MENÜ

Yemek Kültürü

Yemek Kültürü ile ilgili tüm haberleri, son dakika Yemek Kültürü haber ve gelişmelerini bu sayfamızdan takip edebilirsiniz. Bugün Yemek Kültürü haberlerinde son durum nedir? İşte tüm flaş gelişmeler...

Toplam 3.136 Yemek Kültürü haberi bulunmuştur.

Yemek Kültürü Haberleri

Beyaz altın olarak biliniyor 5 bin dolara satılıyor, görenleri şaşkına çevirdi...

'Beyaz altın' olarak biliniyor! 5 bin dolara satılıyor, görenleri şaşkına çevirdi...

Seyahate çıkarken gideceğiniz ülkede farklı dünya mutfaklarının tadına varacağınızı düşünüp heyecanlanıyorsunuzdur çünkü her ülkenin kendine özgü bir yemek kültürü farklı lezzetleri var. Yalnız listelediğimiz bu yemekler hayatınız boyunca görüp görebileceğiniz en değişik yemekler. Bunları tatmak gerçekten yürek ister! İşte dünyanın çeşitli yerlerinden birbirinden ilginç yemekler...

15.01.2020Seyahat
İki kitap, iki lezzet keşfi...

İki kitap, iki lezzet keşfi...

Son dönemde bolca çıkan yemek kitaplarından ikisi özel ilgiyi hak ediyor. İlki, şef Jale Balcı’yla seyahat yazarı Hande Çilek’in, okuru Akdeniz’den Kaliforniya’ya götüren ‘Tadında Yolculuk’u. İkincisi, Mehlika Babaoğlu’nun annesinin tarif defterinden yola çıkarak hazırladığı ‘Annem Böyle Pişiriyo’su. İkisinden tadımlık birer bölüm...

Rus şef Türk mutfağının lezzetlerini ve baharatlarını ülkesine tanıtıyor

Rus şef Türk mutfağının lezzetlerini ve baharatlarını ülkesine tanıtıyor

Rus şef Elena Vorontsova 13 yıldır yaşadığı Antalya'da öğrendiği Türk mutfağı lezzetlerini ve zengin baharat kültürünü, atölye çalışmaları ve sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlara Ruslara anlatıyor.

25.12.2019Keyif
Japonyada 90 yıllık gelenek: Yemek maketleri

Japonya'da 90 yıllık gelenek: Yemek maketleri

Japonya`da restoranların menülerini sergilemek için kullandığı yemek maketleri, gerçeği aratmayan görünümü ile görenleri şaşırtıyor. Farklı materyallerden üretilen el yapımı maketler turistlerin de ilgisini çekiyor.

16.12.2019Seyahat
Gastronomi kültürüne yeni katkı: SAPOR İSTANBUL Yiyip içmeye değil, gerçek bilgiye doyacağız

Gastronomi kültürüne yeni katkı: SAPOR İSTANBUL! Yiyip içmeye değil, gerçek bilgiye doyacağız

İstanbul bu hafta sonu lezzetli bir organizasyona daha kavuştu. Ama son dönemde sıkça gördüğümüz tadım etkinliklerinden biri değildi bu. İki gün boyunca konunun uzmanlarından derinlemesine bilgi alabildiğimiz ‘eski usul sempozyum’ Sapor İstanbul’u ve hedeflediklerini, kurucusu Tuba Şatana’dan dinledik.

Medya platformu Podcast yeniden trend olma yolunda

Medya platformu "Podcast" yeniden trend olma yolunda

Dijital medya ürünlerinin internet üzerinden bilgisayara ve taşınabilir cihazlara indirilebilecek şekilde yayınlanmasını sağlayan "Podcast" uygulaması giderek yaygınlaşıyor.

4.12.2019Teknoloji
Anadolu mutfağını dünya trendlerine uyarladım

Anadolu mutfağını dünya trendlerine uyarladım

Yemek kültürü araştırmacısı Sahrap Soysal, ‘Sağlıklı Mutfak’ adlı yeni kitabında gelenekten geleceğe Türk mutfağını masaya yatırıyor. Soysal, “Anadolu lezzetlerini biraz güncelleyip yeni akımlarla buluşturdum” diyor.

Seyahatnâme’de yemekler

Seyahatnâme’de yemekler

Marianna Yerasimos, ‘Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi’nde Yemek Kültürü’ başlıklı kitabında, hem yemeklerin tarihinden ve sosyal hayattaki yerinden hem de yemeğin yapıldığı malzemelerin, onu yiyenlerin ve yendiği mekânların öneminden bahsediyor.

