GeriMutfak Tüyoları Mutancana nedir, nasıl yapılır? İşte tarihi 15’inci ve 16’ncı yüzyıla dayanan mutancananın tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mutancana nedir, nasıl yapılır? İşte tarihi 15’inci ve 16’ncı yüzyıla dayanan mutancananın tarifi

Mutancana nedir, nasıl yapılır? İşte tarihi 15’inci ve 16’ncı yüzyıla dayanan mutancananın tarifi

Fatih Sultan Mehmed'in vazgeçemediği 'mutancana' Osmanlı saray mutfağının en meşhur et lezzetlerinden biri. Et, bal, tarçın gibi değişik ürünlerin karışımından yapılan ‘mutancana’ bazı işletmelerin menüsünde de yer alıyor, özellikle turistler tarafından ilgi görüyor. Peki, mutancana tam olarak nedir, nasıl yapılır? İşte tarihi ve tarifiyle mutancana...

Fatih Sultan Mehmed’in en sevdiği yemek olarak bilinen mutancana, kuzu sokumundan üretilen kuzu etinin özel tekniklerle pişirilmesiyle hazırlanıyor. Yemek kuzu etinin altına kayısı, sarımsak, arpacık soğanı ve badem eklenerek özel sosuyla birlikte servis ediliyor.

MUTANCANANIN TARİHİ

Mutancana, Osmanlı İmparatorluğu'nun yedinci padişahı, 30 yıl hüküm süren Fatih Sultan Mehmet Han’ın en sevdiği yemekler arasındadır. 15’inci ve 16’ncı yüzyıl Osmanlı saray mutfağında görülen mutancana, Trakya yöresinden saray mutfağına girmiştir.

MUTANCANA NASIL YAPILIR?

Kuzunun kaval kemiğinden et suyu alınır. 1 kuzu kaval kemiği, 2 litre su, bir baş soğan, 1 havuç, 2 defne yaprağı, 1 tutam tane karabiber, yaklaşık 2 saat kaynatılır. Hazırlanan et suyu süzülür ve kenara ayrılır. Kuşbaşı doğranan kuzu budu, derin bir tencereye alınır. Orta ateşte suyunu salıp tekrar çekinceye kadar pişirilir. Tereyağı, arpacık soğanları ve sarımsakları ekleyerek kavurmaya devam edilir. 2 dakika sonra hazırlanıp süzülen et suyu ilave edilir. Un hariç, sırası ile badem, incir, kayısı, kırmızı üzüm, kırmızı erik ve balı ilave edilir. Son olarak un eklenir ve kısık ateşte 5 dakika daha pişirilir. Yemek ateşten alınıp 10 dakika kadar demlenmeye bırakıldıktan sonra servis yapılır.

 

False