Balıklı Göl’den Sipahi Pazarı’na, Halfeti Antik Kenti’nden Yücelen Mağaraları’na kadar birçok tarihi ve turistik mekana ev sahipliği yapan Şanlıurfa'ya gittiğinize onun dünyaca ünlü mutfağından eşsiz lezzetleri tadabileceğiniz 10 önemli mekanı sıraladık.
#ŞanlıurfaŞanlıurfa, hem görkemli tarihiyle hem de eşsiz mutfağıyla bütün dünyanın ilgisini çeken illerimizden biridir. Şanlıurfa'daki gastronomi zenginliği bu ilin yemek turizminin öncülerinden olmasını sağlamıştır. Peki Şanlıurfa yemekleri nelerdir? Urfa'da ne yenir ve Urfa'nın neyi meşhur? Şanlıurfa mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesini detayları ile derledik.
#Şanlıurfa YemekleriŞanlıurfa yemekleri, hem gözümüzü hem de midemizi bayram ettirecek cinsten. Bol acılı, salçalı ve baharatlı yemekleriyle meşhur olan Şanlıurfa mutfağı, farklı bir kültür tanımanın yanı sıra değişik tatlar arayanlara göre. İşte Şanlıurfa'nın lezzet dolu tarifleri...
#MenülerGüneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tarihi ve kültürü ile önemli kentlerinden birisi Adıyaman. Tarihi olarak en eski yerleşim yerlerinden biri olan Adıyaman, ev sahipliği yaptığı pek çok değerli medeniyetin izlerini geçmişten günümüze yansıtabilmeyi başaran ender yerleşim yerlerindendir. Muhteşem doğası Nemrut Dağı'ndan Cendere Köprüsü'ne kadar görülmesi gereken yerleriyle çok sayıda yerli ve yabancı turisti en güzel şekilde ağırlıyor. Bu güzelliklerden biri de zengin mutfağıdır. İşte Adıyaman Yemekleri - Adıyaman'da ne yenir ve neyi meşhur? Adıyaman mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesini derledik.
#Adıyaman'da Ne Yenir Ve Neyi Meşhur?MasterChef ödül oyununu kazanan isim, 6 Ekim akşamı netlik kazandı. Haftanın dokunulmazlık oyunlarının ardından MasterChef All Star'ın 6 Ekim tarihinde yayınlanan 110. son bölümünde, kırmızı ve mavi takım para ödülünü kazanmak için mücadele verdi. Şanlıurfa dış çekiminde en iyi yöresel yemekleri yapmak için karşı karşıya gelen iki takım semsek, yumurtalı köfte, isot dolması, borani, üzmeli pilav, şıllık tatlısı menüsünden oluşan tarifleri hazırladı. İlk etabın ardından mavi takım final turuna yükseldi. Heyecan dolu gecede finale ise Barış ve Tahsin kaldı. Şeflerin kararı ile en iyi tabağı yapan bir isim 100 bin TL para ödülünün sahibi oldu. Peki, MasterChef'te kim kazandı, para ödülünü Barış mı Tahsin mi aldı? İşte, 6 Ekim Cuma MasterChef ödül oyununu kazanan yarışmacı ve son bölümde yaşananlar...
#Masterchef Kim KazandıMaster Chef programına başladığımızdan beri en çok ziyaret etmek istediğim şehirlerden biri Şanlıurfa’ydı. Zengin mutfak kültürü, verimli Harran Ovası ve benzersiz tarihiyle bölgenin en ilgi çekici şehirlerinin başında geliyor. Sadece nefis lahmacunu ve kebabı, meşhur isotu değil, evlerde pişen birbirinden lezzetli yemekleri de bir o kadar özel...
#Somer SivrioğluÜnlü gurme Vedat Milor, Horeca Trend dergisine konuk oldu. Milor, Türk mutfağına dair açıklamalar yaptı. Milor, fiyatları her yaz gündem olan Bodrum hakkında ise “Bodrum herhalde Türkiye’de fiyat performans açısından yemek yenilecek en kötü yer” dedi.
#Vedat MilorHacı Baba Et Lokantası, İstanbul’daki Four Seasons Sultanahmet’e konuk oluyor. Urfa’nın meşhur aya köftesi tescil aldı. Paros’taki La Zucca Pizza Bar Bodrum’da açıldı. Mardinli şef Ebru Baybara Demir’in kazandığı ödül ve Overdose’un yenilenen menüsüyle yeme-içme dünyasından haberler burada.
#Hacı Baba Et LokantasıÜlkenin üzerine bir kâbus gibi çöken, yüzyıllardır yaşanmamış şiddette gerçekleşen, çok büyük kayıplar verdiğimiz Hatay ve Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden tam 34 gün geçti. Hepimiz biliyoruz ki bu zorlu dönemi aşmak, yaraların sarılmasını sağlamak hiç kolay değil.