31.10.2019Kitap Sanat
Yemek asla sadece yemek değildir

Yemek asla sadece yemek değildir!

İnsanı Gelişme Vakfı’in (İNGEV) bu yıl yayımladığı araştırmaya göre nüfusun yüzde 55’i, çocuğunun bir mülteci çocukla arkadaşlık yapmasını istemiyor. Sadece yüzde 17’si ülkemize uyumları için çabalamak gerektiğine inanıyor. ‘Göç Eden Tatlar’ işte o çabalardan biri... Mültecilerle Türkiyelileri aynı mutfakta buluşturan bir proje. İKSV tarafından geçen yıl düzenlenen 4’üncü İstanbul Tasarım Bienali’nin bir parçası. Ben de Suriyeli Rawan’la bu sayede tanıştım.

27.10.2019Hürriyet Pazar
Avrupanın şefi olacak

Avrupa'nın şefi olacak

2 milyon Euro’luk yatırımla Avrupa’daki ilk restoranını Frankfurt’ta açan Big Chef’s’in kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Gamze Cizreli, “Havalandırmadan tuğlaya neredeyse her şeyi Türkiye’den götürdük. Bu restorandan yılda 4 milyon Euro ciro bekliyoruz. Hedefimiz Almanya’da 25 şube açmak, Hollanda, İngiltere başta olmak üzere Avrupa’ya yayılmak” diye konuştu.

20.09.2019Ekonomi
Türk Konseyi Macaristan ofisi açıldı

Türk Konseyi Macaristan ofisi açıldı

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyinin (Türk Keneşi-Türk Konseyi) tanıtım ofisi, hizmete açıldı.

19.09.2019Dünya
Sonbahara özel en güzel 10 tatil rotası

Sonbahara özel en güzel 10 tatil rotası

En sevdiğiniz kitabı, en sevdiğiniz şarkıları yanınızda götürüp kafa dinleyeceğiniz, gittiğiniz şehri ılık bir havada sonbahar renkleriyle göreceğiniz, aileniz ya da arkadaşlarınızla keyifli zaman geçireceğiniz sonbahar seyahatleriniz için şimdi plan yapmanın tam zamanı. İşte en güzel 10 adres…

13.09.2019Seyahat
İzmir’in Lezzet Öyküsünde mutlu son

'İzmir’in Lezzet Öyküsü'nde mutlu son

İzmir Valiliği himayesinde Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında hazırlanan ‘İzmir’in Lezzet Öyküsü’ adlı iki ciltlik kitap tamamlandı. Ege Üniversitesi (EÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Semih Ötleş, editör olarak görev aldığı kitabı EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’a hediye etti.

Dünya turuna Zara molası: Türk insanı çok güzel

Dünya turuna Zara molası: Türk insanı çok güzel

İzlediği bir filmden etkilenip bisikletiyle dünya turuna çıkan Alman hemşire Sylvia Hammer, Sivas’ın Zara ilçesinde mola verdi. Yolculuğu boyunca şimdiye kadar hiç negatif olay yaşamadığını belirten Hammer, “Türkiye ve Türk insanı çok güzel, çok zengin ve lezzetli bir yemek kültürünüz var” dedi.

3.07.2019Avrupa
Alman hemşire bisikletiyle dünya turunda

Alman hemşire bisikletiyle dünya turunda

Bisikletiyle dünya turuna çıkan Alman hemşire Sylvia Hammer, Sivas'ın Zara ilçesine ulaştı.

3.07.2019Seyahat
Hedef Türk mutfağını birinci lige çıkarmak

Hedef Türk mutfağını birinci lige çıkarmak

Çorbalar, et yemekleri, hamur işleri ve tatlılarıyla ilgi çeken Türk mutfağının, dünyada hak ettiği yerde olmadığını ifade eden İstanbul Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi İlkay Gök, Türk şeflerin de yabancı mutfaklar üzerinde yoğunlaştığını söyledi. Gök, şef adaylarına verilecek eğitimle Türk mutfağını birinci lige çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

Dünyanın en eski şehirleri arasındaki Gaziantep, ziyaretçilerini bekliyor

Dünyanın en eski şehirleri arasındaki Gaziantep, ziyaretçilerini bekliyor

Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan ve kuruluşu Milattan Önce 3650 yılı olarak bilinen Gaziantep, dünyanın en eski ve en kadim 10 şehri arasında yer alıyor. Dülük Antik Kenti, Zeugma Antik Kenti, Rumkale, Karkamış Antik Kenti, Tilmen Höyük gibi önemli tarihi kalıntılarının yanı sıra Gastronomi dalında UNESCO'nun Yaratıcı Şehirler ağına girerek önemli bir turizm potansiyeline sahip olan kent ziyaretçilerini bekliyor.

