerimi sizinle paylaşmak için sabırsızlanıyorum.Evet, geçtiğimiz haftalarda rotamı; filleri, tapınakları, çay ve baharat bahçeleri,tropik plajları ve bol baharatlı yemekleriyle beni etkisi altına alan Sri Lanka’ya çevirdim. Bu doğa harikası ülkeye seyahat etme şansım doğunca, size de kısa bir Sri Lanka rotası çıkardım.
#Hindistan Cevizi EkmeğiAirfyer ile günün her saatinde kolay ve pratik tarifler yapılabiliyor. Bunlardan biri de dereotlu poğaça tarifi. Özellikle aniden gelen misafirler için en güzel ikramlık alternatiflerinden biri. Üstelik kısa sürede de hazır oluyor. Peki Airfryer'da dereotlu poğaça nasıl yapılır, kaç dakika?
#Dereotlu Poğaça Tarifi