GeriLezizz Siraz Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Siraz Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Siraz Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Siraz Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Siraz Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Siraz Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Siraz balığı; Işınsal yüzgeçliler kategorisinde olup, Cyprinidae ailesine ait bir balık türüdür. Dünya çapına yalnızca Türkiye'de bulunmakta ve endemik bir çeşit olan bir balıktır. Doğal yaşam alanlarının yok olması sebebiyle neslinin tükenmesi söz konusu olduğundan nesli tehlikededir. Doğal yaşam alanı ise tatlı su gölleri olarak belirlenmektedir. Peki siraz balığı nedir, siraz balığı nasıl pişirilir, nasıl temizlenir ve avlanır? Siraz balığının özellikleri ve faydaları nedir detayları ile derledik.

 Siraz balığının cinsi; Capoeta'dır. Capoeta cinsli olarak 35 tane balık çeşidi bulunmaktadır. Ülkemiz çapında ise bu cinsten tanımlanan 17 adet siraz balığı çeşidi yaşamaktadır. Doğal yaşam alanları yok olan bu balık türünün, nesli tehlike altındadır. 

 Siraz Balığı Nedir?

  Siraz balığı; yuvarlak vücut tipli olup ağzı at nalı biçimindeki bir balık çeşididir. Bu balıklar; ortalama şekilde 20 santimetre ile 45 santimetre boyunda olup, yaklaşık şekilde 1 kilogram ağırlığında olmaktadırlar. Siraz balıkları, dudakları ile alg kolonileri gibi canlılarla beslenirler. Bu balıkların ekonomik değeri düşüktür. Bunun nedeni, balık türünün çok fazla olmamasından kaynaklıdır. 

 Siraz Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 Siraz balığının halk arasında ''sarı balık'' şeklinde isimlendirildiği belirtilmektedir. 

 Siraz Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Capoeta cinsine ait olan siraz balıkları, Cyprinidae familyasına aittir. Bu balık türü, tatlı sularda yaşayan balık çeşidi olmaktadır. Siraz balıkları; ışınsal yüzgeçli balık kategorisine dahildir. Siraz balıklarının kılçıkları fazla olup, eti çok lezzetli olmaktadır. Siraz balıkları, ürkek balık türlerinden olup, yırtıcı balıklara yem olmaktadırlar. Neslinin tükenme tehlikesi olan, bu balıkların üreme dönemlerinde avlanması yasaktır. Siraz balıkları; dolgun etli balıklar içerisinde bulunur. 

 Siraz Balığının Eti Yenir mi? 

 Siraz balığının eti yenir. Bununla beraber oldukça lezzetli bir ete sahip balık çeşididir. 

 Siraz Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Siraz balığının eti; kızartılarak pişirilebilmektedir. Bunun yanı sıra salamura şeklinde yapılarak tüketilmektedir. Fırında ve ızgarada yapılabileceğine dair bir bilgi bulunmamaktadır. 

 Siraz Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Siraz balığının salamuralık tarifi; 

 - 1 çorba kaşığı limon suyu,

 - 2 çorba kasesi salamuralık tuz,

 - 15 tane orta boy siraz balığı. 

 Balığın yapımı adına kaygan tabaka, iç organları ve yüzgeçleri bir bıçak yardımıyla temizlenmektedir. Sırtının iki tarafı; bıçak yardımıyla çizilir. Ardından iç kısmı kaya tuzuyla doldurulup, teneke ya da toprak küplere bol tuzlanıp, istif edilir. Ağzından hava almayacak biçimde üzerine ağırlık bastırılıp 40 gün boyunca bekletilir. 40 gün sonra hazır hale gelen siraz balıkları, ufak parçalara ayrılarak; sumak, pul biber, maydanoz, soğan, limon suyu, zeytinyağı ve tercihe göre az tuzla karıştırılarak meze veya salata şeklinde servis yapılabilir. 

 Siraz Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Siraz balığı; kılçıklı bir balıktır. 

 Siraz Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Siraz balığının temizlenmesi için uygun bıçakların kullanılması gerekmektedir. Kaygan cilt yapısı bulunan balığın, kaygan tabakası, iç organları ve yüzgeçleri bıçak yardımıyla alınmalıdır. Temizlenirken iyice temizlenmesine ve organlarının alması gerekmektedir. 

 Siraz Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Siraz balığının üreme zamanları; Nisan ve Temmuz ayları arasında değişmektedir. Ülkemiz çapında 15 Mart ve 15 Haziran aylarında bu balığın avı yasaklanmıştır. Siraz balığı; senenin belli dönemleri dışında oltaya çok fazla vurmamaktadırlar. Doğal yem ve yosunlarla beslendikleri için oltadaki yemi, yeme gereksinimi duymayabilirler. Siraz balıklarını avlamak adına doğal ortamlarında beslendikleri yosunlar, mısır, toprak solucanı, unkurdu ve tahıl ürünleri ile avlamak mümkündür. Siraz avı adına 0.30 milimetre misina ve 6- 8 - 10 numaralı kancalar kullanılabilir. 

 Siraz Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Kaliteli balıkların protein içeriğine sahip olmaları, insan sağlığı bakımından önemli faydaların gerçekleşmesine katkı sağlamaktadır. İnsan sağlığı adına haftada iki defa balık tüketimi oldukça önemlidir. Her balığın farklı faydaları bulunsa da genel olarak balıkların içerisindeki besin değerlerinin ortak yönleri de bulunmaktadır. Siraz balığının faydaları; diğer balıklardaki faydalar gibi sıralanabilir. Bununla beraber vitamin ve mineral değerleri açısından çok zengin bir balık türüdür. Balık türlerinin hepsinde olduğu gibi siraz balığının içerisinde omega 3, D vitamini gibi bileşenler bolca bulunmaktadır. 

 Siraz Balığının Zararları Var mıdır? 

 Siraz balığının zararları açısından herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak balığa alerjisi olan kişilerin tüketmemesi daha iyi olacaktır. 

 Siraz Balığı Besin Değerleri 

 Siraz balığının besin değerleri açısından herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. 

 Siraz Balığının Türleri Var mıdır? 

 Siraz balığının birçok türü bulunmaktadır. Bununla beraber bu türler aşağıdaki gibi sıralanabilir; 

 - Capoeta barroisi,

 - Capoeta tinca,

 - Capoeta pestai,

 - Capoeta capoeta bergamae,

 - Capoeta capoeta angorae,

 - Capoeta capoeta sieboldi,

 - Capoeta capoeta damascina,

 - Capoeta capoeta capoeta,

 - Capoeta capoeta kosswigi,

 - Capoeta trutta,

 - Capoeta capoeta umbla şeklindedir. 

 Siraz balığının türlerinin yaklaşık olarak 35 tane olduğu belirtilmektedir. Bununla beraber bu türlerin ülkemiz çapında bulunduğunu belirtmek önemli olacaktır.

 

False