25.06.2019Seyahat
Titus Tünelleri’nden kireçte kabak tatlısına Hatay’da lezzet turu

Titus Tünelleri’nden kireçte kabak tatlısına Hatay’da lezzet turu

Künefesiyle anılan ancak aslında hem yemek kültürü hem de tarihi mirasıyla Hatay çok daha fazlasını vaadediyor.

10 soruda organik ürün dosyası: Nasıl anlaşılır, nereden alınır, ne işe yarar

10 soruda organik ürün dosyası: Nasıl anlaşılır, nereden alınır, ne işe yarar?

Hormonlu sebze-meyvelerden, raf ömrü uzasın diye koruyucu madde eklenen gıdalardan dert yanmayan yok. Peki soframızı doğal besinlerle donatmak yeterli mi? Kozmetik, tekstil ve temizlik ürünlerinde de organik olanın peşine düşmek neden önemli? Bir ürünün bu özellikleri taşıyıp taşımadığından nasıl emin oluruz? Organik üretim ve tüketime dair merak edilenleri uzmanlarına danıştık, çok sağlam ipuçları aldık.

26.05.2019Hürriyet Pazar
Dışişleri Bakanlığından Afrika Günü mesajı

Dışişleri Bakanlığı'ndan Afrika Günü mesajı

Türkiye, dünya sahnesinde etkinliği giderek artan Afrika kıtasının barış, istikrar ve kalkınma yönündeki çabalarına tam destek veriyor.

25.05.2019Dünya
Emine Erdoğan: Bizim nazarımızda Afrika ve Türkiye iki dosttur

Emine Erdoğan: Bizim nazarımızda Afrika ve Türkiye iki dosttur

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Afrika Günü, bizler için iki ülke arasındaki dostluk duygularını pekiştiren projelerin gerçekleştirilmesinde, anlamlı bir araç haline geldi. Afrika Evi'nden sonra şimdi de kültürel diyaloğumuza büyük katkılar sağlayacağına inandığım bir kitabın tanıtımı için bir aradayız. Büyük emeklerle hazırlanan Afrika Yemek Kitabı'nı sizlerle paylaşıyoruz." dedi.

23.05.2019Gündem
Afrika mutfağına davetlisiniz

Afrika mutfağına davetlisiniz

Afrika Kıtası’nın çokkültürlü ve rengârenk yemek dünyası, Cumhurbaşkanlığı'nın himayesinde projelendirilen ‘Afrika Yemek Kültürü’ adlı kitapta toplandı. Kıtanın beş ana bölgesinden merak uyandıran lezzetler ve 58 yemek tarifi okuyanı mutfağa sokmaya aday...

22.05.2019Kitap Sanat
Mutfakta gizli kültür tarihi

Mutfakta gizli kültür tarihi

‘İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni’, ismiyle uyumlu ama isminin söylediğinden çok daha fazla şeyi tatlı ve akıcı bir dille anlatan bir kitap. Marianna Yerasimos, güçlü anlatımı, entelektüel dikkati ve ayrıntıcılığıyla keyifle okunan, hemen mutfağa girip pişirmeye özendiren bir kitap yazmış.

9.05.2019Kitap Sanat
Karanlıkta ışık aramak

Karanlıkta ışık aramak

‘Gölgeye Övgü’nün yazarı Cuniçiro Tanzaki, sanki Japonya’nın gidişatını önceden sezmiş. Gün gelip de onun dünyanın en çok elektrik tüketecek ülkelerinden biri olacağını ve bu yolla da gölgenin sırrını, yani ruhunu yitireceğinden korkmuş ve kitabı buna göre kaleme almış.

18.04.2019Kitap Sanat
Şanlıurfanın tarihine müzede yolculuk

Şanlıurfa'nın tarihine müzede yolculuk

2019'un "Göbeklitepe Yılı" ilan edilmesiyle yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Şanlıurfa'da, 5 yıl önce açılan "Kent Müzesi"ni ziyaret edenler tarihe yolculuk yapıyor.

10.04.2019Seyahat
Mutfakta hayat kurtaran 77 ipucu

Mutfakta hayat kurtaran 77 ipucu

Gözünüzü çevirdiğiniz her yerde yemek programı görüyor, internette sürekli mutfağa dair ‘hap’ bilgilerle karşılaşıyor olabilirsiniz. Ama tezgâh sınavından geçmek, orada rast geldiğiniz ‘şıpın işi’ hamleler kadar kolay değil. İşin püf noktası şova gelir değil, işe yarar ipuçları. Onlar da burada...

