GeriMutfak Tüyoları Siyah zeytin nasıl kurulur? Evde zeytin yapımı ve püf noktaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Siyah zeytin nasıl kurulur? Evde zeytin yapımı ve püf noktaları

Siyah zeytin nasıl kurulur? Evde zeytin yapımı ve püf noktaları

Ekim ayının sonlarına yaklaştığımız şu günler, zeytin hasadı zamanı. Ağaçlardan toplanan çiğ zeytinlerle, kendi zeytininizi evde kurabilirsiniz. Ancak birkaç püf noktasına dikkat etmekte fayda var. Peki siyah zeytin nasıl kurulur? İşte evde zeytin yapımı ve püf noktaları

Zeytin kahvaltı sofralarının baş tacı. Ekim ayında hasat edilmeye başlanan zeytinleri kendi evinizde de kurabilirsiniz. Yapımı biraz zor gelse de basit adımları uygulayarak kolayca salamura zeytin hazırlayabilirsiniz. İşte evde siyah zeytin yapımı...

SİYAH ZEYTİN NASIL YAPILIR?

Siyah zeytin yapımında kullanılan zeytinler yeşil zeytine göre daha geç toplanır. Çünkü dalında tam olarak olgunlaşması, koyu renk alması ve yağlanması beklenir.

Siyah zeytin nasıl kurulur Evde zeytin yapımı ve püf noktaları

Siyah zeytini de kurmadan önce aynı yeşil zeytinde uygulandığı gibi güzel bir şekilde temizleyin. Sapları ve yaprakları, ezik ve yumuşak olanları iyice ayıklayın. Su bidonuna benzer ağzı dar olan bir kaba zeytinlerinizi hiçbir işlemden geçirmeden doldurun. 4 kilogram zeytin için 5 litrelik bir su bidonunda ihtiyacınız olabilir.

Zeytinleri bidona doldurun ve üzerine 1 çay bardağı sirke 1 çay bardağı da kaya tuzu ilave edin. (Dilerseniz 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve limon dilimleri de kullanabilirsiniz.) Zeytinleri doldurduktan sonra bidonların ağzını sıkıca kapatın ve yan yatırarak iyice sallayın. Zeytinler olana kadar günde 2-3 defa salla işlemini tekrarlayın.

Siyah zeytin 2 ayda olur. Bu dönemde bidona eklenen tuz tamamen eriyerek zeytinlerin içine geçer. Zeytinleriniz 2 ayın sonunda yenebilecek kıvama gelir. Zeytinlerinizi ilk açtığınızda renkleri yeşilimsi olsa da zamanla siyaha döner.

False