#Müge AkgünSon dakika haberi... 6 Şubat Pazartesi sabahı saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki deprem, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya ve Kilis'te büyük yıkıma yol açtı. Bölgede arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AFAD Koordinasyon Merkezi'ndeki Kabine Toplantısının ardından Kahramanmaraş merkezli depremlerde 35 bin 418 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
#Depremİngiltere’deki Stonehenge’den 7 bin, Mısır piramitlerinden 7 bin 500 yıl daha eski. 12 bin yıllık geçmişe sahip, ‘tarihin sıfır noktası’nda, Göbeklitepe’deyim. 2018’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan, dünyanın en eski tapınağı olarak haklı bir üne kavuşan Göbeklitepe, Taş Devri’ndeki yaşam biçimlerinin sanıldığı gibi olmadığını ortaya koydu hiç şüphesiz. Bu kazı alanında olmak, Şanlıurfa’nın meşhur nahit taşında can bulan üç boyutlu hayvan figürlerini, T şeklindeki dikilitaşları görmek güzel ama bir yandan da gördükleriniz zihni zorluyor, düşündürüyor ve ‘İyi de nasıl yapmışlar?’ sorusunu da beraberinde getiriyor. Benim gibi bu sorunun peşine takılan 750 bin turist de soluğu Şanlıurfa’da aldı. Hele de denkleme Karahantepe’nin de girmesi ile bölge tam bir cazibe merkezi haline gelmiş durumda. Hedef ise 1 milyon turist.
#GöbeklitepeOdun kömürü kor haline gelince ızgaranın üzerine atılacak ciğer ve tavuk kanadın hayali bile ağzı sulandırmaya yetiyor. Yaptığımız oylamanın galibi ciğerin, şiş kebabını seven de var, kavurmasını seven de... Yanında bol sumaklı, isotlu soğan olmazsa olmazlardan. Okurlarımız ciğer ve kanadı kıyasladı, iştah açan tercihlerini anlattı.
#Ciğer KebabıMichelin Rehberi’nin Türkiye’ye gelişini restoran eleştirmeni yazarımız Vedat Milor’la konuştuk. Milor, rehberin lezzeti yerine görseli güzel yemekleri ön plana çıkardığını söylüyor, “Dolayısıyla da dünyada geleneksel yemekleri iyi yapan lokantaların sayısı azalıyor” diyor. Ancak olumlu bulduğu bir ayrıntıyı da ekliyor: “Michelin bir merak uyandırıyor, insanlar mutfağımızı merak edecektir.”
#Vedat MilorYüzlerce özgün yemeğin ana malzemesi bulgur, Türk mutfağının en temel besinlerinden... Örneğin Kastamonu’da kokusu baş döndüren bahar otlarıyla ‘eğşili pilav’ yapılır, Mardin’de bol kişnişle çiğköftesi yoğrulur. Bulguru simit kebabı gibi tariflerin yanı sıra boza ve helvada kullanmak da mümkün. Maharet, farklı türlerini iyi tanımakta...
#Türk MutfağıGloballeşen dünyada her alanda olduğu gibi yeme içme konusunda da müthiş bir etkileşim söz konusudur. Özellikle II. Dünya Savaşından sonra, önce sinema sektörünün ardından da TV ve TV programlarının yaygınlaşması ile toplumların kültürleri birbirleri ile kolaylıkla etkileşime girmişlerdir. Bu etkileşim birçok alanda olduğu gibi "mutfak, yemek, gastronomi" alanlarında da olmuştur. Bilhassa yemek isimleri çok merak edilmektedir. İşte, yemek isimleri ve bilinen yemek isimleri ve bu isimlerinin anlamı gibi konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Tarhun; lezzetli aroması ve keskin kokusuyla beraber Fransız mutfağında çok sık kullanılan bir baharattır. Ülkemiz çapında yeşil altın, ejder otu ve dargun olarak da isimlendirilmektedir. Mineral ve vitamin bakımından çok zengin olan tarhunun, insan sağlığı açısından birçok faydası bulunmaktadır. Peki, tarhun otu nedir, ne işe yarar ve nerede yetişir? Tarhun otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tarhun OtuDokuz şehrimizi kapsayan Mezopotamya Projesi gastronomi turizmi için önemli bir adım. Gaziantep’in baklava kültürüne en az bir gün ayırmak gerekiyor. Ama yabancı bir turist için Mardin’in ev yemeklerini, Şanlıurfa’nın şabut balığını da tadarak gastronomik tecrübeyi doğru tamamlamak önemli.
#Gastronomi Turizmi