Karadenizle ilgili her şey bu adreste Yola çıkmadan önce mutlaka göz atın...

Karadeniz'le ilgili her şey bu adreste! Yola çıkmadan önce mutlaka göz atın...

Karadeniz'in tüm varlıklarını kayıt altına alan Karadeniz Kültür Envanteri, 6 bine yakın kültür varlığını kayıt altına alarak karadeniz.gov.tr ile erişime açıldı.

3.04.2019Seyahat
Brezilyalı şeften Türk yemeklerine övgü: Burada yemeklerin gerçek kökleri var

Brezilyalı şeften Türk yemeklerine övgü: Burada yemeklerin gerçek kökleri var

En itibarlı mutfak kültürü yarışmalarından "Basque Dünya Aşçılık Ödülleri"nde dünyanın ilk 10 şefi arasına giren Brezilyalı David Hertz, "Türk yemeklerine aşık oldum. Burada yemeklerin gerçek kökleri var" dedi.

Yazar Sonuçları

Yabancı bir ülkede lezzet avcılığının 9 püf noktası

Mutfak; ülkeler, şehirler, kültürler ve insan hakkında çok şey anlatır. Eğer bir şehrin sosyal nabzını tutmak ve kültür hafızasına vâkıf olmak istiyorsanız önerim öncelikle yemeklerini takip etmeniz olur. Ancak bu işin püf noktaları var. Unutulmazlarınız arasına girebilecek bir yolculuk kâbusa da dönebilir. Yabancı olduğunuz bir yeri yemekleri üzerinden keşfetmenin inceliklerine birlikte bakalım.

27.01.2020

Nereye gitti bu Marmara’nın balıkları?  

GEÇEN ay Tuba Şatana’nın düzenlediği yemek kültürü sempozyumunda kulak verdiğim araştırmacı Ruhi Güler kitabı “Lüfer Boğaziçi Şehrayini”yi göndermiş.

14.01.2020

Ankara’nın balıkçıları

Güvenle balık yediğim, tekrar tekrar gittiğim yerlerin sayısı sanıyorum 10’u aşmaz. Deniz ürünlerinin ve balığın tazeliği benim için özellikle önemli. Alerjik bir bünyem var, vücudum hemen tepki veriyor, herkesten çok daha kolay zehirleniyorum. Yakınlarım buna ‘iş kazası’ diyor! İstanbul, Gelibolu, Urla, Çeşme ve Antalya’da güvendiğim yerler tabii ki var. Ama Ankara balıkçılarının yeri ayrı. Trilye, Kalbur, Fevzi Hoca üçlüsüne bu yıl yeni keşfim Taka da eklendi. Neyse ki İstanbul’da Fevzi Hoca’nın şubesi var. Şimdi Trilye özlemi de bitecek gibi görünüyor.

11.01.2020

Yemek kitapları

Geçen yılın son aylarında çıkan yemek kitaplarını yılbaşı tatilini fırsat bilerek biraz inceledim. Kimi tarihten, kimi geleneklerden, kimi ilgi alanlarından, kimi de günün yemek trendlerinden yola çıkmış. Sanıyorum ortak noktaları -geçmişten günümüze farklı açılardan da baksalar- ülkenin ortak yemek kültürünü yansıtmaları. Yemeğin, sofranın birleştirici özelliğini bir kez daha hatırlatmaları, kolektif hafızayı oluşturmaları...

4.01.2020

Mühendislikten Aşçılığa Giden Yolculuk

Mühendislik okuduktan sonra aşçılığa olan tutkusunun peşinden gitmiş ve adını dünyaya duyurmuş bir master şef ile tanışmaya ne dersiniz? ‘Yedikleriniz Davranışlarınız Olur’ adlı kitabın yazarı ve TV programı sunucusu Deniz Orhun… Önce Amerika’da ve İngiltere’de gastronomi eğitimini tamamlamış sonra da dünyaca ünlü isimlere yemek hazırlayan şefler arasında yer almış.

1.01.2020

Madam Roza’ya âşık oldum

Her yazının başlangıcında bir ilham kaynağı vardır. Yazının itici gücü diyoruz biz ona.

22.12.2019

İnsanlara kendileri olabilmeleri için geniş bir alan bırakın!  

Günaydın yepyeni bir günden ve yepyeni bir haftadan hepinize sevgiler… 

2.12.2019

Bursa Balkan kültürüdür

Bursa ağırlıklı olarak Balkanlardan, yer yer Kafkaslardan ve Anadolu’dan göç almış bir göçmen şehridir. Selanik’ten, Üsküp’ten, Arnavutluk’tan, Kırcaali’den, Köstence’den, Tırnova’dan, göçüp gelen vatandaşlarımız Bursa’ya kültürleri ile birlikte gelmişlerdir.

18.11.2019

Mutfağa ekim, sofraya çorba geldi…

İlk yazı zordur. Herhangi bir yayına yazı yazmaya başlarken ne yazacağına karar vermek bir yazar için gerçekten zordur. “Nereden başlasam?” “okurlar ne ister?” gibi sorulara cevap aranır. Benim için de bu ilk yazıya giriş yapmak, kafamda uçuşan başlıklardan seçim yapmak hiç kolay olmadı.

10.10.2019

İzmir Gastro Fest’in teması bu kez ‘Pazarlar’

İki yıl önce Türkiye’nin önde gelen turizmcilerinden İtalTur’un sahibi Hande Arslanalp, İzmir Gastronomi Turizmi Kongresi sırasında İzmir’de bir gastronomi festivali yapalım fikrini ortaya atmıştı. O tüm koordinasyonu üstlendi. Bir grup fahri İzmirli olarak Gila Benmayor, Gamze İneceli, Metin Suerkan ve ben işin bir ucundan tuttuk.

5.10.2019

Antep yaparsa, Bursa da yapar

Beni takip edenler bilir, ilk olarak 25 Aralık 2017 tarihinde #bursagastronomisehriolmalı hashtag ile yazmıştım; sonraları birkaç kez daha yazdım.

23.09.2019

Alet yönetir akıl övünür: Mutfakta dijital dönem

İşten çıkıp hızlı bir alışveriş yapıp eve gitmenize yaklaşık 2-3 saat var. Fırınınızı çalıştırıp ya da ocağı açıp yemeğinizi akşama hazır ediyorsunuz. Sabah da telaş içinde çıkmıştınız, salonu süpürmeye, bulaşık ve çamaşır makinesini çalıştırmaya vaktiniz olmamıştı. Onları da hallediyorsunuz.

14.09.2019

Eylülde festival rüzgârı

Eylülle birlikte ışık da ısı da güzelleşiyor. Yani dışarıda olmak, eğlenmek ve gezmek için en iyi zamanlar. Bu nedenle eylülde yurtiçi ve yurtdışında birçok eğlenceli festival düzenleniyor. Dünyanın en ünlü etkinliği Oktoberfest’ten, 25 yıl sonra yeniden yapılacak Çeşme Festivali’ne kadar en iyileri derledik. Biraz olsun eğlenmek ve derdi tasayı unutmak istiyorsanız listemize göz atın…

3.09.2019

Evliya Çelebi’nin sofrası

Evliya Çelebi Yılı’nda ihmal edilen bir kitabı yazdım bu hafta. Marianna Yerasimos’un ‘Evliya Çelebi Seyahatnâmesi’nde Yemek Kültürü’, edebi açıdan da lezzetli bir inceleme.

17.08.2019

Bursa Bey Sarayı’nı geri istiyor

Her ortamda dile getiriyoruz; Bursa’mız Osmanlı’ya başkentlik yapmış, imparatorluğun başlangıcının yaşandığı şehirdir.

23.07.2019

Gelibolu yavaş şehir olur mu?

Ramazan Bayramı tatilimi Gelibolu’da geçiriyorum. Yıllar sonra doğup büyüdüğüm kasabada anne evinde 10 gün kalabilmek büyük lüks.

8.06.2019

Mikrofon açık kalınca bütün ülke ne duydu

Netflix, 2009 yapımı “Private Radio” (Korsan Radyo) filmini yayına soktu... Ben de 10 yıl sonra yeniden seyrettim...

2.06.2019

Maraş’ın saklı hazineleri

İnsanın aklını başından alan bir doğa. Tepeleri karlı dağlar, gözün alabildiğine uzanan ormanlar, akarsular, baraj gölleri. Manzara o kadar etkileyici ki beş dakikada bir arabayı durdurup fotoğraf çekmeyi teklif ediyorum.

27.04.2019

Suçlu Bulundu: Genler

Modern dünyamızda genler ve gen tedavisi oldukça popüler bir kavram. Gün geçmiyor ki, herhangi bir hastalığın genlere müdahale yoluyla düzelebildiği iddia edilmesin.

16.04.2019

Geçen sefer ‘ortaya karışık’ kalmıştı bu defa ne kalacak

CEM Yılmaz her şovunda “Buradan çıktığınızda aklınızda hiçbir şey kalmayacak” der, ama her şovunda da aklımızdan çıkmayacak bir şeyi kafamıza sokar.

11.03.2019